Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η νοσηρότητα στις οθόνες των παιδιών μας

Ενα άρρωστο «παιχνίδι», εμπνευσμένο από έναν κυνικό Ρώσο, κάνει τον γύρο του κόσμου διά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και, σύμφωνα με καταγγελίες, έχει φτάσει και στην Ελλάδα

dreamstime.com

Η νοσηρότητα στις οθόνες των παιδιών μας

  • A-
  • A+

«Μπλε φάλαινα» - ο σύγχρονος «Μπαμπούλας» που παραμονεύει για τους έφηβους στο διαδίκτυο. Δύο κρούσματα έχουν αναφερθεί τις τελευταίες μέρες στη Βόρεια Ελλάδα, εκ των οποίων ένα στην Κατερίνη και δεύτερο στην περιοχή της Τούμπας Θεσσαλονίκης με θύματα ανήλικα κορίτσια.

Ωστόσο, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος χθες το απόγευμα ακόμη προσπαθούσε να επιβεβαιώσει το τελευταίο κρούσμα, καθώς επίσημη καταγγελία δεν είχε γίνει.

Η υπόθεση ανακινήθηκε κι έχει προκαλέσει ανησυχία μετά την καταγγελία που έκανε στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη» ακροατής, ο οποίος δήλωσε ότι ονομάζεται Διογένης Παπαδόπουλος και είναι καθηγητής αγγλικών.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, συνάδελφός του καθηγήτρια στην Τούμπα αντιλήφθηκε μια 14χρονη μαθήτρια με χαραγμένα νούμερα στα χέρια και τα πόδια της. Το κορίτσι φέρεται να της αποκάλυψε ότι συμμετέχει στο διαδικτυακό παιχνίδι «Μπλε Φάλαινα» που έχει οδηγήσει σε αυτοκτονία δεκάδες νέα παιδιά σε όλο τον κόσμο...

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν, η εκπαιδευτικός έκανε το καθήκον της κι ενημέρωσε τη μητέρα του κοριτσιού, αλλά χθες το απόγευμα, από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος έγινε γνωστό αρμοδίως ότι «έως τώρα δεν έχουμε καμιά αναφορά για τέτοιο περιστατικό».

Πάντως, σύμφωνα με τη μαρτυρία του καθηγητή στον ραδιοφωνικό σταθμό, η 14χρονη μαθήτρια υποστήριξε ότι δεν είναι η μόνη που παίζει αυτό το «παιχνίδι», αλλά συμμετέχουν άλλα 15 άτομα, φίλοι και συμμαθητές, τις τελευταίες 20 ημέρες...

Στο μεταξύ, θύμα της «Μπλε φάλαινας» φέρεται να έπεσε πριν από λίγες ημέρες και μια άλλη μαθήτρια, 15 ετών, από την Κατερίνη, που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης υποστηριζόμενη από παιδοψυχολόγο.

Τα σημάδια από αυτοτραυματισμούς της κοπέλας στους μηρούς εντόπισε η μητέρα και αμέσως διεκόμισε το κορίτσι της στο νοσοκομείο.

Οπως διαπιστώθηκε, η 15χρονη είχε καταναλώσει και δύο υπνωτικά χάπια, ενώ αποκάλυψε ότι ο διαχειριστής του παιχνιδιού την είχε προτρέψει να καταναλώσει μεγάλη ποσότητα χαπιών, αλλά εκείνη δεν τόλμησε.

Από τα στοιχεία που έγιναν γνωστά γι’ αυτή την πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση στην Ελλάδα, φαίνεται ότι ο άγνωστος συνομιλητής της κοπέλας στο facebook τής ζήτησε να χαράξει με ξυράφι τα πόδια της και να πάρει υπνωτικά, πράγμα που εκείνη έκανε, χωρίς ευτυχώς να αποβούν μοιραία για τη ζωή της.

Η ΕΛ.ΑΣ.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες και ιδίως τους γονείς αναφορικά με το φαινόμενο, το οποίο αποκαλείται «Blue whale challenge» (Δοκιμασία-πρόκληση «Μπλε φάλαινα»), εφιστώντας την προσοχή:

«Η συγκεκριμένη σειρά δοκιμασιών-πρόκληση φέρεται να λαμβάνει χώρα μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης (social media), όπου κυρίως έφηβοι καλούνται να συμμετάσχουν σε ένα ιδιότυπο παιχνίδι διάρκειας 50 ημερών.

»Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού λαμβάνουν οδηγίες από άγνωστο άτομο, που έχει χριστεί “επικεφαλής”, προκειμένου να ολοκληρώσουν με επιτυχία μια σειρά άκρως επικίνδυνων για την υγεία τους και τη σωματική τους ακεραιότητα δοκιμασιών (λ.χ. αυτοτραυματισμός, παρακολούθηση ταινιών τρόμου, αναρρίχηση σε ψηλά κτίρια)», αναφέρει.

Βέβαια, στις 4 Μαΐου που εκδόθηκε η σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. δεν υπήρχε ακόμη εντοπισμένο κρούσμα στη χώρα μας. Ωστόσο, τονίζει ότι «λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας, το φαινόμενο ενδέχεται να λάβει πραγματικές και εξαιρετικά σοβαρές διαστάσεις», γι’ αυτό αν κάποιος γονέας υποπτευθεί πως το παιδί του σχεδιάζει να παίξει «Μπλε φάλαινα» ή κάποιο παρόμοιο παιχνίδι ή αν κάποιος πολίτης γνωρίζει σχετικές πληροφορίες γι’ αυτό, καλείται να επικοινωνήσει αμέσως με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος:

Τηλεφωνικά: 11188

Στέλνοντας e-mail στο: [email protected]

Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙ D

Μέσω twitter: @ CyberAlertGR

Ο κυνικός «εμπνευστής»

Εμπνευστής της απάνθρωπης αυτής παγίδας που παρουσιάζεται ως διαδικτυακό παιχνίδι είναι ο 21χρονος Ρώσος Philipp Budeikin (γνωστός και με το ψευδώνυμο Philipp Lis), ο οποίος κατηγορείται ότι έχει εμπλακεί άμεσα σε τουλάχιστον 16 αυτοκτονίες.

Ο Budeikin είχε συλληφθεί τον Δεκέμβριο του 2016, έχει ομολογήσει τα εγκλήματά του και με κυνισμό υποστηρίζει ότι θεωρεί τα θύματά του «βιολογικά απόβλητα», λέει πως χαίρεται που πέθαναν και διατείνεται ότι η δοκιμασία αυτή «καθαρίζει την κοινωνία».

Σε συνέντευξη που έδωσε στη ρωσική εφημερίδα «Saint Petersburg», υποστήριξε πως τα θύματά του «πέθαναν χαρούμενα, τους έδωσα ό,τι δεν είχαν στην πραγματική ζωή, ζεστασιά, κατανόηση και επικοινωνία».

Σήμερα, βρίσκεται σε φυλακή της Ρωσίας όπου λαμβάνει ερωτικές επιστολές από θαυμάστριες, εν αναμονή της δίκης που θα γίνει τον Νοέμβριο.

Η ψυχολόγος Veronika Matyushina ανέφερε: «Πιθανότατα, τα νεαρά κορίτσια που ερωτεύτηκαν τον Philipp Lis δεν έλαβαν αρκετή αγάπη και προσοχή από τους γονείς τους και αυτός ο όμορφος νέος τούς έδωσε μέσα από το Διαδίκτυο κάποια υποστήριξη και την προσοχή που επεδίωκαν».

Ο Anton Breido, ανώτερος αξιωματικός της εξεταστικής επιτροπής που ασχολείται με την υπόθεση, τονίζει:

«Ο Budeikin γνώριζε πολύ καλά τι έπρεπε να κάνει για να έχει το αποτέλεσμα που ήθελε. Ξεκίνησε το 2013 και από τότε έχει τελειοποιήσει την τακτική του και διορθώσει τα λάθη του. Αυτός και οι βοηθοί του αρχικά προσέλκυσαν τα παιδιά σε ομάδες στο VK (πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στη Ρωσία).

»Ο στόχος τους ήταν να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά και στη συνέχεια να καταλάβουν εκείνους που θα επηρεάζονταν περισσότερο από την ψυχολογική χειραγώγηση. Από τους 20.000 ανθρώπους, ήξεραν ότι μόνο 20 θα ήταν κατάλληλοι».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ελληνικά και ρωσικά μιλάει ο νέος πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη
Η τοποθέτηση του Γκρέγκορι Φλέγκερ Τζούνιορ στη Θεσσαλονίκη μόνο τυχαία επιλογή δεν μπορεί να θεωρηθεί. Ερχεται σε μια χρονική στιγμή που οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ανακτήσουν «χαμένο έδαφος» από τη ρωσική...
Ελληνικά και ρωσικά μιλάει ο νέος πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Από τη μία οι ΗΠΑ, από την άλλη η Ρωσία, στη μέση ο απατεώνας
Μετά τις ΗΠΑ, και η Ρωσία ζητά δικαστική συνδρομή για την έκδοση του 38χρονου υπηκόου της που κρατείται στις φυλακές Διαβατών για την απάτη με τα bitcoins στην Αμερική. Κι ενώ το Εφετείο Θεσσαλονίκης σύντομα...
Από τη μία οι ΗΠΑ, από την άλλη η Ρωσία, στη μέση ο απατεώνας
ΕΛΛΑΔΑ
Συνελήφθη Ρώσος για ξέπλυμα 4 δισ. δολαρίων σε bitcoins
​«Πλυντήριο» της μαφίας του Ιντερνετ που καταζητούνταν στις ΗΠΑ συνελήφθη από την ΕΛ.ΑΣ. ενώ έκανε διακοπές στην Χαλκιδική. Σύμφωνα με το διεθνές ένταλμα βάσει του οποίου του πέρασαν χειροπέδες οι Ελληνες...
Συνελήφθη Ρώσος για ξέπλυμα 4 δισ. δολαρίων σε bitcoins
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Εβαλαν τα γυαλιά» σε Intel και IBM
Ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ δημιούργησε τη γρηγορότερη μνήμη RAM στον κόσμο αξιοποιώντας την αποθήκευση φωτός αντί για ηλεκτρικό ρεύμα. Δέκα χρόνια προσπαθειών οδήγησαν στο επιστημονικό επίτευγμα που δημοσιεύθηκε...
«Εβαλαν τα γυαλιά» σε Intel και IBM
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το μπαλάκι στις... υπηρεσίες
Θέλουν τους συμβασιούχους, αλλά όχι την ευθύνη της απόφασης για την παραμονή τους στην καθαριότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης! Με μια... μεσοβέζικη διατύπωση, ύστερα από πολύωρη συζήτηση, κατά πλειοψηφία το...
Το μπαλάκι στις... υπηρεσίες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτυρίες για τα ηλεκτρικά πατίνια
Τη ζωή πατίνι σε πολύ κόσμο φαίνεται πως έχουν κάνει εσχάτως τα ηλεκτρικά πατίνια στη Θεσσαλονίκη, αναγκάζοντας ακόμη και τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη να «γκρινιάξει» για το καθεστώς λειτουργίας τους.
Διαμαρτυρίες για τα ηλεκτρικά πατίνια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας