Με την υπόθεση του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» ασχολήθηκε χθες η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την Υγεία, ενώ δεν έλειψαν και οι αναφορές για την υπόθεση με τις υπερκοστολογημένες αρθροσκοπήσεις στις οποίες εμπλέκεται το όνομα του πρώην υπουργού Υγείας της Ν.Δ., Μάριου Σαλμά, ένα θέμα που αποκάλυψε τον περασμένο Οκτώβριο η «Εφ.Συν.»
Αρκετός χρόνος της χθεσινής συνεδρίασης της εξεταστικής αναλώθηκε στο ερώτημα ποιοι θα κληθούν ως μάρτυρες, με τους συμμετέχοντες να συμφωνούν στην άμεση εξέταση του προφυλακισμένου, πρώην προέδρου του νοσοκομείου, Ανδρέα Μαρτίνη, ως πρώτου μάρτυρα.
Ωστόσο, η σχετική λίστα μαρτύρων και η σειρά κατάθεσης θα γίνουν γνωστές τις επόμενες μέρες. Παράλληλα, ζητήθηκε το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση και κυρίως στο ζήτημα της αγοραπωλησίας.
Από εκεί και πέρα, το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή», στο οποίο γινόταν λόγος για μυστικό μνημόνιο κατανόησης μεταξύ τού τότε προέδρου του νοσοκομείου, της Τράπεζας Πειραιώς -σε θυγατρική της οποίας πουλήθηκε το νοσοκομείο- και του τότε υπουργού Υγείας, Αδώνιδος Γεωργιάδη, και που αφορούσε τη μεθόδευση πώλησης του νοσοκομείου έξι μήνες πριν αυτή πραγματοποιηθεί, απασχόλησε επίσης την εξεταστική. Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο έγγραφο αποτελεί μέρος της δικογραφίας.
Η ρήτρα εμπιστευτικότητας
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το τριμερές αυτό σύμφωνο που συντάχθηκε στις 28 Μαρτίου του 2014 συνοδεύεται από ρήτρα εμπιστευτικότητας και δεν έχει πρωτοκολληθεί στο νοσοκομείο. Μάλιστα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, «σύμφωνα με παλαιότερο έγγραφο του Δ.Σ. του «Ντυνάν», φέρεται να μην πρωτοκολλήθηκε με απόφαση Γεωργιάδη».
Για «παρακμή της πάλαι ποτέ προοδευτικής Αριστεράς» έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Αδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας το δημοσίευμα της εφημερίδας.
Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «η ρήτρα εμπιστευτικότητας ζητήθηκε από την τράπεζα διότι θεωρήθηκε μια ιδιωτική συναλλαγή μεταξύ δύο ιδιωτών, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και της Τράπεζας Πειραιώς, και δεν ήθελε να γνωρίζουν οι ανταγωνιστές της τους όρους. Στην αντίστοιχη συμφωνία που έκανε ο κ. Φλαμπουράρης μεταξύ Μαρινόπουλου και τραπεζών, πάλι μπήκε ρήτρα εμπιστευτικότητας και δεν δημοσιεύτηκε το σχετικό μνημόνιο».
Κατά τη διάρκεια της εξεταστικής, στην τοποθέτησή του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, σχολιάζοντας το μυστικό μνημόνιο ανέφερε πως ο κ. Γεωργιάδης δεν εξυπηρέτησε το συμφέρον του Δημοσίου αλλά του συγκεκριμένου αγοραστή.
Συζήτηση έγινε και για τη θυγατρική εταιρεία της Τράπεζας Πειραιώς, «Ημιθέα Α.Ε.», η οποία αν και είχε μετοχικό κεφάλαιο... 60.000 ευρώ κατάφερε να πραγματοποιήσει την αγορά του νοσοκομείου, έναντι 115 εκατ. ευρώ, στο μισό της εκτιμώμενης αξίας του.
Εκ μέρους της Ν.Δ. ο βουλευτής Γ. Γεωργαντάς υποστήριξε ότι η παρέμβαση του κράτους στην ιδιωτικοποίηση έγινε προκειμένου να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.
Yποστήριξε επίσης ότι το μνημόνιο υπογράφηκε ώστε να διευκολυνθεί το νοσοκομείο σε θέματα φορολογίας, ενώ «η εμπλοκή του υπουργείου Υγείας ήταν για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και να πληρωθούν οι μισθοί».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας