• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.2°C / 25.6°C
  1 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  20°C 17.6°C / 22.7°C
  1 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 24.3°C
  2 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 19.2°C
  0 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 20.7°C
  3 BF
  68%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 22.0°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.1°C / 18.9°C
  0 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 18.6°C / 22.9°C
  2 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 24.4°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.9°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.1°C / 23.8°C
  2 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 23.5°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 20.9°C / 22.9°C
  3 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 22.5°C
  0 BF
  56%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.5°C / 22.8°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 22.8°C
  2 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.5°C / 25.8°C
  0 BF
  48%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  0 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 17.7°C / 23.2°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  50%

Με επιστολή της στον Παν. Κουρουμπλή η ΠΕΠΕΝ κρούει τον κώδωνα, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να «αποναυτικοποιηθούν» οι σχολές λόγω της αντικατάστασης έμπειρων πλοιάρχων και μηχανικών διδασκάλων με καθηγητές άσχετους με τη ναυτιλία

Υπολειτουργούν οι ναυτικές Ακαδημίες

 • A-
 • A+

Η έλλειψη ναυτοδιδασκάλων έχει οδηγήσει σε υπολειτουργία όλες σχεδόν τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) και το Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ).

Κάποιοι προσπαθούν να αποναυτικοποιήσουν τις Ακαδημίες απομακρύνοντας ή περιθωριοποιώντας τους έμπειρους ναυτικούς πλοιάρχους και μηχανικούς ναυτοδιδάσκαλους, αντικαθιστώντας τους με καθηγητές άσχετους με τη ναυτιλία, χωρίς ναυτική υπηρεσία, οι οποίοι είναι σε πλήρη αδυναμία να διδάξουν και να μεταδώσουν στους σπουδαστές τις απαραίτητες ναυτικές γνώσεις αφού δεν διαθέτουν τέτοια γνώση ή εμπειρία.

Αυτά επισημαίνουν οι πλοίαρχοι στην επιστολή που έστειλαν πρόσφατα στον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή μετά τη γενική συνέλευση που πραγματοποίησε το συνδικαλιστικό τους σωματείο, η Πανελλήνια Ενωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ).

Στην επιστολή αναφέρουν στον υπουργό ότι οι ΑΕΝ δεν θα πρέπει για οιονδήποτε λόγο να χάσουν τον ναυτικό τους χαρακτήρα και γι’ αυτό θα πρέπει πάντοτε ο διευθυντής Σπουδών των ΑΕΝ Πλοιάρχων να είναι πλοίαρχος ναυτοδιδάσκαλος, όπως επίσης και η πλειονότητα των καθηγητών θα πρέπει να είναι πλοίαρχοι ναυτοδιδάσκαλοι με μόνιμη σχέση εργασίας και αξιοπρεπώς αμειβόμενοι.

Η λύση των ωρομίσθιων καθηγητών, οι οποίοι προσλαμβάνονται για μικρό χρονικό διάστημα και με χαμηλή αμοιβή, έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη στη στελέχωση των ΑΕΝ με ικανό εκπαιδευτικό προσωπικό και την υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου που παρέχεται.

Οι πλοίαρχοι επισημαίνουν ότι αναφορικά με τους εισαχθέντες στις ΑΕΝ θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η δυνατότητα απορρόφησης των σπουδαστών αυτών τόσο κατά τα στάδια των εκπαιδευτικών τους ταξιδιών όσο και μελλοντικά από την αγορά εργασίας.

Σημειώνουν ότι ακόμα και σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο ικανός αριθμός σπουδαστών και ιδιαίτερα σπουδαστριών να δυσκολεύονται ή να αδυνατούν να πραγματοποιήσουν τα προβλεπόμενα εκπαιδευτικά ταξίδια για να ολοκληρώσουν την αποφοίτησή τους από τις ΑΕΝ.

Παράλληλα στο ψήφισμα που ενέκρινε η γενική συνέλευση της ΠΕΠΕΝ επισημάνθηκε η απροθυμία των νέων να ακολουθήσουν το ναυτικό επάγγελμα, «με αποτέλεσμα να στερεύει επικίνδυνα η δεξαμενή του έμψυχου δυναμικού -κυρίως των αξιωματικών- για τη στελέχωση των πλοίων μας», ενώ ο πρόεδρος της Ενωσης Μανόλης Τσικαλάκης τόνισε ότι πάγια θέση τους είναι η αναβαθμισμένη δημόσια ναυτική εκπαίδευση.

Υπογράμμισε επίσης ότι χρειάζεται «αναδιάρθρωση της ναυτικής εκπαίδευσης, με σύγχρονο εξοπλισμό, αναβάθμιση της διδασκαλίας και μετεκπαίδευση σε ελληνικά και διεθνή πανεπιστημιακά ιδρύματα» και πρόσθεσε ότι «οι σπουδαστές των ΑΕΝ είναι το μέλλον της ελληνικής ναυτιλίας, το μέλλον της Ελλάδας μας».

[email protected]

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εφτά μέρες χωρίς πλοίο η γραμμή Σαμοθράκη-Αλεξανδρούπολη
Πολύ κοντά στην αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας της Σαμοθράκης με την Αλεξανδρούπολη βρίσκεται το υπουργείο Ναυτιλίας, καθώς το νησί από την περασμένη Παρασκευή έχει μείνει χωρίς πλοίο, μετά τη βλάβη...
Εφτά μέρες χωρίς πλοίο η γραμμή Σαμοθράκη-Αλεξανδρούπολη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ενεση» 49 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ στη ναυτική εκπαίδευση
Ενίσχυση της ναυτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα επιφέρει η ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020 τριών προγραμμάτων της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ναυτικών του υπουργείου Ναυτιλίας. Τα τρία αυτά σημαντικά προγράμματα, που...
«Ενεση» 49 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ στη ναυτική εκπαίδευση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόταση που ξαφνιάζει από τον Π. Κουρουμπλή για τη δημιουργία «Νηολογίου Αγίου Ορους»
Την πρόταση για τη δημιουργία «δεύτερου νηολογίου», που στο παρελθόν έχουν κάνει κι άλλοι υπουργοί Ναυτιλίας χωρίς ωστόσο ποτέ να υλοποιηθεί, καθώς όπως είχαν δείξει οι έρευνες αυτή δεν ευνοούσε τους Ελληνες...
Πρόταση που ξαφνιάζει από τον Π. Κουρουμπλή για τη δημιουργία «Νηολογίου Αγίου Ορους»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαγωνισμός για σύστημα επιτήρησης θαλάσσιας κυκλοφορίας στο Β. Αιγαίο
Με σκοπό τη δημιουργία ενός συστήματος επιτήρησης και παρακολούθησης της θαλάσσιας κυκλοφορίας στο Βόρειο Αιγαίο, που θα παρέχει τις αναγκαίες επιχειρησιακές δυνατότητες προς τις λιμενικές αρχές και τα Κέντρα...
Διαγωνισμός για σύστημα επιτήρησης θαλάσσιας κυκλοφορίας στο Β. Αιγαίο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μια ρυπογόνος «αποκάλυψη»
Η ιστοσελίδα «parapolitika.gr» δημοσίευσε βίντεο με τον Π. Κουρουμπλή να ρίχνει ζεϊμπεκιές σε εκδήλωση που, όπως αναφέρει, έκανε ο πλοιοκτήτης του «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» Θ. Κουντούρης στο γνωστό Ammos με αφορμή τη...
Μια ρυπογόνος «αποκάλυψη»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο ένας έδινε απαντήσεις, ο άλλος ζητούσε παραιτήσεις
Με μια σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ Π. Κουρουμπλή και Κυρ. Μητσοτάκη έγινε χθες η ενημέρωση στη Βουλή για τη ρύπανση στον Σαρωνικό. Ο υπουργός Nαυτιλίας διαβεβαίωσε ότι όλες οι Αρχές είναι κινητοποιημένες από...
Ο ένας έδινε απαντήσεις, ο άλλος ζητούσε παραιτήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας