Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νυχτερινός αγώνας δρόμου υπέρ ενημέρωσης για την ενδομητρίωση

Από την εκστρατεία ενημέρωσης για την ενδομητρίωση

Νυχτερινός αγώνας δρόμου υπέρ ενημέρωσης για την ενδομητρίωση

  • A-
  • A+

Ένας διαφορετικός νυχτερινός αγώνας δρόμου με αποκλειστικά κοινωνικό σκοπό, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Μαΐου στον Πειραιά και η παρουσίασή του έγινε την Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης.

Ο αγώνας δρόμου Night Run/March πραγματοποιείται στο πλαίσιο του παγκόσμιου κινήματος Endomarch Worldwide που δραστηριοποιείται σε 63 πόλεις-χώρες του κόσμου με στόχο να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό για τη γυναικεία υγεία, τις χρόνιες γυναικολογικές παθήσεις και την άγνωστη πάθηση της ενδομητρίωσης.

Θα έχει εκκίνηση και τερματισμό το γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» και οι διαδρομές είναι 5, 10 χιλιομέτρων ή 2,5 χιλιόμετρα περπάτημα, και το κόστος συμμετοχής θα είναι 5 ευρώ και μέρος των εσόδων θα δοθούν, εκτός από την ενημέρωση για την ενδομητρίωση και τις χρόνιες γυναικολογικές παθήσεις, στον «Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας» του Δήμου Πειραιά.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης τόνισε ότι δεν πρόκειται για ένα απλό δρομικό γεγονός, αλλά για ένα αγώνα δρόμου, ο οποίος εντάσσεται στο πλαίσιο της παγκόσμιας κίνησης για την ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με την ενδομητρίωση, μια πάθηση που ταλαιπωρεί χιλιάδες γυναίκες παγκοσμίως και έχει χαρακτηριστεί ως «άγνωστη» και «ύπουλη», καθώς είναι δύσκολο να διαγνωστεί, ενώ συχνά δεν δίνει ορατά συμπτώματα.

Ο Πειραιάς, όπως είπε ο Γ. Μώραλης, θα είναι μόλις η δεύτερη πόλη στην Ελλάδα που θα φιλοξενήσει αυτήν τη διοργάνωση και την πρωτοβουλία για τον αγώνα έχει λάβει η μη κερδοσκοπική εταιρεία AWARE και ο γιατρός Γιώργος Χείλαρης και θα είναι ο πρώτος αγώνας δρόμου στην πόλη που θα διεξαχθεί σε βραδινή ώρα και πιο συγκεκριμένα στις 8.

Ο δήμαρχος επισήμανε ότι από μέρος των εσόδων θα ενισχυθεί ο ξενώνας φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας του Δήμου Πειραιά, στον οποίο διαμένουν γυναίκες που έχουν υπάρξει θύματα είτε ενδοοικογενειακής βίας, είτε σεξουαλικής βίας είτε trafficking.

Είναι μια δομή, όπως εξήγησε, την οποία λειτουργεί ο δήμος σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας και η οποία παρέχει σε αυτές τις γυναίκες και στα παιδιά τους, ασφαλή διαμονή φιλοξενία και σίτιση.

Στον ξενώνα παρέχεται επίσης ψυχολογική υποστήριξη για τις ίδιες και τα παιδιά τους και συμβουλευτική από κοινωνικό λειτουργό, έτσι ώστε να μπορέσουν να ξεπεράσουν τους φόβους τους, να ορθοποδήσουν και να συνεχίσουν σε νέες βάσεις τη ζωή τους.

Κάθε χρόνο φιλοξενεί περί τα 25 άτομα, γυναίκες και παιδιά.

Ο χειρουργός, γυναικολόγος-ογκολόγος επικεφαλής του κινήματος Endomarch στην Ελλάδα Γεώργιος Χείλαρης, μίλησε για την πάθηση της ενδομητρίωσης εξηγώντας πως εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο και δεκάδες χιλιάδες στην Ελλάδα ταλαιπωρούνται από την ενδομητρίωση, χωρίς πολλές φορές να γνωρίζουν καν ότι πάσχουν από αυτή.

Η ενδομητρίωση είναι ουσιαστικά η παρουσία και εμφύτευση του ιστού που φυσιολογικά επενδύει το εσωτερικού της μήτρας (δηλαδή το ενδομήτριο) σε θέσεις στην κοιλιά και στη λεκάνη των γυναικών που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται.

«Η πάθηση αυτή είναι χρόνια και εκτιμάται ότι προσβάλλει περίπου το 2-10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, δηλαδή πάνω από 175 εκατομμύρια σε όλο τον πλανήτη.

»Τα κυριότερα συμπτώματα είναι ο πόνος κατά την διάρκεια της περιόδου ή κατά την επαφή αλλά μπορεί και να είναι ένας μόνιμος πόνος στη λεκάνη.

»Το σημαντικότερο όμως χαρακτηριστικό του πόνου που προκαλεί η ενδομητρίωση αφορά στο ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος δεν προϋπήρχε από τα πρώτα αναπαραγωγικά χρόνια αλλά εμφανίστηκε στο πρόσφατο χρονικό διάστημα μηνών ή τελευταίων ένα με δύο ετών.

»Εννοείται ότι υπάρχουν και άλλες αιτίες που προκαλούν πόνο αλλά θα πρέπει να υποπτευόμαστε την ενδομητρίωση σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και σε αυτές που δεν έχουν κάνει παιδιά.

»Το δεύτερο πιο συχνό και πολύ σημαντικό σύμπτωμα της ενδομητρίωσης είναι η υπογονιμότητα», πρόσθεσε ο γιατρός.

Υπογράμμισε ότι δίνεται η σωστή θεραπεία, η οποία είναι κυρίως χειρουργική και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτό γίνεται με ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, δηλαδή με λαπαροσκοπική ή και ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική.

Ουσιαστικά η θεραπεία της ενδομητρίωσης βασίζεται στο να αφαιρεθούν ιδανικά όλες οι εστίες της ενδομητρίωσης.

Η όλη αυτή προσπάθεια ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο του Stanford και τον καθηγητή Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Γενικής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου, τον Camran Nezhat, το 2014.

Από τις ΗΠΑ το κίνημα εξαπλώθηκε σε πάνω από 63 χώρες και πόλεις του κόσμου.

Δηλώσεις συμμετοχής στο www.endomarch.gr μέχρι τις 10 Μαΐου.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ημέρες Θάλασσας 2020» για 6η χρονιά στον Πειραιά
Για έκτη συνεχόμενη χρονιά ο Δήμος Πειραιά διοργανώνει από τις 17 έως τις 20 Σεπτεμβρίου τη γιορτή «Ημέρες Θάλασσας 2020», ένα πανόραμα εκδηλώσεων με επίκεντρο τον Πειραιά.
«Ημέρες Θάλασσας 2020» για 6η χρονιά στον Πειραιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγκαίνια στο ανακαινισμένο «Θεμιστόκλειο» Στάδιο του Πειραιά
Το πλήρως ανακαινισμένο «Θεμιστόκλειο» στάδιο, στην Ε' Δημοτική Κοινότητα Πειραιά, ένας σύγχρονος αθλητικός πολυχώρος, στον οποίο μπορούν να...
Εγκαίνια στο ανακαινισμένο «Θεμιστόκλειο» Στάδιο του Πειραιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ομάδα συζήτησης για τον αυτισμό από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νίκαιας
Με στόχο την καλύτερη ενημέρωση σε θέματα αυτισμού, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Νίκαιας προσκαλεί σε ομάδα συζήτησης γονείς και συγγενείς ατόμων με αυτισμό. Στόχος, να διαφανούν τα προβλήματα που υπάρχουν στην...
Ομάδα συζήτησης για τον αυτισμό από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νίκαιας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνέντευξη-ενημέρωση για το master plan του ΟΛΠ από την παράταξη «Πειραιάς για Όλους»
Συνέντευξη Τύπου με θέμα «Οι επιπτώσεις από το master plan του ΟΛΠ» παραχωρεί την Τρίτη (8 Οκτωβρίου) στις 12 το μεσημέρι στο Εμπορικό και...
Συνέντευξη-ενημέρωση για το master plan του ΟΛΠ από την παράταξη «Πειραιάς για Όλους»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ημέρες Θάλασσας με την τριήρη «Ολυμπιάς» στη Μαρίνα Ζέας
Την ιστορική τριήρη του Πολεμικού Ναυτικού «Ολυμπιάς», που κατέπλευσε για πέμπτη χρονιά στον Πειραιά, στη Μαρίνα Ζέας, στο πλαίσιο του θεσμού των «Ημερών Θάλασσας 2019», υποδέχθηκε την Πέμπτη ο δήμαρχος...
Ημέρες Θάλασσας με την τριήρη «Ολυμπιάς» στη Μαρίνα Ζέας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Από τις 3 έως τις 12 Μαΐου οι «Ημέρες Θάλασσας» στον Πειραιά
Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ο Πειραιάς θα γιορτάσει από τις 3 έως τις 12 Μαΐου τις «Ημέρες της Θάλασσας», εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Πειραιά σε συνεργασία με δεκάδες φορείς και συλλόγους της πόλης.
Από τις 3 έως τις 12 Μαΐου οι «Ημέρες Θάλασσας» στον Πειραιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας