• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 16.3°C
  2 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.2°C / 12.8°C
  1 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 10.0°C / 15.0°C
  5 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 6.4°C
  1 BF
  70%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  71%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.6°C / 13.2°C
  1 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 2.4°C / 5.1°C
  0 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 15.6°C
  2 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 18.1°C
  3 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 14.9°C
  2 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 17.4°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 14.7°C
  4 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 10.5°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.8°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.8°C
  1 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 16.5°C
  0 BF
  61%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 6.3°C / 11.6°C
  2 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.2°C / 13.9°C
  1 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  0 BF
  75%

Στα χέρια της ΠΟΕ-ΟΤΑ η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης

EUROKINISSI

Συσκέψεις και συζητήσεις για άρση αδιεξόδου

 • A-
 • A+

Την Κυριακή αναμένεται να ξεκαθαρίσει τη στάση της η ΠΟΕ-ΟΤΑ, καθώς στη σημερινή συνεδρίαση θα εξεταστεί η νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα με στόχο να λυθεί το αδιέξοδο. Χωρίς αποτελέσματα η συνάντηση του Σαββάτου με τον Π. Σκουρλέτη.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Νίκος Τράκας, μετά τη συνάντηση με τον υπουργό, οι κινητοποιήσεις δεν πρόκειται να λήξουν προτού ληφθούν αποφάσεις καθώς η συγκεκριμένη ρύθμιση απέχει πολύ από τα αιτήματα της Ομοσπονδίας (σ.σ. βασικό αίτημα της οποίας είναι η μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου).

Παράλληλα, ο κ. Τράκας, εξέφρασε την άποψη πως οι νέες συμβάσεις δεν καλύπτουν τους «παρατασιούχους».

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, όπως τα αποκάλυψε πρώτη η efsyn.gr: 

► Η προωθούμενη τροπολογία θα εστιάζει στην ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, μέσω ΑΣΕΠ, που δρομολογούνται στις δημοτικές υπηρεσίες.

► Το νέο προσωπικό θα ξεκινήσει να απασχολείται με την έκδοση των προσωρινών πινάκων του ΑΣΕΠ – κάτι που προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία.

► Στο μεσοδιάστημα οι συμβασιούχοι εργάτες καθαριότητας θα παραμείνουν στην εργασία με νέες συμβάσεις και την επίκληση εκτάκτων συνθηκών, όπως είναι λόγοι δημόσιας υγείας. Η διάρκεια των συμβάσεων αυτών δεν διευκρινίζεται. Συνδέεται με την έκδοση των προσωρινών πινάκων ΑΣΕΠ από όπου θα προκύψουν οι νεοπροσληφθέντες, κάτι το οποίο δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Η ημερομηνία κατά την οποία θα κληθούν οι «παρατασιούχοι» να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους είναι ανοιχτή. Ενδέχεται οι «παρατασιούχοι» να μείνουν στη δουλειά και μετά τον Δεκέμβρη του 2017.

Άλλωστε, όπως εξήγησε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Πάνος Σκουρλέτης, η νομοθετική πρωτοβουλία θα κατατεθεί με βασικές παραμέτρους την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην οποία επισημαίνεται ότι οι θέσεις των εργατών καθαριότητας καλύπτουν πάγιες και στις «εξαιρετικές συνθήκες» που προκύπτουν λόγω της συσσώρευσης απορριμμάτων.

Η μεν πρώτη πτυχή αφορά την προκήρυξη των νέων θέσεων μόνιμου προσωπικού και η δεύτερη τη νομική διασφάλιση των νέων συμβάσεων με τις οποίες θα παραμείνουν οι «παρατασιούχοι» εργάτες στη δουλειά. 

Για την ολοκλήρωση πλήρωσης των νέων θέσεων ο υπουργός εκτίμησε ότι οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2018. «Ο αριθμός όπως γνωρίζετε με βάση την κατοχυρωμένη Συνταγματική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα προσδιοριστεί από τους ίδιους τους δήμους. Εμείς ήδη έχουμε εγκρίνει 2.500 προσλήψεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε αντίστοιχα αιτήματα που μας έχουν καταθέσει οι δήμοι. Δίνουμε με τη συγκεκριμένη ρύθμιση τη δυνατότητα να υπάρχει αναπροσαρμογή στους οργανισμούς των Δήμων, έτσι ώστε να προκύψουν και άλλες οργανικές θέσεις με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες», συμπλήρωσε στις δηλώσεις του ο κ. Σκουρλέτης.  

Ο κ. Σκουρλέτης συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη, στον οποίο παρέδωσε το σχέδιο της νομοθετικής ρύθμισης. Σε έκτακτη συνεδρίασή της τη Δευτέρα, στις 11:30 στα γραφεία της, η ΚΕΔΕ θα εξετάσει το συγκεκριμένο σχέδιο.

Αναστολή των κινητοποιήσεων αποφάσισε η ΠΟΠ-ΟΤΑ

Από την πλευρά της η συνδικαλιστική παράταξη της ΠΟΠ-ΟΤΑ, με σημερινή της ανακοίνωση, αναφέρει ότι αποφάσισε την αναστολή των κινητοποιήσεων. Μένει να φανεί τι θα αποφασίσει και η ΠΟΕ-ΟΤΑ, που είναι και το μεγαλύτερο σωματείο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΠ-ΟΤΑ

Χθες 24 Ιουνίου 2017 το Προεδρείο της ΠΟΠ-ΟΤΑ συναντήθηκε μετά από πρόσκληση με τον Υπ. Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη και τον Γεν. Γραμματέα κ. Πουλάκη όπου μας ανακοινώθηκε και μας επιδόθηκε η Νομοθετική ρύθμιση που προτίθεται να καταθέσει άμεσα για ψήφιση στην Βουλή η Κυβέρνηση, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα που δημιούργησε η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συμβασιούχους. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα προκηρύξει άμεσα μόνιμες θέσεις εργασίας, κάτι που ήταν και είναι πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας μας. 

Ταυτόχρονα με την Νομοθετική ρύθμιση διασφαλίζει την συνέχιση της εργασίας όλων των συμβασιούχων ακόμη και πέραν του τέλους του 2017 και τουλάχιστον ως την έκδοση των προσωρινών πινάκων της προκήρυξης του ΑΣΕΠ και πάντως όχι πέραν τις 31-3-2018 όπως προβλέπει η Διάταξη. Μετά από τις παραπάνω εξελίξεις και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις πόλεις η Εκτελεστική Επιτροπή συνεδρίασε εκτάκτως και αποφάσισε την αναστολή των κινητοποιήσεων διασφαλίζοντας και την συνέχεια της εργασίας των συμβασιούχων συναδέλφων αλλά και τις μόνιμες θέσεις προσωπικού όπου θα έχουν όλοι την δυνατότητα να συμμετέχουν, γι’ αυτό τον λόγο ζητήσαμε από τον Υπουργό την αυξημένη μοριοδότηση για το Εργατοτεχνικό προσωπικό που εργάζεται σήμερα με συμβάσεις εργασίας και είναι κάτι που θα το δούμε κατά την έκδοση της προκήρυξης όπως και άλλα επιμέρους θέματα κάτι που θα παρακολουθούμε βήμα - βήμα. 

Νυχτερινή σύσκεψη στο Μαξίμου

Θυμίζουμε ότι την Παρασκευή το βράδυ πραγματοποιήθηκε στο  Μέγαρο Μαξίμου ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, στην οποία αποφασίστηκε ολιστική λύση για το θέμα των συμβασιούχων εργατών καθαριότητας τόσο για την παραμονή τους στη δουλειά όσο και για την ενίσχυση της μονιμότητας στη συγκεκριμένη υπηρεσία των δήμων.

Εξερχόμενος του Μαξίμου ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι η νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει τη διενέργεια διαγωνισμού για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα μέσω του ΑΣΕΠ. Θα προβλέπει επίσης και την υπογραφή νέων συμβάσεων με τους εργαζόμενους που απασχολούνται μέχρι σήμερα στους δήμους, μέχρι να βγουν τα προσωρινά αποτελέσματα των επιτυχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

Ο υπουργός εκτίμησε πως με τα νέα δεδομένα δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις και κάλεσε την ομοσπονδία των εργαζομένων και την ΚΕΔΕ να συμβάλουν ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση και να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στις δουλειές τους. 

Μάλιστα, υπογράμμισε πως όσοι θεώρησαν ότι με την αναστάτωση των τελευταίων ημερών θα άνοιγε ο δρόμος για την είσοδο ιδιωτών στην αποκομιδή απορριμμάτων θα βρουν την κυβέρνηση απέναντί τους.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιχείρηση αποκλιμάκωσης και ραντεβού στο Μαξίμου
Δεκτή έγινε η επιθυμία των συνδικαλιστών της ΠΟΕ-ΟΤΑ για συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε το προεδρείο της Ομοσπονδίας στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα που έχει...
Επιχείρηση αποκλιμάκωσης και ραντεβού στο Μαξίμου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Όχι» της ΠΟΕ-ΟΤΑ στις κυβερνητικές προτάσεις
Την απόρριψη της κυβερνητικής πρότασης και της νομοθετικής ρύθμισης που προωθείται αποφάσισε η ΠΟΕ-ΟΤΑ κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής. Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται...
«Όχι» της ΠΟΕ-ΟΤΑ στις κυβερνητικές προτάσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στα χέρια της ΠΟΕ-ΟΤΑ η νομοθετική ρύθμιση
Σε νέα συνεδρίαση προχωράει η ΠΟΕ-ΟΤΑ προκειμένου να εξετάσει τη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα και την οποία παρουσίασε σε εκπροσώπους της Ομοσπονδίας ο...
Στα χέρια της ΠΟΕ-ΟΤΑ η νομοθετική ρύθμιση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διπλή λύση για συμβασιούχους και μονιμότητα
Σε ολιστική λύση για το θέμα των συμβασιούχων εργατών καθαριότητας, τόσο για την παραμονή τους στη δουλειά όσο και για την ενίσχυση της μονιμότητας στη συγκεκριμένη υπηρεσία των δήμων, κατέληξε η κυβέρνηση...
Διπλή λύση για συμβασιούχους και μονιμότητα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Κλείδωσε» ραντεβού για τους συμβασιούχους
Συνάντηση με τον Πάνο Σκουρλέτη, αύριο στις 12.00, στο υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα των συμβασιούχων συμφωνήθηκε στη διάρκεια της πρωινής συμβολικής κατάληψης του υπουργικού γραφείου από εργαζόμενους στην...
«Κλείδωσε» ραντεβού για τους συμβασιούχους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγελία ΠΟΕ-ΟΤΑ: Στην τσέπη τα λεφτά από τα παγκάρια, απλήρωτοι οι εργαζόμενοι
Απλήρωτοι εδώ και μήνες παραμένουν από την Εκκλησία οι ιεροψάλτες και οι νεωκόροι των πρώην δημοτικών κοιμητιριακών ναών, όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Καταγγελία ΠΟΕ-ΟΤΑ: Στην τσέπη τα λεφτά από τα παγκάρια, απλήρωτοι οι εργαζόμενοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας