Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο πρύτανης, η μονταζιέρα και το... Διάστημα
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Ο πρύτανης, η μονταζιέρα και το... Διάστημα

  • A-
  • A+

Eνόψει της οριστικής απόφασης του υπουργού Παιδείας περί αναστολής καθηκόντων του Θανάση Καραμπίνη, την τακτική του αποπροσανατολισμού μέσω της συκοφάντησης με κατασκευασμένες ειδήσεις επιλέγει μέσω της εφημερίδας «Espresso» του Ι. Φιλιππάκη ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.

Στο στόχαστρο του πρύτανη για άλλη μια φορά βρίσκεται ο διεθνώς καταξιωμένος καθηγητής των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος, Βασίλης Τσαουσίδης, ο οποίος έχει ηγηθεί της προσπάθειας να σταματήσουν τα φαινόμενα διαπλοκής στο πανεπιστήμιο.

Στο χθεσινό της πρωτοσέλιδο, η «Espresso» είχε ως πρώτο θέμα: «Σκάνδαλο μεγατόνων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Αρπαξε 2 εκατ. ευρώ και την έκανε για το Διάστημα. Καταγγελίες-σοκ πρύτανη για καθηγητή που υπεξαίρεσε χρήματα τα οποία προορίζονταν για επιστημονικά προγράμματα».

Το δημοσίευμα αναφέρει πως «ο καθηγητής Τσαουσίδης διώκεται σε βαθμό κακουργήματος για την υπεξαίρεση ποσού που υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ, καθώς φέρεται ότι πήρε τα χρήματα και έγινε... καπνός. Σύμφωνα με καταγγελίες, ο συγκεκριμένος καθηγητής λάμβανε επί σειρά ετών κονδύλια από προγράμματα της Ε.Ε., αλλά οι εργασίες του για τη δημιουργία εργαστηρίων δεν προχώρησαν ποτέ» αναφέρει η εφημερίδα.

Στη συνέχεια ο πρύτανης του ΔΠΘ καταγγέλλει πως «ο καθηγητής Τσαουσίδης επικαλέστηκε ονομασίες εργαστηρίων που δεν... υπάρχουν στο ΔΠΘ, με τίτλους όπως Εργαστήριο διαδικτυακών πρωτοκόλλων, ενώ το πανεπιστήμιο δεν ήταν ποτέ ενήμερο για όλα αυτά τα ανύπαρκτα εργαστήρια».

Το γεγονός ότι η «Espresso» δημοσιεύει, χωρίς καμία διασταύρωση ή έρευνα, τα απολύτως αναληθή παραπάνω στοιχεία δεν προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση.

Η «είδηση» αναπαράγεται σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και παρουσιάζεται άκριτα από έμπειρους δημοσιογράφους, όπως οι Λυριτζής-Οικονόμου στον ΣΚΑΪ. Στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, o οποίος φιλοξένησε και τις απόψεις του διωκόμενου καθηγητή, η είδηση παρουσιάζεται ουδέτερα ως μια υποτιθέμενη διαμάχη ακαδημαϊκών.

Η «Εφ.Συν.» είχε αναδείξει («Αποφασίζομεν και διατάσσομεν» στο Δημοκρίτειο Θράκης, 15.10.2016), 8 μήνες πριν, το πρωτοφανές για τα ακαδημαϊκά δεδομένα κλίμα εκφοβισμού που είχε εγκαθιδρυθεί στο Δημοκρίτειο.

Σήμερα φέρνουμε στη δημοσιότητα ακόμα τρία ντοκουμέντα που όχι μόνο αναιρούν τους ισχυρισμούς του πρύτανη, αλλά αποδεικνύουν το σύστημα διαπλοκής γύρω από το ΔΠΘ, οι νευρώνες του οποίου φτάνουν στη Δικαιοσύνη και σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης με συγκεκριμένες πολιτικές απολήξεις.

«Επειδή τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε τα δημοσιεύματα για “έργα που δεν υλοποιήθηκαν”, “εξοπλισμούς που αγνοούνταν” και “ανύπαρκτα εργαστήρια”, αισθανόμαστε αγανάκτηση και την υποχρέωση να δηλώσουμε δημόσια και απερίφραστα ότι όχι μόνον εκτελέστηκαν στο ακέραιο όλες οι υποχρεώσεις των συγκεκριμένων ερευνητικών έργων, αλλά χάρη σε αυτά αναδείχθηκε και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο διεθνώς, το δε ερευνητικό έργο SPICE αναδείχτηκε σε ιστορία εθνικής επιτυχίας. Τα ερευνητικά έργα χρηματοδότησαν την έρευνά μας, τις δημοσιεύσεις μας, την υλοποίηση των πρωτοκόλλων και των μηχανισμών που αναπτύξαμε. Τα έργα αυτά χρηματοδοτήθηκαν αποκλειστικά από ευρωπαϊκούς και διεθνείς πόρους».

Με αυτά τα λόγια κλείνουν την επιστολή τους (19/4/2017) προς τον υπουργό Παιδείας και τη Σύγκλητο του ΔΠΘ 19 ερευνητές, καθηγητές πανεπιστημίου, διδακτορικοί και μετα-διδακτορικοί φοιτητές, οι οποίοι ως φοιτητές και συνεργάτες του καθηγητή Τσαουσίδη εργάστηκαν τα τελευταία χρόνια στα ερευνητικά έργα στα οποία αυτός ήταν επιστημονικά υπεύθυνος.

«Κάποιοι από εμάς είχαμε την ευκαιρία να εργαστούμε στη NASA, στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, τα Πανεπιστήμια ΜΙΤ και Cambridge, στο πλαίσιο των ερευνητικών προγραμμάτων και ιδίως του έργου SPICE. Χάρη σε αυτήν την υψηλών προδιαγραφών έρευνα, πολλοί από μας προσληφθήκαμε αμέσως μετά τις διδακτορικές σπουδές μας σε ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Ευρώπης: στο UCL, το Leibniz University of Hannover, το Simula Research Center του Οσλο, το University of Surrey, το University of Lancaster, το Robert Bosch Car Multimedia GmbH, το Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας και το ΙΤΕ της Κρήτης» εξηγούν οι ερευνητές.

Στο δεύτερο ντοκουμέντο που παρουσιάζουμε σήμερα, η ίδια η NASA, με επίσημη επιστολή με ημερομηνία 22 Ιουλίου 2015 από τα κεντρικά γραφεία της στην Oυάσινγκτον, ευχαριστεί τον καθηγητή Τσαουσίδη και τους Ελληνες ερευνητές για την ολοκλήρωση του προγράμματος και την καθοριστική συνεισφορά τους μέσω του προγράμματος SPICE (SpaceInternetworking Center) στο διαπλανητικό δίκτυο «Interplanetary Overlay Network».

Κανείς, πλην του πρύτανη, δεν ισχυρίζεται ότι τα συγκεκριμένα έργα δεν ολοκληρώθηκαν επιτυχώς.

Σε άλλο έγγραφο που εξασφάλισε η «Εφ.Συν.», η απάντηση του Lucas Janssen, υπευθύνου του έργου, είναι άκρως επιβαρυντική για τον πρύτανη του ΔΠΘ, καθώς αναιρεί 100% την επιχειρηματολογία του.

Ο Θ. Καραμπίνης επικαλείται αναρμόδιους «κατ’ επίφαση πραγματογνώμονες», που όρισε η διοίκησή του, στη μηνυτήρια αναφορά του κατά Τσαουσίδη.

Για τον ισχυρισμό του αυτόν η Εισαγγελία -για άγνωστο λόγο- δεν κάλεσε ποτέ τον καταγγελλόμενο και δεν διέταξε καμία προκαταρκτική εξέταση ή προανάκριση.

Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Ενωση με τους αρμόδιους τεχνικούς και τους ορκωτούς λογιστές της (κάτι που φυσικά το γνωρίζει εγγράφως το ΔΠΘ) βεβαιώνει ότι το έργο παραδόθηκε άρτια και ελέγχθηκαν όλα τα παραδοτέα του.

Το ίδιο αναφέρει και η επιστημονική επιτροπή του έργου.

Με την πρόφαση της επινοημένης επισφάλειας των έργων, σταμάτησαν τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά έργα του Πανεπιστημίου.

Ομως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αγνόησε τον πρύτανη και αντικατέστησε το Δημοκρίτειο, που προκαλούσε κωλύματα στα έργα, με το ερευνητικό κέντρο «Αθηνά», ορίζοντας και πάλι τον Β. Τσαουσίδη ως επιστημονικά υπεύθυνο.

Μια επινοημένη ιστορία, με δημοσιογραφικές και εισαγγελικές «πλάτες» σε έναν πρύτανη, ο οποίος μαζί με τη γυναίκα του και έναν πρώην πρύτανη συμμετείχε σε πλέγμα εξωπανεπιστημιακών εταιρειών με τον διαχρονικό εργολάβο σίτισης (και τη γυναίκα του) του Πανεπιστημίου.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έχασε τη μάχη η 15χρονη από την Αταλάντη
Στα σοβαρά τραύματά της υπέκυψε η 15χρονη, αδελφή του 21χρονου που βρήκε ακαριαίο θάνατο την Κυριακή σε τροχαίο στην Αταλάντη. Οι κηδείες των δύο παιδιών θα γίνει αύριο στο Καλαπόδι.
Έχασε τη μάχη η 15χρονη από την Αταλάντη
ΕΛΛΑΔΑ
Άστατος καιρός με τοπικές βροχές και καταιγίδες
Μετά από δέκα διαδοχικές μέρες με καταιγίδες, και σήμερα αναμένονται λίγες νεφώσεις όπου γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες αρχικά στα βόρεια και ύστερα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα.
Άστατος καιρός με τοπικές βροχές και καταιγίδες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μηνυτήρια αναφορά στον εργοδότη που επιτέθηκε λεκτικά σε επιθεωρητή του Σ.ΕΠ.Ε
«Αποτελεί πρόκληση ένας εργοδότης που απασχολεί αδήλωτη εργαζόμενη, παρεμποδίζει έλεγχο του Σ.ΕΠ.Ε., υβρίζει και επιτίθεται σε Επιθεωρητή Εργασίας, να έχει την απαίτηση να είναι υπεράνω του νόμου και επιπλέον...
Μηνυτήρια αναφορά στον εργοδότη που επιτέθηκε λεκτικά σε επιθεωρητή του Σ.ΕΠ.Ε
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέθανε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Τάκης Μπενάς
Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Τάκης Μπενάς πέθανε σε ηλικία 964ετών. Μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν πνευματικά και πολιτικά ακμαίος και ενεργός. Ο Τάκης Μπενάς είχε δώσει το «παρών» στους αγώνες της...
Πέθανε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Τάκης Μπενάς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έχασε τη μάχη η 16χρονη που νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στη Λαμία
Έχασε τη μάχη η 16χρονη που είχε τραυματιστεί πού σοβαρά σε τροχαίο στην Αταλάντη την Κυριακή. Στο δυστύχημα είχε χάσει τη ζωή του ο αδελφός της, που οδηγούσε το αυτοκίνητο που συγκρούστηκε με τις...
Έχασε τη μάχη η 16χρονη που νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στη Λαμία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας