Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Από το Ελληνικό σε Θήβα, Δερβένι, Οινόφυτα και Καβάλα

Εννέα πούλμαν, μισθμωμένα από τον ΔΟΜ, και λεωφορεία θα μεταφέρουν τους πρόσφυγες

EUROKINISSI / ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Από το Ελληνικό σε Θήβα, Δερβένι, Οινόφυτα και Καβάλα

  • A-
  • A+

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής η επιχείρηση εκκένωσης του άτυπου κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο Ελληνικό με τα τελευταία πούλμαν να αναχωρούν από το γήπεδο του χόκεϊ με προορισμό τη δομή φιλοξενίας στη Θήβα, ενώ ένα λεωφορείο με τρεις οικογένειες αναχώρησε για τη δομή φιλοξενίας στην Καβάλα. 

Από το γήπεδο του χόκεϊ, που ήταν το τελευταίο που εκκενώθηκε, αποχώρησαν συνολικά 208 πρόσφυγες και μετανάστες.

Πάνω από 150 άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. συμμετείχαν στην επιχείρηση, ενώ και οι δύο είσοδοι του πρώην αεροδρομίου αποκλείστηκαν με κλούβες. Δεν επιτράπηκε η πρόσβαση στους δημοσιογράφους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας, οι οικογένειες που φιλοξενούνταν στα γήπεδα χόκεϊ και μπέιζμπολ και στην αίθουσα αφίξεων του παλαιού αεροδρομίου (υπολογίζονται σε περίπου 500 άτομα) θα μεταφερθούν στη νέα δομή φιλοξενίας στη Θήβα (πρώην Κλωστήριο Σακίρογλου), ενώ τα μεμονωμένα άτομα (περίπου 150) θα μοιραστούν σε διάφορες δομές (Θήβα, Δερβένι, Οινόφυτα) αφού πρώτα μεταφερθούν για εξακρίβωση στοιχείων στο τμήμα αλλοδαπών.

Προτεραιότητα δίνεται στις οικογένειες, οι οποίες κατά την καταγραφή που έγινε τις προηγούμενες ημέρες από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το ΔΟΜ πήραν ένα σημείωμα με το νούμερο του κοντέινερ στο οποίο θα διαμείνουν στη νέα δομή φιλοξενίας στη Θήβα.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, τον Απρίλιο και τον Μάιο μετακινήθηκαν από τους τρεις χώρους 351 ευάλωτα άτομα και οικογένειες με μικρά παιδιά σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία της Αττικής.

 

EUROKINISSI / ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Το προηγούμενο διάστημα κλιμάκιο του υπουργείου ενημέρωνε τους πρόσφυγες για την μεταστέγασή τους, προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις.

Όμως, δεν έχουν ενημερωθεί για τις συνθήκες της νέας δομής, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο της μετακίνησής τους από το Ελληνικό με ιδιαίτερη αγωνία.

Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, περίπου το 10% δεν έχουν εκφράσει τη βούληση να φύγουν, ενώ για όσους αντιδράσουν στη μεταφορά τους θα υπάρξει διαπραγμάτευση με τη συμμετοχή διαπραγματευτών της αστυνομίας, διερμηνέων και εκπροσώπων του ΔΟΜ.

Ο επικεφαλής του ΚΕΕΡΦΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου, δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο περίπου 25 οικογένειες που διαμένουν στην αίθουσα αφίξεων του παλαιού αεροδρομίου αντέδρασαν για τη μεταφορά τους στη Θήβα, ζητώντας να πάνε σε διαμερίσματα.  Ο ίδιος σχολίασε ότι η μεταφορά των μεμονωμένων προσφύγων στο Τμήμα Αλλοδαπών συνιστά σύλληψης.

Ανακοίνωση της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τους μεμονωμένους πρόσφυγες περίπου 60 θα μεταφερθούν στη Θήβα, 50 στα Οινόφυτα και 50 στο Δερβένι.

Σημειώνεται ότι αρκετοί από τους πρόσφυγες ζουν στο Ελληνικό πάνω από έναν χρόνο και έχουν αναπτύξει δεσμούς με τη γύρω περιοχή, ενώ αρκετοί δέχονται υπηρεσίες ψυχικής υγείας και νομικής βοήθειας από εξειδικευμένο προσωπικό, υπηρεσίες που φοβούνται ότι θα διακοπούν αν μετακινηθούν εκτός της Αττικής.

EUROKINISSI / ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Στο μεταξύ ο Συντονισμός για Προσφυγικό - Μεταναστευτικό κατήγγειλε ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «συνέλαβαν τον πρόσφυγα Μασούντ Γκ., πρωτοπόρο στους αγώνες για τα δικαιώματα των προσφύγων στο Ελληνικό, τον οδήγησαν σε αστυνομικό τμήμα, τρομοκρατώντας τους πρόσφυγες που κοιμόταν στις σκηνές τους επέβαλλαν να μαζέψουν τα πράγματά τους και να μπουν σε πούλμαν. Ενώ, από το αστυνομικό τμήμα μάθαμε ότι στη συνέχεια τον οδήγησαν στην Πέτρου Ράλλη».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση «καμιά οπτική επαφή δεν υπήρχε με τους χώρους του μπέιζ μπωλ και του χόκεϋ, που και κει βρίσκονται δεκάδες πρόσφυγες. Ωστόσο με παρόμοιο τρόπο, αντιληφτήκαμε ότι εξανάγκαζαν τους πρόσφυγες να φύγουν και από αυτούς τους χώρους. Η ανακοίνωσή μας στις 26/5 για το κυβερνητικό σχέδιο έδινε στοιχεία για την κατάσταση, αλλά το σημερινό κλίμα αστυνομοκρατίας και εξαναγκασμού ξεπέρασε τις προβλέψεις μας».

Η επικεφαλής της αστυνομίας δήλωσε ότι η  μετακίνηση γίνεται «εθελοντικά», αλλά οι οικογένειες θα πάνε στο στρατόπεδο στη Θήβα, ενώ οι άνδρες που είναι μόνοι θα πάνε στην Πέτρου Ράλλη για εξακρίβωση (κέντρο απελάσεων). Αρνήθηκε να επιτρέψει να μπουν στο χώρο 2 παρατηρητές για να δουν τι επικρατεί στο χώρο και πως γίνεται η μετακίνηση.

«Οι πρόσφυγες, ταλαιπωρημένοι από όλες τις δοκιμασίες του πολέμου, την επικίνδυνη διαδρομή τους μέχρι την Ελλάδα, την πολύμηνη παραμονή τους σε σκηνές στο Ελληνικό, για μια ακόμα φορά γίνονται θύματα μιας  απάνθρωπης μεταχείρισης. Είτε φτάσουν στο στρατόπεδο, κρανίου τόπος, της Θήβας, είτε σε άλλα στρατόπεδα, κανείς δεν μπορεί να τους στερήσει το όνειρο και το δικαίωμα για να μείνουν σε σπίτια σε ανθρώπινες συνθήκες, να αντιστέκονται στην απομόνωση, την γκετοποίηση, την αθλιότητα».

Όλη η ανακοίνωση του ΣΥΠΡΟΜΕ

«Η εκκένωση διεξήχθη με ομαλό τρόπο»

Μετά το τέλος της επιχείρησης ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος, δήλωσε: «σήμερα ολοκληρώνεται μία δύσκολη επιχείρηση που στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Η σωστή ενημέρωση, ο ανθρωπισμός των αστυνομικών δυνάμεων και ο ορθός τρόπος εφαρμογής των φάσεων του επιχειρησιακού σχεδιασμού είχαν αυτό το αποτέλεσμα. Αποτέλεσμα που τιμά την Ελλάδα γιατί έδειξε ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα των ανθρώπων και τιμά την ελληνική κυβέρνηση».

Ο κ. Φιλιππάκος χαρακτήρισε το σχέδιο «δύσκολο, γιατί υπήρχαν ιδιαιτερότητες, δεν είχαμε ανοιχτούς χώρους αλλά κτίρια και αυτό εγκυμονούσε κινδύνους». Ο ίδιος τόνισε ότι υπήρξαν ελάχιστες αντιδράσεις αλλά «καθησυχάστηκαν και δεν δόθηκε συνέχεια». Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων γιατί δεν επιτράπηκε στα ΜΜΕ να έχουν πρόσβαση στο χώρο ο κ. Φιλιππάκος είπε ότι «σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο θα πρέπει να τηρούνται κάποιοι κανόνες και έπρεπε να προστατεύσουμε την αρχική φάση του σχεδίου». Εξάλλου, όπως εξήγησε ο ΓΓ η αστυνομία θα συνεχίσει να φυλάσσει τους χώρους και τις επόμενες ημέρες, στη συνέχεια θα καθαριστούν από το δήμο και θα παραδοθούν με πρωτόκολλο στην εταιρεία "ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ"».

Σε όλη τη διαδικασία ήταν παρόντες παρατηρητές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Πηγές της Ύπατης Αρμοστείας επιβεβαίωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η εκκένωση διεξήχθη με ομαλό τρόπο, χωρίς απρόοπτα και αντιδράσεις, ενώ διευκρίνισαν ότι η ομάδα των παρατηρητών παρείχε συμβουλευτική στους πρόσφυγες και θέλησε να εξασφαλίσει ότι θα υπάρχει συνέχεια, παρακολούθηση της κάθε ατομικής περίπτωσης στις δομές όπου θα μεταφερθούν.

Δηλώσεις Γιάννη Μουζάλα

Από το κέντρο προσφύγων της Θήβας, ο Γιάννης Μουζάλας δήλωσε ότι «σήμερα είναι μια καλή μέρα για το μεταναστευτικό και τη χώρα μας», διότι «έκλεισε οριστικά το Ελληνικό. Ενεπλάκησαν πολλοί φορείς στην προσπάθεια εκκένωσης του Ελληνικού, η δουλειά ξεκίνησε πριν από τρεις μήνες τουλάχιστον, και σήμερα έγινε η τελική φάση, χωρίς την άσκηση της παραμικρής βίας».

Σύμφωνα με τον υπουργό Mεταναστευτικής Πολιτικής, «οι μετανάστες θα ζήσουν σε συνθήκες αξιοπρέπειας, αφού τα σπιτάκια είναι εξοπλισμένα με κουζίνες, ψυγεία, δύο δωμάτια με διπλές κουκέτες και τραπεζαρία. Στους κοινόχρηστους χώρους υπάρχουν ειδικά δωμάτια μόνο για γυναίκες, χώρους λατρείας αλλά και ιατρεία».

Όσον αφορά τα 25 ασυνόδευτα παιδιά, που πρόκειται επίσης να μεταφερθούν στη Θήβα, ανέφερε ότι στη νέα δομή «προβλέπεται η κατάλληλη υποδομή».

Σχετικά με την εκκένωση είπε ότι «έγινε με αποφασιστικό, αλλά και ευγενικό τρόπο», και πρόσθεσε ότι «η επιχείρηση αυτή δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την εξαιρετική βοήθεια του κ. Τόσκα και της αστυνομίας».

«Το να μπορέσεις να κάνεις εκκενώσεις χωρίς βία απαιτεί μια δουλειά ουσίας, και να έχεις δημιουργήσει θέσεις για να πάνε αυτοί οι άνθρωποι» δήλωσε ο Γιάννης Μουζάλας.

«Απαιτεί επίσης να έχεις σταματήσει τον ερχομό των χιλιάδων ανθρώπων που έφταναν κάθε μέρα. Στο Ελληνικό έφτασε να φιλοξενούμε και 6.500 χιλιάδες ανθρώπους» επισήμανε.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κόσμος πάει κι έρχεται
Στο λιμάνι του Πειραιά εξακολουθούν να βρίσκονται 3.770 πρόσφυγες, αφού ούτε και χθες έγινε κάποια αναχώρηση, καθώς επιθυμούν να πάνε στο Κέντρο Φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά. Πρόβλημα, όμως, παραμένει για την...
Κόσμος πάει κι έρχεται
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ένας νεκρός και πολλοί τραυματίες σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη
Ένα βαν που μετέφερε πρόσφυγες και μια νταλίκα συγκρούστηκαν στην Εγνατία Οδό στο ύψος του κόμβου των Βρασνών, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη, προκαλώντας το θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό 20.
Ένας νεκρός και πολλοί τραυματίες σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε διαθεσιμότητα αστυνομικός για αήθη λεκτική επίθεση
Την αντίδραση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας προκάλεσε η ανεπίτρεπτη συμπεριφορά ενός αστυνομικού που ακούγεται να βρίζει αισχρά ηλικιωμένη γυναίκα στο καμπ της Μόριας. Τέθηκε σε διαθεσιμότητα ενώ...
Σε διαθεσιμότητα αστυνομικός για αήθη λεκτική επίθεση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποχώρησαν από την πλατεία Αριστοτέλους οι πρόσφυγες
Στη δομή των Διαβατών μετέβησαν οι περίπου 80 πρόσφυγες που βρίσκονταν στην πλατεία Αριστοτέλους προκειμένου να μη μένουν στο δρόμο μέχρι να ολοκληρωθεί η καταγραφή τους.
Αποχώρησαν από την πλατεία Αριστοτέλους οι πρόσφυγες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στα Διαβατά οι πρόσφυγες της πλατείας Αριστοτέλους
Στη δομή των Διαβατών θα μεταφερθούν οι πρόσφυγες από την πλατεία Αριστοτέλους. Για να δοθεί λύση στο αίτημά τους να καταγραφούν ώστε να κάνουν αιτήσεις για χορήγηση ασύλου, θα πηγαίνουν σε τακτά χρονικά...
Στα Διαβατά οι πρόσφυγες της πλατείας Αριστοτέλους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θάνατος πρόσφυγα στη Μαλακάσα
Τραγωδία στο κέντρο φιλοξενίας ύστερα από συμπλοκή Σύρων και Αφγανών ● Οι συνθήκες στο καμπ της Μαλακάσας, σε μια περιοχή με δυνατούς ανέμους και σχετικά μακριά από οικισμούς, είναι ιδιαίτερα δύσκολες, τόσο...
Θάνατος πρόσφυγα στη Μαλακάσα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας