• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.6°C / 34.5°C
  4 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.1°C / 34.0°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.0°C / 37.0°C
  3 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 33.0°C
  3 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.5°C / 34.4°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 29.8°C
  3 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.2°C / 35.2°C
  2 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 30.4°C
  4 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 30.7°C
  5 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.8°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 29.6°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  0 BF
  54%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 33.4°C / 33.4°C
  1 BF
  27%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.5°C / 33.8°C
  2 BF
  37%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.8°C
  4 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.9°C / 34.0°C
  3 BF
  22%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 29.4°C
  2 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.2°C / 32.2°C
  3 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  1 BF
  49%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Ο πρύτανης, η μονταζιέρα και το... Διάστημα

 • A-
 • A+

Eνόψει της οριστικής απόφασης του υπουργού Παιδείας περί αναστολής καθηκόντων του Θανάση Καραμπίνη, την τακτική του αποπροσανατολισμού μέσω της συκοφάντησης με κατασκευασμένες ειδήσεις επιλέγει μέσω της εφημερίδας «Espresso» του Ι. Φιλιππάκη ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.

Στο στόχαστρο του πρύτανη για άλλη μια φορά βρίσκεται ο διεθνώς καταξιωμένος καθηγητής των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος, Βασίλης Τσαουσίδης, ο οποίος έχει ηγηθεί της προσπάθειας να σταματήσουν τα φαινόμενα διαπλοκής στο πανεπιστήμιο.

Στο χθεσινό της πρωτοσέλιδο, η «Espresso» είχε ως πρώτο θέμα: «Σκάνδαλο μεγατόνων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Αρπαξε 2 εκατ. ευρώ και την έκανε για το Διάστημα. Καταγγελίες-σοκ πρύτανη για καθηγητή που υπεξαίρεσε χρήματα τα οποία προορίζονταν για επιστημονικά προγράμματα».

Το δημοσίευμα αναφέρει πως «ο καθηγητής Τσαουσίδης διώκεται σε βαθμό κακουργήματος για την υπεξαίρεση ποσού που υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ, καθώς φέρεται ότι πήρε τα χρήματα και έγινε... καπνός. Σύμφωνα με καταγγελίες, ο συγκεκριμένος καθηγητής λάμβανε επί σειρά ετών κονδύλια από προγράμματα της Ε.Ε., αλλά οι εργασίες του για τη δημιουργία εργαστηρίων δεν προχώρησαν ποτέ» αναφέρει η εφημερίδα.

Στη συνέχεια ο πρύτανης του ΔΠΘ καταγγέλλει πως «ο καθηγητής Τσαουσίδης επικαλέστηκε ονομασίες εργαστηρίων που δεν... υπάρχουν στο ΔΠΘ, με τίτλους όπως Εργαστήριο διαδικτυακών πρωτοκόλλων, ενώ το πανεπιστήμιο δεν ήταν ποτέ ενήμερο για όλα αυτά τα ανύπαρκτα εργαστήρια».

Το γεγονός ότι η «Espresso» δημοσιεύει, χωρίς καμία διασταύρωση ή έρευνα, τα απολύτως αναληθή παραπάνω στοιχεία δεν προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση.

Η «είδηση» αναπαράγεται σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και παρουσιάζεται άκριτα από έμπειρους δημοσιογράφους, όπως οι Λυριτζής-Οικονόμου στον ΣΚΑΪ. Στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, o οποίος φιλοξένησε και τις απόψεις του διωκόμενου καθηγητή, η είδηση παρουσιάζεται ουδέτερα ως μια υποτιθέμενη διαμάχη ακαδημαϊκών.

Η «Εφ.Συν.» είχε αναδείξει («Αποφασίζομεν και διατάσσομεν» στο Δημοκρίτειο Θράκης, 15.10.2016), 8 μήνες πριν, το πρωτοφανές για τα ακαδημαϊκά δεδομένα κλίμα εκφοβισμού που είχε εγκαθιδρυθεί στο Δημοκρίτειο.

Σήμερα φέρνουμε στη δημοσιότητα ακόμα τρία ντοκουμέντα που όχι μόνο αναιρούν τους ισχυρισμούς του πρύτανη, αλλά αποδεικνύουν το σύστημα διαπλοκής γύρω από το ΔΠΘ, οι νευρώνες του οποίου φτάνουν στη Δικαιοσύνη και σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης με συγκεκριμένες πολιτικές απολήξεις.

«Επειδή τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε τα δημοσιεύματα για “έργα που δεν υλοποιήθηκαν”, “εξοπλισμούς που αγνοούνταν” και “ανύπαρκτα εργαστήρια”, αισθανόμαστε αγανάκτηση και την υποχρέωση να δηλώσουμε δημόσια και απερίφραστα ότι όχι μόνον εκτελέστηκαν στο ακέραιο όλες οι υποχρεώσεις των συγκεκριμένων ερευνητικών έργων, αλλά χάρη σε αυτά αναδείχθηκε και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο διεθνώς, το δε ερευνητικό έργο SPICE αναδείχτηκε σε ιστορία εθνικής επιτυχίας. Τα ερευνητικά έργα χρηματοδότησαν την έρευνά μας, τις δημοσιεύσεις μας, την υλοποίηση των πρωτοκόλλων και των μηχανισμών που αναπτύξαμε. Τα έργα αυτά χρηματοδοτήθηκαν αποκλειστικά από ευρωπαϊκούς και διεθνείς πόρους».

Με αυτά τα λόγια κλείνουν την επιστολή τους (19/4/2017) προς τον υπουργό Παιδείας και τη Σύγκλητο του ΔΠΘ 19 ερευνητές, καθηγητές πανεπιστημίου, διδακτορικοί και μετα-διδακτορικοί φοιτητές, οι οποίοι ως φοιτητές και συνεργάτες του καθηγητή Τσαουσίδη εργάστηκαν τα τελευταία χρόνια στα ερευνητικά έργα στα οποία αυτός ήταν επιστημονικά υπεύθυνος.

«Κάποιοι από εμάς είχαμε την ευκαιρία να εργαστούμε στη NASA, στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, τα Πανεπιστήμια ΜΙΤ και Cambridge, στο πλαίσιο των ερευνητικών προγραμμάτων και ιδίως του έργου SPICE. Χάρη σε αυτήν την υψηλών προδιαγραφών έρευνα, πολλοί από μας προσληφθήκαμε αμέσως μετά τις διδακτορικές σπουδές μας σε ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Ευρώπης: στο UCL, το Leibniz University of Hannover, το Simula Research Center του Οσλο, το University of Surrey, το University of Lancaster, το Robert Bosch Car Multimedia GmbH, το Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας και το ΙΤΕ της Κρήτης» εξηγούν οι ερευνητές.

Στο δεύτερο ντοκουμέντο που παρουσιάζουμε σήμερα, η ίδια η NASA, με επίσημη επιστολή με ημερομηνία 22 Ιουλίου 2015 από τα κεντρικά γραφεία της στην Oυάσινγκτον, ευχαριστεί τον καθηγητή Τσαουσίδη και τους Ελληνες ερευνητές για την ολοκλήρωση του προγράμματος και την καθοριστική συνεισφορά τους μέσω του προγράμματος SPICE (SpaceInternetworking Center) στο διαπλανητικό δίκτυο «Interplanetary Overlay Network».

Κανείς, πλην του πρύτανη, δεν ισχυρίζεται ότι τα συγκεκριμένα έργα δεν ολοκληρώθηκαν επιτυχώς.

Σε άλλο έγγραφο που εξασφάλισε η «Εφ.Συν.», η απάντηση του Lucas Janssen, υπευθύνου του έργου, είναι άκρως επιβαρυντική για τον πρύτανη του ΔΠΘ, καθώς αναιρεί 100% την επιχειρηματολογία του.

Ο Θ. Καραμπίνης επικαλείται αναρμόδιους «κατ’ επίφαση πραγματογνώμονες», που όρισε η διοίκησή του, στη μηνυτήρια αναφορά του κατά Τσαουσίδη.

Για τον ισχυρισμό του αυτόν η Εισαγγελία -για άγνωστο λόγο- δεν κάλεσε ποτέ τον καταγγελλόμενο και δεν διέταξε καμία προκαταρκτική εξέταση ή προανάκριση.

Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Ενωση με τους αρμόδιους τεχνικούς και τους ορκωτούς λογιστές της (κάτι που φυσικά το γνωρίζει εγγράφως το ΔΠΘ) βεβαιώνει ότι το έργο παραδόθηκε άρτια και ελέγχθηκαν όλα τα παραδοτέα του.

Το ίδιο αναφέρει και η επιστημονική επιτροπή του έργου.

Με την πρόφαση της επινοημένης επισφάλειας των έργων, σταμάτησαν τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά έργα του Πανεπιστημίου.

Ομως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αγνόησε τον πρύτανη και αντικατέστησε το Δημοκρίτειο, που προκαλούσε κωλύματα στα έργα, με το ερευνητικό κέντρο «Αθηνά», ορίζοντας και πάλι τον Β. Τσαουσίδη ως επιστημονικά υπεύθυνο.

Μια επινοημένη ιστορία, με δημοσιογραφικές και εισαγγελικές «πλάτες» σε έναν πρύτανη, ο οποίος μαζί με τη γυναίκα του και έναν πρώην πρύτανη συμμετείχε σε πλέγμα εξωπανεπιστημιακών εταιρειών με τον διαχρονικό εργολάβο σίτισης (και τη γυναίκα του) του Πανεπιστημίου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγχωροχάρτι για τις οικογενειακές μπίζνες στο Δημοκρίτειο
Δεν προσδίδει καμία ηθική δικαίωση στον πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Θράκης Αθανάσιο Καραμπίνη η απαλλακτική απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου των πρυτάνεων για την υπόθεση της σίτισης των φοιτητών και τη...
Συγχωροχάρτι για τις οικογενειακές μπίζνες στο Δημοκρίτειο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τέλος ο πρύτανης Καραμπίνης από το ΔΠΘ
Δύο χρόνια μετά τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για τα σκάνδαλα στο ακριτικό ίδρυμα και και δύο μήνες μετά την παραπομπή του στο πειθαρχικό συμβούλιο, ο Αθανάσιος Καραμπίνης απομακρύνεται οριστικά από τη θέση...
Τέλος ο πρύτανης Καραμπίνης από το ΔΠΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ποιοι στηρίζουν τα σκάνδαλα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο;
Η ανακοίνωση-στήριξη του προέδρου της ΠΟΣΔΕΠ Στάθη Ευσταθόπουλου προς τον πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Α. Καραμπίνη (ο οποίος, όπως και ορισμένα μέλη της Συγκλήτου του ΔΠΘ, εμπλέκεται στην υπόθεση...
Ποιοι στηρίζουν τα σκάνδαλα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρυτάνεις του ΔΠΘ... σίτιζαν με τεράστια ποσά συνεταίρο τους
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ύστερα από την αποκάλυψη του σκανδάλου από την «Εφ.Συν.» Το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης ζητά τον πειθαρχικό και ποινικό έλεγχο των πρυτάνεων Θ. Καραμπίνη και Κ. Σιμόπουλου για...
Πρυτάνεις του ΔΠΘ... σίτιζαν με τεράστια ποσά συνεταίρο τους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Κεραυνός» για τον πρύτανη του ΔΠΘ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Πολύ σοβαρές ευθύνες της πρυτανικής αρχής του Δημοκριτείου προκύπτουν από το πόρισμα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για τη διαχείριση του έργου του προσεισμικού ελέγχου 1.782 σχολικών...
«Κεραυνός» για τον πρύτανη του ΔΠΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιχείρηση συσκότισης με ανώνυμες καταγγελίες
Επιχειρώντας να εμπλέξει ακόμα και το γραφείο του πρωθυπουργού σχετικά με υποθέσεις για τις οποίες ο ίδιος ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη, ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Αθανάσιος Καραμπίνης, με...
Επιχείρηση συσκότισης με ανώνυμες καταγγελίες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας