• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 14.6°C / 19.2°C
  0 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  1 BF
  77%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  0 BF
  94%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  1 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.6°C / 12.6°C
  1 BF
  96%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  2 BF
  46%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.8°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  5 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 14.3°C / 14.3°C
  3 BF
  93%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.9°C / 14.5°C
  2 BF
  72%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 14.5°C / 14.5°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.8°C
  1 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 19.4°C
  0 BF
  100%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  2 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.2°C / 14.7°C
  1 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  80%

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε χθες η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ολγα Γεροβασίλη, τα κριτήρια επιλογής γενικών διευθυντών, διευθυντών και τμηματαρχών θα είναι τρία

EUROKINISSI

«Ξεκλειδώνουν» οι κρίσεις στον δημόσιο τομέα

 • A-
 • A+

Aφήνοντας εκτός κριτηρίων την αξιολόγηση προσωπικού θα «τρέξουν» οι κρίσεις στον δημόσιο τομέα κατά την πρώτη εφαρμογή του νέου συστήματος επιλογής προϊσταμένων, σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε χθες η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ολγα Γεροβασίλη.

Ως αποτέλεσμα τα κριτήρια επιλογής γενικών διευθυντών, διευθυντών και τμηματαρχών θα είναι τρία, με το μεγαλύτερο ποσοστό μοριοδότησης να αποδίδεται στους τίτλους σπουδών που κατέχουν οι υποψήφιοι.

Συγκεκριμένα, για όλες τις βαθμίδες προϊσταμένων, η μοριοδότηση θα προκύπτει:

► α) κατά 40% από τα τυπικά προσόντα και τα προσόντα επαγγελματικής κατάρτισης (δεν λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός, παρά μόνο ο τίτλος σπουδών, ενώ -υπενθυμίζεται- έχει επανέλθει η μοριοδότηση πιστοποιημένης επιμόρφωσης),

► β) κατά 25% από την εργασιακή εμπειρία και την άσκηση καθηκόντων ευθύνης (αναγνωρίζονται ακόμη έως 7 χρόνια προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα σε συναφές αντικείμενο),

► γ) κατά 35% από τη δομημένη συνέντευξη (περιλαμβάνει δύο θεματικές ενότητες: μία επί θεμάτων σχετικών με τον φορέα της θέσης, δεύτερη επί της διαχείρισης ενός υποθετικού σεναρίου, με καθεμία να μοριοδοτείται έως 500 μόρια), ενώ ο υποψήφιος μπορεί να λαμβάνει κατ’ ανώτατο όριο 1.000 μόρια για καθεμία από τις παραπάνω κατηγορίες.

Η έκδοση της εγκυκλίου μοιάζει να έχει διττό στόχο: αφ’ ενός να αποσαφηνίσει τις διατάξεις του νέου πλαισίου, αφ’ ετέρου να στείλει μήνυμα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι πρέπει να... τρέξουν τις διαδικασίες, με δεδομένη την καθυστέρηση των κρίσεων.

Υπολογίζεται από αρμόδιες πηγές ότι οι προκηρύξεις για την πλήρωση των θέσεων ευθύνης, με τις οποίες θα κληθούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τις αιτήσεις τους, θα βγουν τον Σεπτέμβριο. Κάθε υποψήφιος μπορεί να διεκδικήσει έως 5 θέσεις ευθύνης ανά προκήρυξη.

Το χρονοδιάγραμμα

Βάσει των χρονοδιαγραμμάτων που αποτυπώνονται στις συμφωνίες κυβέρνησης-δανειστών (και θέλει να τηρήσει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης), οι νέοι γενικοί διευθυντές πρέπει όχι μόνο να έχουν επιλεγεί αλλά και να έχουν τοποθετηθεί έως τον Δεκέμβριο του 2017.

Η αντίστοιχη προθεσμία για διευθυντές και τμηματάρχες εκπνέει τον Απρίλιο του 2018. Οπως είναι γνωστό, βρίσκεται σε εξέλιξη η επιλογή των πρώτων 20 γενικών διευθυντών, στις λεγόμενες «οριζόντιες» θέσεις (Προσωπικού, Οικονομικών).

Μία από τις αιτίες της καθυστέρησης των κρίσεων ήταν και η «εμπλοκή» με τα οργανογράμματα των δημόσιων φορέων. Αν και έπρεπε να έχουν επαναξιολογηθεί και να επικαιροποιηθούν έως τις 15 Φεβρουαρίου, μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκε η σύνταξη των οργανογραμμάτων των υπουργείων, με τα σχετικά προεδρικά διατάγματα αυτή τη στιγμή να αναμένουν την έγκριση του ΣτΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για όσους φορείς διατηρούν σε εκκρεμότητα την αποστολή των τελικών οργανογραμμάτων το υπουργείο θα βγάλει νέα εγκύκλιο που θα ζητά να σταλούν τα σχέδια των οργανισμών μέχρι τέλος Ιουλίου, υπό την αυστηρή επισήμανση ότι όποιος δεν ανταποκριθεί δεν θα μπορεί να δεχθεί νέο προσωπικό, είτε μέσω κινητικότητας είτε μέσω προσλήψεων.

Σε εκκρεμότητα, όμως, παραμένει και η πρώτη εφαρμογή της νέας διαδικασίας αξιολόγησης υπαλλήλων και είναι προφανές ότι «προσπερνάται» κατά την επικείμενη διαδικασία επιλογής προϊσταμένων (παρότι η πρόβλεψη για προσμέτρησή της στην ανάληψη θέσεων ευθύνης έχει παρουσιαστεί ως βασικότερο κίνητρο για τη συμμετοχή των υπαλλήλων) για να μην καθυστερήσουν περαιτέρω οι κρίσεις, ώστε να αποδυναμωθεί η επιχειρηματολογία συνδικαλιστικών εκπροσώπων ότι η αξιολόγηση γίνεται από μη κριμένους αξιολογητές.

Η προθεσμία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχει οριστεί στις 30 Ιουνίου, με τη συγκέντρωση των στοιχείων. Οι υπηρεσίες έχουν κληθεί να αξιολογήσουν τους υπαλλήλους τους έως τις 23 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΔΕΔΥ και άλλες ομοσπονδίες των δημοσίων υπαλλήλων έχουν κηρύξει απεργία-αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανακαλείται η τροπολογία Γεροβασίλη
Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες μας, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα καταθέσει διάταξη που θα ανακαλεί την «τιμωρητική», κατά το δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα,...
Ανακαλείται η τροπολογία Γεροβασίλη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μαζική άρνηση στην αξιολόγηση
Επτά στους δέκα δημόσιοι υπάλληλοι πειθάρχησαν στα συνδικαλιστικά τους όργανα και έστειλαν τα έντυπα αξιολόγησης στα σωματεία τους. Ποιοι παράγοντες «μέτρησαν» για αυτήν την επιλογή και τι στάση θα κρατήσει το...
Μαζική άρνηση στην αξιολόγηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρίνετε ίνα κριθήτε!
Με τη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί άμεσα η κυβέρνηση επιχειρεί να «ξεπαγώσει» την αξιολόγηση, αναθέτοντάς τη στους προϊσταμένους, αν θέλουν να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο νέο σύστημα επιλογής στελεχών....
Κρίνετε ίνα κριθήτε!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέος κύκλος μετατάξεων στο Δημόσιο
Εκκίνηση νέου κύκλου κινητικότητας -τέταρτος κατά σειρά από την εφαρμογή του ισχύοντος ενιαίου συστήματος μετατάξεων- δίνει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Με χθεσινή εγκύκλιο καλεί τους...
Νέος κύκλος μετατάξεων στο Δημόσιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα ψηφιακή εποχή στο Δημόσιο
Μία αρχική υποβολή πιστοποιητικού να είναι αρκετή, ώστε να είναι και η τελευταία. Μία αίτηση να αρκεί για την παροχή μιας ολοκληρωμένης υπηρεσίας. Αυτός είναι συνοπτικά ο στόχος που θέτει το υπουργείο...
Νέα ψηφιακή εποχή στο Δημόσιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλλάζει ο χρόνος προϋπηρεσίας για τις 22 θέσεις γραμματέων
Σε εννέα υπουργεία κατανέμονται οι 22 (από τις συνολικά 69) θέσεις γραμματέων που θα επαναπροκηρυχθούν, με στόχο να εναρμονιστούν και αυτές σε ένα μίνιμουμ κριτηρίων που έχει θεσπιστεί και για τις υπόλοιπες...
Αλλάζει ο χρόνος προϋπηρεσίας για τις 22 θέσεις γραμματέων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας