• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 22.5°C / 25.7°C
  1 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.0°C / 23.0°C
  4 BF
  84%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 25.4°C
  2 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.3°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 20.0°C
  1 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 16.4°C
  3 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 28.0°C
  4 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.6°C
  5 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  4 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  5 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 19.9°C / 22.9°C
  2 BF
  77%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.5°C / 23.4°C
  2 BF
  75%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  3 BF
  32%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 25.0°C
  2 BF
  54%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  0 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.1°C / 23.9°C
  2 BF
  97%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  80%
EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η ρύθμιση-«βελονιά» τσιμπάει τους συμβασιούχους

 • A-
 • A+

Σε μια ρύθμιση-«βελονιά» ανάμεσα στο πλέγμα της υφιστάμενης νομοθεσίας και τις πρόσφατες δικαστικές κρίσεις αποτυπώνεται η «βέλτιστη δυνατή και εντός συνταγματικών ορίων λύση» στην οποία κατέληξε το υπουργείο Εσωτερικών για τις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων.

Η προωθούμενη τροπολογία αφενός προσφέρει τη δυνατότητα να παραμείνουν στη δουλειά οι (10.000 σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, 6.100 σύμφωνα με το υπουργείο) συμβασιούχοι εργάτες καθαριότητας, αφετέρου ανοίγει την προοπτική ενίσχυσης του μόνιμου προσωπικού και διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα μιας υπηρεσίας την οποία βλέπει ως «φιλέτο» κερδοφορίας το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Περιορίζεται στο να θέσει αυτούς τους δύο στόχους. Η επίτευξή τους θα απαιτήσει συναινέσεις.

Αν και κανείς ακόμη δεν μπορεί να υπολογίσει με βεβαιότητα πόσους «παρατασιούχους» θα καλύψει η προς ψήφιση ρύθμιση ή πόσους μόνιμους εργάτες θα προσλάβουν οι δήμοι, δηλαδή σε... τι βάθος θα φτάσει το «βελόνι», έχει ήδη αναπτυχθεί μια «κόκκινη κλωστή» που διαχωρίζει τους υπέρμαχους της μονιμότητας και των ιδιωτικοποιήσεων.

Η τροπολογία (μέχρι χθες το απόγευμα δεν είχε αλλάξει ο προγραμματισμός να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή) έχει ως βασική επιδίωξη τη σύντμηση του χρόνου για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Πόσες προσλήψεις; Οσες κρίνουν και αιτηθούν οι δήμοι, με τη ρύθμιση να λαμβάνει υπόψη τη συνταγματική τους αυτοτέλεια.

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ενημερώσει ότι έχει ήδη εγκρίνει 2.500 θέσεις που έχουν ζητηθεί από το 2016 και περιμένει περαιτέρω αιτήματα.

Τα οργανογράμματα

Οι δήμοι καλούνται μέχρι 31 Ιουλίου να υποβάλουν επικαιροποιημένα οργανογράμματα στα οποία θα αποτυπώνονται και οι προς κάλυψη θέσεις.

Στις πρώτες δέκα ημέρες του Αυγούστου προβλέπεται να ζητήσουν αντίστοιχες με τα κενά προσλήψεις.

Ολες οι προσλήψεις θα γίνουν υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ.

Οι νεοδιοριζόμενοι θα αναλάβουν καθήκοντα με την έκδοση των προσωρινών πινάκων επιλογής υποψηφίων –επιτρέπεται από τη νομοθεσία– όχι των οριστικών.

Τι γίνεται στο μεσοδιάστημαΥπό τον φόβο να καταρρεύσουν οι αυτοδιοικητικές υπηρεσίες από την απομάκρυνση των συμβασιούχων εργατών, δίνεται στους δήμους η σαφής κατεύθυνση να τους κρατήσουν.

Υπό δύο κρίσιμες προϋποθέσεις:

1. Να έχουν στείλει οι δήμοι αίτημα για προσλήψεις (έστω και μία) με σταθερές σχέσεις εργασίας (εφόσον έχουν κενές θέσεις ή δημιουργώντας νέες στα οργανογράμματά τους). Ετσι μπορούν να διατηρήσουν στην εργασία όλους τους «παρατασιούχους» που παρείχαν υπηρεσίες μέχρι 7 Ιουνίου. Μέχρι πότε; Μέχρι να δημοσιευτούν οι προσωρινοί πίνακες και πάντως «όχι πέραν της 31.3.2018», αναφέρει η τροπολογία.

2. Να ακολουθήσει απόφαση δημοτικού συμβουλίου. Είναι βέβαια ένα σοβαρό ερώτημα ποιοι αιρετοί θα αναλάβουν το πολιτικό κόστος της απόλυσης... Ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι συμβασιούχοι εργάτες έχουν καταστεί μια κρίσιμη μάζα της εργατικής τάξης, με τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεσή τους να έχουν προκαλέσει κραδασμούς σε κεντρικό πολιτικό, αυτοδιοικητικό και συνδικαλιστικό επίπεδο.

«Η ρύθμιση του υπουργείου δεν απαντά στο βασικό μας αίτημα, που είναι η μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου», ήταν η άμεση και ομόθυμη απάντηση μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην «Εφ.Συν.» με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις.

Ενα αίτημα δίκαιο, λαμβάνοντας τουλάχιστον υπόψη τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν στους συμβασιούχους είτε από τη διπλή παράταση είτε από δημοσιεύματα που φιλοξενούσαν υπουργικές δηλώσεις.

Σύμφωνα με συνδικαλιστές, δεν υπάρχει περιθώριο οπισθοχώρησης από το αίτημα για το οποίο πιέζουν και οι συμβασιούχοι.

Συνεδριάζοντας χθες, οι συνδικαλιστές αποφάσισαν να τηρήσουν το απεργιακό πρόγραμμα που έχουν εξαγγείλει μέχρι την Πέμπτη και να καταθέσουν δική τους πρόταση νομοθετικής ρύθμισης.

Θεωρούν την κυβερνητική τροπολογία «εμπαιγμό» και εκτιμούν ότι δεν αντιμετωπίζει κανένα αδιέξοδο.

Ταυτόχρονα, διατυπώνουν το ερώτημα εάν η ρύθμιση δημιουργεί μια νέα γενιά «προσωρινών-μονίμων» εργαζομένων, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με διοριστέους από προσωρινούς πίνακες.

Προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι όγκοι των απορριμμάτων στις πόλεις, συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ δήλωσαν ότι θα ενισχυθεί η αποκομιδή σε ευαίσθητους κοινωνικά χώρους (νοσοκομεία κ.λπ.).

Αντιθέτως, η ΠΟΠ-ΟΤΑ (δεύτερη, πολύ μικρότερης συσπείρωσης, Ομοσπονδία εργαζομένων) ανέστειλε τις κινητοποιήσεις της θεωρώντας ότι διασφαλίζονται οι συμβασιούχοι.

Και σε άλλες κρίσιμες καταστάσεις στο παρελθόν οι δύο Ομοσπονδίες κράτησαν ανάλογες στάσεις. Χθες η ΠΟΕ-ΟΤΑ κατήγγειλε την ΠΟΠ-ΟΤΑ για «τον εργοδοτικό-κυβερνητικό και κυρίως διασπαστικό της ρόλο».

Συνεδριάζει η ΚΕΔΕ

Η στάση της ΚΕΔΕ αναμένεται να καθοριστεί σήμερα, σε έκτακτη, μονοθεματική συνεδρίαση.

Ο πρόεδρός της Γ. Πατούλης επιμένει να διατηρεί ως... μέσο προστασίας την όψιμη θέση του για μονιμοποίηση των συμβασιούχων, αν και είναι προφανές ότι η διατήρηση του αδιεξόδου λειτουργεί ως... βούτυρο στο ψωμί των εργολάβων.

Αυτό τουλάχιστον συμπεραίνεται από την πρόσκληση ενδιαφέροντος που έβγαλε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, αναζητώντας έναν ιδιώτη να μαζέψει τα απορρίμματα με δαπάνες 192.000 ευρώ.

Το ποσό είναι αποκαλυπτικό της «μπίζνας» των απορριμμάτων.

Δεν είναι λίγοι οι δήμαρχοι της χώρας που τάσσονται αναφανδόν υπέρ της εκχώρησης των υπηρεσιών στους εργολάβους.

Πάντως, ο κ. Πατούλης, λειτουργώντας με βάση τις προσωπικές του φιλοδοξίες, δεν δίστασε να δηλώσει την... αντίστασή του στις ιδιωτικοποιήσεις και να έρθει σε αντίθεση με τη Ν.Δ., η οποία, σχολιάζοντας την τροπολογία, εξανέστη για τον «αποκλεισμό» των ιδιωτικών συμφερόντων από τον δημόσιο διάλογο, καταλογίζοντας ταυτόχρονα στην κυβέρνηση την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στις πόλεις.

Οι τελευταίες εξελίξεις έδωσαν τροφή και σε άλλους είδους λογικές.

Διατυπώνοντας σε ανακοίνωσή του το ερώτημα «γιατί τα σκουπίδια να μαζεύονται μόνο από μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους;», το Ποτάμι όχι μόνο «έκλεισε το μάτι» στους εργολάβους, αλλά εμφανίστηκε να θίγει και το θέμα της μονιμότητας στο Δημόσιο.

Τι κρύβει η επίμαχη τροπολογία

Δεν διασφαλίζεται η παραμονή όλων των «παρατασιούχων» στην εργασία και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτονται όσοι απολύθηκαν πριν από τις 7 Ιουνίου.

Αόριστος είναι σε γενικές γραμμές ο χρόνος που θα συνεχίσουν να εργάζονται: συνδέεται με την έκδοση των προσωρινών πινάκων των νεοδιοριστέων μόνιμων εργατών και «πλαφονάρεται» 3 μήνες μετά τη λήξη της τελευταίας παράτασης, που ήταν στις 31 Δεκεμβρίου.

Θα διατηρηθούν στη δουλειά με νέες συμβάσεις, υπό την επίκληση λόγων δημόσιας υγείας. Για να δώσει διέξοδο, η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας επικαλείται τρεις διατάξεις του νόμου για το ΑΣΕΠ και του Κώδικα Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων.

Επιχειρεί έτσι να προσπεράσει την προοπτική απολύσεων στον απόηχο της πρόσφατης απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, υιοθετώντας ταυτόχρονα την κρίση του δημοσιονομικού δικαστηρίου ότι οι εν λόγω υπηρεσίες έχουν πάγιο και διαρκή χαρακτήρα, ώστε να δρομολογήσει τις μόνιμες προσλήψεις των επόμενων μηνών.

Με τον τρόπο που συντάχθηκε, η τροπολογία «έχει λάβει κάθε πρόνοια και έχει άρτια τεκμηρίωση», τόνισαν αρμόδιες πηγές το βράδυ της Παρασκευής μετά τη σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου, με την efsyn.gr να μεταδίδει πρώτο το περιεχόμενο των αποφάσεων.

Μνημονιακοί περιορισμοί

Η προώθηση της τροπολογίας, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, αναδεικνύει τη βεβαιότητα της κυβέρνησης ότι οι προσλήψεις που δρομολογούνται στις ανταποδοτικές υπηρεσίες δεν προσμετρώνται στους περιορισμούς των προσλήψεων που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές (1 πρόσληψη για κάθε 4 αποχωρήσεις).

Τονίζουν ότι οι δαπάνες μισθοδοσίας προκύπτουν από τέλη δημοτών και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επικαλούνται ταυτόχρονα τις προσλήψεις στην ΕΡΤ, που αμείβονται από αντίστοιχο καθεστώς και δεν έχει εγερθεί σχετικό ζήτημα από τους δανειστές.

Νομοθετική πρωτοβουλία ΠΟΕ-ΟΤΑ

Πρόταση νομοθετικής ρύθμισης για την οριστική αποτροπή των συμβασιούχων εργατών από την ανεργία αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της η ΠΟΕ-ΟΤΑ (στις 10.00).

Σύμφωνα με συνδικαλιστές, η πρόταση έχει λάβει υπόψη της κάθε παράμετρο ώστε να μην προσκρούει στο Σύνταγμα και να αποκτήσουν μόνιμες θέσεις εργασίας όλοι οι συμβασιούχοι συνάδελφοί τους, δηλαδή όσους «έπιασε» η «διάταξη Βερναρδάκη», μεριμνώντας έτσι και για τους απολυμένους εργάτες σε 5 δήμους και στον ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας.

Τηρώντας τις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις της, η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει κηρύξει για σήμερα στάση εργασίας από τις 11.00 ώς τη λήξη της βάρδιας.

Προγραμματίζεται συλλαλητήριο στις 11.30 στην πλ. Καραϊσκάκη.

Θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή -όπου αναμένεται να κατατεθεί η ρύθμιση στα κόμματα (προφανώς πλην της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής)- και στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η σημερινή κινητοποίηση θα κρίνει το μέλλον των... κινητοποιήσεων
Μέρα-βαρόμετρο για τις εξελίξεις στο μέτωπο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί η σημερινή. Συνεχίζοντας το απεργιακό της πρόγραμμα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ προχωρά σε 24ωρη πανελλαδική απεργία και...
Η σημερινή κινητοποίηση θα κρίνει το μέλλον των... κινητοποιήσεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητείται διέξοδος με δύο τροποποιήσεις
Διάθεση συναίνεσης έδειξε το υπουργείο Εσωτερικών, ενσωματώνοντας στη ρύθμιση για τον επικείμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ δύο αλλαγές για επιπλέον μοριοδότηση των συμβασιούχων και αύξηση των ορίων ηλικίας των...
Ζητείται διέξοδος με δύο τροποποιήσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βγήκαν στον δρόμο για να μη βρεθούν στον δρόμο...
«Μόνιμη δουλειά ζητά η εργατιά». Ενα από τα πιο χαρακτηριστικά συνθήματα της χθεσινής κινητοποίησης των συμβασιούχων στην καθαριότητα των δήμων, μερίδα των οποίων θα επιστρέψει στον εφιάλτη της ανεργίας μετά...
Βγήκαν στον δρόμο για να μη βρεθούν στον δρόμο...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα μάζεψαν
Το αργότερο την Κυριακή θα έχει εξομαλυνθεί πλήρως η εικόνα στις γειτονιές των μεγάλων αστικών κέντρων, καθώς από χθες το βράδυ, μετά την αναστολή των κινητοποιήσεων της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η αποκομιδή των απορριμμάτων...
Τα μάζεψαν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γιατί σε κάποιους δήμους οι κάδοι είναι άδειοι και σε άλλους ξεχειλίζουν
Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΔΣΝΑ, το 2016 από τους 66 δήμους της Αττικής κατευθύνθηκαν στις εγκαταστάσεις της Φυλής 1.789.331 τόνοι απορριμμάτων. Αυτό σημαίνει υπό μία έννοια ότι καθημερινά στη μεγαλύτερη...
Γιατί σε κάποιους δήμους οι κάδοι είναι άδειοι και σε άλλους ξεχειλίζουν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τόνοι απορριμμάτων σε τεντωμένο σκοινί
Με ομόφωνη απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα συνεχίζεται τουλάχιστον μέχρι αύριο, με αίτημα τη μετατροπή των επίμαχων συμβάσεων σε αορίστου χρόνου • Το παρασκήνιο της συνάντησης...
Τόνοι απορριμμάτων σε τεντωμένο σκοινί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας