• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.5°C / 33.9°C
  3 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.1°C / 30.9°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.4°C / 36.5°C
  1 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  2 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 32.0°C
  1 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 24.5°C / 28.7°C
  2 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  35°C 34.6°C / 34.6°C
  2 BF
  17%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.2°C
  1 BF
  44%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 29.0°C
  2 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 27.8°C
  2 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.7°C / 29.7°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  37%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 32.8°C
  1 BF
  42%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 27.5°C / 31.6°C
  3 BF
  41%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  4 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.0°C / 34.2°C
  3 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.3°C / 28.3°C
  3 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 28.9°C
  3 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  2 BF
  35%

Χθες περίπου 100 εργαζόμενοι, μόνιμοι και συμβασιούχοι, λίγο πριν τις 7 π.μ. πέρασαν την είσοδο του υπουργείου, παρέμειναν στο γραφείο του κ. Σκουρλέτη περίπου 3 ώρες και αποχώρησαν εφόσον «κλείδωσε» η σημερινή συνάντηση

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Ή ρύθμιση ή κινητοποιήσεις

 • A-
 • A+

«Να δώσουν τη ρύθμιση που έχουν υποσχεθεί». Με αυτήν την «κόκκινη γραμμή» θα προσέλθουν στη σημερινή συνάντηση (12.00) με τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ, απαιτώντας την άμεση κατάθεση ρύθμισης από την κυβέρνηση για την οριστική παραμονή των συμβασιούχων συναδέλφων τους στην εργασία.

Η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση συμφωνήθηκε στη διάρκεια της χθεσινής συμβολικής κατάληψης του υπουργικού γραφείου στον 3ο όροφο της Σταδίου. Μια αιφνίδια παρέμβαση στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχουν ανακοινώσει οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έως την Πέμπτη (οπότε έχει προκηρυχθεί 24ωρη πανελλαδική απεργία), που δείχνει τις αγωνιστικές διαθέσεις οι οποίες επικρατούν στον κλάδο μετά τη δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε αντισυνταγματική την παράταση των συμβάσεων. Συνδικαλιστές μάλιστα εκτιμούν ότι οι εν εξελίξει κινητοποιήσεις μπορούν να λάβουν όμοια χαρακτηριστικά με τις αγωνιστικές παρεμβάσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ κατά την πρώτη μνημονιακή περίοδο.

Η χθεσινή ανταπόκριση των εργαζομένων στην απόφαση για πανελλαδικό αποκλεισμό των αμαξοστασίων καθαριότητας των δήμων κρίθηκε πολύ καλή από την ΠΟΕ-ΟΤΑ. «Υπήρξε συμμετοχή ακόμα και από “δύσκολους” δήμους, που σε άλλες περιπτώσεις δεν κινούνταν» περιέγραψε μέλος της ομοσπονδίας στην «Εφ.Συν.». Η... εκκίνηση πάντως δόθηκε με την κατάληψη του υπουργικού γραφείου.

Περίπου 100 εργαζόμενοι, μόνιμοι και συμβασιούχοι, πέρασαν αιφνιδιαστικά την είσοδο του υπουργείου επί της οδού Δραγατσανίου, αμέσως μόλις σηκώθηκαν τα ρολά, λίγο πριν τις 7 π.μ. Παρέμειναν στο γραφείο του κ. Σκουρλέτη περίπου 3 ώρες και αποχώρησαν εφόσον «κλείδωσε», σε συνεννόηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Κ. Πουλάκη, η σημερινή συνάντηση. Αντικείμενο της συζήτησης θα είναι η νομοθετική ρύθμιση που προτίθεται να φέρει η κυβέρνηση με στόχο να δώσει λύση στο διαφαινόμενο αδιέξοδο των συμβασιούχων.

Τα δεδουλευμένα

Η καταβολή των δεδουλευμένων μοιάζει ένα θέμα εύκολο προς επίλυση, αντιθέτως το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα επιτευχθεί η παραμονή των συμβασιούχων στην εργασία. Οι συνδικαλιστές θύμισαν και χθες ότι δεν υλοποιήθηκε η υπόσχεση που είχαν πάρει από τον κ. Σκουρλέτη για ρύθμιση-απάντηση στην αρνητική απόφαση του Ελεγκτικού. Εξερχόμενος του υπουργείου μετά τη λήξη της κατάληψης ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Ν. Τράκας, δήλωσε ενόψει της σημερινής συνάντησης:

«Απαντάμε από τώρα: Νομοθετική ρύθμιση με την οποία οι εργαζόμενοι που έχουν ανανεωθεί οι συμβάσεις τους θα γίνουν αορίστου χρόνου και θα παραμείνουν στις τάξεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι φύγουν από τους δήμους, είναι σίγουρο ότι πάμε σε κατάρρευση των υπηρεσιών. Δεν θα επιτρέψουμε να πάει η καθαριότητα σε ιδιώτες και να πληρώσουν οι δημότες ανταποδοτικά τέλη 4 και 5 φορές υψηλότερα» τόνισε, επαναλαμβάνοντας το πάγιο αίτημα της ΠΟΕ-ΟΤΑ για κατάργηση του «νόμου Ραγκούση» που επιτρέπει στους δήμους να εκχωρούν υπηρεσίες καθαριότητας σε εργολάβους.

Να σημειωθεί ότι το αίτημα της ΠΟΕ-ΟΤΑ για μετατροπή συμβάσεων σε Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, βάσει της απόφασης που ελήφθη την Κυριακή, δεν αφορά μόνο τους εργάτες καθαριότητας αλλά και πλήθος συναδέλφων τους:

- προσληφθέντες με τους προσωρινούς πίνακες του ΑΣΕΠ,

- εργαζόμενους στα κοινωνικά προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι», ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠμεΑ κ.λπ.,

- εργαζόμενους που απασχολούνται με προγράμματα ΕΣΠΑ στους παιδικούς σταθμούς.

! Καθώς η αποκομιδή των απορριμμάτων δεν διεξάγεται ομαλά στη διάρκεια των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση, πολλοί, και ανάμεσά τους μεγάλοι, δήμοι της χώρας (Αθήνας, Πειραιά) απευθύνουν έκκληση σε πολίτες και επιχειρηματίες να αφήνουν στους κάδους τα λιγότερα δυνατά απορρίμματα τις επόμενες τέσσερις ημέρες.  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μέτρα για να μην ξεμείνουν από προσωπικό οι δήμοι
Ρύθμιση που προφυλάσσει τις ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων από τυχόν «εκκένωσή» τους από προσωπικό, μέχρι να αναλάβουν καθήκοντα οι διοριστέοι μέσω ΑΣΕΠ, κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών.
Μέτρα για να μην ξεμείνουν από προσωπικό οι δήμοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κλιμακώνει η ΠΟΕ-ΟΤΑ μετά τη συνάντηση με Σκουρλέτη
«Η κυβέρνηση εξαγγέλλει ότι θα απολυθούν 10.000 εργαζόμενοι. Είναι κοροϊδία απέναντι στους εργαζόμενους που τους ανανέωσε δυο και τρεις φορές τις συμβάσεις. Από αύριο όλα τα αμαξοστάσια παίρνουν φωτιά». Σε...
Κλιμακώνει η ΠΟΕ-ΟΤΑ μετά τη συνάντηση με Σκουρλέτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παράπονα... στον ΣΥΡΙΖΑ για τον δήμαρχο Αιγάλεω
Με σφοδρότητα επιμένουν να ασκούν κριτική οι εργαζόμενοι στον Δήμο Αιγάλεω κατά της δημοτικής αρχής για το ζήτημα του 13ου και 14ου μισθού. Οι εργαζόμενοι έχουν δικαιωθεί πρωτόδικα στη διεκδίκηση των «δώρων»...
Παράπονα... στον ΣΥΡΙΖΑ για τον δήμαρχο Αιγάλεω
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στην τελική ευθεία ο «Κλεισθένης 1»
Εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα δώσει το υπουργείο Εσωτερικών στη δημοσιότητα το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου «Κλεισθένης 1» που θα κατατεθεί στη Βουλή, όπως έκανε γνωστό ο αρμόδιος υπουργός, Π. Σκουρλέτης,...
Στην τελική ευθεία ο «Κλεισθένης 1»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στην τελική ευθεία ο διάλογος για τον «Κλεισθένη 1»
Με δύο διαδοχικές συναντήσεις του υπουργείου Εσωτερικών, με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ, μπαίνει στην τελική ευθεία ο διάλογος για τις αλλαγές που φέρνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1». Με δύο...
Στην τελική ευθεία ο διάλογος για τον «Κλεισθένη 1»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανοιχτός ο διάλογος για απλή αναλογική με μόνο έναν γύρο
«Θέλετε να πάμε στην απλή αναλογική με έναν μόνο γύρο; Να το δουλέψουμε. Αν μπορούμε να συγκλίνουμε στη βάση της απλής αναλογικής και θέλουμε ένα εκλογικό σύστημα που δεν θα έχει δεύτερο γύρο, καταθέστε...
Ανοιχτός ο διάλογος για απλή αναλογική με μόνο έναν γύρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας