• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.7°C / 30.2°C
  3 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.3°C / 27.6°C
  3 BF
  57%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 29.8°C
  2 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  57%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  1 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  1 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  1 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.6°C / 25.8°C
  2 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.8°C / 29.9°C
  2 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 24.7°C
  1 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 28.9°C
  3 BF
  49%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.5°C / 28.3°C
  2 BF
  46%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  4 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.9°C / 30.4°C
  2 BF
  32%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 25.6°C / 27.7°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.5°C / 17.5°C
  1 BF
  82%

Νόμιμη κάνναβη, για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

 • A-
 • A+

Μια λύση απέναντι στην κρίση, στον δρόμο για την ειρήνη και την οικολογική σωτηρία του πλανήτη, μπορεί να αποτελέσει η κάνναβη αν νομιμοποιηθεί, γι’ αυτό και οι συντελεστές του 13ου Αντιαπαγορευτικού Φεστιβάλ παλεύουν και φέτος για την ενημέρωση και τη διεκδίκηση του νέου, απελευθερωτικού αυτού προτάγματος

• Τι θα μπορούσε όμως αυτό να σημαίνει για την Ελλάδα της κρίσης;

Εδώ ο κόσμος χάνεται κι εσείς επιμένετε στο θέμα της κάνναβης;», θα μπορούσαν να σκεφτούν πολλοί. Ερωτήματα που θέσαμε στον συντονιστή της εκστρατείας ενημέρωσης και διεκδίκησης, μέλος του Δικτύου Ηλιόσποροι και σύμβουλο περιβαλλοντικής πολιτικής, Μιχάλη Θεοδωρόπουλο.

Ενας από τους λόγους που ο κόσμος βρίσκεται σε αυτή την τραγική κατάσταση είναι επειδή η κάνναβη εξακολουθεί να είναι παράνομη.

Το καθεστώς της απαγόρευσης στήθηκε για να μπορέσουν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα να βγάλουν πακτωλούς χρημάτων από τις παράνομες (ακριβές) ψυχοτρόπες ουσίες, στο σημείο μάλιστα που οι ΗΠΑ χρηματοδοτού(σα)ν ολόκληρους πολέμους και πραξικοπήματα από και για το εμπόριο παράνομων ουσιών (βλέπε Αφγανιστάν, Λατινική Αμερική κ.λπ.).

Η απαγόρευση της κάνναβης, εκτός από τη μαφία και την πολεμική βιομηχανία, γιγάντωσε τις περιβαλλοντοκτόνες και άπληστες βιομηχανίες των φαρμάκων, των πετροχημικών (πλαστικών και νάιλον) και του χαρτοπολτού από ξυλεία.

Αυτό έχει αποτέλεσμα μια συνεχιζόμενη επιβάρυνση του πλανήτη, την εγκληματοποίηση και περιθωριοποίηση ενός πολύ μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού, καθώς και αύξηση της βλάβης στη δημόσια υγεία, την κοινωνία και την οικονομία.

Στον αντίποδα έχουμε ένα φυτό που, αν και απαγορευμένο, αντιπροσωπεύει την ειρήνη, τον ουμανισμό και τη συναδέλφωση. Ενα φυτό που προσφέρει ευφορία, θεραπεία και αυτογνωσία.

Ενα φυτό που μπορεί να μας βγάλει από την κρίση και να αποτελέσει την οικολογική σωτηρία του πλανήτη. Γι’ αυτό λοιπόν ασχολούμαστε με την κάνναβη.

Γιατί η κάνναβη μπορεί να προσφέρει ένα νέο απελευθερωτικό πρόταγμα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, να επαναφέρει τις αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, να καλύψει ένα πολύ μεγάλο μέρος από τις καθημερινές ανάγκες οικιακής αυτάρκειας και, τέλος, να δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας σε όλους του τομείς της οικονομίας, με έμφαση στον πρωτογενή και τον δευτερογενή τομέα.

• Ποιοι είναι οι στόχοι του φεστιβάλ, ποιες είναι οι προτάσεις σας;

Οι αξίες του Αντιαπαγορευτικού Φεστιβάλ (Γιορτή Κάνναβης) και της αντίστοιχης εκστρατείας ενημέρωσης και διεκδίκησης που τρέχουμε ως Ηλιόσποροι από το 2005, στο πλαίσιο της παγκόσμιας κινητοποίησης Global Marijuana March, είναι η ανθρωπιά, η ελευθερία, η αξιοπρέπεια και η υπευθυνότητα.

Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε την κοινωνία για τις βλάβες που έχουν προκαλέσει οι απαγορευτικές/κατασταλτικές πολιτικές για τις ουσίες, καθώς και για τα οφέλη της αντιαπαγορευτικής προσέγγισης σε ό,τι αφορά τις εξαρτήσεις καθώς εστιάζει στη μείωση της βλάβης και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Μεταφέρουμε εμπειρίες και καλά παραδείγματα από το εξωτερικό σε ό,τι αφορά την αποποινικοποίηση της χρήσης/κατοχής ουσιών και τη νομιμοποίηση της κάνναβης και διεκδικούμε από την πολιτεία μια θαρραλέα και ενημερωμένη μεταρρύθμιση.

Προτείνουμε ένα ολοκληρωμένο μοντέλο για τη νόμιμη ρύθμιση της κάνναβης για όλες τις χρήσεις (ιατρική, ευφορική, βιομηχανική) στη βάση δοκιμασμένων καλών πρακτικών από το εξωτερικό, αλλά και των πιο πρόσφατων επιστημονικών δεδομένων.

Με την παρανομία δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις ποσότητες και την ποιότητα των ουσιών που καταναλώνονται, ούτε και τη διαδικασία παραγωγής και διάθεσης. Τα χρήματα είναι πολλά και με την παρανομία καταλήγουν στα χέρια λίγων, γιγαντώνοντας το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά.

Με μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που ρυθμίζει την παραγωγή και τη διάθεση της κάνναβης με ορθολογικό τρόπο, θα μετατρέψουμε μια παράνομη αγορά σε κοινωνικό και οικονομικό όφελος και θα προστατεύσουμε ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της χώρας, με διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και ανθρωπιά. Η λύση βρίσκεται στη φύση, ας την εμπιστευτούμε.

Το 13ο Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ Αθήνας - 3η Γιορτή της Κάνναβης ξεκινά στις 8 το απόγευμα της Παρασκευής με ελεύθερη είσοδο, 3 μουσικές σκηνές, 50 συγκροτήματα και DJs.

Και όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, «καλούμε τον κόσμο που θα συμμετάσχει στο Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ να σεβαστεί τον χώρο που θα μας φιλοξενήσει, συμβάλλοντας υπεύθυνα στην καθαριότητα και την περιφρούρησή του.

Δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός ανάμεσα στους διοργανωτές, τους καλλιτέχνες και όλους τους παρευρισκόμενους, όλοι συμμετέχουν αφιλοκερδώς, δεν υπάρχει αντίτιμο εισόδου ή κερδοσκοπικά οφέλη.

Το φεστιβάλ είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και αυτοδιαχειριζόμενο. Η αυτο-οργάνωση, η εθελούσια υπεύθυνη συμμετοχή, η απελευθέρωση του δημόσιου χώρου και η αντι-εμπορευματική λογική διέπουν τη λειτουργία του Αντιαπαγορευτικού Φεστιβάλ».

Ουρουγουάη: «με το δικό μας τρόπο»

Μπορεί να είναι μία από τις μικρότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής αλλά το 2013 η Ουρουγουάη μπήκε δυναμικά στο παγκόσμιο προσκήνιο ως η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε την παραγωγή, εμπορία και κατοχή κάνναβης με ρύθμιση που ψήφισε η Γερουσία.

Οι Ουρουγουανοί μπορούν έκτοτε να καλλιεργούν μέχρι 6 φυτά αφού το δηλώσουν στις αρχές, ή να γίνουν μέλη εγκεκριμένης λέσχης που αναλαμβάνει να προμηθεύει τα μέλη της κι ακόμη δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να καταγραφούν για να την παίρνουν από τα φαρμακεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατανάλωση ουσιών ήταν από το 1974 ελεύθερη ωστόσο η αγορά ήταν παράνομη με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να είναι εκτεθειμένοι στην παράνομη αγορά επικίνδυνων ουσιών ενώ τα έσοδα δεν πήγαιναν στο κράτος αλλά γιγάντωναν το παράνομο εμπόριο. 

«Για μας ήταν πρωτίστως ένα θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επιλογή μας είναι να τηρούμε τις συμφωνίες που τα σέβονται σε σύγκριση με άλλες που δε συμφιλιώνουν σε ικανοποιητικό βαθμό αυτό το πρόταγμα που είναι πολύ σημαντικό για μας και βρίσκεται στην κορυφή των πάντων» εξηγεί η Αντριάνα Λισιντίνι, πρέσβειρα της Ουρουγουάης στην Ελλάδα, στη συνέντευξη που της πήραν οι Ηλιόσποροι για το Πανελλαδικό Φόρουμ για την κάνναβη. 

Ο νόμος ήθελε να προωθήσει την υγεία και ευημερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα επειδή έχουμε την πεποίθηση ότι η απαγόρευση και ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών ήταν αποτυχία και έπρεπε να αντιμετωπιστεί η εθνική πραγματικότητα με άλλον τρόπο» συνεχίζει.

Έτσι αποφασίστηκε η υιοθέτηση μιας διαφορετικής πολιτικής που έβαλε τον άνθρωπο στο κέντρο της με το βάρος να δίνεται στην πρόληψη και την εκπαίδευση, παρέχοντας ένα παγκόσμιο εναλλακτικό μοντέλο ρύθμισης. Και προσθέτει ότι «το κάναμε με τον δικό μας τρόπο που αντιμετωπίζει τις εθνικές ανάγκες...». 

Και μερικά στοιχεία: Την ίδια στιγμή που ακόμη και τα πιο συντηρητικά ινστιτούτα που τάσσονται κατά της νομιμοποίησης της κάνναβης, που απλώνεται στις ΗΠΑ, παραδέχονται ότι η νομιμοποίηση της κάνναβης δεν οδήγησε σε αύξηση της χρήσης από εφήβους, στις πολιτείες που εφαρμόζεται τα οικονομικά αποτελέσματα της βιομηχανίας κάνναβης ξεπερνούν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. 

Στο Κολοράντο την πρώτη πολιτεία που νομιμοποίησε την κάνναβη για ψυχαγωγική χρήση το 2012, το πρώτο δίμηνο του 2016, είχαν πωλήσεις 181,2 εκατομμυρίων δολαρίων ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017, σημειώθηκε αύξηση κατά 30%, καθώς οι πωλήσεις άγγιξαν συνολικά τα 235 εκατομμύρια δολάρια, κάτι που σημαίνει αυτόματα την είσπραξη περισσότερων φόρων για την πολιτεία που επιστρέφουν στην κοινωνία- έσοδα που στην αντίθετη περίπτωση θα κατέληγαν στο οργανωμένο έγκλημα για να γιγαντώσουν την παρανομία. 

Σημειώνεται ότι οι νόμιμες πωλήσεις κάνναβης πέρυσι σε αυτήν την πολιτεία ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια. 

Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.iliosporoi.net/ 

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακόμη να πάρει...«μυρωδιά» το κράτος
Επιστολή απέστειλαν στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έξι οργανώσεις-μέλη της Ελληνικής Πλατφόρμας ΜΚΟ για τις Ψυχοδραστικές Ουσίες με αφορμή το κάλεσμα που του απηύθυνε ο ΟΗΕ να συμμετάσχει στις εργασίες της 60ής...
Ακόμη να πάρει...«μυρωδιά» το κράτος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αθήνα - Σιγκαπούρη με καθυστέρηση... δύο ημερών
Σε oδύσσεια μετατράπηκε το ταξίδι για τη Σιγκαπούρη για περίπου 320 επιβάτες αφού, αντί να φύγουν προχθές, Τρίτη, στις 11.20 το πρωί, τελικά θα φύγουν (εκτός άλλου απροόπτου!) σήμερα στις 13.30 το μεσημέρι με...
Αθήνα - Σιγκαπούρη με καθυστέρηση... δύο ημερών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η απελευθέρωση της Αθήνας μέσα από 14 αποσιωπημένες ιστορίες
Σαν σήμερα το 1944 σήμαναν οι καμπάνες της απελευθέρωσης για την Αθήνα. Δεκατέσσερις ιστορίες, κυρίως αφανών ανθρώπων, που εκτίθενται στο κτίριο 6 πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, ζωντανεύουν μερικές από τις λιγότερο γνωστές...
Η απελευθέρωση της Αθήνας μέσα από 14 αποσιωπημένες ιστορίες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρέμβαση στην «Εφ.Συν.» σχετικά με το άρθρο στοχοποίησης των Εξαρχείων και των καταλήψεων
Η «Εφημερίδα των Συντακτών» δημοσιεύει την επιστολή καταγγελίας που συνυπογράφουν οι «Κατάληψη Rosa de Foc, Κατάληψη GARE, Κοινότητα Καταλήψεων Κουκακίου, σύντροφοι, συντρόφισσες», όπως δεσμεύτηκε να κάνει...
Παρέμβαση στην «Εφ.Συν.» σχετικά με το άρθρο στοχοποίησης των Εξαρχείων και των καταλήψεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γιατί επιμένουμε στην επιζήμια απαγόρευση της κάνναβης;
«Οσοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν την απαγόρευση της κάνναβης καταλήγουν να δουλεύουν προς όφελος του οργανωμένου εγκλήματος και εις βάρος των ασθενών και των πολιτών», τονίζουν οι φορείς που στηρίζουν το 14ο...
Γιατί επιμένουμε στην επιζήμια απαγόρευση της κάνναβης;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η κάνναβη είναι το μέλλον
Στην Τεχνόπολη, 1-3 Ιουνίου πραγματοποιείται η διεθνής έκθεση Balkannabis Expo με φιλοδοξία να βάλει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη της κάνναβης ● Για πρώτη φορά στη χώρα μας θα πραγματοποιηθούν επαγγελματικά...
Η κάνναβη είναι το μέλλον

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας