Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Θερμό καλοκαίρι» προαναγγέλλει η ΠΟΕ-ΟΤΑ

Πώς κατανέμονται οι δήμοι στις πέντε εκλογικές περιφέρειες που θα αντικαταστήσουν τη Β' Αθηνών και την Αττικής (υπόλοιπο) | ΕΦ.ΣΥΝ./Μιχαήλ-Άγγελος Κωνσταντόπουλος

«Θερμό καλοκαίρι» προαναγγέλλει η ΠΟΕ-ΟΤΑ

  • A-
  • A+

Κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις της η ΠΟΕ-ΟΤΑ για το θέμα των συμβασιούχων - παρατασιούχων των δήμων, με συνέχιση των καταλήψεων, αποχή εργαζομένων από τα καθήκοντά τους και στάση εργασίας. Οι κινητοποιήσεις κορυφώνονται την Πέμπτη 29 Ιουνίου, με 24ωρη πανελλαδική απεργία και συλλαλητήρια σε Αθήνα και άλλες πόλεις. 

Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η συνέχιση των καταλήψεων των αμαξοστασίων των δήμων και των ΧΥΤΑ όλης τη χώρας έως και την Πέμπτη 29/6, η αποχή από τα καθήκοντα των εργαζομένων το προσεχές Σαββατοκύριακο, στάση εργασίας τη Δευτέρα από τις 11 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα, καθώς και 24ωρη πανελλαδική απεργία την επόμενη Πέμπτη, με την πραγματοποίηση συλλαλητηρίων σε Αθήνα και άλλες πόλεις. 

Σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, μετά το συλλαλητήρια θα επανακαθοριστεί το μέλλον των κινητοποιήσεων. 

Από την πλευρά του, το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), στη σημερινή του συνεδρίαση, αποφάσισε να συνεδριάσει εκτάκτως την ερχόμενη Τετάρτη, 28 Ιουνίου, με το ερώτημα να κλείσουν οι Δήμοι αν η κυβέρνηση δεν δώσει οριστική λύση στο θέμα των συμβασιούχων των ανταποδοτικών υπηρεσιών των δήμων. Η απόφαση πάρθηκε μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη.

Ένταση στο συλλαλητήριο

Στο μεταξύ, σε κλίμα έντασης ολοκληρώθηκε σήμερα (Πέμπτη 22 Ιουνίου) το συλλαλητήριο των εργαζομένων στους δήμους. Εστίες έντασης σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πορείας που ξεκίνησε από το Μεταξουργείο και κατέληξε στο υπουργείο Διοικητής Ανασυγκρότησης αφού πρώτα πέρασε από το υπουργείο Εσωτερικών και τη Βουλή.

Με κεντρικό σύνθημα «φτάνει πια η κοροϊδία» οι περίπου 2000 διαδηλωτές λίγο πριν τις 14.00 κατέληξαν έξω από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Λίγο νωρίτερα, φθάνοντας στο υπουργείο Εσωτερικών στην πλατεία Κλαυθμώνος πέταξαν σκουπίδια στην είσοδο του κτιρίου.

σκουπίδια υπεσ https://t.co/reF4zMrJEX

— Mike Konstant (@makonstant) 22 Ιουνίου 2017

Οι συμβασιούχοι ζητούν νομοθετική ρύθμιση για μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, ώστε να μην οδηγηθούν στην ανεργία μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου περί αντισυνταγματικότητας των παρατάσεων.

«Τσίπρα και Σκουρλέτη ακούστε το καλά οι συμβασιούχοι θα μείνουν στη δουλειά», το σύνθημα που ακούστηκε έντονα.     

Ένταση

Ένταση σημειώθηκε την ώρα που στο υπουργείο Εσωτερικών έφθασε η αντιπροσωπεία των αιρετών με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη. Οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν έντονα προς το πρόσωπό του, επιρρίπτοντας του ευθύνες για τη στάση που έχει κρατήσει απέναντί τους και εκτός από τις λεκτικές επιθέσεις, πετάτηκαν προς το μέρος του δημάρχου Αμαρουσίου και κάποια μπουκάλια νερού.

Ο Γιώργος Πατούλης, μπήκε στο ΥΠ.ΕΣ. προκειμένου να προστατευθεί. «Το συμφέρον των εργαζομένων δεν το υπηρετούν οι ελάχιστοι τραμπούκοι» αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η ΚΕΔΕ. 

Λίγο αργότερα νέα εστία έντασης είχαμε έξω από τη Βουλή. Μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ επιχείρησαν να εισέλθουν σε αυτό ανεπιτυχώς αφού απωθήθηκαν από δυνάμεις της αστυνομίας που έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών. Για πέντε τραυματίες διαδηλωτές έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ. 

Πολυμελής αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με την αντιπρόεδρο της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου.   

https://t.co/VSy7wTMGnW

— Mike Konstant (@makonstant) 22 Ιουνίου 2017

Μετά το πέρας της συνάντησης ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Νίκος Τράκας, ανέφερε: «Θα συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι τέλους» και πως από σήμερα σκληραίνει η στάση των εργαζομένων, προαναγγέλλοντας δυναμικές κινητοποιήσεις και αποκλεισμούς σε αμαξοστάσια και ΧΥΤΑ. Η τελική απόφαση αναμένεται να παρθεί από την Ομοσπονδία τις επόμενες ώρες. 

Συνάντηση Σκουρλέτη με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ

Ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονταν στους δρόμους ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης υποδεχόταν στο γραφείο του, αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Γιώργο Πατούλη.

Μετά το τέλος της συνάντησης, σύμφωνα με τον Π. Σκουρλέτη, συμφωνήθηκε με την ΚΕΔΕ πως θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να διαμορφωθούν μόνιμες θέσεις εργασίας στις υπηρεσίας καθαριότητας των δήμων και για το μεσοδιάστημα να αναζητηθεί λύση που θα διασφαλίζει και τους μέχρι τώρα «παρατασιούχους».

Η λύση, σύμφωνα με τον υπουργό θα πρέπει να σέβεται το Σύνταγμα και τους νόμους και να ανταποκρίνεται στις έκτακτες συνθήκες με τους όγκους των σκουπιδιών.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως οι δήμαρχοι δεσμεύτηκαν να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση. Ο Παν. Σκουρλέτης παραδέχτηκε πως βιαίως διακόπηκαν οι σχέσεις εργασίας με τους συμβασιούχους.

Από την πλευρά της ΚΕΔΕ, σημειώθηκε πως οι συμβασιούχοι πρέπει να μονιμοποιηθούν. «Μετά τη συνάντηση δεν δόθηκε συγκεκριμένη λύση. Οι συμβασιούχοι πρέπει να αποτελέσουν μόνιμο προσωπικό, είπε ο πρόεδρος Γιώργος Πατούλης.  

Προκήρυξη θέσεων

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προκηρυχθούν θέσεις μόνιμης απασχόλησης μέσω του ΑΣΕΠ για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των δήμων, των οποίων η επέκταση των συμβάσεων κρίθηκε αντισυνταγματική, εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στη εφημερίδα F & M Voice, πριν τη συνάντηση με τους δημάρχους. 

Για τις άλλες περιπτώσεις συμβασιούχων, οι οποίοι απασχολούνται στις ίδιες θέσεις με συνεχώς ανανεούμενες συμβάσεις, ο υπουργός επισημαίνει ότι θα δοθεί λύση συμβατή με το Σύνταγμα και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αφού προηγουμένως καθοριστούν τα κριτήρια της μονιμοποίησης και αποσαφηνιστεί η πραγματική εργασιακή σχέση τους.

Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου και πορεία διαμαρτυρίας μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, δια μέσου κεντρικών οδών της Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν συμβασιούχοι εργαζόμενοι των δήμων, στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξε η ΠΟΕ – ΟΤΑ.

Οι συμβασιούχοι προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου του ΥΜΑ-Θ, αντιδρώντας στην απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε αντισυνταγματικές τις παρατάσεις των συμβάσεων τους και διεκδικώντας νομοθετική ρύθμιση για τη μονιμοποίηση τους.

Ξεχειλίζουν οι κάδοι

Αισθητή αρχίζει και γίνεται η συσσώρευση απορριμμάτων στους κάδους, όχι μόνο σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές της Αθήνας, αλλά και σε όλη την Αττική. Ωστόσο, στη διάρκεια των τελευταίων ημερών έχουν λειτουργήσει δρομολόγια από το προσωπικό ασφαλείας. Στον Δήμο Αθηναίων εκτελείται περίπου το 20% των δρομολογίων, με την αποκομιδή να διεξάγεται για νοσοκομειακά απόβλητα, απορρίμματα από λαϊκές και έξω από σχολικές μονάδες, κοινωνικές δομές και νεκροταφεία.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και σε αρκετές περιοχές της Θεσσαλονίκης. Τα μεγαλύτερα προβλήματα άρχισαν να παρατηρούνται στο κέντρο της πόλης.

Κινητοποίηση συμβασιούχων ΠΟΕ-ΟΤΑ https://t.co/A5EZ3LJtY1

— Mike Konstant (@makonstant) 22 Ιουνίου 2017

Παρέμβαση στο υπουργικό συμβούλιο

Στο θέμα των συμβασιούχων αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο αναγνωρίζοντας πως «άμεσα πρέπει να βρεθεί η βέλτιστη λύση, ώστε να μπει τέλος στην απαράδεκτη ομηρία τους», επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε πολλά χρόνια πριν και όχι επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης.

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε, μάλιστα, πως «η ανάκτηση της εργασίας, η δημιουργία σταθερών και ασφαλών θέσεων εργασίας αποτελεί την κύρια και απόλυτη προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης».

[ad-slot]

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
24ωρη απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ την Πέμπτη
Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία για όλους τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την προσεχή Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου, προκήρυξε η ΠΟΕ-ΟΤΑ, για...
24ωρη απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ την Πέμπτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποιήσεις στις συγκοινωνίες της Αθήνας την ερχόμενη εβδομάδα
Μία στάση εργασίας και μία 24ωρη απεργία προγραμματίζουν για την ερχόμενη εβδομάδα οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες της Αθήνας, καθώς συμμετέχουν...
Κινητοποιήσεις στις συγκοινωνίες της Αθήνας την ερχόμενη εβδομάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χωρίς μετρό σήμερα η Αθήνα
24ωρη απεργία των εργαζομένων στο Μετρό (γραμμές 2 και 3). Την απεργία προκήρυξε το Σωματείο των Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθήνας, το οποίο...
Χωρίς μετρό σήμερα η Αθήνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η σημερινή κινητοποίηση θα κρίνει το μέλλον των... κινητοποιήσεων
Μέρα-βαρόμετρο για τις εξελίξεις στο μέτωπο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί η σημερινή. Συνεχίζοντας το απεργιακό της πρόγραμμα, η...
Η σημερινή κινητοποίηση θα κρίνει το μέλλον των... κινητοποιήσεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Το κράτος κάνει ανακύκλωση... ανθρώπων»
«Βρεθήκαμε εδώ από ανάγκη. Αυτή τη στιγμή νιώθουμε ότι είμαστε αναλώσιμοι για το ελληνικό κράτος που κάνει ανακύκλωση όχι σκουπιδιών, αλλά ανθρώπων»....
«Το κράτος κάνει ανακύκλωση... ανθρώπων»