• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.2°C / 30.2°C
  2 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.6°C / 28.0°C
  1 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.0°C / 27.1°C
  1 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 15.9°C / 21.1°C
  1 BF
  65%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  62%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 26.6°C
  3 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.2°C / 22.9°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  1 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 29.1°C
  3 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 29.4°C
  4 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  3 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.4°C
  1 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 22.9°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.5°C / 28.4°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 28.8°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 29.9°C
  1 BF
  36%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 27.2°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  0 BF
  72%

Ποιοι στηρίζουν τα σκάνδαλα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο;

 • A-
 • A+

Λίγες μέρες πριν από την οριστική απόφαση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για την παύση από τα καθήκοντα του πρύτανη του ΔΠΘ, έντονες αντιδράσεις και σοβαρά ερωτήματα έχει προκαλέσει στους πανεπιστημιακούς κύκλους η κίνηση του προέδρου της ΠΟΣΔΕΠ Στάθη Ευσταθόπουλου να στηρίξει τον πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Α. Καραμπίνη με μια προσωπική, αυθαίρετη ανακοίνωση, την οποία εξέδωσε χωρίς να έχουν ενημερωθεί τα όργανα διοίκησης της ΠΟΣΔΕΠ.

Η ανακοίνωση Ευσταθόπουλου αναφέρει πως «η ΠΟΣΔΕΠ παρακολουθεί με αγωνία και ανησυχία τη δημοσιότητα που έχει σχέση με το ΔΠΘ και το μέτωπο όπως έχει διαμορφωθεί μεταξύ υπουργείου και διοίκησης του Πανεπιστημίου. Είναι φανερό ότι πρόκειται για μια μεθόδευση με συνεχή δημοσιεύματα και καταγγελίες που έχουν προκαλέσει μάλιστα την έκδοση δύο σχετικών πορισμάτων επιθεωρητών.

»Θεωρούμε ότι εφόσον η υπόθεση έχει προωθηθεί στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, η "εκδίωξη" του πρύτανη κατόπιν έκδοσης υπουργικής πράξης για την αποχή του από την άσκηση των καθηκόντων του είναι πράξη δυσανάλογη, υπερβολική και ιδιαίτερα σκληρή προς το πρόσωπο ενός εκλεγμένου πρύτανη».

«Προσωπικές απόψεις»

«Αποδοκιμάζουμε την αυθαίρετη ενέργεια του συναδέλφου Ευσταθόπουλου και τον καλούμε να απέχει από το να διατυπώνει και να δημοσιοποιεί, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, προσωπικές του απόψεις», αναφέρει δελτίο Τύπου της Κίνησης Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης (ΚΙΠΑΝ), προσθέτοντας πως «ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, χωρίς να έχει δει τα πορίσματα του ΣΕΕΔΔ και χωρίς να θέσει το θέμα στη διοίκηση της ΠΟΣΔΕΠ, υιοθετώντας μια συγκεκριμένη εκδοχή περί "μεθόδευσης", ενώ υπάρχουν θεσμικές απόψεις, όπως του προέδρου του Συμβουλίου Ιδρύματος του ΔΠΘ κ. Γ. Παναγιωτόπουλου, επί τιμή προέδρου του ΣτΕ, ότι "ο πρύτανης μετά από όσα έγιναν, αν θέλει να διευκολύνει τη Σύγκλητο, το Πανεπιστήμιο και το υπουργείο, οφείλει να παραιτηθεί" (σ.σ. δηλώσεις στην "Εφ.Συν."), έσπευσε να εκδώσει απαράδεκτη προσωπική ανακοίνωση στήριξης του πρύτανη του ΔΠΘ. Ετσι φαίνεται ότι εννοεί ο κ. Ευσταθόπουλος το ακηδεμόνευτο συνδικαλιστικό κίνημα».

Αμεση ήταν η απάντηση στην ΚΙΠΑΝ χθες (μέσω της ιστοσελίδας esos.gr) όχι όμως από την πλευρά Ευσταθόπουλου, αλλά από την ίδια την πρυτανεία του ΔΠΘ, η οποία αφού κατηγόρησε την παράταξη για συνδικαλιστική αποτυχία, απάντησε (εκτός θέματος) πως «ο πρύτανης δεν διώκεται από την ελληνική Δικαιοσύνη».

Η προσωπική στάση του δεξιόστροφου (καραμανλικού) προέδρου της ΠΟΣΔΕΠ αποκτά μεγαλύτερη σημασία καθώς όλο το διάστημα των αποκαλύψεων των σκανδάλων στο Δημοκρίτειο η ηγεσία της Ν.Δ. έχει κρατήσει σαφείς αποστάσεις τόσο από τον νυν πρύτανη Α. Καραμπίνη όσο και από τον προερχόμενο από τη Ν.Δ. πρώην πρύτανη Κ. Σιμόπουλο, για τον οποίο επίσης είναι επιβαρυντικά τα πορίσματα των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Βέβαια ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ επικαλείται πρόσφατη ανακοίνωση στήριξης προς τον Α. Καραμπίνη από τη Σύγκλητο του ΔΠΘ, παραβλέποντας προφανώς πως και ορισμένα μέλη της Συγκλήτου είναι άμεσα εμπλεκόμενα με την υπόθεση της παράνομης απευθείας ανάθεσης έργου ύψους τριών εκατ. ευρώ στον εργολάβο σίτισης Α. Χούτο.

Αδιάβαστοι...

Η Σύγκλητος του ΔΠΘ στην απάντησή της προς τον υπουργό Παιδείας θεωρεί ότι «δεν προκύπτει κανένας λόγος από πράξεις και παραλείψεις του πρύτανη που να δικαιολογεί την αποχή από την άσκηση των καθηκόντων ενός εν ενεργεία πρύτανη που τυγχάνει της αμέριστης στήριξης της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου μας».

Καθώς η άποψη της Συγκλήτου έχει απλά γνωμοδοτικό χαρακτήρα, το ουσιαστικό ερώτημα είναι το εξής: Εχουν διαβάσει και έχουν λάβει επισήμως (και πότε ακριβώς;), όπως θα έπρεπε, τα μέλη της Συγκλήτου του ΔΠΘ (αλλά και τα μέλη της διοικούσας της ΠΟΣΔΕΠ) τα πορίσματα των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για το ΔΠΘ πριν διαμορφώσουν άποψη; Η απάντηση είναι προφανής.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Νέο «άδειασμα» για Καραμπίνη
«Χαστούκι» στον πρώην πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Αθ. Καραμπίνη από το ΣτΕ, που απέρριψε την αίτησή του για αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης Γαβρόγλου για την αποπομπή του ● Καταπέλτης το...
Νέο «άδειασμα» για Καραμπίνη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Δεύτερη παύση για τον Καραμπίνη
Σε νέα αποχή από τα διοικητικά καθήκοντά του έθεσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου τον τέως πλέον πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Αθανάσιος Καραμπίνη. Καταιγιστικές εξελίξεις τις τελευταίες...
Δεύτερη παύση για τον Καραμπίνη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Κεραμέως πλέον ξέρει για τη διαπλοκή στο Δημοκρίτειο
Καταγγελίες του καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Βασίλη Τσαουσίδη, κατά του νυν πρύτανη του ΔΠΘ, Αλέξανδρου Πολυχρονίδη, και της προηγούμενης διοίκησης.
Η Κεραμέως πλέον ξέρει για τη διαπλοκή στο Δημοκρίτειο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Πόρτα» από το ΣτΕ στον Καραμπίνη, δικαίωση Γαβρόγλου
Oριστική δικαίωση του υπουργού Παιδείας για την παραπομπή στο πειθαρχικό του πρώην πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης αποτελεί πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ. Το Συμβούλιο αποφάσισε να απορρίψει την...
«Πόρτα» από το ΣτΕ στον Καραμπίνη, δικαίωση Γαβρόγλου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Χαστούκι» του ΣτΕ στον πρώην πρύτανη του ΔΠΘ, Θ. Καραμπίνη
Απέρριψε το Συμβούλιο της Επικρατείας την αίτηση αναστολής ως προς την παύση των καθηκόντων τού πρώην πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θ. Καραμπίνη, ο οποίος έχει παραπεμφθεί στο πειθαρχικό από τον...
«Χαστούκι» του ΣτΕ στον πρώην πρύτανη του ΔΠΘ, Θ. Καραμπίνη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ρελάνς με Παρασκευόπουλο
Ολοταχώς προς τη Βουλή οδεύει το σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ μετά και τις τελευταίες, διαδοχικές συναντήσεις που είχε χθες ο υπουργός Παιδείας με τους πρυτάνεις και τους προέδρους των ΤΕΙ. Με λίγες αλλαγές που...
Ρελάνς με Παρασκευόπουλο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας