• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.9°C / 35.1°C
  1 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.1°C / 30.8°C
  0 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 30.9°C
  2 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 27.0°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 28.0°C
  2 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.5°C / 30.8°C
  2 BF
  28%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 27.2°C
  2 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.6°C / 29.6°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  33°C 27.1°C / 37.2°C
  2 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 28.9°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.1°C / 31.4°C
  2 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.6°C / 29.7°C
  0 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 31.5°C
  0 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.1°C / 31.5°C
  2 BF
  24%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 29.8°C
  3 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  34°C 29.8°C / 35.3°C
  3 BF
  22%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 26.3°C
  0 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.2°C / 32.2°C
  3 BF
  39%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  2 BF
  33%

Ξεκινά η αναλυτική ενημέρωση των περίπου 900 προσφύγων που έχουν μείνει στο Ελληνικό

MARILENA STAVRAKIDIS

Μπαίνουν τίτλοι τέλους στο Ελληνικό

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στην τελική ευθεία μπαίνει η εκκένωση του άτυπου κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο Ελληνικό, μιας από τις πρώτες δομές που δημιουργήθηκαν πέρσι για να καλύψουν πρόχειρα τις πιεστικές ανάγκες φιλοξενίας των εγκλωβισμένων προσφύγων μετά το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, κλιμάκιό του ξεκινά από σήμερα επισήμως την αναλυτική ενημέρωση των περίπου 900 προσφύγων που έχουν μείνει στο Ελληνικό σχετικά με τη διαδικασία της εκκένωσης και τη μεταφορά τους σε άλλη δομή, ενημέρωση που θα γίνεται ατομικά και θα είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τις απορίες του καθένα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η διαδικασία ενημέρωσης θα διαρκέσει όσο χρειαστεί, ενώ διευκρινίζουν ότι δεν θα επιχειρηθεί εκκένωση της δομής πριν ενημερωθούν οι πρόσφυγες.

Τις τελευταίες ημέρες, η πληροφορία ότι τερματίζεται η λειτουργία των περισσότερων οργανώσεων που παρέχουν υπηρεσίες στο Ελληνικό, εκτός των υπηρεσιών σίτισης και ιατρικής φροντίδας που παραμένουν, δημιούργησε ιδιαίτερη αναστάτωση μεταξύ των προσφύγων.

Οι περισσότεροι έχουν πληροφορηθεί ότι θα μεταφερθούν στη νέα δομή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στη Θήβα, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη στο τέλος του μήνα, ωστόσο δεν έχουν ενημέρωση για τις συνθήκες της νέας δομής, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο της μετακίνησής τους από το Ελληνικό με ιδιαίτερη αγωνία.

Οι φόβοι τους

Αρκετοί από τους πρόσφυγες ζουν στο Ελληνικό περισσότερο από έναν χρόνο και έχουν αναπτύξει δεσμούς με τη γύρω περιοχή και το κέντρο της Αθήνας, ενώ αρκετοί δέχονται υπηρεσίες ψυχικής υγείας και νομικής βοήθειας από εξειδικευμένο προσωπικό, υπηρεσίες που φοβούνται ότι θα διακοπούν αν μετακινηθούν εκτός της Αττικής.

Επείγουσα έκκληση στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα απηύθυνε χτες η Διεθνής Αμνηστία, ζητώντας να διασφαλιστούν επαρκείς και ασφαλείς εναλλακτικές στέγασης παράλληλα με το κλείσιμο της δομής του Ελληνικού, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις συγκεκριμένες ανάγκες των προσφύγων.

«Ενώ κανένας δεν θα θρηνήσει το κλείσιμο αυτών των απαράδεκτων και μη ασφαλών καταυλισμών, η αποτυχία των αρχών να ενημερώσουν τους διαμένοντες εκεί σχετικά με την επικείμενη εκκένωση οδηγεί στο να αυξάνονται οι φόβοι και τα άγχη τους. [...] Οι αρχές θα πρέπει επειγόντως να εγγυηθούν ότι κανείς δεν θα μείνει άστεγος ή θα κινδυνεύσει ως αποτέλεσμα του κλεισίματος των καταυλισμών. Παράλληλα θα πρέπει να εξασφαλιστούν ασφαλείς και επαρκείς εναλλακτικές στέγασης που θα λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των γυναικών και των κοριτσιών», σημειώνει η Μόνικα Κόστα Ρίμπα, υπεύθυνη εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διεύρυνση του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων ζητά ο Γ. Μουζάλας
Να συνεχιστεί και να διευρυνθεί το πρόγραμμα αναλογικής μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη ζήτησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας σε εκδήλωση της Υπηρεσίας...
Διεύρυνση του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων ζητά ο Γ. Μουζάλας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Αυτό που μας κάνει η Γερμανία δεν μπορεί να είναι νόμιμο, είναι τιμωρία»
Ακόμη μια ιστορία οικογενειακής επανένωσης που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, λόγω της γερμανοελληνικής συμφωνίας που βάζει πλαφόν στις μετακινήσεις προσφύγων μέσω του Κανονισμού του Δουβλίνου. Αυτή τη φορά ήταν η...
«Αυτό που μας κάνει η Γερμανία δεν μπορεί να είναι νόμιμο, είναι τιμωρία»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγραφή αναγκών εν όψει της εκκένωσης του Ελληνικού
Με τις περισσότερες οργανώσεις που προσέφεραν υπηρεσίες στους πρόσφυγες του άτυπου κέντρου φιλοξενίας στο Ελληνικό να έχουν εγκαταλείψει το κέντρο σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Μεταναστευτικής...
Καταγραφή αναγκών εν όψει της εκκένωσης του Ελληνικού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκκενώνεται ώς τη Δευτέρα το Ελληνικό
Ιδιαίτερη κινητικότητα στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων Ελληνικό όπου, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», έχει προγραμματιστεί εκκένωση από πρόσφυγες μέχρι τη Δευτέρα και κλείσιμο της δομής. Προβλέπεται η...
Εκκενώνεται ώς τη Δευτέρα το Ελληνικό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μια «διάψευση» χωρίς εξηγήσεις
Με τον χαρακτηρισμό «λάθος πληροφορίες» επιχείρησε να διαψεύσει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας το χτεσινό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» («Σοκ μετά το πλαφόν της Γερμανίας»), που αναφερόταν σε...
Μια «διάψευση» χωρίς εξηγήσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Στην Ελλάδα πεθαίνουμε λίγο λίγο κάθε μέρα»
«Ηρθαμε για μια καλύτερη ζωή, δεν φανταστήκαμε πως θα μας αντιμετώπιζαν σαν να είμαστε τέρατα», είπαν οι πρόσφυγες του Ελληνικού σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ. Αναφέρθηκαν, ξεσπώντας σε λυγμούς,...
«Στην Ελλάδα πεθαίνουμε λίγο λίγο κάθε μέρα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας