Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τέλος στην απομόνωση ανηλίκων

Τέλος στην απομόνωση ανηλίκων

  • A-
  • A+

Μια ασυνήθιστα «αισιόδοξη» εγκύκλιος εστάλη από τη Γενική Γραμματεία Αντιεγκληματικής Πολιτικής προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, στον Συνήγορο του Παιδιού και τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

Η εγκύκλιος αφορά το μέτρο της πειθαρχικής κράτησης-απομόνωσης των ανήλικων κρατουμένων. Ηδη, όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, ο ΟΗΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητούν εδώ και χρόνια, με συστάσεις αλλά και δεσμευτικά κείμενα, από όλα τα κράτη να αντιμετωπίζουν με ευαισθησία και σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού το εξαιρετικά ευαίσθητο αυτό ζήτημα.

Η εγκύκλιος αυτή ήρθε λίγο μετά την εξαγγελία του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, κατά την επίσκεψή του στις Φυλακές της Κέρκυρας, ότι τα κελιά «μπουντρούμια» της απομόνωσης θα καταργηθούν οριστικά και θα μετατραπούν σε μουσειακό χώρο, δεδομένου και του ότι πολλοί αγωνιστές κυριολεκτικά μαρτύρησαν εκεί. Ακολούθησε το γκρέμισμα των πειθαρχικών κελιών στην Πάτρα μετά και τις σφοδρές επικρίσεις του CPT και του Συνηγόρου του Πολίτη.

Διεθνείς προδιαγραφές

Τώρα, η συγκεκριμένη εγκύκλιος του γ.γ. Αντιεγκληματικής Πολιτικής Ευτύχη Φυτράκη έρχεται να περιορίσει και ουσιαστικά να καταργήσει το μέτρο της απομόνωσης ανηλίκων. Με πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις και σε εξαιρετικές μόνο περιπτώσεις θα μπορεί να επιβληθεί πλέον αυτού του είδους η ποινή.

Με την εγκύκλιο αυτή η χώρα μας ευθυγραμμίζεται προς τις διεθνείς προδιαγραφές για τον πειθαρχικό εγκλεισμό ανηλίκων. Ειδικότερα, σε διεθνές επίπεδο αναγνωρίζεται ο απολύτως εξαιρετικός χαρακτήρας της πειθαρχικής απομόνωσης των ανηλίκων, επισημαίνονται οι απαραίτητες προδιαγραφές του χώρου, η περιορισμένη διάρκεια, η υποχρέωση καθημερινής επίσκεψης ιατρού και ψυχολόγου ή κοινωνικού λειτουργού.

Σ’ αυτό το πλαίσιο αλλά και σε εφαρμογή σχετικών διατάξεων του Σωφρονιστικού Κώδικα, με την εγκύκλιο ορίζεται ότι η επιβολή της πειθαρχικής ποινής του περιορισμού σε πειθαρχικό κελί σε ανήλικο κρατούμενο δικαιολογείται τότε και μόνο όταν βεβαιώνεται ότι ηπιότερες ποινές δεν επαρκούν και υπό την προϋπόθεση ότι ο διαθέσιμος χώρος πληροί τις σχετικές προδιαγραφές.

Για την υλοποίηση των παραπάνω ζητείται με την εγκύκλιο να εξεταστούν οι υφιστάμενες υποδομές και επιπλέον να επιβάλλεται εναλλακτικά η διαβίωση του ανήλικου κρατουμένου στο κελί του, με την πιθανή επιβολή περιορισμών.

Επιβάλλεται, επιπλέον, η υποχρέωση άμεσης αποστολής στο υπουργείο Δικαιοσύνης κάθε πειθαρχικής απόφασης που επιβάλλει σε ανήλικο ποινή περιορισμού σε ατομικό κελί, ώστε να μπορεί ο υπουργός Δικαιοσύνης να διακόψει, να αναστείλει ή να χαρίσει την ποινή, όπως ορίζει ο νόμος.

Η ευαισθησία της εισαγγελέως

Το να κλείνεται ένας ανήλικος στη φυλακή είναι εξαιρετικά αποκρουστικό και σύμφωνα με τις αλλαγές που θεσπίστηκαν με τον νόμο Παρασκευόπουλου υπάρχουν πλέον σοβαροί περιορισμοί στις αποφάσεις παρόμοιων εγκλεισμών και μόνο για βαριά εγκλήματα.

Το να κλείνεται όμως ένας ανήλικος στη φυλακή και μετά να κλείνεται και στην απομόνωση είναι απάνθρωπο και σίγουρα αποτελεί την πλέον σίγουρη μέθοδο για να γεμίσει μίσος και να μην καταφέρει ποτέ να επανενταχτεί στην κοινωνική ζωή ως ενήλικος.

Αξίζει να τονιστεί εδώ ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ως πρώην εισαγγελέας Ανηλίκων έχει μεγάλη ευαισθησία στα ζητήματα που αφορούν ανήλικους παραβάτες του νόμου και είναι βέβαιο ότι θα συμβάλει στην προσπάθεια αυτή.

Το βασικό ζήτημα είναι να συμμορφωθούν άμεσα οι διευθύνσεις των φυλακών και να εγκαταλείψουν αυτές τις σκληρές μεθόδους «πειθάρχησης», που είναι απολύτως βέβαιο ότι προκαλούν πολύ μεγαλύτερο κακό στην προσπάθεια να «συμμορφωθούν» νεαρά παιδιά, είτε αυτά είναι Ελληνόπουλα είτε όχι.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το σχέδιο νόμου για τις «Μονάδες Μέριμνας Νέων» αλλάζει την Ιστορία
Το τελικό σχέδιο νόμου για τις Μονάδες Μέριμνας Νέων έχει αναρτηθεί στη διαβούλευση. Το σχέδιο έχει ενσωματώσει τους πιο σύγχρονουςς για τα παιδιά τρόπους επανένταξης, εκπαίδευσης και δημιουργικής απασχόλησης.
Το σχέδιο νόμου για τις «Μονάδες Μέριμνας Νέων» αλλάζει την Ιστορία
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Με τη μαρτυρία του επικεφαλής των λιμενικών ξεκίνησε στο Εφετείο η δίκη του NOOR ONE
Ανάμεσα στις μεγάλες υποθέσεις εγκληματικών οργανώσεων που αυτό το διάστημα εκδικάζονται είναι και η μισοξεχασμένη υπόθεση του φορτίου με τους 2,1 τόνους ηρωίνης. Η δίκη διεξάγεται σε δεύτερο βαθμό και αξίζει...
Με τη μαρτυρία του επικεφαλής των λιμενικών ξεκίνησε στο Εφετείο η δίκη του NOOR ONE
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
75 παιδιά στα αζήτητα
Παιδιά εγκλωβισμένα μέσα σε ένα σύστημα πρόνοιας διαλυμένο. Περισσότερα από 75 στον αριθμό παιδιά, από νεογέννητα μέχρι 16 χρόνων, ζουν σήμερα στις κλινικές των Νοσοκομείων Παίδων «Η Αγία Σοφία» και...
75 παιδιά στα αζήτητα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Το επιλεκτικά λαλίστατο προεδρείο της ΕΔΕ
Απαντήσεις έδωσε χθες μιλώντας στον ραδιοσταθμό «News 24/7» ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής στις εικασίες περί σκοπιμοτήτων του προεδρείου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αλλά και της Ν.Δ. Εξέφρασε...
Το επιλεκτικά λαλίστατο προεδρείο της ΕΔΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο στόχαστρο της Χρυσής Αυγής ο δήμαρχος Κέρκυρας
Μετά τον δήμαρχο της Πάτρας Κώστα Πελετίδη και τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρο Γαλιατσάτο, στο στόχαστρο της Χρυσής Αυγής μπαίνει και ο δήμαρχος της Κέρκυρας, Κώστας Νικολούζος. Ειδικότερα, ο...
Στο στόχαστρο της Χρυσής Αυγής ο δήμαρχος Κέρκυρας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Τιμωρούν» 100 βρέφη και νήπια επειδή ο δήμαρχος είναι αριστερός!
Αφορμή ήταν η μετέωρη μέχρι και σήμερα λειτουργία του βρεφονηπιακού σταθμού «Στέγη Κρώσφηλδ» λόγω ιδεολογικών αγκυλώσεων μελών της διοίκησης αλλά και μελών του Δήμου Αθηναίων, που αρνούνται στον αριστερό Δήμο...
«Τιμωρούν» 100 βρέφη και νήπια επειδή ο δήμαρχος είναι αριστερός!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας