• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 27.1°C / 31.8°C
  4 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 25.2°C
  3 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 28.3°C
  3 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  46%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  51%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.0°C / 22.9°C
  2 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 22.0°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.1°C / 29.9°C
  4 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.9°C
  2 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.7°C / 33.8°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 24.0°C / 26.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  4 BF
  61%
 • Λάρισα
  Θύελλα
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  64%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 22.5°C / 29.9°C
  2 BF
  53%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.2°C
  5 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 30.0°C
  4 BF
  43%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 28.3°C
  3 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 21.7°C / 23.6°C
  2 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  55%

Όλες οι κυβερνητικές αποφάσεις για να αποκλιμακωθεί η ένταση με την ΠΟΕ-ΟΤΑ

EUROKINISSI

Διπλή λύση για συμβασιούχους και μονιμότητα

 • A-
 • A+

Σε ολιστική λύση για το θέμα των συμβασιούχων εργατών καθαριότητας, τόσο για την παραμονή τους στη δουλειά όσο και για την ενίσχυση της μονιμότητας στην συγκεκριμένη υπηρεσία των δήμων, κατέληξε η κυβέρνηση έπειτα από ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, που ολοκληρώθηκε περίπου στις 23.00 της Παρασκευής.  

Η προωθούμενη τροπολογία, η οποία «θα ήταν ιδανικό να κατατεθεί τη Δευτέρα», λένε κυβερνητικές πηγές, θα εστιάζει στην ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, μέσω ΑΣΕΠ, που δρομολογούνται στις δημοτικές υπηρεσίες.

Οι αυτοδιοικητικοί οργανισμοί θα είναι αυτοί που θα αποφασίσουν τι ανάγκες σε προσωπικό θέλουν να καλύψουν και θα έχουν τον αποκλειστικό λόγο στην πρόβλεψη αντίστοιχων θέσεων στα οργανογράμματά τους. Ως γνωστόν, ήδη έχουν εγκριθεί από το υπουργείο Εσωτερικών 2.500 θέσεις στις ανταποδοτικού χαρακτήρα υπηρεσίες, βάσει των διατάξεων του «παράλληλου» κυβερνητικού προγράμματος.

Θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τις προσλήψεις με σταθερές θέσεις εργασίας και το νέο προσωπικό θα ξεκινήσει να απασχολείται με την έκδοση των προσωρινών πινάκων του ΑΣΕΠ - κάτι που προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία. 

Στο μεσοδιάστημα θα μείνουν στην εργασία οι «παρατασιούχοι» με νέες συμβάσεις. Πόσους μήνες θα διαρκέσουν; Μέχρι να βγουν οι προσωρινοί πίνακες του ΑΣΕΠ, κάτι που κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια και ίσως ξεπεράσει τον Δεκέμβρη του 2017. 

Το νομικό σκέλος

Η αιτιολογική έκθεση της προωθούμενης τροπολογίας «έχει λάβει κάθε πρόνοια και έχει άρτια τεκμηρίωση», τονίζουν αρμόδιες πηγές στην «Εφ.Συν.», συμπληρώνοντας για τον χρόνο κατάθεσης ότι «θα ήταν ιδανική η Δευτέρα», περιγράφοντας έτσι την ανάγκη άμεσης εξομάλυνσης των τελευταίων εξελίξεων που, μεταξύ άλλων, έχουν εγείρει και θέμα δημόσιας υγείας. 

«Πυρήνας» της απόφασης είναι αυτό που αποτυπώνεται ως παραδοχή και στα πρακτικά της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ασχέτως εάν εντάσσεται στην επιχειρηματολογία περί αντισυνταγματικότητας. Δηλαδή ότι οι θέσεις στις υπηρεσίες καθαριότητας καλύπτονται από πάγιες και διαρκείς ανάγκες. 

Όμως, μέχρι να συμπληρωθούν οι νέες θέσεις μόνιμου προσωπικού, η ρύθμιση θα επικαλεστεί διάταξη του ΑΣΕΠ που επιτρέπει τη σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως όταν συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος. Με αυτόν τον τρόπο θα μείνουν οι «παρατασιούχοι» στην εργασία. 

Ανατρέπονται σχέδια ιδιωτικοποιήσεων 

Να σημειωθεί ότι στην πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών με την ΚΕΔΕ, ο Πάνος Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι «το ζητούμενο είναι πώς το συντομότερο δυνατό θα δρομολογηθούν σταθερές και μόνιμες θέσεις εργασίας στον τομέα της καθαριότητας».

Στη σύντμηση του χρόνου αυτού προφανώς θα πρέπει να συμβάλλουν και οι δήμοι. 

«Όσοι πίστευαν ότι με αφορμή το προσωρινό αδιέξοδο που δημιουργήθηκε, θα ανοίξει ο δρόμος ώστε να εισβάλουν ιδιωτικές εταιρίες στον τομέα της αποκομιδής των απορριμμάτων, θα μας βρουν απέναντι», είναι το απόσπασμα που αξίζει να ξεχωρίσει κανείς από τη δήλωση του κ. Σκουρλέτη το βράδυ της Παρασκευής. 

Ολόκληρη η δήλωση έχει ως εξής: 

Στη σημερινή σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό, αποφασίστηκε να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση, την Δευτέρα στη Βουλή, η οποία θα προβλέπει τη διενέργεια διαγωνισμού για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα των Δήμων.

Όσον αφορά τους εργαζόμενους που μέχρι τώρα απασχολούνταν στην καθαριότητα, θα προβλέπεται, μέσα από νέα σύμβαση, να απασχοληθούν μέχρι την ανακοίνωση των προσωρινών πινάκων των επιτυχόντων του διαγωνισμού. Μιλάμε για διαγωνισμό ο οποίος θα γίνει με ευθύνη του ΑΣΕΠ.

Θέλω επίσης, να πω ότι όσοι πίστευαν ότι με αφορμή το προσωρινό αδιέξοδο που δημιουργήθηκε, θα ανοίξει ο δρόμος ώστε να εισβάλουν ιδιωτικές εταιρίες στον τομέα της αποκομιδής των απορριμμάτων, θα μας βρουν απέναντι.

Νομίζουμε ότι μετά τη σημερινή εξέλιξη, δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις και θέλουμε να καλέσουμε την Ομοσπονδία των εργαζομένων, καθώς και την ΚΕΔΕ, ο καθένας από τη μεριά του, να συμβάλουν έτσι ώστε, πολύ γρήγορα, να ομαλοποιηθεί η κατάσταση

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η σημερινή κινητοποίηση θα κρίνει το μέλλον των... κινητοποιήσεων
Μέρα-βαρόμετρο για τις εξελίξεις στο μέτωπο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί η σημερινή. Συνεχίζοντας το απεργιακό της πρόγραμμα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ προχωρά σε 24ωρη πανελλαδική απεργία και...
Η σημερινή κινητοποίηση θα κρίνει το μέλλον των... κινητοποιήσεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητείται διέξοδος με δύο τροποποιήσεις
Διάθεση συναίνεσης έδειξε το υπουργείο Εσωτερικών, ενσωματώνοντας στη ρύθμιση για τον επικείμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ δύο αλλαγές για επιπλέον μοριοδότηση των συμβασιούχων και αύξηση των ορίων ηλικίας των...
Ζητείται διέξοδος με δύο τροποποιήσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ρύθμιση-«βελονιά» τσιμπάει τους συμβασιούχους
Σε μια ρύθμιση-«βελονιά» ανάμεσα στο πλέγμα της υφιστάμενης νομοθεσίας και τις πρόσφατες δικαστικές κρίσεις αποτυπώνεται η λύση στην οποία κατέληξε το υπουργείο Εσωτερικών για τις υπηρεσίες καθαριότητας των...
Η ρύθμιση-«βελονιά» τσιμπάει τους συμβασιούχους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκμετάλλευση και ομηρία για τις σχολικές καθαρίστριες
Με μισθούς πείνας και χωρίς κανονικές συμβάσεις εργασίας οι 8.500 έως 9.500 εργαζόμενες που φροντίζουν για την καθαριότητα στα σχολεία που διαμαρτυρήθηκαν χθες στο πλαίσιο 48ωρης απεργίας. ● 30 εκπρόσωποί τους...
Εκμετάλλευση και ομηρία για τις σχολικές καθαρίστριες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βγήκαν στον δρόμο για να μη βρεθούν στον δρόμο...
«Μόνιμη δουλειά ζητά η εργατιά». Ενα από τα πιο χαρακτηριστικά συνθήματα της χθεσινής κινητοποίησης των συμβασιούχων στην καθαριότητα των δήμων, μερίδα των οποίων θα επιστρέψει στον εφιάλτη της ανεργίας μετά...
Βγήκαν στον δρόμο για να μη βρεθούν στον δρόμο...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κλειστοί και αύριο πολλοί παιδικοί σταθμοί
«Λουκέτο» στους παιδικούς σταθμούς της χώρας με απόφαση της ΚΕΔΕ και απεργιακές κινητοποιήσεις από την πλευρά της ΠΟΕ-ΟΤΑ περιλαμβάνουν για σήμερα οι αντιδράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απέναντι στη διάταξη...
Κλειστοί και αύριο πολλοί παιδικοί σταθμοί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας