• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.3°C / 10.2°C
  2 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 7.4°C
  4 BF
  58%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 11.0°C
  3 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 6.1°C
  2 BF
  51%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 6.3°C
  3 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 6.5°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 2.9°C
  3 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 10.4°C
  2 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 7.9°C
  2 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 11.4°C
  4 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  3 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.1°C / 6.9°C
  2 BF
  61%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 9.4°C
  0 BF
  70%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  3 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 9.3°C
  2 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 6.0°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 7.2°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  2 BF
  74%

Ο γενικός διευθυντής της ActionAid Ελλάς, Γεράσιμος Κουβαράς, εξηγεί στην «Εφ.Συν.» τον τρόπο και τον λόγο που η ανθρωπιστική οργάνωση αναλαμβάνει δράση στην Αθήνα κατά της φτώχειας και του αποκλεισμού

Η ActionAid βάζει στο «Επίκεντρο» τον Κολωνό

 • A-
 • A+

Η είδηση θα μπορούσε να είναι πως μια ανθρωπιστική οργάνωση με 45χρονη εμπειρία στην καταπολέμηση της φτώχειας αναλαμβάνει δράση στην Ελλάδα, δημιουργώντας το «Επίκεντρο» –έναν πολυχώρο δράσης, σε μια περιοχή της οποίας ο πληθυσμός δείχνει να σηκώνει δυσανάλογα βαρύ το φορτίο της κρίσης- σε ένα τετραώροφο κτίριο στον Κολωνό (Πέτρας 93).

Η ActionAid μάλιστα συνεργάζεται γι' αυτό το πρόγραμμα, που στόχο έχει την ενδυνάμωση των κατοίκων της περιοχής και την επίλυση των προβλημάτων που βιώνουν, με 8 πρωτοπόρες οργανώσεις του πεδίου και 6 εξειδικευμένους επαγγελματίες, ώστε να παρέχουν από κοινού μια αποτελεσματική πρόταση για την καταπολέμηση του οικονομικού και κοινωνικού αποκλεισμού στην πρωτεύουσα, επιλέγοντας να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν τις δικές τους δυνάμεις για να αλλάξουν τη ζωή τους.

• Ποιοι ήταν οι λόγοι που ξεκινήσατε αυτή τη δράση στη χώρα μας; ρωτήσαμε τον γενικό διευθυντή της ActionAid Ελλάς, Γεράσιμο Κουβαρά:

Αυτά που βιώνει η Ελλάδα και κατά συνέπεια όσοι κατοικούν σε αυτήν τα τελευταία χρόνια είναι πρωτόγνωρα στα χρονικά για ένα αναπτυγμένο ευνομούμενο κράτος σε περίοδο ειρήνης. Σήμερα, ενάμισι εκατομμύριο Ελληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, υπολείπονται δηλαδή μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης, στερούμενοι βασικών αγαθών και υπηρεσιών.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αναλάβαμε δράση και ήταν και το αίτημα των χιλιάδων υποστηρικτών μας. Θα ήθελα, όμως, να σταθώ λίγο στο πώς. Εμείς δεν επικεντρωνόμαστε στην πρόσκαιρη ανακούφιση, αλλά στοχεύουμε στη στήριξη των ανθρώπων ώστε να σταθούν στα πόδια τους, να ανακτήσουν την αυτοπεποίθησή τους και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Αφετηρία των προγραμμάτων μας είναι η δικαιοσύνη και όχι η φιλανθρωπία. Εργαλείο μας, η ανάπτυξη ευκαιριών και όχι η ελεημοσύνη. Αυτή τη φιλοσοφία θα κάνουμε πράξη στο «Επίκεντρο».

• Σε ποιους θα απευθύνεται;

Το «Επίκεντρο» απευθύνεται σε ενήλικες και παιδιά που ζουν στον δήμο της Αθήνας και διαβιούν σε καθεστώς ή σε κίνδυνο οικονομικού αποκλεισμού και στεγάζει ένα πολυδιάστατο, ολιστικό πρόγραμμα που προσφέρει δωρεάν καινοτόμες υπηρεσίες.

Σε αυτές περιλαμβάνονται ψυχοκοινωνική, λογιστική και νομική υποστήριξη, στήριξη των ανέργων ώστε να μπορέσουν να βρουν ξανά δουλειά, ενισχυτική διδασκαλία και σειρά καινοτόμων προγραμμάτων που βελτιώνουν τις δεξιότητες των παιδιών στις επιστήμες και τις τέχνες και χτίζουν την αυτοπεποίθησή τους. Το «Επίκεντρο» για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας έχει στόχο να εξυπηρετήσει 3.200 συμπολίτες μας.

• Γιατί επιλέξατε τον Κολωνό;

Καταρχήν αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε από την Περιφέρεια Αττικής, καθώς είναι η πολυπληθέστερη περιοχή της Ελλάδας και η περιοχή με την υψηλότερη συγκέντρωση πληθυσμού που υφίσταται τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, με ποσοστό ανεργίας που αγγίζει το 40% και ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι το 65% αυτών είναι μακροχρόνια άνεργοι.

Αξιοποιώντας τα δεδομένα στοιχεία, αλλά και με πολλή ομαδική δουλειά και έρευνα πεδίου στους δήμους με τα υψηλότερα ποσοστά οικονομικού και κοινωνικού αποκλεισμού, ξεκινήσαμε στενότερη επαφή με τις δημοτικές αρχές και τις υπηρεσίες των δήμων και καταλήξαμε στον δήμο της Αθήνας, τον δεύτερο πιο φτωχό δήμο - με βάση τον δείκτη στέρησης Townsend, όπου βρήκαμε την πιο άμεση ανταπόκριση από τις δημοτικές υπηρεσίες.

Τώρα, γιατί στον Κολωνό συγκεκριμένα; Γιατί ο Κολωνός και το 4ο δημοτικό διαμέρισμα του δήμου αφενός είναι ένα από τα πιο ευάλωτα, στο οποίο διαβιούν πολλοί από τους 70.000 κατοίκους που είτε βιώνουν είτε κινδυνεύουν από οικονομικό και κοινωνικό αποκλεισμό και αφετέρου παρουσιάζει τα περισσότερα κενά σε δομές της Κοινωνίας των Πολιτών.

! Μεταξύ των προγραμμάτων περιλαμβάνονται πρόγραμμα ενδυνάμωσης γυναικών, μαθήματα εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών, εύρεση εργασίας και απασχολησιμότητας για ενήλικες, καθώς και μηχανική, ρομποτική, ξυλουργική αλλά και ενισχυτική διδασκαλία και αγγλικά για παιδιά και εφήβους.

Για περισσότερες πληροφορίες ή δήλωση συμμετοχής στα προγράμματα του «Επίκεντρου» επικοινωνήστε τηλεφωνικά στο 215-5557345 ή επισκεφθείτε το epikentro.actionaid.gr

Αρχή από τον Δήμο Αθηναίων

Το «Επίκεντρο» ξεκινά από τον Δήμο Αθηναίων με στόχο αυτή να είναι μόνο η αρχή, καθώς είναι ο πολυπληθέστερος δήμος της χώρας με 664.612 κατοίκους και 296.096 νοικοκυριά. Επιπλέον στην Αττική συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό των ανέργων της χώρας (περίπου το 40% ή 535.000 άτομα) με το 65% αυτών να είναι μακροχρόνια άνεργοι.

Ακόμη σε αυτήν την κοινότητα παρουσιάζεται ο υψηλότερος αριθμός κατοίκων που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας ή με πολύ χαμηλό εισόδημα. Παράλληλα, η συγκεκριμένη περιοχή εμφανίζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας (27% στο σύνολο), καθώς και ένα πολύ σημαντικό ποσοστό μονογονεϊκών νοικοκυριών (12,1%).

Ειδικότερα για τον Δήμο Αθηναίων: είναι ο δεύτερος πιο φτωχός δήμος της Περιφέρειας Αττικής με βάση τον δείκτη στέρησης Townsend που λαμβάνει υπόψη το ποσοστό ανεργίας, τους κατοίκους χωρίς ιδιόκτητο Ι.Χ. και κατοικία και τα υπερπλήρη νοικοκυριά και ο έκτος πιο φτωχός δήμος της Περιφέρειας Αττικής με βάση τον εκθετικό δείκτη φτώχειας του ΟΗΕ που συνυπολογίζει ανεργία, πιθανότητα μη επιβίωσης άνω των 60 ετών και τα άτομα που δεν γνωρίζουν γραφή ή ανάγνωση.

Το ποσοστό των κατοίκων που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας ξεπερνά το 20%, ενώ ο αριθμός των κατοίκων που διαβιούν υπό καθεστώς φτώχειας ή κινδύνου φτώχειας υπολογίζεται ότι είναι 70.007.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Και οι έσχατοι έσονται... φτωχότεροι
Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνει ο αντίκτυπος της κατάστασης της οικονομίας στα νοικοκυριά, ιδίως όσον αφορά τις νεότερες γενιές, που φτωχοποιούνται με ισοπεδωτικούς ρυθμούς, γεγονός που μεταφράζεται στην...
Και οι έσχατοι έσονται... φτωχότεροι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντρας έως 44 ετών ο τυπικός άστεγος
Ολοκληρώθηκε η οργανωμένη καταγραφή των αστέγων, με παράλληλη έρευνα πεδίου, σε επτά μεγάλους δήμους της χώρας, δίνοντας μια πρώτη εικόνα του πολύμορφου και πολυπαραγοντικού ζητήματος της αστεγίας. Τα...
Αντρας έως 44 ετών ο τυπικός άστεγος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η κοινωνική πολυκατοικία κλείνει... με ρεύμα και νερό
Ούτε βήμα πίσω δεν κάνει η δημοτική αρχή της Αθήνας στην απόφασή της να εκκενώσει τη δομή στέγασης στην οδό Μπουμπουλίνας, όπου διέμεναν οικογένειες αστέγων και την οποία άλλοτε διαφήμιζε περήφανη, όμως...
Η κοινωνική πολυκατοικία κλείνει... με ρεύμα και νερό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Να μην προχωρήσει η εκκένωση της «κοινωνικής πολυκατοικίας» στην Μπουμπουλίνας 36
Η απόφαση του Δήμου Αθηναίων να βάλει τέλος στη λειτουργία της «κοινωνικής πολυκατοικίας» στην οδό Μπουμπουλίνας 36, όπου βρήκαν καταφύγιο άστεγοι, γυναίκες, άνδρες και παιδιά ιδιαίτερα ευάλωτων κοινωνικών...
Να μην προχωρήσει η εκκένωση της «κοινωνικής πολυκατοικίας» στην Μπουμπουλίνας 36
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξωση από την Κοινωνική Πολυκατοικία
Η σύμβαση του Δήμου Αθηναίων με το Ιδρυμα Χατζηκώνστα έληξε, οπότε κλείνει η δομή φιλοξενίας αστέγων στο κτίριο της οδού Μπουμπουλίνας 36 στα Εξάρχεια, με αποτέλεσμα οι περίπου τριάντα ένοικοι, κυρίως γυναίκες...
Εξωση από την Κοινωνική Πολυκατοικία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υποψήφιοι... άστεγοι μισό εκατομμύριο Αθηναίοι
Τρομακτική η απειλή της στεγαστικής επισφάλειας για 94.000-514.000 ανθρώπους (έως και 95% των πιο ευπαθών νοικοκυριών) στο λεκανοπέδιο. Ερευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ ρίχνει φως σε μια βραδυφλεγή...
Υποψήφιοι... άστεγοι μισό εκατομμύριο Αθηναίοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας