• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 14.1°C
  3 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 12.3°C
  2 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 14.0°C
  5 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  4 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 8.8°C
  1 BF
  85%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 5.1°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.2°C / 15.8°C
  4 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 16.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  4 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 13.6°C
  5 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 10.1°C
  2 BF
  88%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 16.6°C
  1 BF
  89%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 13.2°C
  0 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.3°C / 12.7°C
  3 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 12.3°C
  2 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 5.6°C
  1 BF
  93%

Φωτογραφίες με σβάστικες, κέλτικους σταυρούς, ρατσιστικά συνθήματα και την υπογραφή των ΑΜΕ σε τοίχους

Οι ναζί πίσω από τις κουκούλες

 • A-
 • A+

Είχε κανείς καμιά αμφιβολία ότι οι κουκουλοφόροι που δραστηριοποιήθηκαν στις πρόσφατες ρατσιστικές επιθέσεις που εξαπολύθηκαν κατά των Ρομά στο Μενίδι με αφορμή τον φόνο του 11χρονου μαθητή από αδέσποτη σφαίρα ήταν οργανωμένοι ναζιστές;

Σήμερα πάντως διαθέτουμε και μια ανάληψη ευθύνης για τη συγκεκριμένη εγκληματική δράση. Η ανάληψη προέρχεται από τους Ανένταχτους Μαιάνδριους Εθνικιστές (ΑΜΕ), μια μικρή αλλά σκληρή ναζιστική οργάνωση, η οποία επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την απουσία από το πεζοδρόμιο των ταγμάτων εφόδου τα οποία η Χρυσή Αυγή υποχρεώθηκε να αποσύρει λόγω της δίκης της.

Πριν από λίγες μέρες, στις 14 Ιουνίου, οι ΑΜΕ καυχιόνταν στο μπλογκ τους ότι «οι συναγωνιστές της οργάνωσης είναι για έκτη μέρα και πολεμούν δίπλα δίπλα με τους ηρωικούς κατοίκους του Μενιδίου. [...] Φυσικά ο ‘’χώρος’’ μας έχει χαθεί κάπου στο πληκτρολόγιο σε γραφεία, οι ΑΜΕ/C18 είναι οι μόνοι που είναι δίπλα στους κατοίκους εξάλλου δεν χρειαζόμαστε και άλλους [τα] καταφέρνουμε μια χαρά... οι πρεζέμπορες γύφτοι και η αστυνομία μας έχουν κηρύξει τον πόλεμο, εμείς τους απαντάμε δεν φεύγουμε εάν δεν καταστρέψουμε και το τελευταίο σπίτι μεγαλοπρεζέμπορα που είναι φτιαγμένο από Θάνατο».

Την ανάληψη αυτή για τα τυφλά ρατσιστικά χτυπήματα συνόδευαν και φωτογραφίες με σβάστικες, κέλτικους σταυρούς, ρατσιστικά συνθήματα -όπως «έξω οι γύφτοι»- και την υπογραφή των ΑΜΕ σε τοίχους.

Το Σάββατο 17 Ιουνίου οι ΑΜΕ αναδημοσίευσαν και την ανάρτηση στο facebook ομοϊδεατών τους από την Κύπρο, οι οποίοι επευφημούσαν την εγκληματική δράση των Ανένταχτων Μαιάνδριων Εθνικιστών στο Μενίδι, δημοσιοποιώντας και φωτογραφία από τη δράση αυτή, στην οποία απεικονίζονται οι κουκουλοφόροι να επιτίθενται με μολότοφ σε σπίτι Ρομά.

Φυσικά οι Μαιάνδριοι δεν εμφανίστηκαν σήμερα. Αυτοί και το παρακλάδι τους, η Combat 18 Hellas -εάν δεν είναι απλώς ένα άλλο όνομα για την ίδια ακριβώς οργάνωση- έχουν αναλάβει την ευθύνη για μια σειρά από επιθέσεις σε γραφεία αντιρατσιστικών οργανώσεων, σε στέκια κ.λπ.

Αυτό όμως που είναι σαφές είναι ότι οι Μαιάνδριοι, είτε προέρχονται είτε όχι από τους κόλπους της Χρυσής Αυγής, προσπαθούν να τη μιμηθούν. Πέραν της εμφανούς οικειοποίησης του συμβόλου της, του μαιάνδρου, και η δομή των ΑΜΕ, όπως την παρουσιάζουν οι ίδιοι, είναι πιστή αντιγραφή της δομής της Χρυσής Αυγής.

«Μία ριζοσπαστική οργάνωση με ιεραρχική δομή, όπως η δική μας, αποτελεί αντανάκλαση του ηγήτορός της. Ο ηγήτωρ είναι αυτός που πυροδοτεί τον εμπρηστικό μηχανισμό που έχει κάθε μέλος της οργανώσεως στο νου του. Ανευ αντιλογίας διαταγές μεταβιβάζονται προς εκτέλεση από τους δύο υπαρχηγούς στους ομόκεντρους κύκλους των μελών και των εκτελεστικών οργάνων. Οι δύο υπαρχηγοί τελούν υπό τας διαταγάς του ηγήτορος. Τα μέλη δεν τους γνωρίζουν ως φυσικά πρόσωπα. Κάτωθεν αυτών υπάρχουν ομαδάρχες που αποτελούν δόκιμους υπαρχηγούς, οι οποίοι τελούν υπό τις διαταγές των δύο υπαρχηγών παρά τω αρχηγώ. Κάθε αγωνιστής που ανήκει ψυχή και σώματι στους Ανένταχτους Μαιάνδριους Εθνικιστές έχει υποταχθεί στον σκοπό της οργανώσεως».

Ολα αυτά τα λέει ο ανώνυμος αρχηγός των ΑΜΕ σε συνέντευξή του στον εθνικοσοσιαλιστικό ιστότοπο Hellenic NS (31/10/2016), λέγοντας ακόμα ότι «οι Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές επιχειρούμε ως στρατιωτικό σώμα».

Με λίγα λόγια, οι Μαιάνδριοι αντιγράφουν πιστά από τη Χρυσή Αυγή τη ναζιστική της συγκρότηση. Την Αρχή του Αρχηγού (Führerprinzip), την ιεραρχική δομή, την απόλυτη πειθαρχία («άνευ αντιλογίας διαταγές») και την παραστρατιωτική δράση. Αντιγράφουν δηλαδή όλα εκείνα τα στοιχεία που περιγράφονται αναλυτικά στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, το οποίο εξηγεί γιατί η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση και παραπέμπει τα ηγετικά της στελέχη στη μεγάλη δίκη.

Mε τον Περίανδρο

Σε αντίθεση βέβαια με τη Χρυσή Αυγή, που αρνείται τη ναζιστική της ιδεολογία, οι ΑΜΕ δεν νιώθουν την ανάγκη να κρύψουν ότι είναι ναζιστές, ενώ όπου σταθούν και όπου βρεθούν εξυμνούν τον Περίανδρο (κατά κόσμον Αντώνιο Ανδρουτσόπουλο) και διαλαλούν ότι ταυτίζονται με τον παλιό υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής, τον οποίο ο Μιχαλολιάκος άφησε ξεκρέμαστο μετά την αμετάκλητη καταδίκη του για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Δημήτρη Κουσουρή.

Σήμερα ο Περίανδρος εγκαλεί τη Χρυσή Αυγή γιατί αρνείται την ιδεολογία της, αλλά και τα μέλη της, όπως τον Ρουπακιά.

Οι ΑΜΕ όμως είναι ξεκάθαροι σε σχέση με τις επιδιώξεις τους: «Βρισκόμαστε σε αδιάκοπο πόλεμο με την Δημοκρατία και όσους την αποτελούν», λένε, ενώ εκτοξεύουν και ευθείες απειλές σε βάρος όσων θεωρούν εχθρούς:

«Με την οργάνωσή μας κάναμε πράξη το ‘‘Ηρθε ο καιρός να φοβηθούν’’. Και φοβήθηκαν, και φοβούνται και θα φοβηθούν πάρα πολύ στο μέλλον. Ο φόβος των εχθρών μας δεν αρκεί, ούτε είναι αφροδισιακό. Ο φόβος είναι μονάχα η τελευταία ελπίδα για να μετανοήσουν. Διαφορετικά, ο πήχης θα ανέβει πολύ ψηλά και τότε θα έχουν την απόλυτη ευθύνη και ‘‘ό,τι ήθελε προκύψει’’».

Οι Μαιάνδριοι λένε, τέλος, στην ίδια συνέντευξη ότι «σε πολιτικό-στρατιωτικό-επιχειρησιακό επίπεδο, αντικειμενικός σκοπός είναι η κλιμάκωση της εντάσεως και η αναβάθμιση της δράσεώς μας». Να εννοούν και εδώ την εγκληματική δράση των κουκουλοφόρων που είδαμε στο Μενίδι;

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στον σκληρό πυρήνα της Χ.Α. ο Χρ. Ζέρβας
Στενός συνεργάτης των Μιχαλολιάκου - Κασιδιάρη, πυρηνάρχης και υπεύθυνος του τάγματος εφόδου Αμπελοκήπων, υποψήφιος βουλευτής με τη Χ.Α. και με παλιά και «πλούσια» φασιστική δράση ο συλληφθείς για τον άγριο...
Στον σκληρό πυρήνα της Χ.Α. ο Χρ. Ζέρβας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν μας έφτανε η Χρυσή Αυγή, βγήκε παγανιά και το ΑΡΜΑ
Ενα νέο ναζιστικό μόρφωμα που διεκδικεί μερίδιο στον εθνικοσοσιαλιστικό χώρο έκανε αισθητή την παρουσία του την Κυριακή, προτρέποντας σε πράξεις ρατσιστικής βίας κατά των προσφυγικών δομών! Πρόκειται για την...
Δεν μας έφτανε η Χρυσή Αυγή, βγήκε παγανιά και το ΑΡΜΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παραολυμπιονίκες στην παγίδα των «Καιάδων»
H Χρυσή Αυγή φωτογραφίζεται με παραολυμπιονίκες σε μια προσπάθεια να αποκτήσει «πολιτική νομιμοποίηση» και να απευθυνθεί σε ένα ευρύτερο ακροατήριο. Ομως τα ντοκουμέντα που δημοσιεύει η «Εφ.Συν.» αποδεικνύουν...
Παραολυμπιονίκες στην παγίδα των «Καιάδων»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Είμαστε παιδιά της Μάγδας Φύσσα»
Μαζικές αντιφασιστικές συγκεντρώσεις για τα τρία χρόνια από τον χαμό του Παύλου έγιναν στο Κερατσίνι και τον Αγιο Παντελεήμονα. Ηχηρό μήνυμα ενάντια στην εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Συγκλονίζει το...
«Είμαστε παιδιά της Μάγδας Φύσσα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στη Μυτιλήνη η καμπάνια «Βάλ’τους Χ – Ο Μαύρος Χάρτης της Αθήνας»
Η έκθεση και η καμπάνια «Βάλ’τους Χ – Ο Μαύρος Χάρτης της Αθήνας», που υλοποιούν από κοινού το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ και το HumanRights360, ταξιδεύουν στη Μυτιλήνη με πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Στη Μυτιλήνη η καμπάνια «Βάλ’τους Χ – Ο Μαύρος Χάρτης της Αθήνας»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η δράση της Χρυσής Αυγής μέσα από τα μάτια των θυμάτων της
Στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ, θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα, εκδήλωση με θέμα τη ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή μέσα από τα μάτια των ίδιων της των θυμάτων.
Η δράση της Χρυσής Αυγής μέσα από τα μάτια των θυμάτων της

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας