• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.4°C / 12.4°C
  2 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.6°C / 11.1°C
  2 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 13.3°C
  4 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 4.9°C / 7.7°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.7°C
  0 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 5.1°C
  1 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  2 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 13.6°C
  3 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  2 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  4 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  4 BF
  80%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.4°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 10.1°C
  2 BF
  81%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 14.8°C / 17.7°C
  2 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.7°C
  0 BF
  74%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 11.2°C
  2 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 5.6°C
  1 BF
  89%

Ο Νιλς Μουίζνιεκς του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

AP Photo/Burhan Ozbilici

Αστυνομική βία αποκαλύπτει ο επίτροπος

 • A-
 • A+

Στο εξαιρετικά σοβαρό θέμα της ανεξέλεγκτης αστυνομικής ρατσιστικής βίας και αυθαιρεσίας επανέρχεται ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νιλς Μουίζνιεκς, ζητώντας από τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, και Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων κρουσμάτων.

Με επιστολή του στους δύο υπουργούς στις 18 Απριλίου, την οποία δημοσιοποίησε χθες, ο επίτροπος αναφέρεται σε τέσσερις καλά τεκμηριωμένες υποθέσεις, όπως τις χαρακτηρίζει, αστυνομικής βίας με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες στη Σάμο και τη Χίο τον Νοέμβριο, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, όπως επίσης σε πληροφορίες για περιστατικό άγριας αστυνομικής βίας που ισοδυναμεί με βασανιστήρια με θύματα τρεις Ρομά τον Οκτώβριο, κατά τη διάρκεια ανάκρισης στην Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Αττικής.

Επισημαίνει, επίσης, την ύπαρξη άλλων τεσσάρων υποθέσεων αστυνομικής βίας με θύματα μετανάστες και πρόσφυγες, που χρονολογούνται από το 2011 μέχρι το 2016, οι οποίες εκκρεμούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, και αναφέρεται στην έλλειψη αποτελεσματικής διερεύνησης των περιστατικών αυτών από τις ελληνικές αρχές.

«Φοβάμαι ότι αυτά τα πολύ σοβαρά περιστατικά δείχνουν, άλλη μια φορά, το μακροχρόνιο και συστημικό πρόβλημα της υπερβολικής βίας εκ μέρους των σωμάτων ασφαλείας και τη διάπραξη σοβαρών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που χρειάζονται αποφασιστική και συστηματική δράση από την Ελλάδα», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο επίτροπος.

Η «Εφ.Συν.» είχε δημοσιοποιήσει τη μαρτυρία ανήλικου πρόσφυγα που, έπειτα από τον αυτοτραυματισμό του στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου, κρατήθηκε μέρες δεμένος με χειροπέδες σε καρέκλα στο αστυνομικό τμήμα του νησιού και χτυπήθηκε βάναυσα και κατ’ εξακολούθηση από αστυνομικούς.

Η εφημερίδα μας αναφερόταν σε σοβαρές ενδείξεις ότι η αστυνομική βία εναντίον προσφύγων και μεταναστών αποτελεί συστηματική και εκτεταμένη πρακτική, για να κατηγορηθεί από τις Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Σάμου και Αξιωματικών Αστυνομίας Βορείου Αιγαίου για συκοφαντική δυσφήμιση της αστυνομίας.

Κατάλληλη εκπαίδευση

ΕUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ, EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ

Ο επίτροπος εκφράζει την ελπίδα ότι η νέα αρμοδιότητα του Συνηγόρου του Πολίτη, ο οποίος ετοιμάζεται να αναλάβει τον Ιούνιο τον συμπληρωματικό πειθαρχικό έλεγχο των σωμάτων ασφαλείας, θα συμβάλει στην εξάλειψη της ατιμωρησίας της αστυνομίας, ακόμα και αν τα πορίσματά του δεν θα έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, όπως ζητούσε τόσο ο κ. Μουίζνιεκς όσο και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Ζητά επίσης να υπάρξει κατάλληλη εκπαίδευση των αρχών ασφαλείας, να αποτελεί κριτήριο πρόσληψης και προαγωγής το τυχόν παρελθόν του αξιωματικού ως προς τη ρατσιστική συμπεριφορά και την ικανότητά του να αντέχει στρεσογόνους καταστάσεις, όπως επίσης να εμπλουτιστούν τα σώματα ασφαλείας με μέλη που ανήκουν σε μειονοτικές ομάδες.

Επισημαίνει την ανάγκη να αλλάξει ο ορισμός των βασανιστηρίων στον Ποινικό Κώδικα, ώστε να μη διαφοροποιείται από τον ορισμό της Σύμβασης κατά των Βασανιστηρίων, που είναι υπέρτερη της ελληνικής νομοθεσίας, ενώ υπογραμμίζει ότι, υπό τον υπάρχοντα ορισμό, μόνο μία καταδίκη αστυνομικού έχει υπάρξει για ηλεκτροσόκ εναντίον δύο Ελλήνων κατά τη διάρκεια της ανάκρισης. Ζητά, τέλος, να τιμωρούνται με αυστηρές και ανάλογες με το αδίκημα ποινές οι σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην απάντησή του, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει ότι συμμερίζεται τους προβληματισμούς του επιτρόπου και ότι θα επιληφθεί των ζητημάτων, ενώ ζητά περισσότερες πληροφορίες για τα περιστατικά αστυνομικής βίας που αναφέρονται στην επιστολή. Τυχόν απάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη δεν δημοσιοποιήθηκε από τον επίτροπο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Το τέλος της αστυνομικής αυθαιρεσίας;
​Τέλος στα περιστατικά αυθαιρεσίας όσων υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας και στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας σκοπεύει να βάλει η κυβέρνηση, αφού σύντομα, με κοινή απόφαση τριών υπουργών, πρόκειται να...
Το τέλος της αστυνομικής αυθαιρεσίας;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Για την πρόσφατη μεταρρύθμιση στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Προ.Πο.
Με το Π.Δ. 81/8-7-2019, που αφορά την αναδιάρθρωση του χάρτη των υπουργείων της χώρας και τον ανακαθορισμό των αρμοδιοτήτων τους, μεταξύ άλλων, μεταφέρθηκε η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής από το...
Για την πρόσφατη μεταρρύθμιση στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Προ.Πο.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταδικασμένος χρυσαυγίτης σε ψηφοδέλτιο
Ενας χρυσαυγίτης αστυνομικός συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο της Δύναμης Ενωτικής Ελεύθερης Τάσης Αστυνομικών για τις εκλογές του Σωματείου Ειδικών Φρουρών την ερχόμενη Πέμπτη. Πρόκειται για τον Ιωάννη Αδρασκέλα...
Καταδικασμένος χρυσαυγίτης σε ψηφοδέλτιο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Δεν έχω ξαναζήσει τέτοια βία και βαρβαρότητα από αστυνομικούς»
​Το μεσημέρι της 24ης Ιουλίου, λίγες ώρες πριν από τη δεξίωση για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, στην οδό Μενάνδρου, πίσω από την πλατεία Ομονοίας, ένα περιπολικό σταμάτησε...
«Δεν έχω ξαναζήσει τέτοια βία και βαρβαρότητα από αστυνομικούς»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μαλανδρίνο: το ανθρώπινο πρόσωπο μιας απάνθρωπης φυλακής
Φυλακές Μαλανδρίνου. Για τους περισσότερους είναι ακόμη ένα «κατάστημα κράτησης», αλλά για τους κρατούμενους είναι μια από τις σκληρότερες φυλακές, συνυφασμένη με φυσική καταστολή που είχαν οδηγήσει στη μεγάλη...
Μαλανδρίνο: το ανθρώπινο πρόσωπο μιας απάνθρωπης φυλακής
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ο κ. Τόσκας και η διαπίστωση του αυτονόητου
Δεν προχωρά πέρα από τη διαπίστωση του αυτονόητου η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, στην ερώτηση 25 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις σοβαρές καταγγελίες της Ελληνικής...
Ο κ. Τόσκας και η διαπίστωση του αυτονόητου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας