Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς θέτει κόμματα και υποψήφιους βουλευτές προ των σοβαρών ευθυνών τους για το περιβάλλον και την ανάπτυξη, ζητώντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Τα βασικά αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά διακυβεύματα που χρήζουν απάντησης είναι τα εξής:
•Θα εγκαταλειφθούν οι πρακτικές των εκατοντάδων τροπολογιών της τελευταίας στιγμής για νομιμοποίηση παρανομιών; Μέχρι πότε θα πορευόμαστε με φωτογραφικές ρυθμίσεις, διάσπαρτες σε άσχετα νομοσχέδια, ενώ ταυτόχρονα θα απογυμνώνουμε το σύνολο των ελεγκτικών μας μηχανισμών, περιβαλλοντικών και μη;
•Θα δεσμευτεί η χώρα σε ένα βιώσιμο ενεργειακό όραμα για το 2030, με απεξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα; Θα επανεξετάσουν οι νέοι εκπρόσωποί μας τη βιωσιμότητα και σκοπιμότητα των σχεδιαζόμενων λιγνιτικών μονάδων (Πτολεμαΐδα V και Μελίτη ΙΙ), όταν είναι γνωστό το ανθρώπινο και περιβαλλοντικό κόστος του λιγνίτη;
•Θα αναγνωριστεί πολιτικά και θεσμικά η σημασία της αειφορικής διαχείρισης του φυσικού μας κεφαλαίου; Φυσικοί θησαυροί, δάση, πηγές νερού, θάλασσες και ακτές δέχονται ισχυρές απειλές και αποδυναμώνεται η προστασία τους στο όνομα μιας αδιέξοδης ανάπτυξης. Θα ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Προστατευόμενων Περιοχών και ο αδύναμος σήμερα μηχανισμός πάταξης του περιβαλλοντικού εγκλήματος; Θα ακυρωθούν καταστροφικές διατάξεις για δάση και ακτές; Θα δούμε ουσιαστική προστασία του αιγιαλού και της ελεύθερης πρόσβασης σε αυτόν;
Κρίσιμη καμπή
Από την πλευρά του, το συντονιστικό της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού επισημαίνει ότι οι αγώνες που δίνονται εδώ και πολλά χρόνια για να μην ιδιωτικοποιηθεί και να μη δομηθεί ο χώρος του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά και να παραμείνει δημόσιος και ελεύθερος βρίσκονται στο πιο κρίσιμο σημείο. Και καλεί τα κοινοβουλευτικά κόμματα, τους υποψήφιους βουλευτές και τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές να δεσμευτούν ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για:
•Την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ -του μνημονιακού φορέα που συστάθηκε με σκοπό την υφαρπαγή του δημόσιου πλούτου προς όφελος κάποιων κερδοσκόπων «επενδυτών»- και μαζί του εφαρμοστικού Νόμου με τον οποίο συστήνεται το ΤΑΙΠΕΔ και προωθείται η λεηλασία της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
•Την άμεση διακοπή της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού όπως αυτή σκηνοθετήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ.
•Την κατάργηση του μνημονιακού Νόμου 4062/2012 για τη λεγόμενη «αξιοποίηση» του Ελληνικού και την αντικατάστασή του με ένα νόμο που θα κατοχυρώνει την ταυτότητα και τις χρήσεις που προβλέπει η μελέτη για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού που συνδιαμορφώθηκε από το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ, την τοπική αυτοδιοίκηση, επιστημονικούς φορείς, πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς συλλόγους και κινήματα πόλης.
•Τη διάλυση της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., της μνημονιακής εταιρείας που ανέλαβε τη διαχείριση του Ελληνικού και την προώθηση της ιδιωτικοποίησής του, και την άμεση συγκρότηση ενός Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού.
•Την απόσυρση των άρθρων του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας, που προωθούν μία πόλη όπου έχουν προτεραιότητα τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, και ιδιαίτερα την κατάργηση του Αρθρου 11 που επιβάλει απαράδεκτες χρήσεις γης στο Ελληνικό και στην παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά.
•Τον αναπροσανατολισμό των διαθέσιμων πόρων, ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις, για να αρχίσει άμεσα και σταδιακά η υλοποίηση του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας