• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 19.0°C
  5 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 20.7°C
  4 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 22.0°C
  2 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.7°C / 16.9°C
  5 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 19.6°C
  4 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.5°C
  0 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 14.5°C
  2 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  3 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 19.9°C
  4 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.9°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 17.4°C
  6 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.1°C / 16.7°C
  4 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  41%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  41%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 17.7°C
  2 BF
  47%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.7°C / 18.2°C
  5 BF
  40%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  2 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.7°C / 19.2°C
  3 BF
  38%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.5°C
  2 BF
  75%

1978: Ο Αργεντινός δικτάτορας Βιντέλα απονέμει το Παγκόσμιο Κύπελλο στους ομοεθνείς του

Το Μουντιάλ, ο αστυνομικός λύκος και το αρνάκι που διαδήλωνε

 • A-
 • A+

Παλιές αγωνιστικές στιγμές ανακάλεσε χθες ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, κατά τη συνάντησή του με την πρώην πρόεδρο της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες Κίρτσνερ. Αναφερόμαστε φυσικά στην υπενθύμιση της κινητοποίησης της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος μπροστά στο «Χίλτον», σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τα χιλιάδες θύματα του βρόμικου πολέμου που είχε εξαπολύσει η χούντα του στρατηγού Βιντέλα «την ώρα που εξελισσόταν το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Αργεντινή» (7/6/1978).

Με τη σειρά μας, θυμηθήκαμε μια εκπληκτική περιγραφή της ίδιας κινητοποίησης από την αντίπερα όχθη –το τότε εγχειρίδιο των ΜΑΤ που συνέταξε ο ιδρυτής του σώματος, αστυνομικός διευθυντής Ηλίας Ψυχογιός («Δημόσιαι συναθροίσεις», 3η έκδοση, Αθήναι 1979, σ. 114-6).

Περιγραφή σπαρταριστή, που θυμίζει τον κλασικό μύθο του λύκου με το αρνάκι. Εξαιρετικά εύγλωττη όμως για την ασφυκτική οριοθέτηση των δημοκρατικών ελευθεριών στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης, που η κυρίαρχη σήμερα πολιτική ανάγνωση καταγγέλλει συνήθως σαν εποχή φιλελεύθερης ασυδοσίας:

«Ενα απόγευμα του θέρους 1977 [ορθό: 1978], ομάς οπαδών ενός πολιτικού κόμματος, κατόπιν μυστικής ατομικής ειδοποιήσεως, συνεκρότησαν αιφνιδίως συγκέντρωσιν, αποτελουμένην από 700 περίπου άτομα, έξω από την Αργεντινήν πρεσβείαν, εις οδόν Βασ. Σοφίας.

Μόλις συνεκεντρώθησαν, άνοιξαν τα πλακάτ με τα συνθήματά των και εφώναζαν τα ίδια συνθήματα διά να τα ακούσουν μάλλον οι περαστικοί και όχι ο Πρέσβυς, διότι, λόγω της ώρας, η Πρεσβεία ήτο κλειστή.

Το περιστατικόν ανεφέρθη αμέσως εις την Αστυνομικήν Διεύθυνσιν υπό της Φρουράς της Πρεσβείας και διετάχθη η κινητοποίησις των Αστυνομικών Μονάδων Επιφυλακής (ΜΑΤ και άλλων).

Ο καταφθάσας επικεφαλής Αστυνόμος εκάλεσε τους συγκεντρωθέντας να διαλυθούν και απομακρυνθούν από εκεί.

Η απάντησις εκ μέρους του Αρχηγού της ομάδος ήτο η εξής: “Σύμφωνα με το Σύνταγμα, έχουμε το δικαίωμα να συγκεντρωνόμαστε ησύχως και αόπλως. Εφ’ όσον λοιπόν είμαστε ήσυχοι και άοπλοι, δεν έχετε δικαίωμα να μας διαλύσετε”.

Ο Αστυνόμος μετά την δήλωσιν αυτήν του Αρχηγού της ομάδος ευρέθη εις αμηχανίαν και εζήτησε οδηγίας από την Αστυν. Διεύθυνσιν.

Του εδόθησαν οδηγίαι και εκάλεσε τους συγκεντρωμένους να απομακρυνθούν, διότι ετάρασσαν την μεσημβρινήν ησυχίαν.

Επ’ αυτού, έλαβεν από τον Αρχηγόν την εξής απάντησιν: “Εντάξει, κύριε Αστυνόμε, αφού αυτός είναι ο λόγος που μας προσκαλείτε να φύγωμε, θα παύσωμε να φωνάζωμε”, και έδωσε αμέσως εντολήν εις τους συγκεντρωμένους να μη φωνάζουν και διαταράσσουν την μεσημβρινήν ησυχίαν.

Αυτοί υπήκουσαν. Ανοιξαν τα πλακάτ με τα συνθήματά των και παρέμειναν ακίνητοι έξω από το κτίριον της πρεσβείας.

Κατόπιν της στάσεως αυτής των συγκεντρωθέντων, ο Αστυνόμος ευρέθη και πάλιν εις δύσκολον θέσιν. Εζήτησεν και έλαβε νέας οδηγίας, από την Αστυνομικήν Διεύθυνσιν. Τους συνέστησεν να φύγουν, διότι εμπόδιζαν την κυκλοφορίαν των πεζών.

Και νέα έκπληξις επερίμενε τον Αστυνόμον.

Οι συγκεντρωμένοι επήγαν και εστάθηκαν πλησίον της οικοδομικής γραμμής, ώστε να μην εμποδίζουν την κίνησιν των πεζών.

Κατόπιν και αυτής της συμπεριφοράς του πλήθους, άλλη δικαιολογία επεμβάσεως της Αστυνομίας δεν υπήρχεν, ειμή μόνον η τήρησις της διαδικασίας διαλύσεως την οποίαν προβλέπουν οι νόμοι.

Αμέσως μετέβη εις τον τόπον ο εκπρόσωπος του Αστυν. Δ/τού, κομίζων και την απαγορευτικήν απόφασιν της συγκεντρώσεως, ο Εισαγγγελεύς και ο Υπάλληλος της Νομαρχίας.

Μόλις το πλήθος εκλήθη άπαξ προς διάλυσιν, συνεμορφώθη αμέσως και διελύθη εντός ολίγων λεπτών. Δεν ανέμενεν δευτέραν πρόσκλησιν προς διάλυσιν, φοβούμενον προφανώς την ενέργειαν συλλήψεων πριν κληθεί διά τρίτην φοράν».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πορεία στην Αθήνα για την υπεράσπιση της «Μπολιβαριανής Επανάστασης»
Η ΟΚΔΕ καταδικάζει απερίφραστα κάθε ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Βενεζουέλα και στέκεται αλληλέγγυα στο πλευρό των εργατικών μαζών και στην υπεράσπιση των κατακτήσεων τους.
Πορεία στην Αθήνα για την υπεράσπιση της «Μπολιβαριανής Επανάστασης»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οταν η μπάλα σήμαινε αντίσταση
Ενα εξαιρετικά ενδιαφέρον αφιέρωμα στο ποδόσφαιρο στα χρόνια της Κατοχής και της Απελευθέρωσης παρουσιάζεται σήμερα στο πλαίσιο των δράσεων ● Ειδική μνεία θα γίνει στους δύο αγωνιστές ποδοσφαιριστές Νίκο Γόδα...
Οταν η μπάλα σήμαινε αντίσταση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Από Ραφήνα και Μαραθώνα στη Βουλή
Εξω από τη Βουλή και στην έδρα της Περιφέρειας Αττικής στις αρχές της λεωφόρου Συγγρού βρέθηκαν χθες δεκάδες πυρόπληκτοι ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Πυρόπληκτων Κατοίκων Ραφήνας-Μαραθώνα. Οπως...
Από Ραφήνα και Μαραθώνα στη Βουλή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑντιΝΑΤΟϊκά συλλαλητήρια
Κι ενώ ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε άλλες πόλεις πραγματοποιήθηκαν χθες το απόγευμα αντιΝΑΤΟϊκές, αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις...
ΑντιΝΑΤΟϊκά συλλαλητήρια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πορεία αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό
Με κεντρικό σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς πραγματοποίησαν πορεία αλληλεγγύης προς την πρεσβεία του Ισραήλ, με αφορμή την πρόσφατη αιματηρή επίθεση στη Λωρίδα...
Πορεία αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι 300 λέξεις που προκάλεσαν διεθνή πολιτικό σάλο
Σήμερα είναι μέρος ενός τουριστικού περιπάτου. Μια διαδρομή για ρέκτες της Ιστορίας, τουρίστες που αγκομαχούν στην ανηφόρα μπροστά στην πύλη ενός πύργου, μέρος των κάστρων της Θεσσαλονίκης. Κανείς δεν μπορεί...
Οι 300 λέξεις που προκάλεσαν διεθνή πολιτικό σάλο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας