Στις αρχές της χρονιάς, το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ίδρυσε την Ελληνική Διαστημική Υπηρεσία. Μόλις μαθεύτηκε το νέο, το διαδίκτυο κατακλύστηκε από περιπαικτικά σχόλια χρηστών οι οποίοι προφανώς αγνοούσαν τη σημασία του ζητήματος.
Στο μυαλό των περισσοτέρων έρχονται αστρομαχητές, λέιζερ, πράσινοι αρειανοί και ΑΤΙΑ. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.
Μετεωρολογία, χαρτογραφία, GPS, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές μεταδόσεις, πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών και αυθαίρετης δόμησης, εκμετάλλευση φυσικών πόρων, εμπορικές και ερευνητικές δράσεις είναι ορισμένες μόνο από τις εφαρμογές που έχει η ενασχόληση με το Διάστημα, το οποίο -σύμφωνα με θεμελιώδεις συνθήκες- αποτελεί κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας. Φυσικό κι επόμενο, λοιπόν, το Διαστημικό Δίκαιο να αποτελεί παγκοσμίως μία από τις βασικότερες κατευθύνσεις του Διεθνούς Δικαίου.
Στη Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τα τελευταία επτά χρόνια φοιτητές και φοιτήτριες του τμήματος συμμετέχουν και διακρίνονται σε διαγωνισμούς εικονικών δικών που άπτονται του Διαστημικού Δικαίου.
Οι ομάδες της Νομικής Σχολής έχουν διακριθεί τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, λαμβάνοντας τέσσερις φορές τον τίτλο των Πρωταθλητών Ευρώπης, ενώ μία φορά έλαβαν την πρώτη θέση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης για το Δίκαιο του Διαστήματος και δύο φορές διακρίθηκαν στη δεύτερη θέση.
Φέτος, την τριμελή ομάδα της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ αποτελούν οι Πέγκυ Αγερίδου, Ηλιάνα Γρίβα και Υβόννη Βασταρούχα, που με επιβλέποντα καθηγητή τον λέκτορα του ΕΚΠΑ, Γιώργο Κυριακόπουλο, και με τη Γιολένα Εξάρχου στον ρόλο της βοηθού ακαδημαϊκού υπευθύνου και προπονήτριας, κατάφεραν να πάρουν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τον τίτλο των Πρωταθλητών Ευρώπης και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα ταξιδέψουν στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας για να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον παγκόσμιο τελικό του Διεθνούς Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης για το Δίκαιο του Διαστήματος.
Συναντήσαμε τα κορίτσια της ομάδας στα γραφεία της εφημερίδας και μας μίλησαν για την εμπειρία τους από τον διαγωνισμό αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
Πραγματικοί δικαστές
Η φετινή υπόθεση έχει απ’ όλα: εκμετάλλευση πόρων στα ουράνια σώματα, μονομερείς ενέργειες κρατών αλλά και σύγκρουση αντικειμένων στο Διάστημα και το ζήτημα των αποζημιώσεων.
Τα μέλη της ομάδας καλούνται να εκπροσωπήσουν τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές σε μια εικονική δίκη που λαμβάνει χώρα στο Ανώτατο Δικαστήριο της Χάγης, καταθέτοντας γραπτά υπομνήματα αλλά και με προφορική διαδικασία κατά την οποία εξετάζονται από πραγματικούς δικαστές της Χάγης.
«Χρειάζεται πολύ καλή προετοιμασία. Δεν πάνε απλά για να αγορεύσουν. Δέχονται δύσκολες ερωτήσεις που απαιτούν πολύ εξειδικευμένες γνώσεις» μας εξηγεί ο Γ. Κυριακόπουλος, με τις νεαρές φοιτήτριες να περιγράφουν τον... Γολγοθά που ανεβαίνουν για να έχουν πρόσβαση στο απαραίτητο υλικό που χρειάζεται να μελετήσουν αλλά και για το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο όχι μόνο δεν χρηματοδοτεί τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό, αλλά δεν τους παρέχει ούτε καν μια ευπρεπή αίθουσα για να δουλέψουν.
Παρά τις δυσκολίες και το γεγονός ότι η ενασχόληση με τον διαγωνισμό πάει πίσω τις σπουδές τους, καμιά τους δεν το μετανιώνει. «Αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον. Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να σταματήσει να θάβει τους καλύτερους. Οταν στη Διαστημική Εταιρεία μπουν οι κομματικοί αφισοκολλητές και όχι αυτά τα παιδιά, τότε η χώρα θα έχει αποτύχει» τονίζει ο επιβλέπων καθηγητής, Γιώργος Κυριακόπουλος.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας