• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 32.6°C
  3 BF
  29%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.2°C / 29.2°C
  3 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 28.3°C / 33.2°C
  1 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.1°C
  3 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.0°C / 28.9°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 24.6°C / 31.0°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.0°C / 28.7°C
  3 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  2 BF
  21%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 29.4°C
  2 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.5°C / 31.9°C
  2 BF
  33%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 29.8°C
  2 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 27.3°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  39%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.9°C / 30.0°C
  4 BF
  53%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 26.2°C / 31.6°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 27.8°C
  4 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.0°C / 32.8°C
  0 BF
  13%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 27.3°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.5°C / 28.7°C
  3 BF
  70%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  2 BF
  39%
ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Με «όπλο» την Παιδεία η «σωτηρία» του Μενιδίου

 • A-
 • A+

Eνα σύνθετο πλέγμα άμεσων και μεσοπρόθεσμων μέτρων με στόχο την αλλαγή των συνθηκών της καθημερινότητας στην περιοχή του Μενιδίου και, ειδικότερα, την αντιμετώπιση πολλών κοινωνικών προβλημάτων και την επιτάχυνση της κοινωνικής ένταξης των πληθυσμών Ρομά, ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης, στη διάρκεια ευρύτατης συνέντευξης Τύπου, χθες, στο υπουργείο Εσωτερικών.

Κοινή συνισταμένη των υπουργών, ότι τα υφιστάμενα προβλήματα στην περιοχή δεν αντιμετωπίζονται με κηρύγματα μίσους και διχασμού, αλλά απαιτούν τη μέγιστη δυνατή σύγκλιση δυνάμεων.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δείχνουν αφενός την αντίληψη της κυβέρνησης ότι τα ζητήματα της περιοχής δεν έχουν μόνο πτυχές αστυνόμευσης, αφετέρου την πρόθεσή της για «επένδυση» στη νέα γενιά Ρομά, με το μεγαλύτερο μέρος των παρεμβάσεων να αφορούν θέματα της Παιδείας.

Ο αρμόδιος υπουργός, Κ. Γαβρόγλου, τονίζοντας ότι οι εξελίξεις μετά το Eurogroup επιτρέπουν την επιτάχυνση της εφαρμογής ρυθμίσεων που έχουν προγραμματιστεί στο πλαίσιο του υπουργικού πλάνου για αλλαγές στην εκπαίδευση σε βάθος τριετίας, ανακοίνωσε ότι στα σχολεία όπου φοιτούν οι μαθητές Ρομά θα:

■ μειωθεί ο αριθμός των μαθητών από 25 σε 15,

■ τοποθετηθεί (από την έναρξη του ερχόμενου ακαδημαϊκού έτους) ένας κοινωνικός λειτουργός με αποκλειστικό ρόλο την καθημερινή επικοινωνία ανάμεσα στο σχολείο και την οικογένεια,

■ καταστεί υποχρεωτική η παρακολούθηση ολοήμερου σχολείου προς αντιμετώπιση της πλημμελούς παρακολούθησης,

■ εφαρμοστεί πειραματικά η υποχρεωτική λειτουργία σχολής γονέων, στα πρότυπα της ευρωπαϊκής εμπειρίας,

■ μελετηθεί η δυνατότητα για όσους μαθητές Ρομά παίρνουν απολυτήριο Λυκείου να εισάγονται χωρίς εξετάσεις σε ορισμένα Τμήματα Ανώτατης Εκπαίδευσης (π.χ. ΤΕΙ Κοινωνικών Λειτουργών, Παιδαγωγικά Τμήματα) με στόχο να ενισχυθεί ο πληθυσμός εκπαιδευτικών Ρομά.

Ακόμη, από κοινού με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκα, ο κ. Γαβρόγλου ενημέρωσε ότι εξετάζεται η ένταξη αστυνομικών Ρομά στο σώμα της ΕΛ.ΑΣ. Οπως εξήγησε ο κ. Τόσκας, για την ώρα υπάρχει νομικό κώλυμα.

Επιπλέον, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης τόνισε ότι ήδη από τον Μάρτιο έχουν ενταθεί οι έλεγχοι στην περιοχή της βορειοδυτικής Αττικής και ότι τα ενισχυμένα μέτρα που αναγγέλθηκαν από το Αρχηγείο και συμφωνήθηκαν με τη δημοτική αρχή των Αχαρνών ήδη υλοποιούνται.

«Εχουν αναπτυχθεί αρκετές ομάδες ΟΠΚΕ, ομάδες Τροχαίας και ομάδες της Ασφάλειας. Το ίδιο θα γίνει και στις άλλες περιοχές που υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη δυτική Αττική. Τις επόμενες μέρες θα γίνουν επιχειρήσεις σε περιοχές που υπάρχει πρόβλημα ναρκωτικών ή οπλοκατοχής», πρόσθεσε.

Παράλληλα, από το υπουργείο δόθηκε το επικαιροποιημένο σχέδιο για την περιοχή, στο οποίο προβλέπονται ακόμα ονομαστικοποίηση αστυνομικών και δράσεων και αλληλοενημέρωση σε καθημερινή βάση αρμοδίων για ζητήματα τάξης και ασφάλειας, για γεγονότα, αδικήματα και ιδιαιτερότητες, καθώς και καθημερινές «ειδικές δράσεις» των δυνάμεων τάξης (περιπολίες ομάδων ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ, Τροχαίας) σε συγκεκριμένα σημεία και συγκεκριμένες ώρες, ύστερα από αξιολόγηση εγκληματολογικών δεδομένων.

Από τα στοιχεία που έδωσε το Αρχηγείο, προκύπτει ότι από τον Μάρτιο ώς τον Μάιο, φέτος σε σχέση με πέρσι, ελέγχθηκαν 5.641 περισσότερα άτομα και 5.911 οχήματα, ενώ συνελήφθησαν 120 περισσότερα άτομα, παρότι προσήχθησαν 147 λιγότερα.

O υπουργός Υγείας

Πλούσιες και οι παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Υγείας, Π. Πολάκη, σύμφωνα με τον οποίο, άμεσα οι υπηρεσίες του υπουργείου, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, θα προχωρήσουν σε πλήρη επιθεώρηση των χώρων όπου συγκεντρώνονται απορρίμματα στο ρέμα της Εσχατιάς και στη συνέχεια στον καθαρισμό τους.

Προανήγγειλε παρεμβάσεις προαγωγής της Υγείας, με στόχο, μεταξύ άλλων, να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες σε παιδικούς εμβολιασμούς.

Ανακοίνωσε τη δημιουργία τοπικής μονάδας Υγείας στο Μενίδι, με ένα πλήρες σύνολο ιατρικών ειδικοτήτων, καθώς και τη διαρκή παρουσία μονάδων του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ΟΚΑΝΑ, μεριμνώντας για τους χρήστες ουσιών.

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, διαβεβαίωσε ότι από την 1η Οκτωβρίου θα δίνονται ζεστά σχολικά γεύματα σε ένα σύνολο 2.100 μαθητών του Μενιδίου, ενώ ενημέρωσε ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες για την ίδρυση κέντρου κοινότητας με παράρτημα Ρομά στο Μενίδι, επιλογή που για πολλούς συμπολίτες μας θα οδηγήσει στη χορήγηση επιπλέον παροχών (όπως το ΚΕΑ) που τυχόν δικαιούνται, αλλά δεν έχουν αξιοποιήσει.

Προανήγγειλε, ταυτόχρονα, σταδιακές μετεγκαταστάσεις ορισμένων (από τους 325 συνολικά ανά την επικράτεια) καταυλισμών Ρομά.

Την έγκριση 74 αιτημάτων του Δήμου Αχαρνών για αθλητικά προγράμματα, σε συνδυασμό με παρεμβάσεις σε υποδομές αθλητικών εγκαταστάσεων, αλλά και τον στόχο για τη δημιουργία ενός μεγάλου αθλητικού κέντρου στην περιοχή του Μενιδίου, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γ. Βασιλειάδης.

Από πλευράς Περιφέρειας Αττικής, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, Π. Φιλίππου, ενημέρωσε ότι εντός του Ιουλίου θα δημοπρατηθούν δύο προγράμματα: το ένα (συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ) αφορά επισκευές σε 52 σχολεία, το δεύτερο (προϋπολογισμού 650.000 ευρώ) την επισκευή παιδικών χαρών.

Ταυτόχρονα, ο κ. Φιλίππου έδωσε έμφαση στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής αναγγέλλοντας σχετική «μεγάλη μελέτη».

Διαβεβαίωσε, δε, ότι ως περιφερειακή αρχή «είμαστε ανοιχτοί σε κάθε συνεργασία και ό,τι πρόταση κατατεθεί θα την ενισχύσουμε», είτε οικονομικά, είτε μέσω υλοποίησης του προτεινόμενου προγράμματος. «Για τις Αχαρνές μεροληπτούμε θετικά», τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο.

Χαιρετίζοντας τις ανακοινώσεις, η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ρομά (ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ) καλεί «να μην μείνουν ξανά κενό γράμμα», όταν «πέσουν» τα φώτα της δημοσιότητας.

Η οπλοκατοχή

EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για την οπλοκατοχή μελετά η κυβέρνηση, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. «Με το υπουργείο Δικαιοσύνης θα μελετήσουμε το θέμα και ακόμη -προφανώς αυτό είναι δική του αρμοδιότητα- και την περίπτωση αυστηροποίησης της παράνομης οπλοκατοχής ή της παράνομης εν πάση περιπτώσει οπλοχρησίας», είπε συγκεκριμένα, συμπληρώνοντας στη συνέχεια ότι καταθέτει μια συλλογική κατεύθυνση της κυβέρνησης για το θέμα.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ξεκινά... ειρηνευτικός διάλογος
​Tο «εναρκτήριο λάκτισμα» σε έναν ευρύ διάλογο γύρω από την προσχολική εκπαίδευση δίνει η κυβέρνηση. Προκειμένου να καταλήξει στις τελικές θέσεις της και στις προς προώθηση αλλαγές, συγκροτείται αρμόδια...
Ξεκινά... ειρηνευτικός διάλογος
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εντάσεις και... υψηλές ταχύτητες
Η αναδιάρθρωση του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης εξακολουθεί να είναι το κυρίαρχο ζήτημα στα Ιδρύματα. Αλλού με εντάσεις, αλλού με ψυχραιμία και αλλού με μεγάλες ταχύτητες, ειδικά από τους αναποφάσιστους. Ηδη...
Εντάσεις και... υψηλές ταχύτητες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μαζική άρνηση στην αξιολόγηση
Επτά στους δέκα δημόσιοι υπάλληλοι πειθάρχησαν στα συνδικαλιστικά τους όργανα και έστειλαν τα έντυπα αξιολόγησης στα σωματεία τους. Ποιοι παράγοντες «μέτρησαν» για αυτήν την επιλογή και τι στάση θα κρατήσει το...
Μαζική άρνηση στην αξιολόγηση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τι σημαίνει ΤΕΙ στη διεθνή πραγματικότητα;
Συνεχίζει τις πρωτοβουλίες συγκρότησης του ενιαίου χώρου στην ανώτατη εκπαίδευση το υπουργείο Παιδείας κυρίως ενισχύοντας το προφίλ των ΤΕΙ. Μετά την πλήρη αντιστοίχιση ονομασιών οργάνων στα Ιδρύματα των δύο...
Τι σημαίνει ΤΕΙ στη διεθνή πραγματικότητα;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρατσιστικό πογκρόμ στις Αχαρνές
Με καζάνι που βράζει εξακολουθούσε να μοιάζει ώς αργά χθες η περιοχή των Αχαρνών όπου την Πέμπτη το βράδυ έχασε τη ζωή του από αδέσποτη σφαίρα ένας 11χρονος μαθητής Δημοτικού που συμμετείχε σε γιορτή στην αυλή...
Ρατσιστικό πογκρόμ στις Αχαρνές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ναυαγεί ο διάλογος Πολιτείας-Εκκλησίας λόγω του μισθολογικού
Με επίσημη και διπλή σφραγίδα πλέον το ναυάγιο του διαλόγου Πολιτείας-Εκκλησίας. Το υπουργείο Παιδείας σήκωσε αμέσως το γάντι που έριξε χθες η Ιεραρχία με την απόφασή της να συνεχίσει τις συνομιλίες μόνον αν...
Ναυαγεί ο διάλογος Πολιτείας-Εκκλησίας λόγω του μισθολογικού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας