• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.5°C / 26.8°C
  1 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 22.3°C / 28.5°C
  1 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.0°C / 26.6°C
  2 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  77%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.0°C / 24.6°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 20.1°C
  2 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 22.6°C
  2 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.1°C
  3 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.9°C
  3 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.6°C / 26.7°C
  3 BF
  10%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  3 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 20.7°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.7°C / 25.6°C
  2 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.8°C / 26.0°C
  3 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.7°C / 25.8°C
  2 BF
  44%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  3 BF
  38%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 21.7°C / 26.2°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  63%

Την πρότασή του για να γλιτώσει την εκκαθάριση εν λειτουργία κατέθεσε ο Οργανισμός στον υπουργό Μεταφορών

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ

Ο ΟΑΣΘ διαθέτει σχέδιο

 • A-
 • A+

Λεωφορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης δεν κυκλοφορούν και σήμερα αφού συνεχίζεται η επίσχεση εργασίας των εργαζομένων, αλλά η συζήτηση για το αύριο των συγκοινωνιών στην πόλη έχει ανάψει για τα καλά.

Ο ΟΑΣΘ έδωσε στη δημοσιότητα την πρόταση που κατέθεσε στον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει μέσα στην εβδομάδα ημερίδα για να υπερασπιστεί την πρόταση για δημόσιες συγκοινωνίες, οι Οικολόγοι Πράσινοι κατέθεσαν την άποψή τους για εταιρεία λαϊκής βάσης, ενώ, όπως είναι ήδη γνωστό, οι φορείς της πόλης που σχετίζονται με το εμπόριο δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για κρατικοποίηση.

Σε μια απόπειρα να γλιτώσει την εκκαθάριση εν λειτουργία ο ΟΑΣΘ προτείνει στο υπουργείο μείωση δαπανών αλλά παράλληλη αύξηση της τιμής του εισιτηρίου.

Συγκεκριμένα, ο ΟΑΣΘ προτίθεται να μειώσει τις δαπάνες από 152,3 σε 124,7 εκατομμύρια με περικοπές 29,5% στους μισθούς (από 2.730 ευρώ που είναι ο μέσος μισθός στα 1.925 ευρώ), ακόμη και περικοπές στα ρεπό και εφαρμογή ελαστικού ωραρίου για να περιοριστούν οι υπερωρίες.

Αυξήσεις και μειώσεις

Για το εισιτήριο προτείνεται αύξηση από 1 ευρώ που είναι η τιμή του βασικού εισιτηρίου σε 1,30, ενώ το μισό από 0,50 θα φτάσει τα 0,70 λεπτά.

Τέλος, οι μέτοχοι δεν θα μοιραστούν 16,5 αλλά… 15,5 εκατομμύρια, ενώ θα δεχτούν να μειώσουν και τις εισπράξεις τους από τα μισθώματα δύο αμαξοστασίων και των γραφείων στην Παπαναστασίου ως μέλη του συνεταιρισμού «Ηρακλής».

Με τις προτάσεις αυτές ο ΟΑΣΘ υπολογίζει ότι θα μειωθεί η κρατική χρηματοδότηση από 73 εκατομμύρια που είναι η φετινή σε 44 εκατομμύρια ευρώ το 2018.

Τις προτάσεις της δημοσιοποίησε και η αυτοδιοικητική κίνηση Κ. Μακεδονίας «Οικολογία-Αλληλεγγύη», η οποία θεωρεί ότι το σχέδιο Σπίρτζη «έχει πολλές ασάφειες που θα πρέπει να διευκρινιστούν για το χρονικό διάστημα που θα μείνει η πόλη χωρίς λεωφορεία, για το τελικό κόστος της επίταξης των περιουσιακών στοιχείων του ΟΑΣΘ, για τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για την αγορά νέων λεωφορείων, για πιθανές αποζημιώσεις, για την τύχη των αμαξοστασίων, για τις νέες τιμές εισιτηρίων».

Η «Οικολογία-Αλληλεγγύη» θεωρεί «ότι η λύση της κρατικοποίησης δεν είναι η μόνη δυνατή και ότι μπορούν να εξεταστούν και άλλες επιλογές, όπως η δημιουργία μιας εταιρείας λαϊκής βάσης, με μεριδιούχους όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες της Θεσσαλονίκης.

Χρήσιμη, ως πρότυπο σε αυτή την κατεύθυνση, είναι και η πρόταση που είχε καταθέσει η Κίνηση 136 για την ΕΥΑΘ.

Η παράταξη επαναφέρει την ιδέα για ένα δίκτυο επιφανειακού τραμ στην πόλη, οπότε τα λεωφορεία θα λειτουργούσαν για την εξυπηρέτηση περιφερειακών και κάθετων μετακινήσεων μεταξύ των συνοικιών της πόλης.

Τονίζει, τέλος, ότι «χρειάζεται ένα συνολικότερο στρατηγικό σχέδιο βιώσιμης κινητικότητας για ένα δίκτυο ελεύθερων χώρων, χώρων και διαδρομών πρασίνου, πεζοδρόμων…» και σημειώνει ότι «φορέας συντονισμού πρέπει να είναι η αιρετή περιφερειακή διοίκηση, αφού η σημερινή πολυδιάσπαση καθιστά αδύνατη την εφαρμογή των όποιων σχεδιασμών, ρυθμίσεων και ελέγχων».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Θεσσαλονίκη ξέμεινε από αλάτι!
Στη χώρα της υπερβολής, η προσπάθεια να μην επαναληφθεί ένα παλιό λάθος μπορεί να οδηγήσει σε ακραίες συμπεριφορές, τέτοιες που να τελειώνει το αλάτι των αλυκών Θεσσαλονίκης και Κίτρους και να...
Η Θεσσαλονίκη ξέμεινε από αλάτι!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χειρόφρενο στις ρατσιστικές αντιλήψεις
«Η Δημοκρατία έχει ανεκτικότητα, αλλά έχει και όρια». Η προειδοποίηση του προέδρου του ΟΑΣΘ Στέλιου Παππά με χθεσινές του δηλώσεις ήταν ουσιαστικά η μοναδική αντίδραση στη χθεσινή αποκάλυψη από την «Εφ.Συν.»...
Χειρόφρενο στις ρατσιστικές αντιλήψεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποκαλύψεις για το «πάρτι» στον ΟΑΣΘ
​Ευρύχωρο σε αποκαλύψεις, πολιτικές καταγγελίες κατά της Ν.Δ., απαντήσεις σε Fraport, αλλά και όνειρα για την επόμενη μέρα των συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης αποδείχθηκε το βαγόνι του μετρό που εκτίθεται στην 82η...
Αποκαλύψεις για το «πάρτι» στον ΟΑΣΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Και επισήμως κρατικός ο ΟΑΣΘ
Στον νέο δημόσιο φορέα θα πρέπει να τρέξουν γρήγορα τα θέματα ώστε να διοριστούν τα νέα συμβούλια της ΟΣΕΘ και της ΑΣΥΘ και να οριστούν άμεσα διευθύνων σύμβουλος και ορκωτοί ελεγκτές ώστε να αρχίσει η...
Και επισήμως κρατικός ο ΟΑΣΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ν.Δ. καλεί θεσμούς για τον ΟΑΣΘ!
Ο αιφνιδιασμός με την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τον ΟΑΣΘ υπερέβη και τις όποιες προβλέψεις του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη. Η αρχική έκπληξη γέννησε την αμηχανία, που...
Ν.Δ. καλεί θεσμούς για τον ΟΑΣΘ!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ομηρος» του ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη
Ογδοη μέρα απεργίας των απλήρωτων εργαζομένων, επικοινωνιακό πάρτι της Νέας Δημοκρατίας, πιέσεις και παρασκήνιο για την προείσπραξη της καταβολής του Ιουνίου (4 εκατ.), για τα 4,6 εκατ. που έχει κερδίσει ο...
«Ομηρος» του ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας