• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.2°C / 29.6°C
  3 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.4°C / 26.2°C
  1 BF
  73%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.0°C / 29.4°C
  3 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Ασθενής ομίχλη
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 23.2°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 19.0°C
  2 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.6°C / 27.6°C
  1 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 28.6°C
  3 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.1°C
  3 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.9°C / 26.4°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.0°C / 26.7°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  74%
 • Λάρισα
  Θύελλα
  21°C 20.9°C / 24.5°C
  4 BF
  78%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 23.9°C / 26.2°C
  1 BF
  65%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  3 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.4°C / 28.6°C
  3 BF
  48%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.3°C / 26.0°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 26.2°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  0 BF
  86%

Εξονυχιστικός έλεγχος για τα βλαστοκύτταρα

 • A-
 • A+

Τρεις εβδομάδες μετά το «κανόνι» της ιδιωτικής τράπεζας βλαστοκυττάρων Stem Health, οι 30.000 και πλέον γονείς που εμπιστεύτηκαν το γενετικό υλικό των παιδιών τους στην εταιρεία και το οποίο φυλάσσεται σε χώρο του Ομίλου Υγεία δεν έχουν καμία επιπλέον επίσημη ενημέρωση αναφορικά με την κατάσταση των μοσχευμάτων, αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι για την περίπτωσή τους.

Με συνεχόμενα ρεπορτάζ η «Εφ.Συν.» επιχείρησε να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα για τη συγκεκριμένη εταιρεία, για το καθεστώς φύλαξης των μοσχευμάτων έως και λίγο πριν η Stem βάλει λουκέτο και το -κυριότερο- για την ουσιαστικά άναρχη κατάσταση που επικρατεί στην αγορά βλαστοκυττάρων στην Ελλάδα.

Ολα αυτά, την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η έρευνα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) στους χώρους του Ομίλου Υγεία και έχουν τεθεί σοβαρά ερωτήματα από τους επιθεωρητές σχετικά με τη συνεργασία του με τη Stem, τους τρόπους αποθήκευσης και συντήρησης, τις άδειες λειτουργίας -αν τελικά υπήρχαν- και γενικότερα την όλη κατάσταση που επικρατούσε εκεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», οι επιθεωρητές εισήλθαν στον χώρο στον οποίο ο Ομιλος Υγεία διατεινόταν πως δεν έχει πρόσβαση, με τα κλειδιά που βρίσκονταν από την πρώτη στιγμή εκεί και παρόντος υπαλλήλου της Stem Health.

Οπως γίνεται αντιληπτό, η υπόθεση της Stem έχει προκαλέσει μια σοβαρή επικοινωνιακή ζημιά και στις υπόλοιπες ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο.

Κάποιοι επιχειρηματίες μάλιστα φρόντισαν με ανακοινώσεις τους να ταράξουν ακόμη περισσότερο τα ήδη θολωμένα νερά, επιχειρώντας να προσφέρουν άμεσα «λύση» στο πρόβλημα των 30.000 γονέων.

Ο κλάδος, ομολογουμένως, βρίσκεται σε δύσκολη θέση, ειδικά από τον προηγούμενο Μάρτιο, όταν το υπουργείο Υγείας με μια τροπολογία έβαλε εξαιρετικά αυστηρούς κανόνες στη λειτουργία των ιδιωτικών τραπεζών.

«Δεν είναι θέμα αυστηρότητας, αλλά αντισυνταγματικότητας», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος (ΕΕΤΟΑ), Γιώργος Καραβάνας. Μάλιστα η ΕΕΤΟΑ έχει προχωρήσει σε αίτηση ακύρωσης της τροπολογίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

O κ. Καραβάνας μάς ενημέρωσε πως ουδέποτε η Stem ήταν μέλος της Ενωσης και πως η ΕΕΤΟΑ έχει προχωρήσει από την αρχή της σύστασής της στη δημιουργία ειδικού λογαριασμού στον οποίο συνεισφέρουν όλα τα μέλη της και έχει στόχο να διασφαλίσει τα μοσχεύματα σε περίπτωση που μια εταιρεία-μέλος αντιμετωπίσει προβλήματα όπως η Stem.

Παράλληλα ο κ. Καραβάνας τονίζει πως «τόσο τα μέλη της ΕΕΤΟΑ ξεχωριστά όσο και το σωματείο ως σύνολο προτίθενται να βοηθήσουν αυτή και τους γονείς που την εμπιστεύθηκαν, για τη διάσωση των φυλαγμένων δειγμάτων και της καλής φήμης του κλάδου».

Σε ερώτησή μας πώς θα γίνει αυτό, η απάντηση είναι η εξής:

«Η ΕΕΤΟΑ θα καταθέσει συνολική πρόταση διάσωσης του συνόλου των δειγμάτων, την οποία σκοπεύει να κοινοποιήσει τόσο στα εμπλεκόμενα μέρη (εταιρεία και μαιευτήριο όπου το εργαστήριο εδρεύει) όσο και στους γονείς που φυλάσσουν τα δείγματά τους εκεί.

»Είναι σημαντικό όλοι οι γονείς να γνωρίζουν πως, εφόσον τα δείγματα συντηρούνται ορθά μέχρι σήμερα, υπάρχει ασφαλής και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα. Για τη λύση αυτή, βεβαίως, πολύτιμη θα είναι και η συμβολή της διοίκησης της εταιρείας, που βρίσκεται σε δυσκολία (σ.σ. Stem). Την προτρέπουμε να έρθει σε επαφή μαζί μας».

Πρόστιμα από το παρελθόν

Εδώ βέβαια πρέπει να πούμε πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ομιλος Υγεία γίνεται αποδέκτης ελέγχων των αρμόδιων μηχανισμών του κράτους για το θέμα «βλαστοκύτταρα».

Ας θυμηθούμε τρεις υποθέσεις που είχαν περάσει «στα ψιλά» της δημοσιότητας, πριν από επτά χρόνια (Μάιος 2010), και αφορούν αντίστοιχα γενναία χρηματικά πρόστιμα από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή στα μαιευτήρια «Μητέρα» και «Λητώ», ύψους 165.000 και 90.000 ευρώ αντίστοιχα. Κατά την ίδια περίοδο πρόστιμο είχε επιβληθεί και στο «Ιασώ», ύψους 180.000 ευρώ.

Ο λόγος που επιβλήθηκαν τα πρόστιμα αυτά είναι επειδή τα ανωτέρω μαιευτήρια χρέωναν αδιαφανώς και καταχρηστικά στις μητέρες που τα επέλεγαν για να γεννήσουν τη συλλογή των βλαστοκυττάρων, με ποσά που κυμαίνονταν από 225 έως και 350 ευρώ.

Το εντυπωσιακό είναι πως τα μαιευτήρια επέβαλλαν τη χρέωση αυτή ακόμα και στις περιπτώσεις που οι μητέρες επιθυμούσαν να κάνουν δωρεά τα βλαστοκύτταρα στη δημόσια τράπεζα.

Τα μαιευτήρια δεν ενημέρωναν, ως όφειλαν, ποιες ενέργειες καλύπτει αυτή η χρέωση, την ώρα που ήταν γνωστό πως για τη λήψη του ομφαλοπλακουντιακού αίματος δεν χρειαζόταν καμία πρόσθετη επέμβαση, ενώ τα υλικά της συσκευασίας τα έδινε ο εκπρόσωπος της ιδιωτικής ή της δημόσιας τράπεζας, ο οποίος -συνήθως- το παρελάμβανε επιτόπου. Η χρέωση από τα μαιευτήρια γινόταν στο τέλος όταν οι γονείς ετοιμάζονταν να φύγουν από το μαιευτήριο.

Η ιστορία όμως δεν αφορούσε αποκλειστικά τις χρεώσεις στους γονείς. Πήγαινε πιο πέρα κι έφτανε στον αθέμιτο ανταγωνισμό των μαιευτηρίων, τα οποία ήδη διατηρούσαν δικές τους εταιρείες βλαστοκυττάρων εις βάρος των άλλων ιδιωτικών τραπεζών που βρίσκονταν απ’ έξω.

Ενα χαρακτηριστικό δείγμα, που περιγράφει το μπάχαλο που επικρατούσε εξ αρχής στη συγκεκριμένη αγορά, είναι η εισήγηση του Συνηγόρου του Καταναλωτή με ημερομηνία 1η Ιουνίου 2010, που αναφέρει χαρακτηριστικά πως απευθύνθηκε και ζήτησε τη συμβολή τους για το θέμα στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, τη διεύθυνση Ιδιωτικών Κλινικών του υπουργείου Υγείας αλλά και στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), χωρίς ουδέποτε να λάβει απάντηση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
75 παιδιά στα αζήτητα
Παιδιά εγκλωβισμένα μέσα σε ένα σύστημα πρόνοιας διαλυμένο. Περισσότερα από 75 στον αριθμό παιδιά, από νεογέννητα μέχρι 16 χρόνων, ζουν σήμερα στις κλινικές των Νοσοκομείων Παίδων «Η Αγία Σοφία» και...
75 παιδιά στα αζήτητα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα άγνωστα θύματα της παιδικής κακοποίησης
Μόλις πριν από λίγες μέρες η ελληνική κοινωνία ήρθε αντιμέτωπη με μια φρικιαστική περίπτωση κακοποίησης ανηλίκου. Ενα 14χρονο κορίτσι στην Κρήτη κακοποιήθηκε σωματικά με γροθιές και κλοτσιές σε όλο του το σώμα...
Τα άγνωστα θύματα της παιδικής κακοποίησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μειώθηκε το εκούσιο, αυξήθηκε το παθητικό κάπνισμα
Καλά και κακά νέα περιελάμβανε η συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία με αφορμή την επικείμενη Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαΐου. Τα καλά νέα αφορούν τη μείωση...
Μειώθηκε το εκούσιο, αυξήθηκε το παθητικό κάπνισμα
ΥΓΕΙΑ
Η Πρωτοβάθμια Υγεία αναγεννιέται
Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου αναμένεται να ψηφιστεί απ’ τη Βουλή το νομοσχέδιο «Μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις» που...
Η Πρωτοβάθμια Υγεία αναγεννιέται
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δύο ιατρικές υποθέσεις στο «στόχαστρο» του Συνηγόρου του Πολίτη
Αυτεπάγγελτη έρευνα για τις ιδιωτικές τράπεζες βλαστοκυττάρων ανακοίνωσε ο Συνήγορος ύστερα από τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.» για την περίπτωση της Stem Health, ενώ στο μικροσκόπιο μπαίνει και η...
Δύο ιατρικές υποθέσεις στο «στόχαστρο» του Συνηγόρου του Πολίτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η «Κλίμακα» για την ένταξη των Ρομά
Η Ολγα Θεοδωρικάκου, υπεύθυνη έργων και στρατηγικής ΜΚΟ που δραστηριοποιείται περίπου είκοσι χρόνια σε Μενίδι και Ζεφύρι, μιλά στην «Εφ.Συν.» για την εκπαίδευση, την υγειονομική κάλυψη και την εργασιακή...
Η «Κλίμακα» για την ένταξη των Ρομά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας