Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επιχείρηση αποκλιμάκωσης και ραντεβού στο Μαξίμου

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Επιχείρηση αποκλιμάκωσης και ραντεβού στο Μαξίμου

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Δεκτή έγινε η επιθυμία των συνδικαλιστών της ΠΟΕ-ΟΤΑ για συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε το προεδρείο της Ομοσπονδίας στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα που έχει προκύψει με τους συμβασιούχους. Βελτιωμένη σε σχέση με την αρχική αναμένεται να κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών. Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Πάνου Σκουρλέτη με αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία παρουσίασε στον υπουργό τη δική της πρόταση. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου μεταφέρεται το θέμα των συμβασιούχων στους δήμους, με τον Αλέξη Τσίπρα να καλεί το εκπροσώπους της ΠΟΕ-ΟΤΑ σε συνάντηση, το πρωί (10.00) της Τρίτης. Στόχος της συνάντησης να βρεθεί λύση όσον αφορά τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας και να αποφευχθούν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, λόγω της παρατεταμένης μη αποκομιδής απορριμμάτων και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται τις επόμενες μέρες.  

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποδέχθηκε το κάλεσμα του Αλ. Τσίπρα και πλέον όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο ραντεβού που κλείστηκε. 

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Δευτέρας -λίγο πριν την κατάθεση της τροπολογίας στη Βουλή- το υπουργείο Εσωτερικών υιοθέτησε δύο τροποποιήσεις στη νομοθετική πρόταση που προβλέπουν:

  • Πρόσθετη μοριοδότηση στους «παρατασιούχους» όταν προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ για τους μόνιμους υπαλλήλους.
  • Κατάργηση συμμετοχής του ορίου ηλικίας των 45 ετών. 

Ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, δεσμεύτηκε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για τη διασφάλιση της συνταγματικότητας της ρύθμισης, ενώ διαβεβαίωσε πως οι προσλήψεις που καλύπτονται από ανταποδοτικές δαπάνες, εξαιρούνται από τους μνημονιακούς νόμους περί απαγόρευσης προσλήψεων.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης κάλεσε τους δημάρχους να δείξουν αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία και ζήτησε να επισπεύσουν τις διαδικασίες ορισμού των θέσεων που προορίζονται για το μόνιμο προσωπικό, στα οργανογράμματα των δήμων τους.

Νωρίτερα, ο Γ. Πατούλης, στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ καταφέρθηκε κατά των πρακτικών του δημάρχου Θεσσαλονίκης που επιχειρεί να χρησιμοποιήσει ιδιώτες (προσωρινά) για την αποκομιδή των απορριμμάτων.  

Η ψήφιση της τροπολογίας αναμένεται την Τρίτη (27/06).

Σκουρλέτης - ΠΟΕ-ΟΤΑ

Προηγήθηκε συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών με αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ -παρουσίασε στον υπουργό την πρότασή της για τους συμβασιούχους στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων- χωρίς όμως να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα. 

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Νίκος Τράκας, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Ο κ. Σκουρλέτης μέσα σε πέντε λεπτά απέρριψε την πρόταση και μας αποκάλεσε μαϊντανούς των καναλιών. Η κυβέρνηση θέλει να ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα. Ο υπουργός Εσωτερικών κρίνεται ανίκανος».

Προανήγγειλε, δε, τη συνέχιση των κινητοποιήσεων: «Την Πέμπτη θα κάνουμε πανελλαδική συγκέντρωση και θα πάμε στο Μαξίμου. Ζητάμε από την κυβέρνηση να δώσει λύση. Οι πολίτες είναι μαζί μας. Συνεχίζουμε τον αγώνα». 

Από την πλευρά του ο Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε ότι η νομοθετική πρόταση που του παρουσίασαν οι συνδικαλιστές «δεν μπορεί να σταθεί νομικά λόγω της πρόσφατης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στη τροπολογία του υπουργείου να ενσωματωθεί η πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τα όρια ηλικίας συμμετοχής στον διαγωνισμό άνω των 45.

«Οφείλουμε, απέναντι στους συμβασιούχους εργαζόμενους που μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου κινδυνεύουν να χάσουν τη θέση τους, να καλύψουμε αυτό το "νομικό κενό" που υπάρχει αυτήν τη στιγμή, ενώ ταυτόχρονα να μη δώσουμε το δικαίωμα σε εκείνους οι οποίοι έχουν μία διαφορετική αντίληψη για την αποκομιδή των απορριμμάτων και θέλουν να τα παραχωρήσουν σε ιδιωτικές εταιρείες, να μην τους ανοίξουμε τον δρόμο. Αυτήν την ευθύνη πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση πρώτα από όλα και θα το κάνει, αλλά θα πρέπει να την αναλάβουν και οι συνδικαλιστές», τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι θα προχωρήσει κανονικά στην κατάθεση της τροπολογίας διότι, όπως εξήγησε, «πρέπει επιτέλους να μπει τάξη στον τομέα της καθαριότητας, πρέπει να υπάρξουν μόνιμες θέσεις στον τομέα αυτόν, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των δήμων, και σε συνεργασία με τους δήμους θα προσδιορίσουμε τον αριθμό τους και φαντάζομαι ότι θα είναι τελικά πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός των υπαλλήλων από αυτόν που μέχρι τώρα έχει προσδιοριστεί, μετά από τα αιτήματά τους».

Επίσης, επισήμανε την ανάγκη «ο καθένας να σταθεί στο ύψος των ευθυνών του» και κατηγόρησε την ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ ότι με τη στάση της θέτει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας των συμβασιούχων στην καθαριότητα, και ότι δίνει το άλλοθι σε όσους σχεδιάζουν να ιδιωτικοποιήσουν τον συγκεκριμένο τομέα.

Χαρακτήρισε, παράλληλα, θετική τη στάση της ΠΟΠ-ΟΤΑ, η οποία ανέστειλε τις κινητοποιήσεις της, αναγνωρίζοντας ότι η τροπολογία του υπουργείου καλύπτει τους εργαζόμένους.

Η αντίδραση του Πάνου Σκουρλέτη είχε προαναγγελθεί με δηλώσεις του νωρίτερα στον ρ/σ Alpha 9,89, όταν υποστήριξε ότι η πρόταση της Ομοσπονδίας «είναι εκτός τόπου και χρόνου» και «δεν οδηγεί πουθενά με βάση και τις αποφάσεις του ΣτΕ».

Όπως εξήγησε ο υπουργός, με τη νέα ρύθμιση (σ.σ. της κυβέρνησης) οι συμβασιούχοι θα συνεχίσουν να εργάζονται και θα έχουν δουλειά τρεις μήνες παραπάνω, έως τον Μάρτιο. «Αν δεν δεχθούν την πρόταση, ανοίγουν τον δρόμο στις δυνάμεις εκείνες που θέλουν να παραδώσουν την αποκομιδή των σκουπιδιών στις ιδιωτικές εταιρείες» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ μπορεί να υπάρξει μοριοδότηση -έπειτα από συνεννόηση με την ανεξάρτητη αρχή, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν- ενώ είπε πως ο αριθμός των προσλήψεων μπορεί να υπερβεί τις 2.500 εφόσον προβλέπεται από τους κανονισμούς των δήμων και μπορούν να καλυφθούν από τα έσοδά τους.

Σημείωσε πως ένα τμήμα εργαζομένων έχει αναστείλει τις κινητοποιήσεις και εργάζεται ήδη στην Αθήνα, απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστράτευσης λέγοντας πως αφενός έχει καταργηθεί ο σχετικός νόμος και αφετέρου δεν «θεωρεί ότι μπορεί να λύνονται έτσι ζητήματα» και εκτίμησε ότι τελικά οι συμβασιούχοι θα προσέλθουν και θα υπογράψουν νέες συμβάσεις και θα σταματήσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, η πρότασή τους διασφαλίζει όλους τους παρατασιούχους στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων, ακόμα κι εκείνους που είχαν απολυθεί σε έξι δήμους της χώρας και τον ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και αυτούς στους οποίους οι δήμαρχοι έσπευσαν τις τελευταίες μέρες να βγάλουν διαπιστευτικές πράξεις απόλυσης.

Ουσιαστικά η πρόταση της Ομοσπονδίας «πιάνει» αυτούς των οποίων οι συμβάσεις παρατάθηκαν με τη διάταξη Βερναρδάκη. Προβλέπει έναν «κλειστό» διαγωνισμό ΑΣΕΠ με αυξημένη μοριοδότηση στην προϋπηρεσία, επικαλούμενη δύο παραγράφους του άρθρου 103 του Συντάγματος.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΕ-ΟΤΑ

Ένταση έξω από το υπουργείο

Ολιγόλεπτη ένταση προκλήθηκε λίγο μετά τις 12:00 όταν ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να εισβάλει στο υπουργείο και απωθήθηκε από άνδρες των ΜΑΤ.

ΠΟΕ οτα εσωτερικών https://t.co/UCzqPOaRFv

— Mike Konstant (@makonstant) 26 Ιουνίου 2017

Τι κρύβει η επίμαχη τροπολογία

Εν τω μεταξύ, το απόγευμα αναμένεται να κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση και η οποία θα ψηφιστεί άμεσα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», με τη ρύθμιση δεν διασφαλίζεται η παραμονή όλων των «παρατασιούχων» στην εργασία και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτονται όσοι απολύθηκαν πριν από τις 7 Ιουνίου. Αόριστος είναι σε γενικές γραμμές ο χρόνος που θα συνεχίσουν να εργάζονται: συνδέεται με την έκδοση των προσωρινών πινάκων των νεοδιοριστέων μόνιμων εργατών και «πλαφονάρεται» 3 μήνες μετά τη λήξη της τελευταίας παράτασης, που ήταν στις 31 Δεκεμβρίου. Θα διατηρηθούν στη δουλειά με νέες συμβάσεις, υπό την επίκληση λόγων δημόσιας υγείας.

Για να δώσει διέξοδο, η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας επικαλείται τρεις διατάξεις του νόμου για το ΑΣΕΠ και του Κώδικα Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων.

Επιχειρεί έτσι να προσπεράσει την προοπτική απολύσεων στον απόηχο της πρόσφατης απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, υιοθετώντας ταυτόχρονα την κρίση του δημοσιονομικού δικαστηρίου ότι οι εν λόγω υπηρεσίες έχουν πάγιο και διαρκή χαρακτήρα, ώστε να δρομολογήσει τις μόνιμες προσλήψεις των επόμενων μηνών.

Πάντως, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Νίκος Τράκας, δήλωσε κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου ότι με την τροπολογία ουσιαστικά κανένας εργαζόμενος στην καθαριότητα δεν μπορεί να έχει δικαίωμα στην προκήρυξη.

«Όσοι είναι πάνω των 45 ετών δεν έχουν δικαίωμα να μπουν στην προκήρυξη, χάνουν τη οριοθέτησή τους, η διαδικασία θέσεων είναι μόνο 2.500 μπορεί να αυξηθεί αλλά κανείς δήμαρχος δεν υποχρεούται να κάνει την προκήρυξη, ενώ η νέα σύμβαση χάνονται προηγούμενα εργασιακά δικαιώματα. 

Δ. Τζανακόπουλος: Το ζήτημα θα έχει λυθεί εντός των ημερών 

Για την πρόταση της κυβέρνησης τοποθετήθηκε νωρίτερα (ΣΚΑΪ) ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας ότι, με δεδομένη τη νομική επιπλοκή, η βέλτιστη λύση είναι μια νέα 8μηνη σύμβαση και ταυτόχρονη προκήρυξη του διαγωνισμού για μόνιμες θέσεις και σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν πρόνοιες αλλά και ειδική μοριοδότηση για τους ανθρώπους που έχουν δουλέψει.

Η βασική πολιτική κατεύθυνση, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι ότι οι υπηρεσίες καθαριότητας παραμένουν στους δήμους καθώς αυτή η κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί τις εργασιακές συνθήκες «μεσαίωνα» που επιβάλλουν οι εργολάβοι.

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι το ζήτημα θα έχει λυθεί εντός των επόμενων ημερών και θα καταλαγιάσει η απεργία.

[ad-slot]

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ασπίδα προστασίας προς τους συμβασιούχους της καθαριότητας
Απάντηση τεσσάρων σημείων προς το Ελεγκτικό Συνέδριο αποτελεί ουσιαστικά η εγκύκλιος που εξέδωσε χθες το υπουργείο Εσωτερικών, με στόχο την παροχή...
Ασπίδα προστασίας προς τους συμβασιούχους της καθαριότητας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με «κομμένη την ανάσα» έως την Πέμπτη
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις έως την Πέμπτη και ενώ στη Βουλή, η Ολομέλεια, ενέκρινε κατά πλειοψηφία...
Με «κομμένη την ανάσα» έως την Πέμπτη