• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 26.8°C
  2 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.5°C / 24.4°C
  2 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 26.0°C
  3 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.5°C / 21.9°C
  0 BF
  68%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 22.7°C
  0 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 19.0°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 24.1°C
  4 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.7°C / 23.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 24.4°C
  3 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 21.2°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 19.5°C / 25.5°C
  1 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  3 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.8°C / 25.4°C
  1 BF
  61%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  0 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 23.3°C
  0 BF
  95%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  81%

Η μεθόδευση δεν πέρασε

 • A-
 • A+

Εκθετη είναι η αντιπεριφέρεια Καβάλας ύστερα από τη χθεσινή απόφαση-δικαίωση για εκατοντάδες εργαζόμενους στα Λιπάσματα Καβάλας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, σύμφωνα με την οποία έγινε δεκτή η προσφυγή ενάντια στην πρόσφατη τροποποίηση της αδειοδότησης της εταιρείας.

Οπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» («Μια αδειοδότηση με άρωμα Ν.Δ.», «Οι ευλογημένες τοξικές μπίζνες του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη»), κόντρα στις εισηγήσεις δύο υπουργείων και με διαδικασίες fast track, πριν καν προλάβουν να φτάσουν στην Καβάλα οι ελεγκτές-επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας εξέδωσε πριν από δύο μήνες απόφαση έγκρισης της νέας εταιρείας του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη με την επωνυμία «Λιπάσματα Νέας Καρβάλης Α.Ε.».

Ο στόχος της μεθόδευσης, όπως διαφαίνεται, δεν ήταν άλλος από το να απαλλαγεί η εταιρεία από τα τεράστια χρέη ύψους 240 εκατομμυρίων ευρώ (προς ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΙΚΑ, τράπεζες και εργαζόμενους) και να μπορεί να λειτουργεί τα εργοστάσια με «νέα» διεύθυνση και «νέους» εργαζόμενους ενώ παράλληλα δεν τηρούνται μέχρι σήμερα οι απαραίτητοι περιβαλλοντικοί όροι.

Τόσο το υπουργείο Εργασίας όσο και το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης είχαν γνωμοδοτήσει αρνητικά στην αίτηση μεταβίβασης της άδειας παραγωγής και εμπορίας αμμωνίας, οξέων και αζωτούχων λιπασμάτων από την «ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ» (διάδοχη εταιρεία της ΕΛΦΕ) στη νεοϊδρυθείσα εταιρεία.

Παρ’ όλα αυτά, με απόφαση την οποία υπέγραψε ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο οποίος συνδέεται πολιτικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η εταιρεία πήρε την άδεια, η οποία χθες ανακλήθηκε.

Η «Εφ.Συν.» είχε αποκαλύψει μόλις τέσσερις μέρες πριν από την επίμαχη αδειοδότηση το σκάνδαλο των Λιπασμάτων Καβάλας και τις πρόσφατες μεθοδεύσεις μιας καταχρεωμένης εταιρείας που επί χρόνια ανήκε στο Ελληνικό Δημόσιο.

Αιχμές Νεφελούδη

Την ικανοποίησή του εξέφρασε μέσω διαδικτύου ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, κάνοντας λόγο για ιστορική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της αντιπολίτευσης. Οπως υπογράμμισε ο ίδιος:

«Η απόφαση δείχνει ότι υπάρχει δημόσιο συμφέρον, υπάρχουν δημόσιοι λειτουργοί που το υπερασπίζονται. Ετσι δικαιώνονται οι κόποι και οι αγώνες των κατατρεγμένων εργαζομένων του εργοστασίου που πετάχτηκαν έξω με τον πιο βίαιο τρόπο. Τώρα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της δημόσιας διοίκησης πρέπει να εξετάσουν πιο συστηματικά πώς και γιατί δόθηκε η πρώτη άδεια από τους “αρμόδιους” της Καβάλας και να παρθούν μέτρα.

»Τώρα όλοι οι άλλοι αρμόδιοι που έχουν υπογράψει την ακυρωμένη αδειοδότηση οφείλουν να εξηγήσουν τα... ανεξήγητα και οι διάφοροι πολιτευτές που προσέτρεξαν να διορίσουν κολλητούς στην παράνομα αδειοδοτηθείσα επιχείρηση, να εξηγήσουν τον ρόλο τους. Ομως αυτοί αποτελούν εκφραστές του γνωστού παλιού και έωλου συστήματος, διότι στην πραγματικότητα την Ν.Δ. εκφράζουν».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μια αδειοδότηση με άρωμα Ν.Δ.
Παρά τις αντίθετες εισηγήσεις δύο συναρμόδιων υπουργείων, ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, που συνδέεται πολιτικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έδωσε τελικά άδεια...
Μια αδειοδότηση με άρωμα Ν.Δ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Γαλάζια» λίπανση στα Λιπάσματα
​Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η εταιρεία Λιπάσματα Νέας Καρβάλης σε μια ύστατη προσπάθεια να ανασταλεί η απόφαση κλεισίματος, ύστερα από την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης να...
«Γαλάζια» λίπανση στα Λιπάσματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Mallμανία πάει σύννεφο...
Τα εμπορικά μεγαθήρια δεν καταλαβαίνουν κρίση και «αφανίζουν» τα μαγαζάκια σε πολλές γειτονιές της Αθήνας. Η «Εφ.Συν.» παρουσιάζει τον χάρτη με τα ήδη λειτουργούντα αλλά και με τα νέα που απειλούν κι άλλες...
Η Mallμανία πάει σύννεφο...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γεμίζουν «φρουτάκια» οι γειτονιές
​«Χοντραίνει» το παιχνίδι στον χώρο του τζόγου, με την κυβέρνηση, αντίθετα με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, να ανοίγει τον δρόμο σε μια σειρά αμφιλεγόμενων για την προστασία του κοινωνικού συνόλου...
Γεμίζουν «φρουτάκια» οι γειτονιές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παραβιάζονται οι όροι δόμησης
Επτά ουρανοξύστες με 60 ορόφους, αντί για δύο υψηλά κτίρια-τοπόσημα, αλλά και 16ώροφες οικοδομές γύρω από το μελλοντικό μητροπολιτικό πάρκο των 2.000 στρεμμάτων προτείνουν οι επενδυτές για το Ελληνικό,...
Παραβιάζονται οι όροι δόμησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Γκαζώνουν» οι ποινικές διώξεις
Ιδιαίτερη αναφορά στη σκανδαλώδη υπόθεση της ΕΛΠΑ, την οποία αποκάλυψε η «Εφ.Συν.» το προηγούμενο Σάββατο έκανε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης...
«Γκαζώνουν» οι ποινικές διώξεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας