• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 26.4°C
  3 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.2°C / 25.5°C
  3 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 26.0°C
  2 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.9°C
  0 BF
  75%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  60%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 25.0°C
  2 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 21.4°C
  2 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  2 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 23.8°C
  2 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.3°C / 25.9°C
  2 BF
  36%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 25.8°C
  3 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.3°C / 24.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  57%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 26.9°C
  3 BF
  39%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 24.5°C / 29.4°C
  2 BF
  36%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 26.6°C
  3 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.3°C / 22.1°C
  3 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.5°C / 24.7°C
  3 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  63%
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ζητείται διέξοδος με δύο τροποποιήσεις

 • A-
 • A+

Στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο φτάνει ακόμη μια φορά το πολύπλευρο ζήτημα της καθαριότητας των πόλεων.

Μετά τη σύσκεψη της Παρασκευής στο μέγαρο Μαξίμου, όπου αποφασίστηκε το περιεχόμενο της τροπολογίας που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, θα δεχτεί σήμερα (10.00) την ΠΟΕ- ΟΤΑ, έπειτα από σχετική πρόσκληση στους εργαζόμενους, προκειμένου, αφενός να δοθεί λύση στις διεκδικήσεις τους, αφετέρου να αποφευχθούν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, λόγω της παρατεταμένης μη αποκομιδής απορριμμάτων και του επικείμενου καύσωνα.

Η Ομοσπονδία δέχτηκε την πρόσκληση. Αναμφίβολα η συνάντηση θα αποδειχτεί καθοριστική για τις εξελίξεις.

Η κυβέρνηση από χθες έδειξε διάθεση συναίνεσης, με το υπουργείο Εσωτερικών να ενσωματώνει δύο τροποποιήσεις στην τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και αναμένεται (εκτός απροόπτου) να τεθεί σήμερα σε ψηφοφορία.

Πέραν, λοιπόν, των όσων έχουν ήδη γίνει γνωστά για την παραμονή των «παρατασιούχων» στην εργασία, στην τελική ρύθμιση προβλέφθηκε για τους συμβασιούχους εργάτες, ενόψει των διαγωνισμών ΑΣΕΠ για μόνιμες προσλήψεις στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων:

1. Επιπλέον, αλλά λελογισμένη, μοριοδότηση 17 μορίων ανά μήνα (έως για 24 μήνες) προϋπηρεσίας σε αντίστοιχες θέσεις σε ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ.

Στόχος είναι να μην πάει χαμένος ο χρόνος που απασχολήθηκαν και επιδίωξη να αποκτήσουν προβάδισμα έναντι άλλων υποψηφίων, χωρίς όμως ταυτόχρονα να τους αποκλείουν από τη διεκδίκηση των θέσεων εργασίας.

Η «έξτρα» μοριοδότηση βρήκε «ταβάνι» στα συγκεκριμένα επίπεδα ώστε να μην εγείρεται ζήτημα παραβίασης της ισότητας των υποψηφίων. Παράλληλα οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι μπορούν να προσμετρήσουν μοριοδότηση για προϋπηρεσία σε άλλες αντίστοιχες υπηρεσίες (και στον ιδιωτικό τομέα) σε βάθος 5 ετών.

Πάντως, έχει υπολογιστεί ότι από κοινωνικά κριτήρια (π.χ. μακροχρόνια ανεργία, πολυτεκνία) προσφέρεται μεγαλύτερο προβάδισμα στη μοριοδότηση.

2. Αύξηση κατά 5 χρόνια των ορίων ηλικίας που επιτρέπουν προσλήψεις στις συγκεκριμένες ειδικότητες βαριάς και ανθυγιεινής εργασίας.

Ανά ειδικότητα, το όριο των 45 ετών ανεβαίνει στα 50 και το όριο των 50 ετών στα 55, ώστε να έχουν δυνατότητα περισσότεροι συμβασιούχοι εργάτες να διεκδικήσουν θέσεις.

Πρόταση με κενά

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Οι δύο παραπάνω τροποποιήσεις έγιναν γνωστές χθες από τον αρμόδιο υπουργό, Π. Σκουρλέτη. Είχε προηγηθεί ακόμη μία άκαρπη συνάντηση με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία προσήλθε με δική της πρόταση νόμου με στόχο την εργασιακή αποκατάσταση όλων των (10.000 σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, 6.100 σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών) συμβασιούχων εργατών και την τοποθέτησή τους σε θέσεις μόνιμου προσωπικού.

Η Ομοσπονδία πρότεινε έναν κλειστό διαγωνισμό ΑΣΕΠ, επικαλούμενη παράλληλα δύο παραγράφους του άρθρου 103 του Συντάγματος για τις προσλήψεις των συμβασιούχων.

Πρόκειται όμως για πρόταση με κενά, η οποία πιθανότατα θα κατέληγε προσβλητέα στα δικαστήρια.

Για παράδειγμα, δεν υπάρχει αναφορά για σύμφωνη γνώμη των δημοτικών αρχών, κάτι που πιθανότατα θα προσέκρουε στη συνταγματική πρόβλεψη για αυτοτέλεια των ΟΤΑ.

Σε περίπτωση που λάμβανε υπόψη τη σύμφωνη γνώμη των δημάρχων, δεν θα μπορούσε αυτομάτως να διασφαλίσει την παραμονή όλων των συμβασιούχων στην εργασία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Εφ.Συν.», στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τη νομοθετική πρόταση, η δικηγόρος Μαρία Τσίπρα αντέτεινε ότι υπάρχει μέριμνα για την αυτοτέλεια των ΟΤΑ καθώς οι αποφάσεις πρόσληψης θα περάσουν από δημοτικά συμβούλια, ενώ ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, Β. Πετρόπουλος, τόνισε ότι η πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ καλύπτει όλους τους συμβασιούχους που έπιασε η «διάταξη Βερναρδάκη», ακόμη και αυτούς που απολύθηκαν προ μηνών ή αυτούς για τους οποίους ξεκίνησαν διαδικασίες απόλυσης (Δήμους Αλεξάνδρειας Ημαθίας και Καρπάθου).

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως ανάμεσα σε συνδικαλιστές καταγράφεται η άποψη ότι οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει ήδη ένα ρήγμα στην κυβερνητική πολιτική, με το εργατικό κίνημα να είναι αυτό που προκάλεσε τη σύνταξη τροπολογίας για την παραμονή των συμβασιούχων εργατών στη δουλειά.

Σύμφωνη η ΚΕΔΕ

Υπενθυμίζεται, συνοπτικά, ότι η τροπολογία προβλέπει τη διατήρηση των «παρατασιούχων» στην εργασία έως ότου εκδοθούν οι προσωρινοί πίνακες διοριστέων των διαγωνισμών ΑΣΕΠ και πάντως «όχι πέραν της 31ης-3-2018», υπό δύο προϋποθέσεις: οι δήμοι να στείλουν αίτημα για προσλήψεις (έστω και μία) μόνιμων εργατών και να αποφασίσουν τα δημοτικά συμβούλια τη διατήρηση των συμβασιούχων.

Με την προϋπάρχουσα κατάσταση και συγκεκριμένα τη «διάταξη Βερναρδάκη», οι «παρατασιούχοι» θα εργάζονταν μέχρι 31.12.2017.

Ακολούθησε η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε αντισυνταγματική την παράταση, φέρνοντας τους συμβασιούχους προ... ξαφνικού εργασιακού θανάτου.

Η προωθούμενη ρύθμιση, με την τελική της μορφή, ουσιαστικά έχει πλέον και τη σύμφωνη γνώμη των δημάρχων, με την ΚΕΔΕ από την πλευρά της, στη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό, Π. Σκουρλέτη, να λαμβάνει δεσμεύσεις ότι η κυβερνητική ρύθμιση κινείται εντός συνταγματικού πλαισίου.

Εισαγγελική έρευνα για τα απορρίμματα

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσαν οι σωροί σκουπιδιών στους δρόμους της Αθήνας εξαιτίας της απεργίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Ηλίας Ζαγοραίος, παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τους όγκους σκουπιδιών που έχουν κατακλύσει τα πεζοδρόμια και τους δρόμους της Αθήνας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα.

Η εισαγγελική έρευνα χρεώθηκε στον εισαγγελέα Δημήτρη Γκίζη, ο οποίος θα διερευνήσει αν έχουν διαπραχθεί αδικήματα που συνδέονται με τη ρύπανση του περιβάλλοντος και την πιθανότητα κινδύνου για τη δημόσια υγεία.

Στο πλαίσιο της έρευνας ο εισαγγελικός λειτουργός θα καλέσει μάρτυρες και θα αξιολογήσει τα στοιχεία που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας.

Μαρία Δήμα

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η σημερινή κινητοποίηση θα κρίνει το μέλλον των... κινητοποιήσεων
Μέρα-βαρόμετρο για τις εξελίξεις στο μέτωπο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί η σημερινή. Συνεχίζοντας το απεργιακό της πρόγραμμα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ προχωρά σε 24ωρη πανελλαδική απεργία και...
Η σημερινή κινητοποίηση θα κρίνει το μέλλον των... κινητοποιήσεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ρύθμιση-«βελονιά» τσιμπάει τους συμβασιούχους
Σε μια ρύθμιση-«βελονιά» ανάμεσα στο πλέγμα της υφιστάμενης νομοθεσίας και τις πρόσφατες δικαστικές κρίσεις αποτυπώνεται η λύση στην οποία κατέληξε το υπουργείο Εσωτερικών για τις υπηρεσίες καθαριότητας των...
Η ρύθμιση-«βελονιά» τσιμπάει τους συμβασιούχους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βγήκαν στον δρόμο για να μη βρεθούν στον δρόμο...
«Μόνιμη δουλειά ζητά η εργατιά». Ενα από τα πιο χαρακτηριστικά συνθήματα της χθεσινής κινητοποίησης των συμβασιούχων στην καθαριότητα των δήμων, μερίδα των οποίων θα επιστρέψει στον εφιάλτη της ανεργίας μετά...
Βγήκαν στον δρόμο για να μη βρεθούν στον δρόμο...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα μάζεψαν
Το αργότερο την Κυριακή θα έχει εξομαλυνθεί πλήρως η εικόνα στις γειτονιές των μεγάλων αστικών κέντρων, καθώς από χθες το βράδυ, μετά την αναστολή των κινητοποιήσεων της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η αποκομιδή των απορριμμάτων...
Τα μάζεψαν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γιατί σε κάποιους δήμους οι κάδοι είναι άδειοι και σε άλλους ξεχειλίζουν
Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΔΣΝΑ, το 2016 από τους 66 δήμους της Αττικής κατευθύνθηκαν στις εγκαταστάσεις της Φυλής 1.789.331 τόνοι απορριμμάτων. Αυτό σημαίνει υπό μία έννοια ότι καθημερινά στη μεγαλύτερη...
Γιατί σε κάποιους δήμους οι κάδοι είναι άδειοι και σε άλλους ξεχειλίζουν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τόνοι απορριμμάτων σε τεντωμένο σκοινί
Με ομόφωνη απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα συνεχίζεται τουλάχιστον μέχρι αύριο, με αίτημα τη μετατροπή των επίμαχων συμβάσεων σε αορίστου χρόνου • Το παρασκήνιο της συνάντησης...
Τόνοι απορριμμάτων σε τεντωμένο σκοινί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας