Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στο Academy Gardens «πουλάνε» αντισταθμιστικά

Το βιομηχανικό συγκρότημα της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη κατεδαφίστηκε το 2011 με φαστ-τρακ διαδικασίες, παρά τις εκκλήσεις φορέων να χαρακτηριστεί διατηρητέο

Στο Academy Gardens «πουλάνε» αντισταθμιστικά

  • A-
  • A+

Με ένα πακέτο παροχών η κυβέρνηση επιχειρεί να αμβλύνει τις έντονες κοινωνικές αντιδράσεις για το νέο εμπορικό κέντρο που προβλέπεται να κατασκευαστεί σε απόσταση αναπνοής από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, σε μια υποβαθμισμένη περιοχή με χαμηλή δόμηση.

Πρόκειται για έκταση 19,7 στρεμμάτων, μεταξύ της λεωφόρου Κηφισού και της οδού Αντιγόνης, που αποτελεί τμήμα του ακινήτου των 615 στρεμμάτων στο οποίο λειτουργούσε η επιχείρηση Μουζάκη. Η αγορά είχε γίνει το 2007 από την εταιρεία Artume, που αποτελεί τον ευρωπαϊκό βραχίονα της Blackrock.

Για το «ξεπάγωμα» της επένδυσης αποφάνθηκε προχθές το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ). Η σχετική απόφαση στηρίχθηκε στη συμφωνία ανάμεσα στον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη και τους εκπροσώπους της επενδυτικής εταιρείας, που θα επισφραγιστεί με την υπογραφή μνημονίου.

Θα είναι ένα είδος περιβαλλοντικού αλλά και κοινωνικού ισοζυγίου, ώστε να αντισταθμιστεί η επιβάρυνση της ευρύτερης περιοχής από τη νέα δόμηση και κυρίως οι επιπτώσεις που αποδεδειγμένα φέρνουν τα εμπορικά κέντρα στα μικρά μαγαζιά.

Τα σπουδαιότερα αντισταθμιστικά οφέλη που αναλαμβάνει η επενδυτική εταιρεία προβλέπουν:

Ζώνη πρασίνου

■ Τη δημιουργία ζώνης πρασίνου 5,5 στρεμμάτων στο όριο του αρχαιολογικού χώρου. Η αναγκαία έκταση θα εξασφαλιστεί και με την εξαγορά ακινήτων, που θα αναλάβει η επενδυτική εταιρεία και στη συνέχεια θα παραχωρήσει χωρίς αντάλλαγμα στο Δημόσιο. Θα χρηματοδοτήσει επίσης τα έργα διαμόρφωσης του χώρου, ο οποίος, εκτός από πράσινο, θα διαθέτει παιδική χαρά και υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις.

■ Τη διαμόρφωση δικτύου κίνησης πεζών και ποδηλάτων στην περίμετρο του αρχαιολογικού χώρου, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της προσβασιμότητας και του ηλεκτροφωτισμού.

■ Την καταβολή ετήσιου τέλους που θα διατεθεί για τη συντήρηση του προβλεπόμενου αρχαιολογικού άλσους, καθώς και σε έργα στους γειτονικούς Δήμους Αθηναίων, Περιστερίου και Αιγάλεω.

■ Την ενίσχυση της απασχόλησης με προσλήψεις προσωπικού από ανέργους των γύρω περιοχών, ενώ προβλέπονται ετήσιες υποτροφίες για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές. Οι φορείς των γύρω περιοχών θα έχουν στη διάθεσή τους την προβλεπόμενη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για τις εκδηλώσεις τους.

Η επένδυση, που από την πλευρά της εταιρείας Artume υπολογίζεται σε 300 εκατ. ευρώ, επιχειρήθηκε να προωθηθεί το 2014 με ανατροπή των όρων δόμησης σε τέσσερα οικοδομικά τετράγωνα. Από αυτά μόνον ένα αφορά το οικόπεδο του μελλοντικού εμπορικού κέντρου, το οποίο θα είχε συνολική επιφάνεια 55.000 τετραγωνικών.

Οι όροι δόμησης

Το σχέδιο προεδρικού διατάγματος, που είχε εκπονήσει τότε το υπουργείο Περιβάλλοντος, προέβλεπε επίσης αύξηση του ύψους των κτιρίων στα 24 μέτρα, που θα μπορούσε να φτάσει τα 27 μέτρα. Αυτοί ήταν οι βασικοί λόγοι για την απόρριψη του σχεδίου από το ΣτΕ.

Οι νέοι όροι δόμησης δεν έχουν γίνει γνωστοί στο σύνολό τους, αλλά προβλέπεται να θεσμοθετηθούν σύντομα με τη μορφή προεδρικού διατάγματος, που προηγουμένως θα εγκριθεί από το ΣτΕ. Είναι όμως σαφές ότι η πρόταση Σταθάκη, που έχει εξασφαλίσει και την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), προβλέπει σημαντική μείωση του ύψους των κτιρίων.

Προς την πλευρά της οδού Αντιγόνης, που βρίσκεται κοντά στον αρχαιολογικό χώρο, τα κτίρια θα φτάνουν τα 18 μέτρα, ενώ προς το ποτάμι δεν θα ξεπερνούν τα 21 μέτρα. Είναι τα όρια που προέκυψαν με χρήση drones και έγιναν δεκτά από το ΚΑΣ γιατί δεν εμποδίζουν τη θέα προς την Ακρόπολη στις γειτονικές περιοχές.

Επιπλέον, η εταιρεία έχει συμφωνήσει ότι αυτά θα είναι τα τελικά ύψη του συγκροτήματος και δεν θα κάνει χρήση του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ 2014) που επιτρέπει την αύξηση μιας οικοδομής κατά έναν όροφο (τρία μέτρα) σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης θα παραχωρήσει στον δήμο το 10% του οικοπέδου, το οποίο προστίθεται στην προβλεπόμενη αδόμητη επιφάνεια.

  

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στερνή πικρή γεύση από τα γλυκά Karavan
Ενας μικρός παράδεισος σε λίγα τετραγωνικά για όσους αγαπούσαν τα ανατολίτικαγλυκά ήταν τα καταστήματα Karavan. Η γνωστή αλυσίδα, με παρουσία άνω των 30 ετών, βάζει τίτλους τέλους. Στα 5 εναπομείναντα...
Στερνή πικρή γεύση από τα γλυκά Karavan
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στους κατοίκους της Παλλήνης το μισό Κτήμα
Πάνω από 157 στρέμματα κοινόχρηστων χώρων θα αποκτήσουν οι πολίτες στην Παλλήνη, με την πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στη δημοτική αρχή και το επενδυτικό σχήμα που έχει στην ιδιοκτησία του το Κτήμα Καμπά....
Στους κατοίκους της Παλλήνης το μισό Κτήμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τριπλό «όχι» στην πρόταση της Ν.Δ. για αναθεώρηση του άρθρου 24
Ηχηρό και μάλιστα τριπλό «όχι» από κορυφαίους, εν ενεργεία και πρώην, λειτουργούς του ΣτΕ εισέπραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόταση της Ν.Δ. για αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος. Η νέα απόπειρα...
Τριπλό «όχι» στην πρόταση της Ν.Δ. για αναθεώρηση του άρθρου 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Εκκλησία δεν εξαιρείται από την καταβολή ΕΝΦΙΑ
Κανονικά θα πληρώνεται ο ΕΝΦΙΑ για όλα τα ακίνητα της Εκκλησίας που δεν χρησιμοποιούνται για την εκπλήρωση του λατρευτικού, θρησκευτικού και κοινωφελούς έργου των μονών, ανεξάρτητα εάν αυτά ανήκουν στην...
Η Εκκλησία δεν εξαιρείται από την καταβολή ΕΝΦΙΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η «Ελληνικός Χρυσός» κατεβαίνει από τα... κεραμίδια
Μέσα στην εβδομάδα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προχωρήσει στην έκδοση της άδειας λειτουργίας του εργοστασίου εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας. Αντίθετα, οι άδειες για το εργοστάσιο μεταλλουργίας...
Η «Ελληνικός Χρυσός» κατεβαίνει από τα... κεραμίδια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Mallμανία πάει σύννεφο...
Τα εμπορικά μεγαθήρια δεν καταλαβαίνουν κρίση και «αφανίζουν» τα μαγαζάκια σε πολλές γειτονιές της Αθήνας. Η «Εφ.Συν.» παρουσιάζει τον χάρτη με τα ήδη λειτουργούντα αλλά και με τα νέα που απειλούν κι άλλες...
Η Mallμανία πάει σύννεφο...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας