Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το ρίχνουν στην ανάπλαση

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, με τον πρόεδρο του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, Δημήτρη Μπαλτάκο, στη συνάντησή τους για το σχέδιο πενταπλής ανάπλασης της Αθήνας

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Το ρίχνουν στην ανάπλαση

  • A-
  • A+

Παρά το απαγορευτικό θεσμικό πλαίσιο που αφορά την προστασία του Υμηττού, τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, την έντονη κριτική από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων, η κυβέρνηση επιμένει στην χωροθέτηση του νέου γηπέδου του ΠΑΟ στο μητροπολιτικό πάρκο Γουδή, σε χώρο που ανήκει στον Δήμο Αθηναίων και βρίσκεται δίπλα σε μεγάλα νοσοκομεία.

Ο σχεδιασμός, που περιλαμβάνεται στην πενταπλή ανάπλαση με τον γενικό τίτλο «Νέα Αθήνα» και έχει τη σφραγίδα του Αλέξη Τσίπρα, επιβεβαιώθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου με τον Δημήτρη Μπαλτάκο, πρόεδρο του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, του φορέα που έχει το δικαίωμα χρήσης στις εγκαταστάσεις της λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Οι πρώτες κινητοποιήσεις ξεκινούν αύριο από τον Βύρωνα. Η εκδήλωση οργανώνεται από τη διαδημοτική επιτροπή για την προστασία του Υμηττού και θα πραγματοποιηθεί στις 7 μ.μ. στη Λαμπηδόνα (άλσος Αγίας Τριάδας).

Σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι αντιδράσεις, το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε χθες ότι θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες στη συγκρότηση πολυμελούς επιτροπής, από εκπροσώπους του Δήμου Αθηναίων, της Περιφέρειας Αττικής, του ΠΑΟ και συναρμόδιων φορέων, με στόχο να διαμορφώσουν ώς τον Σεπτέμβριο τις προτάσεις για την αναθεώρηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της πρωτεύουσας.

Με αυτόν τον τρόπο θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει το περιβαλλοντικό αντίδοτο για την επιβάρυνση που θα φέρει η κατασκευή του νέου γηπέδου στην περιοχή Γουδή. Πρόκειται για έκταση που βρίσκεται στη ζώνη απόλυτης προστασίας του διατάγματος του 2011 για τον Υμηττό, το οποίο όμως αναμένεται να ακυρωθεί από το ΣτΕ για τυπικούς λόγους.

Το διάταγμα του 1978

Προστατεύεται όμως από το παλαιότερο διάταγμα του 1978, με βάση το οποίο η περιοχή εντάσσεται στη Β’ ζώνη προστασίας του Υμηττού, όπου δεν επιτρέπονται αθλητικές εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας.

Γι’ αυτούς τους λόγους από ορισμένες πλευρές προτείνεται η χωροθέτηση του νέου γηπέδου στον αθλητικό πόλο του ΟΑΚΑ στο Μαρούσι.

Μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος ο αναπληρωτής υπουργός διαβεβαίωσε ότι «οι επιλογές θα είναι περιβαλλοντικά και χωροταξικά ωφέλιμες», ενώ χαρακτήρισε «μείζον αναπτυξιακό έργο» την πενταπλή ανάπλαση που προωθεί η κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, ο Δημ. Μπαλτάκος τόνισε ότι η κατασκευή του νέου γηπέδου του ΠΑΟ είναι θετική για τους φίλους της ομάδας αλλά και τους πολίτες της Αθήνας.

Ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού προανήγγειλε τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για να καταθέτουν οι πολίτες τις απόψεις τους και «το έργο να αποκτήσει μεγαλύτερο έρεισμα», όπως τόνισε.

Πέρα από το νέο γήπεδο, η πενταπλή ανάπτυξη που προωθεί η κυβέρνηση περιλαμβάνει επίσης:

►Την απελευθέρωση της έκτασης που καταλαμβάνει το γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης», η οποία θα αναδειχθεί σε χώρο πρασίνου, σε συνδυασμό με τα Προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας και τα Κουντουριώτικα, που φτάνουν ώς τον περιφερειακό του Λυκαβηττού.

►Το ξεπάγωμα των σχεδίων για τον Βοτανικό, με την προώθηση έργων και κτιρίων που έχουν ήδη εξασφαλίσει την έγκριση του ΣτΕ. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για το μισοτελειωμένο εμπορικό κέντρο.

►Τη δημιουργία του μεγαλύτερου αστικού πάρκου στο Γουδί, που μένει χρόνια στα χαρτιά.

►Την ανάπλαση του ιστορικού-εμπορικού τριγώνου, που περικλείεται από τις οδούς Σταδίου-Πειραιώς-Μητροπόλεως και αποτελεί τη βιτρίνα της πρωτεύουσας αλλά εδώ και χρόνια ακολουθεί πτωτική τροχιά. Εκτός από την ανακαίνιση ιστορικών κτιρίων, εξετάζεται η παροχή κινήτρων για να επιστρέψουν επαγγελματικές χρήσεις, κυρίως στον τομέα των τεχνολογιών.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δημιουργικό «μνημόνιο» για την Υγεία
​Ο κορυφαίος αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο δημιουργεί και πάλι για την Ελλάδα, σχεδιάζοντας αυτή τη φορά το πρώτο Νοσοκομείο Παίδων της Θεσσαλονίκης, το νέο νοσηλευτικό συγκρότημα της Κομοτηνής και μια νέα πτέρυγα...
Δημιουργικό «μνημόνιο» για την Υγεία
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Για να δούμε... πράσινη μέρα
Τρία μεγάλα πάρκα στις περιοχές Γουδή, Ελληνικού και Αγίων Αναργύρων, που περιλαμβάνονται στους άμεσους πολεοδομικούς σχεδιασμούς, θα αυξήσουν το πράσινο στο λεκανοπέδιο, όπου σήμερα αντιστοιχούν μόλις 5...
Για να δούμε... πράσινη μέρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ελληνικό... μπρα ντε φερ
Αλλο ένα επεισόδιο παρακολουθήσαμε χθες στο ιδιότυπο «μπρα ντε φερ» ανάμεσα στην κυβέρνηση και το επενδυτικό σχήμα που έχει αναλάβει το Ελληνικό. Αφορμή στάθηκε το έγγραφο της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας...
Ελληνικό... μπρα ντε φερ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΕΜΠ: «Αναθεωρήστε την απόφαση για το γήπεδο»
«Αστοχη» χαρακτηρίζει ο Τομέας Πολεοδομίας και Χωροταξίας του Πολυτεχνείου την πρόσφατη εξαγγελία για τη χωροθέτηση του γηπέδου του ΠΑΟ στο θεσμοθετημένο μητροπολιτικό πάρκο Γουδή και απευθύνεται στον...
ΕΜΠ: «Αναθεωρήστε την απόφαση για το γήπεδο»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγκαίνια με... σύσσωμη την αντιπολίτευση!
Ο περιώνυμος ΣΜΑ Ευκαρπίας εγκαινιάστηκε μεν, αλλά η παρουσία των ΜΑΤ έδειξε ότι ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων δεν έχει πείσει τους πολίτες στη δυτική Θεσσαλονίκη. Περί τα 60 άτομα αποδοκίμασαν όσους...
Εγκαίνια με... σύσσωμη την αντιπολίτευση!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οδηγοί από ανάγκη
Οι Ελληνες πληρώνουν πιο ακριβά τη συντήρηση και χρήση του αυτοκινήτου τους, ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στον δρόμο, χάνουν εργατοώρες και καταστρέφουν το περιβάλλον, αλλά δεν μπορούν να εγκαταλείψουν το Ι.Χ....
Οδηγοί από ανάγκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας