Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Επιδημία» ληστειών σε νοσοκομεία

Μετά τον «Αγιο Σάββα» στο στόχαστρο των ληστών βρέθηκαν τα Νοσοκομεία Βόλου, Λαμίας και Λάρισας

«Επιδημία» ληστειών σε νοσοκομεία

  • A-
  • A+

Τρία κοντινά νοσοκομεία χτύπησαν το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα ληστές, αφαιρώντας υλικά και μηχανήματα από γαστρεντερολογικές κλινικές.

Στο στόχαστρο βρέθηκαν κατά σειρά τα Νοσοκομεία Βόλου, Λαμίας και Λάρισας, ενώ, αν υπολογίσουμε και τη ληστεία στην αντίστοιχη κλινική του «Αγίου Σάββα» πριν από μερικές μέρες, ο αριθμός των περιστατικών ανεβαίνει στα τέσσερα μέσα σε μία εβδομάδα.

Ας πάρουμε το χρονικό των τελευταίων ληστειών με τη σειρά.

Η πρώτη ληστεία έγινε στο Νοσοκομείο Βόλου το μεσημέρι της Κυριακής. Ο ένας απ’ τους ληστές έγινε αντιληπτός από υπάλληλο του νοσοκομείου που μπήκε ξαφνικά στον χώρο και κατάφερε να διαφύγει σπάζοντας ένα τζάμι - η κλινική βρίσκεται στο ισόγειο. Η λεία των δραστών ανέρχεται σε 30.000 ευρώ.

Η δεύτερη και η τρίτη ληστεία έλαβαν χώρα στα Νοσοκομεία της Λαμίας και της Λάρισας. Χθες το πρωί εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Λαμίας ανακάλυψαν ότι από το Γαστρεντερολογικό–Ενδοσκοπικό Εργαστήριο έχουν αφαιρεθεί μηχανήματα αξίας αρκετών δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Ειδικότερα εκλάπησαν δύο κολονοσκόπια, ένα γαστροσκόπιο κι ένα βρογχοσκόπιο.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι άγνωστοι δράστες διέρρηξαν την πόρτα του εργαστηρίου που βρίσκεται στον τέταρτο όροφο του Νοσοκομείου της Λαμίας και, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, κατάφεραν να κλέψουν τα μηχανήματα.

Γνώριζαν καλά τον χώρο

Το γεγονός ότι οι δράστες κατάφεραν να προσεγγίσουν τον χώρο των εργαστηρίων χωρίς να γίνουν αντιληπτοί και παράλληλα να μεταφέρουν εκτός νοσοκομείου τα μηχανήματα δείχνει ότι γνώριζαν αρκετά καλά τον χώρο.

Το αξιοπερίεργο, ωστόσο, είναι ότι κατάφεραν να κάνουν όλες αυτές τις ενέργειες και να απομακρυνθούν από τον χώρο του νοσοκομείου χωρίς να γίνουν αντιληπτοί ούτε από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό ούτε από το προσωπικό φύλαξης.

Την ίδια στιγμή η αντίστοιχη περίπτωση κλοπής εργαστηριακών διαγνωστικών μηχανημάτων απασχολεί και το Νοσοκομείο Λάρισας, όπου επίσης χθες το πρωί ανακαλύφθηκε ότι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου αφαιρέθηκαν δύο κολονοσκόπια και δύο γαστροσκόπια, αξίας 15.000 ευρώ.

Αν στη λεία των ανωτέρω νοσοκομείων προστεθεί και η αξία των κλεμμένων του «Αγίου Σάββα», τότε μιλάμε για ποσόν που ξεπερνά το μισό εκατομμύριο ευρώ.

Τις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών έχουν αναλάβει τα τοπικά τμήματα Ασφαλείας. Οι αστυνομικοί ερευνούν, μεταξύ άλλων, τους πιθανούς προορισμούς των μηχανημάτων, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οι δράστες συγκεντρώνουν πληροφορίες σχετικά με τους εργαστηριακούς χώρους των νοσοκομείων που επιλέγουν να «χτυπήσουν».

Σπείρα καλά οργανωμένη

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για σπείρα που πουλάει τα μηχανήματα σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και η οποία πιθανότατα έχει «εσωτερική» πληροφόρηση για τους στόχους που επιλέγει.

Το γεγονός ότι τα μηχανήματα διαθέτουν αύξοντα σειριακό αριθμό και μπορούν να εντοπιστούν οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πιθανόν η σπείρα είναι τόσο καλά οργανωμένη που έχει αντιμετωπίσει και το πρόβλημα της διάθεσής τους.

Το μεγάλο πρόβλημα, πάντως, που προκύπτει από τις ληστείες δεν είναι το οικονομικό κόστος αντικατάστασης των εργαλείων όσο το γεγονός ότι η απουσία τους επηρεάζει τα ραντεβού των πολιτών στο νοσοκομείο. Από τις διοικήσεις των νοσοκομείων εξετάζονται ήδη τρόποι προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς.

Δήλωση Πολάκη

«Τα τελευταία εικοσιτετράωρα βρίσκεται σε εξέλιξη δράση οργανωμένης σπείρας, η οποία διαρρηγνύει κλινικές ή τμήματα δημόσιων νοσοκομείων και υπεξαιρεί συγκεκριμένου είδους ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ο οποίος χρησιμοποιείται καθημερινά και σε ευρεία κλίμακα για την εξέταση ασθενών», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, σημειώνοντας πως το υπουργείο σε συνεργασία με τους διοικητές των νοσοκομείων «έχει εξασφαλίσει την απρόσκοπτη συνέχιση των ραντεβού ασθενών στα πληγέντα νοσοκομεία αλλά και τη λήψη αυξημένων μέτρων ασφαλείας, με το υπάρχον δυναμικό υπηρεσιών φύλαξης, στα υπόλοιπα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και οι έρευνες για τη συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Η σύλληψη των μελών της οργανωμένης σπείρας είναι θέμα ημερών», κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός.

 

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Παραδόθηκε ο κλεμμένος ιατρικός εξοπλισμός
Την παράδοση του ιατρικού εξοπλισμού που είχε κλαπεί από διεθνές κύκλωμα από τα νοσοκομεία «Αγιος Σάββας» και Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη πραγματοποίησαν χθες σε...
Παραδόθηκε ο κλεμμένος ιατρικός εξοπλισμός
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Κλοπή μηχανημάτων σε νοσοκομεία Λαμίας και Λάρισας
Διαστάσεις «επιδημίας» φαίνεται ότι αποκτά το φαινόμενο κλοπής ακριβών διαγνωστικών μηχανημάτων από νοσοκομεία της χώρας, καθώς δύο νέα περιστατικά σε Λαμία και Λάρισα ήρθαν να προστεθούν στα κρούσματα των...
Κλοπή μηχανημάτων σε νοσοκομεία Λαμίας και Λάρισας
ΥΓΕΙΑ
Ξεκινά η κατασκευή του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου
Διακόσιοι εξήντα συμπολίτες μας χρειάστηκε να μεταβούν στο εξωτερικό για να υποβληθούν σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων, ενώ ακόμα 696 μεταμοσχευθέντες μετακινήθηκαν για επανέλεγχο την περίοδο 2013 – 2017. Τα...
Ξεκινά η κατασκευή του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου
ΥΓΕΙΑ
Χτυπάει πιο συχνά και πιο νεαρά άτομα
Οι αριθμοί που παρουσίασε η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας είναι δυστυχώς αμείλικτοι. Το 2018 τα νέα κρούσματα έφτασαν παγκοσμίως τα 18 εκατ., ενώ για τη χώρα μας εκτιμάται ότι παρουσιάστηκαν...
Χτυπάει πιο συχνά και πιο νεαρά άτομα
ΥΓΕΙΑ
Π. Πολάκης: Σε τροχιά εκσυγχρονισμού το ΕΣΥ
Παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη εγκαινιάστηκαν η Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας του Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός», δυναμικότητας 11 κλινών, το νέο σύγχρονο φαρμακείο 157 τ.μ. και το τελευταίας...
Π. Πολάκης: Σε τροχιά εκσυγχρονισμού το ΕΣΥ
ΥΓΕΙΑ
Η γρίπη φέτος δεν αστειεύεται και μας ήρθε απειλητική
Η γρίπη εξαπλώνεται ταχύτατα στη χώρα και φέτος δεν αστειεύεται. Η ασθένεια και οι επιπλοκές της προκάλεσαν τον θάνατο 42 ανθρώπων στην Ελλάδα κατά τη χειμερινή περίοδο 2017-2018 και τη νοσηλεία 107 ασθενών σε...
Η γρίπη φέτος δεν αστειεύεται και μας ήρθε απειλητική

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας