• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.1°C / 13.4°C
  2 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.3°C / 10.7°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  11°C 6.0°C / 11.0°C
  2 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.9°C / 5.0°C
  1 BF
  74%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 8.9°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.0°C / 9.0°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  1 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.4°C / 10.8°C
  3 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  2 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.4°C / 11.2°C
  1 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  3 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  2 BF
  70%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.7°C / 8.5°C
  2 BF
  75%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.3°C / 12.1°C
  1 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  2 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 4.7°C / 9.7°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 2.0°C / 2.0°C
  2 BF
  84%

Με το γιλέκο η Σπυριδούλα, με το άσπρο μακό η Γιώτα και με το κυανόλευκο μπλουζάκι ο Μανώλης

ΦΩΤ.: ΜΙΧΑΗΛ - ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

«Το κράτος κάνει ανακύκλωση... ανθρώπων»

 • A-
 • A+

«Βρεθήκαμε εδώ από ανάγκη. Αυτή τη στιγμή νιώθουμε ότι είμαστε αναλώσιμοι για το ελληνικό κράτος που κάνει ανακύκλωση όχι σκουπιδιών, αλλά ανθρώπων».

Θα μπορούσαν να μας το πουν συμβασιούχοι από οποιονδήποτε δήμο, αλλά βρεθήκαμε στο αμαξοστάσιο του Δήμου Βύρωνα χθες το πρωί.

Τα μόνα οχήματα που μπαινοβγαίνουν είναι κάποια απορριμματοφόρα «ασφαλείας» για να γίνει η αποκομιδή σε ευαίσθητες περιοχές:

«Μαζέψαμε 40 τόνους σε ευπαθή σημεία σε ένδειξη κατανόησης των προβλημάτων του κόσμου. Ζητάμε τη συμπαράσταση. Το ίδιο θα κάνουμε και τις επόμενες μέρες», ακούμε από τους εργαζομένους.

Οι 23 συμβασιούχοι στην καθαριότητα του δήμου, άνθρωποι κυρίως άνω των 40, Ελληνες και μετανάστες, με παιδιά, που έχουν κάνει πολλές δουλειές πριν βρεθούν σε αυτή τη θέση εργασίας από τον Ιούλιο του 2016, μας άνοιξαν την καρδιά τους και μας είπαν πώς μια απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανατρέπει ολόκληρη τη ζωή τους.

«Από δω κι από κει»

ΦΩΤ.: ΜΙΧΑΗΛ - ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

«Το πρόβλημα είναι κοινωνικό πρώτα απ’ όλα. Να μας πουν πού θα βρούμε δουλειά στα 50!» ακούμε από τη Δάφνη, 50 ετών, με δύο παιδιά που δίνουν πανελλαδικές.

Εργάζεται ως καθαρίστρια εσωτερικού χώρου, καθαρίζοντας από κτίρια του δήμου έως γήπεδα.

«Δεν έχουμε πόστα. Πάμε από δω κι από κει. Ξέραμε ότι μέχρι τέλος του έτους θα έχουμε δουλειά και κάναμε έναν προγραμματισμό.
Μπήκαμε με ΑΣΕΠ, με μοριοδότηση, όχι με ρουσφέτι. Πριν δουλέψω στην καθαριότητα με συμβάσεις, δούλευα 23 χρόνια σε μαγαζί με είδη δώρων – έκλεισε λόγω κρίσης.
Εδώ μας έφερε η ανάγκη. Τώρα δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε σε άλλη προκήρυξη γιατί δεν έχουμε μόρια.
Για να έχεις, πρέπει να είσαι έναν χρόνο άνεργος. Αν απολυθώ τώρα, θα κόψουν το δικαίωμα από τα παιδιά μου να σπουδάσουν
».

Ο Μανώλης είναι στα 51 και έρχεται κάθε μέρα τα χαράματα από τα Βριλήσσια, χαλώντας σημαντικό μέρος του μισθού των 780 ευρώ σε μεταφορικά:

«Προηγουμένως δούλευα στην οικοδομή. Μετά έπεσαν οι δουλειές και βρέθηκα άνεργος.
Εχω δύο παιδιά και έπρεπε να κάνω κάτι για να τα ζήσω. Δουλεύω στην αποκομιδή, στο πλύσιμο των κάδων, όπου χρειαστεί. Είναι δύσκολο και ανθυγιεινό

Οι συνάδελφοί μας στο κολυμβητήριο του δήμου μένουν απλήρωτοι.
Τα τελευταία χρόνια έχω περάσει ως συμβασιούχος στην καθαριότητα από διάφορους δήμους, όπως τα Βριλήσσια και η Πεντέλη. Αυτό που μας συμβαίνει είναι εμπαιγμός.
Προηγουμένως ο υπουργός μάς έκλεινε το μάτι ότι θα μονιμοποιηθούμε.
Τουλάχιστον οι συνάδελφοι εδώ στον Βύρωνα μέσω του σωματείου μάς στηρίζουν αρκετά
».

Το σωματείο εργαζομένων του Δήμου Βύρωνα ζητά να μην υπάρξει και να μην υπογραφεί καμία απόλυση, να πληρώνονται οι συμβασιούχοι κανονικά και οι συμβάσεις τους να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου, όπως και να υπάρξουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Συνδικαλιστές της «Ανεξάρτητης Αγωνιστικής Παρέμβασης Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα» μας επισημαίνουν ότι δεν θα σταματήσει η κινητοποίηση εάν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τη δημοτική αρχή ότι δεν θα απολυθεί κανένας συμβασιούχος, ότι θα συνεχίσουν να πληρώνονται ακόμα κι αν χρειαστεί «εντέλλεσθε», απαιτώντας από την κυβέρνηση να καταθέσει τροπολογία ότι δεν θα καταλογιστούν χρήματα σε δημάρχους που πλήρωσαν τη μισθοδοσία των εργαζομένων.

Ακόμη, απαιτούν να γίνουν τώρα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην υπηρεσία καθαριότητας και να υπάρξει πρωτοβουλία για την πληρωμή της κοινωφελούς εργασίας με τον ίδιο τρόπο που πληρώνονται οι άλλοι εργαζόμενοι.

ΦΩΤ.: ΜΙΧΑΗΛ - ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα για τη Σπυριδούλα, που είναι ανύπαντρη μητέρα:

«Πριν έρθω στον δήμο ήμουν μακροχρόνια άνεργη για πέντε χρόνια. Δούλευα στα καράβια Πάτρα-Ιταλία και συγκεκριμένα στο καζίνο.
Εχω παιδί 5,5 ετών και δεν μπορούσα να συνεχίσω. Μετά από τόσο καιρό στην ανεργία, είμαι ευχαριστημένη, παρά τη σκληρή δουλειά, και με φοβίζει να βρεθώ πάλι στην ανεργία.
Είμαι στο νοίκι, ο γιος μου θα πάει Α΄ Δημοτικού. Φέρνω το μικρό τώρα το καλοκαίρι μέχρι και στο αμαξοστάσιο και τον κρατάνε οι συνάδελφοι.
Εχει μεριμνήσει το κράτος για την εργαζόμενη μητέρα...
».

«Θα έμενα με χίλια!»

Εργαζόμενος στην καθαριότητα με πτυχίο; Ναι, εάν ρωτήσουμε τη Γιώτα.

Εχει σπουδάσει σε ιδιωτική Σχολή Πληροφορικής και τα προηγούμενα χρόνια εργαζόταν σε τεχνικό γραφείο και σε τηλεφωνικό κέντρο μεγάλης εταιρείας τηλεπικοινωνιών.

«Παντού έχω εργαστεί: απορριμματοφόρο, σκούπα οδοκαθαρισμού, στα ογκώδη απορρίμματα, μαζεύαμε κλαδέματα.
Δεν φοβάμαι τη δουλειά. Εδώ έχω βρει πολλά θετικά σε σχέση με τις προηγούμενες εργασίες μου, παρότι είναι βαριά δουλειά, ανθυγιεινή, αλλά και επικίνδυνη
.
Μπορεί να σε χτυπήσει μηχανάκι, έχω κοπεί, μπορεί να προσβληθείς από κάποια αρρώστια με τα μικρόβια.
Στο τηλεφωνικό κέντρο ήταν χειρότερα, εδώ εάν έχεις ένα πρόβλημα, θα σε ακούσουν. Εάν μου έλεγαν να μείνω εδώ, θα έμενα με χίλια!
».

Επικοινωνήσαμε με τον δήμαρχο Βύρωνα, Ακη Κατωπόδη, ο οποίος μας είπε:

«Στον δήμο βρίσκονται 23 συμβασιούχοι-παρατασιούχοι στην καθαριότητα. Δεν έχουν ξεπεράσει το διάστημα παραμονής 24 μηνών που απαγορεύεται από τον νόμο καθώς αποκτούν δικαίωμα μονιμοποίησης.
Εμείς είμαστε δίπλα στους εργαζομένους και θέλουμε γενικά να έχουν μόνιμες σχέσεις εργασίας.
Πρέπει να λάβουν τα δεδουλευμένα τους και εξασφαλίσαμε ότι οι συμβασιούχοι στο κολυμβητήριο του δήμου θα πληρωθούν στις 10 Ιουλίου.
Θέση μου είναι ότι οι συμβάσεις πρέπει να ολοκληρωθούν στις 31 Δεκεμβρίου του 2017, δεν προτίθεμαι και δεν υποχρεούμαι να προχωρήσω σε απολύσεις.
Πιστεύω ότι μπορούν να βρεθούν τρόποι για να πληρωθούν. Το δημοτικό συμβούλιο εξέδωσε ψήφισμα, κατά πλειοψηφία, που ζητά οι συμβάσεις στην καθαριότητα να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου.
Προσωπικά ζήτησα να μη γίνει η μετατροπή αυτών των συμβάσεων, αλλά να γίνει διαγωνισμός για μόνιμες θέσεις από το ΥΠ.ΕΣ. με ειδική μοριοδότηση σε όσους έχουν ήδη εργαστεί.
Οταν αναλάβαμε τον δήμο, οι εργαζόμενοι αντιμετώπιζαν πολλά προβλήματα και λύσαμε αρκετά, όπως το ζήτημα με τις υπερωρίες, το αίτημα για το γάλα, τα μέσα ατομικής προστασίας και το επίδομα των 176 ευρώ που εκκρεμούσε από το παρελθόν.
Είμαστε απόλυτα συνεπείς στην καταβολή της μισθοδοσίας και των υπερωριών
». 

 

Τροπολογία διεξόδου

Μόνιμο προσωπικό με σταθερές σχέσεις εργασίας στις δημοτικές υπηρεσίες καθαριότητας και αποτροπή υλοποίησης σχεδίων ιδιωτικοποίησης του τομέα-φιλέτο κερδοφορίας για τους εργολάβους.

Στον πυρήνα αυτόν θα βασιστούν οι κινήσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί, στον απόηχο της απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε αντισυνταγματική την παράταση των συμβάσεων των (10.000, σύμφωνα με συνδικαλιστές, 6.100 σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών) εργατών καθαριότητας, βάσει των πληροφοριών που είχε συγκεντρώσει η «Εφ.Συν.» μέχρι χθες το απόγευμα (οπότε γραφόταν το ρεπορτάζ).

Τη στιγμή που κυβερνητικά στελέχη ανέμεναν την επιστροφή του πρωθυπουργού στην Αθήνα ώστε να οριστικοποιηθεί ο χρόνος της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Αλ. Τσίπρα, με την παρουσία των συναρμόδιων υπουργών (Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκη, Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγας Γεροβασίλη) για την αντιμετώπιση της κατάστασης, διαμορφωνόταν κλίμα έντονης αισιοδοξίας στα νομικά επιτελεία για την επίτευξη ρύθμισης με τη μορφή τροπολογίας.

Ο σχεδιασμός κατέληγε στη σύντμηση του χρόνου των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού μέσω του ΑΣΕΠ, διαδικασίες που ως γνωστόν είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες.

Σε αυτή τη διαδικασία προσλήψεων θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής και οι «παρατασιούχοι», που καλούνται βιαίως να αποχωρήσουν από την εργασία τους.

Σε ένα ενδεχόμενο μοριοδότησης της προϋπηρεσίας τους, υπενθυμίζεται ότι από πλευράς συνδικαλιστών έχει επισημανθεί πως άλλοι υποψήφιοι, μέσω κοινωνικών κριτηρίων (π.χ. μακροχρόνια ανεργία, πολυτεκνία), μπορούν να αποκτήσουν προβάδισμα έναντι των «παρατασιούχων».

Για το μεσοδιάστημα, μέχρι δηλαδή να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, πληροφορίες ανέφεραν ότι το υπουργείο Εσωτερικών βρισκόταν κοντά στην εξεύρεση της διαδικασίας που θα μπορούσε να διατηρήσει τους «παρατασιούχους» στη δουλειά, χωρίς ταυτόχρονα να προσκρούει ούτε στο Σύνταγμα ούτε στην πρόσφατη απόφαση-ταφόπλακα του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Οσον αφορά το θέμα των δεδουλευμένων των συμβασιούχων εργατών, υπενθυμίζεται ότι η τελική κρίση που θα καθορίσει τις εξελίξεις θα ληφθεί από το αρμόδιο κλιμάκιο του Ελεγκτικού, με την κυβέρνηση από την πλευρά της να έχει τονίσει ότι, σε κάθε περίπτωση, διατηρεί τη δυνατότητα ανάληψης πρωτοβουλιών ώστε να μη μείνουν οι εργαζόμενοι απλήρωτοι.

Να σημειωθεί ότι κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο με την απόφασή του εμφανίζεται να μεροληπτεί τόσο πολιτικά, καθώς δεν είχαν αμφισβητηθεί στο παρελθόν παρατάσεις συμβάσεων του 2012 που αφορούσαν την καθαριότητα στις ΔΟΥ, όσο και ταξικά, καθώς, αν και αμφισβητήθηκε το δικαίωμα των συμβασιούχων στην εργασία, έχουν αμειφθεί εργολάβοι για άκυρες συμβάσεις.

Στο μεταξύ, περαιτέρω οργή στις τάξεις των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκάλεσαν ενέργειες δημάρχων.

Σύμφωνα με συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ, διαδικασίες για την απόλυση των συμβασιούχων εργατών έχουν ξεκινήσει στους Δήμους Καρπάθου, Αλεξάνδρειας Ημαθίας και Ραφήνας-Πικερμίου - στην τελευταία περίπτωση, σύμφωνα πάντα με συνδικαλιστικές πηγές, έχει αποσαφηνιστεί από τη δημοτική αρχή ότι δεν θα γίνει καμία περαιτέρω ενέργεια έως την 30ή Ιουνίου.

Εως τη συγκεκριμένη ημερομηνία, σύμφωνα με αυτοδιοικητικές πηγές, δεν αναμένονται κάποιες εξελίξεις από πλευράς δημοτικών αρχών προς την κατεύθυνση της απόλυσης.

Εκτός από τον Δήμο Χίου, οι κινητοποιούμενοι εργαζόμενοι στα αμαξοστάσια απορριμματοφόρων ήρθαν αντιμέτωποι με τις αστυνομικές δυνάμεις και τα ΜΑΤ και στους Δήμους Αλεξάνδρειας, Πολυκάστρου (Κιλκίς) και Λιτοχώρου (Πιερίας), σύμφωνα με στοιχεία της ΔΑΣ-ΟΤΑ.

Δυο δυο πηγαίνουν οι... απεργοσπάστες στη Χίο

Χίος

Ακόμα και τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου πέταξε στα σκουπίδια ο δήμαρχος Χίου, Μαν. Βουρνούς, που με μια πρωτοφανή για τα δεδομένα του νησιού κίνηση προχώρησε στην καταστολή της κατάληψης του αμαξοστασίου του Δήμου Χίου.

Συμβασιούχοι εργαζόμενοι του δήμου, εδώ και μία εβδομάδα, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, είχαν κάνει κατάληψη του γκαράζ για να αποτρέψουν την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Το ξημέρωμα όμως της Παρασκευής, παρουσία του δημάρχου και του αρμόδιου αντιδημάρχου Γιώργου Μπελέγρη, ομάδες αστυνομικών μαζί με τα ΜΑΤ εισέβαλαν στο κατειλημμένο αμαξοστάσιο, βγάζοντας έξω τους συμβασιούχους.

Ετσι, ενώ οι κινητοποιήσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ συνεχίζονται, εφτά από τα δεκαοχτώ απορριμματοφόρα του Δήμου Χίου το πρωί της Παρασκευής ξεκίνησαν την αποκομιδή με τη συμμετοχή των μόνιμων υπαλλήλων του δήμου.

«Ο δήμαρχος σε διατεταγμένη νυχτερινή «έφοδο» με «συνεργό» τον αντιδήμαρχο Γεώργιο Μπελέγρη, πρωτοπόροι πανελλαδικά, επιδεικνύοντας τις δημοκρατικές τους πρακτικές και γράφοντας στα παλιά τους υποδήματα τις αποφάσεις που οι ίδιοι ψήφισαν ομόφωνα στο δημοτικό συμβούλιο και με τις οποίες τάχθηκαν υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των εργαζομένων συμβασιούχων (...), έδειξαν επιτέλους το πραγματικό πρόσωπό τους!» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στον δήμο, προβλέποντας ότι σύντομα η υπηρεσία θα περάσει σε χέρια ιδιωτών εργολάβων.

Ανακοινώσεις καταδίκης των γεγονότων εξέδωσαν οι δημοτικές παρατάξεις της ελάσσονος μειοψηφίας (Χιακή Συμπολιτεία και ΛΑΣ), καθώς και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μόλις 30, με δύο παιδιά...
Η συμβασιούχος Ανδριάννα Σταματοπούλου, 30 ετών, μητέρα δύο παιδιών, πήγε χθες τα ξημερώματα στη δουλειά της στην καθαριότητα στην περιοχή Συκιά του Κατάκολου στον Δήμο Πύργου και δεν γύρισε ποτέ. Το...
Μόλις 30, με δύο παιδιά...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Λαμία κάνει «δώρο» σε ιδιώτη την καθαριότητα!
Σε ιδιώτη εργολάβο, με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης και με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, δίνει η δημοτική αρχή Λαμιέων τμήμα της υπηρεσίας αποκομιδής απορριμμάτων, αρνούμενη να αξιοποιήσει τις...
Η Λαμία κάνει «δώρο» σε ιδιώτη την καθαριότητα!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με κινητοποιήσεις απαντά η ΠΟΕ-ΟΤΑ
Με κινητοποιήσεις απάντησαν οι εργαζόμενοι σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και η ΠΟΕ-ΟΤΑ στις κυβερνητικές εξαγγελίες περί 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης και υποχρεωτικής φοίτησης από την ηλικία των...
Με κινητοποιήσεις απαντά η ΠΟΕ-ΟΤΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγκαίνια με... σύσσωμη την αντιπολίτευση!
Ο περιώνυμος ΣΜΑ Ευκαρπίας εγκαινιάστηκε μεν, αλλά η παρουσία των ΜΑΤ έδειξε ότι ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων δεν έχει πείσει τους πολίτες στη δυτική Θεσσαλονίκη. Περί τα 60 άτομα αποδοκίμασαν όσους...
Εγκαίνια με... σύσσωμη την αντιπολίτευση!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πανελλαδικές απεργίες αποφάσισε η ΠΟΕ-ΟΤΑ
Περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεών της αποφάσισε η Ομοσπονδία • 24ωρη πανελλαδική απεργία όλων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου
Πανελλαδικές απεργίες αποφάσισε η ΠΟΕ-ΟΤΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Δεν έφτασε απλώς η ώρα (για τη σωτηρία της Γης), πέρασε»
Ραντεβού στις 20 Σεπτεμβρίου δίνουν και οι μαθητές στην Ελλάδα για το κλίμα στο πλαίσιο των διεθνών δράσεων του κινήματος #Fridays for Future. Η «Εφ.Συν.» μίλησε με τρεις μαθήτριες Λυκείου που αποτελούν...
«Δεν έφτασε απλώς η ώρα (για τη σωτηρία της Γης), πέρασε»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας