• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.3°C / 32.0°C
  3 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.9°C / 29.3°C
  4 BF
  57%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 27.6°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.2°C / 19.9°C
  4 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  29°C 28.9°C / 31.3°C
  4 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.2°C / 30.0°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.1°C / 26.4°C
  3 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  3 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 28.8°C / 34.8°C
  5 BF
  21%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 32.3°C
  3 BF
  31%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.4°C / 30.8°C
  4 BF
  37%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 26.8°C
  3 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  94%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 29.9°C
  2 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.4°C / 31.0°C
  2 BF
  31%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.8°C / 33.8°C
  3 BF
  20%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.0°C / 32.2°C
  3 BF
  24%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 27.3°C
  4 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 29.4°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  63%

Νέος ΟΑΣΘ με «οδηγό» τον Σπίρτζη!

 • A-
 • A+

Και στο τέλος θα γίνει… το σχέδιο του υπουργείου. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της πολυαναμενόμενης συνάντησης του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και των δημάρχων της Θεσσαλονίκης για την επόμενη μέρα των συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης.

Κυρίως ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, έθεσε τους προβληματισμούς των δημάρχων, αν και ο Γιάννης Μπουτάρης πρότεινε συγκεκριμένο πλαίσιο για τον εκτελεστικό φορέα, προτείνοντας ένα είδος ΣΔΙΤ σύμπραξης δήμων, Δημοσίου και ιδιωτών.

Ο κ. Σπίρτζης από την πλευρά του ήταν ξεκάθαρος σε ό,τι αφορά τους σχεδιασμούς του υπουργείου. Τόσο ο ρυθμιστικός φορέας όσο και ο εκτελεστικός θα είναι δημόσιοι.

Η τελευταία «ένσταση» που αφορούσε την εναρμόνιση με τον ευρωπαϊκό κανονισμό απαντήθηκε στη στιγμή με τη διευκρίνιση ότι δεν υπάρχει κανένα κώλυμα στην ανάθεση σε δημόσιο φορέα του συγκοινωνιακού έργου.

Οι εργαζόμενοι

Ξεκαθαρίστηκε επίσης ότι οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ θα χρησιμοποιηθούν στον νέο φορέα, ωστόσο, όχι με τους μισθούς που σήμερα λαμβάνουν, αλλά ενταγμένοι στο ενιαίο μισθολόγιο.

Ενδιαφέρουσα κρίθηκε η πρόταση των εργαζομένων να τελειώσει η τρέχουσα σύμβαση με τον ΟΑΣΘ με λήξη στις 3.12.2019 και με ενδεχόμενη παράταση μέχρι την ανάθεση σε νέο ανάδοχο, ενώ μέχρι τώρα οι προτάσεις-αιτιάσεις (και της διοίκησης του ΟΑΣΘ) ήθελαν παράταση μέχρι το 2024.

Ως ένδειξη της αποφασιστικότητας του κ. Σπίρτζη κρίνεται η τοποθέτησή του στο ερώτημα πώς θα γίνει η μετάβαση από τον ΟΑΣΘ στον νέο οργανισμό, καθώς άφησε ανοιχτό το πεδίο των εκπλήξεων και πρωτοβουλιών με τη φράση «τον τρόπο θα τον δείτε».

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την κάλυψη του κόστους για τη δημιουργία του νέου φορέα για το συγκοινωνιακό έργο, από το υπουργείο απαντήθηκε πλαγίως ότι: η περιουσία του ΟΑΣΘ με βάση τη συμφωνία του 2001, η οποία παρατάθηκε το 2008, περιέρχεται στο Δημόσιο. Η αποσβεσμένη, αυτοδικαίως. Η αναπόσβεστη, με αποζημίωση…

Το υπουργείο, όπως δήλωσε ο κ. Σπίρτζης, θα κάνει δύο ακόμα συναντήσεις, μία με το Τεχνικό Επιμελητήριο και μία με τον ΟΑΣΘ, ενώ θα παραμένει ανοιχτό σε όποιες παρατηρήσεις των δήμων μέχρι την κατάθεση του τελικού νομοσχεδίου το οποίο δεν θα αργήσει.

Ευγενικά απορρίφθηκαν οι ιδέες και τα αιτήματα για συμμετοχή και άλλων φορέων (π.χ. ΕΚΘ) στα διοικητικά συμβούλια.

Ολα αυτά με παράλληλη επίθεση στον ΟΑΣΘ: «Εχει αποτύχει στην ποιότητα των υπηρεσιών, στη σχέση του με τους πολίτες, στη συμπεριφορά απέναντι στην τοπική κοινωνία αλλά και στο κοστολόγιο… Δεν μπορεί η Θεσσαλονίκη να έχει αστικές συγκοινωνίες που κοστίζουν 3 και 4 φορές περισσότερο από της Αθήνας, για τις οποίες δεν είμαστε και περήφανοι».

Η προσφυγή

Αργά το βράδυ έγινε γνωστό ότι ο ΟΑΣΘ δικαιώθηκε ακόμη μία φορά στη διαιτησία στην οποία είχε προσφύγει διεκδικώντας ένα ποσό περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ για την εκκαθάριση του 2014.

Το ποσό δεν έγινε γνωστό, ωστόσο ο οργανισμός γνωστοποίησε ότι μόλις το πάρει θα πληρώσει τα οφειλόμενα των εργαζομένων για τον μήνα Μάρτιο.

Στο θέμα της διαιτησίας είχε αναφερθεί με δηλώσεις του ο κ. Σπίρτζης, λέγοντας ότι είναι «εκπληκτικός ο θεσμός των διαιτησιών» μέσω των οποίων ο ΟΑΣΘ δικαιώνεται στις διεκδικήσεις του, με βάση φυσικά τη σύμβαση που έχει με το Δημόσιο.

Εγνατία Οδός

Νωρίτερα ο κ. Σπίρτζης ενημέρωσε για τις προθέσεις του υπουργείου τους εργαζομένους της «Εγνατίας Α.Ε.», οι οποίοι πάντως κρατούν μικρό καλάθι, παρά την εξαίρεση της εταιρείας από το υπερταμείο, γι' αυτό και θα πραγματοποιήσουν τελικά την απεργία τους την Πέμπτη 11 Μαΐου προκειμένου να μη γίνουν η ανάθεση και κατασκευή του σταθμού διοδίων στο ύψους του Ωραιοκάστρου.

Η απόφαση ελήφθη μάλιστα παρά την υπενθύμιση από μέρους του κ. Σπίρτζη ότι αποτελεί μνημονιακή δέσμευση το θέμα του διαγωνισμού για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Πιέσεις για διόδια

Παράλληλα, ο κ. Σπίρτζης είπε ότι η παραχώρηση του οδικού άξονα είναι ακόμη «θεωρητική υπόθεση» αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εκτιμήσεις για το τίμημα που θα ορίσει το ΤΑΙΠΕΔ.

Το σίγουρο είναι ότι «οι δανειστές πιέζουν για την κατασκευή σταθμών διοδίων, γιατί έχει υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση για μια υποχρέωση που αναλήφθηκε το 2011. Τώρα, λένε, κάντε μετωπικά, βάλτε πλευρικά και όταν είστε έτοιμοι περάστε στα αναλογικά».

Το υπουργείο, τέλος, δεν έχει εκτιμήσει ακόμη πλήρως τι θα σημάνει για τον προϋπολογισμό του η ένταξη του προσωπικού της εταιρείας στο δυναμικό του, ωστόσο, θεωρεί ότι αποτελούν σημαντικό εργαλείο χάραξης και εκτέλεσης πολιτικής και έργων.

Ο υπουργός είπε στους εργαζομένους ότι δεν πρέπει να ανησυχούν, αφού υπάρχουν έργα που η εταιρεία μπορεί να εκτελέσει και όχι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ πρέπει να κινηθεί για ανάληψη έργων στο εξωτερικό σε συνεργασία ακόμη και με ιδιώτες εργολήπτες.

Οι εργαζόμενοι επιμένουν ότι δεν πρέπει να παραχωρηθεί ο οδικός άξονας και να μην προστεθούν άλλα διόδια, ενώ ο γραμματέας του σωματείου, Θανάσης Τσαντσάνογλου, δήλωσε στην «Εφ.Συν.» πως «δεν ακούσαμε κάτι καινούργιο, περιμένουμε να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις και η ανάθεση αρμοδιοτήτων για τις οποίες έχει δεσμευτεί».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Και επισήμως κρατικός ο ΟΑΣΘ
Στον νέο δημόσιο φορέα θα πρέπει να τρέξουν γρήγορα τα θέματα ώστε να διοριστούν τα νέα συμβούλια της ΟΣΕΘ και της ΑΣΥΘ και να οριστούν άμεσα διευθύνων σύμβουλος και ορκωτοί ελεγκτές ώστε να αρχίσει η...
Και επισήμως κρατικός ο ΟΑΣΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το... τελευταίο δρομολόγιο του ΟΑΣΘ
Πλήρης επιβεβαίωση της «Εφ.Συν.», διά στόματος του προέδρου της Εγνατίας Οδού Α.Ε. Απόστολου Αντωνούδη. Ο οργανισμός όπως τον ξέραμε παύει σύντομα να υπάρχει και στη θέση του «θα δημιουργηθούν δύο φορείς, ένας...
Το... τελευταίο δρομολόγιο του ΟΑΣΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Θεσσαλονίκη ξέμεινε από αλάτι!
Στη χώρα της υπερβολής, η προσπάθεια να μην επαναληφθεί ένα παλιό λάθος μπορεί να οδηγήσει σε ακραίες συμπεριφορές, τέτοιες που να τελειώνει το αλάτι των αλυκών Θεσσαλονίκης και Κίτρους και να...
Η Θεσσαλονίκη ξέμεινε από αλάτι!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποκαλύψεις για το «πάρτι» στον ΟΑΣΘ
​Ευρύχωρο σε αποκαλύψεις, πολιτικές καταγγελίες κατά της Ν.Δ., απαντήσεις σε Fraport, αλλά και όνειρα για την επόμενη μέρα των συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης αποδείχθηκε το βαγόνι του μετρό που εκτίθεται στην 82η...
Αποκαλύψεις για το «πάρτι» στον ΟΑΣΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ν.Δ. καλεί θεσμούς για τον ΟΑΣΘ!
Ο αιφνιδιασμός με την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τον ΟΑΣΘ υπερέβη και τις όποιες προβλέψεις του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη. Η αρχική έκπληξη γέννησε την αμηχανία, που...
Ν.Δ. καλεί θεσμούς για τον ΟΑΣΘ!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τυλίγουν τον ΟΑΣΘ σε... 35 κόλλες χαρτί
Τέλος ο ΟΑΣΘ. Ο… νομοθετικός «γρίφος της Σφίγγας» απαντήθηκε έπειτα από 60 χρόνια από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη. Είναι τόσο αληθινό, αλλά ακόμη και σήμερα μοιάζει απίστευτο. Και πώς να...
Τυλίγουν τον ΟΑΣΘ σε... 35 κόλλες χαρτί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας