Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Το Δ.Σ. του ΕΦΚΑ εξετάζει όλες τις υποθέσεις κακοδιαχείρισης»
EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

«Το Δ.Σ. του ΕΦΚΑ εξετάζει όλες τις υποθέσεις κακοδιαχείρισης»

  • A-
  • A+

«Στο φύλλο της Τρίτης 18.04.2017 της εφημερίδας σας δημοσιεύθηκε εκτενές ρεπορτάζ και μάλιστα με πρωτοσέλιδη προειδοποίηση και εμφατικό τίτλο “Στο σκοτάδι παραμένει η μεγάλη αφαίμαξη του Ταμείου Υγειονομικών” που αναφέρεται στην έκθεση ελέγχου της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης σχετικά με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στους τομείς υγείας του πρώην ΕΤΑΑ που εντάχθηκε στον ΕΦΚΑ. Το θέμα της πλήρους ποινικής και πειθαρχικής διερεύνησης, της αναζήτησης των αχρεωστήτως καταβληθέντων και του καταλογισμού ευθυνών σε όλους όσους εμπλέκονται σε θέματα πλημμελούς διαχείρισης δημόσιου χρήματος, αποτελεί για τον καθ’ ύλην αρμόδιο Υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο, ζήτημα κυρίαρχης προτεραιότητας για το οποίο έχει δώσει σχετικές οδηγίες στη Διοίκηση του Ενιαίου Φορέα από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της.

Το ρεπορτάζ, που κατά την αξιολόγηση του συντάκτη της εφημερίδας σας εμφανίζεται ως αποκαλυπτικό της συγκεκριμένης έκθεσης ελέγχου αλλά και προεχόντως υπαινικτικό της δήθεν αδιαφορίας ή και της συσκότισης για την προώθησή του από μέρους τόσο του εποπτεύοντος Υπουργείου όσο και της Διοίκησης του ΕΦΚΑ, έρχεται στη δημοσιότητα δυόμιση μήνες μετά την γνωστοποίηση της συγκεκριμένης έκθεσης, και αφού εντωμεταξύ:

• Στην δήθεν αρμόδια για την παραλαβή, την προώθηση και την διεκπεραίωσή της τέως διοίκηση του τέως ΕΤΑΑ κοινοποιήθηκε στις 8.2.2017.

• Στην θεσμικά αρμόδια για την παραλαβή, αξιολόγηση και διεκπεραίωση Διοίκηση του ΕΦΚΑ στις 22.02.2017

• Στο εποπτεύον Υπουργείο και στον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό γνωστοποιήθηκε από μέρους της Διοίκησης του ΕΦΚΑ την επομένη της παραλαβής ημέρα 23.2.2017.

• Στις αρμόδιες, σχετικώς με την περαιτέρω επεξεργασία της, υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, προωθήθηκε στις 01.03.2017

Στο κατά Νόμο πειθαρχικώς προϊστάμενο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΦΚΑ παραπέμφθηκε, κατ’ αρμοδιότητα αλλά και κατ’ αρχήν, για την λήψη απόφασης σχετικώς με την πειθαρχικού, ποινικού και αστικού οικονομικού χαρακτήρα αντιμετώπιση των διαπιστώσεων και των προτάσεων της ίδιας της έκθεσης.

Το ίδιο το Διοικητικό Συμβούλιο με την επίσης κατά Νόμο ευρεία αντιπροσώπευση των κοινωνικών φορέων και στη βάση της εισήγησης της Διοίκησης, αποφάσισε και προχώρησε, κατά τη σειρά των διαπιστώσεων της έκθεσης και αρχής γενομένης από την υπόθεση της Ι.Κ. “ΜΗΤΕΡΑ”, στην:

1. Ασκηση πειθαρχικής δίωξης με την παραπομπή των εμπλεκομένων υπαλλήλων στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο

2. Διαβίβαση τόσο της ίδιας της έκθεσης όσο και των υλικών του πειθαρχικού ελέγχου των πρώην ασφαλιστικών φορέων ΤΣΑΥ και ΕΤΑΑ στον αρμόδιο εισαγγελέα διαφθοράς

3. Επεξεργασία των διαπιστώσεων της έκθεσης και για τους άλλους αναφερόμενους σε αυτήν ιδιωτικούς φορείς παροχής υγειονομικών υπηρεσιών στους ενταχθέντες στον ΕΦΚΑ φορείς κοινωνικής ασφάλισης και

4. Την άμεση και κατά προτεραιότητα αναζήτηση, με κάθε προβλεπόμενο μέσον και σε κάθε κατεύθυνση, της αποκατάστασης των οικονομικών συνεπειών σε βάρος των ήδη ενταχθέντων στον ΕΦΚΑ φορέων κοινωνικής ασφάλισης έχοντας βέβαια προς τούτο και τη σχετική έγγραφη και έγκαιρη επίνευση του καθ’ ύλην αρμόδιου Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου.

Παρόλα αυτά, βέβαια, τα αναγκαία, οπωσδήποτε, και άμεσα και διαφανή και υπεύθυνα αλλά και για τον κάθε είδους έλεγχο της υπόθεσης και για την πλήρη διαφάνεια των ενεργειών της, η Διοίκηση, με κατανόηση και αναγνώριση του ρόλου του τύπου, αποδέχεται το περιεχόμενο του ρεπορτάζ σε ό,τι βεβαίως αφορά τη δημοσίευση των στοιχείων, των πορισμάτων και των προτάσεων της έκθεσης.

Και θα έμενε ως εκεί παραμένοντας συνεπής πάντα στη διακήρυξη αρχής ότι η συμβολή του τύπου τόσο στην επιτέλεση του έργου της γενικά όσο και στην αποφασιστική αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς ειδικότερα, είναι και επιβεβλημένη και ως αποτελεσματική κρίνεται και ως καλοδεχούμενη εκλαμβάνεται.

Ωστόσο όμως το συγκεκριμένο δημοσίευμα-ρεπορτάζ επιχειρεί αλλά και ευθέως υπεισέρχεται αφενός μεν σε θέματα υπηρεσιακής διάρθρωσης και λειτουργικής αρμοδιότητας του ΕΦΚΑ, αφετέρου δε σε υπαινικτική αλλά σαφή απόδοση ευθυνών τόσο στο Διοικητή του φορέα όσο και στον αρμόδιο Υφυπουργό για δήθεν προσπάθεια συγκάλυψης και συσκότισης της όλης υπόθεσης έστω μέσω της επίδειξης δήθεν αδιαφορίας στην άσκηση των σχετικών αρμοδιοτήτων τους.

Και σε ό,τι μεν αφορά την ανάμειξη στην υπηρεσιακή λειτουργία του ΕΦΚΑ υποδεικνύει ευθέως ως τον μόνο αρμόδιο, υπεύθυνο, ικανό αλλά και αδιάβλητο να χειριστεί την υπόθεση τον πρώην Διευθυντή της πρώην Διεύθυνσης Νομικών υπηρεσιών του πρώην ΕΤΑΑ, που μάλιστα τον αναφέρει και ονομαστικώς, σαν να μην είναι γνωστό ότι πρόκειται για φορείς και αρμοδιότητες που έχουν ήδη καταργηθεί μετά την σύσταση και λειτουργία του ΕΦΚΑ από 1.1.2017.

Σε ό,τι δε σχετίζεται με τη δήθεν αδιαφορία και μέσω αυτής τη συγκάλυψη και τη συσκότιση μιας υπόθεσης βαρύνουσας κοινωνικής, ηθικής αλλά και ποινικής απαξίας, αυτή την ταυτίζει μόνο και μόνο με την εκτίμηση του συντάκτη του ρεπορτάζ ότι:

Αφού δεν ανατίθεται η υπηρεσιακή… πρωτοβουλία για το χειρισμό και τη διεκπεραίωση της όλης υπόθεσης στον υποδεικνυόμενο, υπηρεσιακό και μόνο, παράγοντα, αφεαυτής η ίδια η μη ανάθεση συνιστά την αδιαφορία που με τη σειρά της στοιχειοθετεί, τουλάχιστον «αποχρώσες ενδείξεις» για ενσυνείδητη αμέλεια στον υπεύθυνο και με αποτελεσματικό τρόπο χειρισμό της όλης υπόθεσης.

Σε κάθε όμως περίπτωση και σε οποιαδήποτε εκδοχή είτε υποκειμενική θεώρηση ή και ενδεχομένως προσωπική στρατηγική και επιδίωξη η Διοίκηση του ΕΦΚΑ υπενθυμίζει ότι:

Δεν πρόκειται – και δικαιούται άλλωστε – να επιτρέψει την υποκατάσταση του ρόλου των αποφασιστικών οργάνων του ΕΦΚΑ αλλά και των αρμόδιων υπηρεσιών του από επίδοξους κήνσορες και αδιάφθορους κάθε αναφοράς και σκοπιμότητας. Ούτε βεβαία και να προσχωρήσει σε υποκειμενικές διαβαθμίσεις της ακεραιότητας, της υπευθυνότητας, του αδιάβλητου ή και της μοναδικότητας στο χειρισμό και τη διεκπεραίωση υποθέσεων της αρμοδιότητάς της.

Διαβεβαιώνει, τέλος, ότι τη γνώση, την εμπειρία, την υπευθυνότητα, την πρωτοβουλία, την επιμέλεια και την αρμοδιότητα, βεβαίως, κάθε υπαλλήλου και στελέχους του φορέα και επιδιώκει αλλά και υποχρεούται να την αξιοποιήσει, σε πνεύμα συνεργασίας, καλής πίστης και με ειλικρινή αναγνώριση των ξεχωριστών ρόλων στα πλαίσια της υπηρεσιακής διάρθρωσης και της δεοντολογίας στη λειτουργία του φορέα με γνώμονα πάντα αλλά και βασική αρχή τον έλεγχο όλων των σχετικών υποθέσεων μέσω του ΔΣ του ΕΦΚΑ.

*Διοικητής ΕΦΚΑ

«Σε εξέλιξη πειθαρχική και δικαστική διερεύνηση»

«Σχετικά με δημοσιεύματά σας στα φύλλα της 18ης και 19ης Απριλίου 2017 της “Εφημερίδας των Συντακτών” και για να φωτισθούν καλύτερα ορισμένες πτυχές τους αλλά και για την περαιτέρω σφαιρική ενημέρωση των αναγνωστών σας, σας κάνουμε γνωστά τα παρακάτω, αρκετά από τα οποία σας είχαμε ήδη επισημάνει και με παλαιότερη επιστολή μας στις 7.3.2017:

1. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΤΑΑ στο οποίο κατείχα τη θέση του Προέδρου, ανέλαβε στις 20-4-2015 και είχε την ευθύνη διοίκησης του ΕΤΑΑ ως την 31η.12.2016 οπότε και το ΕΤΑΑ ενσωματώθηκε στον ΕΦΚΑ. Ολες οι υποθέσεις στις οποίες αναφέρεστε στα δημοσιεύματά σας, αφορούν προγενέστερες περιόδους και ήρθαν στο φως των ελεγκτικών αρχών με ενέργειες και αποφάσεις των αρμοδίων Υπηρεσιών και του Δ.Σ. του ΕΤΑΑ από τους πρώτους μήνες που αναλάβαμε τη Διοίκησή του.

2. Ηδη δε το Δ.Σ. σε μια από τις πρώτες του συνεδριάσεις στις 7.5.2015 αποφάσισε και εδόθη ρητή εντολή ώστε σε περίπτωση εξόφλησης κάθε είδους απαίτησης προς παρόχους υγείας, να απαιτείται η προσκόμιση ασφαλιστικής ενημερότητας ή βεβαίωσης οφειλής από τους Τομείς Υγειονομικών και σε περίπτωση που διαπιστώνεται οφειλή να συμψηφίζεται άμεσα.

3. Το Νοέμβριο του 2015 αφού συγκεντρώθηκαν τα απαραίτητα στοιχεία, ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. ζητήσαμε από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους να προβούν σε έλεγχο των Τομέων Υγείας του Ταμείου μας, αναφορικά με τη τήρηση των Κείμενων Διατάξεων, ως προς την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών παρόχων υγείας.

4. Ανταποκρινόμενη στο αίτημά μας αυτό η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και οι ελεγκτικές αρχές διέταξαν την αναφερόμενη στο δημοσίευμά σας ενδελεχή έρευνα από τριμελές κλιμάκιο ελέγχου, με επικεφαλής Ειδικό Επιθεωρητή του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, σε όλους του Τομείς του ΕΤΑΑ. Ταυτόχρονα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ζήτησε μετ’ επιτάσεως την πλήρη διαλεύκανση των εν λόγω υποθέσεων, την απόδοση ευθυνών στους υπευθύνους και την με κάθε τρόπο υποστήριξη και της ελεγκτικής και ποινικής διερεύνησής τους.

5. Εκτοτε οι υπηρεσίες του ΕΤΑΑ διαβίβαζαν προς το Μεικτό κλιμάκιο Ελέγχου όλα τα νέα ευρήματα και πορίσματα τα οποία προέκυπταν από τους ελέγχους και ΕΔΕ που διενεργούντο συνεχώς καθ’ όλο το διάστημα της θητείας μας στην προσπάθειά μας - με τα περιορισμένα μέσα που διαθέταμε - να ριχθεί άπλετο φως σε όλα τα θέματα που εμείς με τις αποφάσεις μας φέραμε ενώπιον των ελεγκτικών αρχών, ενώ ταυτόχρονα πασχίζαμε να χτυπήσουμε όλες τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος που οδήγησαν σε τέτοια φαινόμενα.

6. Το εν λόγω πόρισμα έχει εκδοθεί και έχει κατατεθεί προ δύο μηνών στη διοίκηση του ΕΦΚΑ και από όσο γνωρίζουμε είναι σε εξέλιξη πειθαρχική και δικαστική διερεύνηση. Είμαι δε απόλυτα πεισμένος ότι τόσο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης όσο και η Διοίκηση του ΕΦΚΑ έχουν την πολιτική βούληση να διαλευκάνουν πλήρως τα θέματα αυτά και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπεύθυνους. Αλλωστε ως νέος ασφαλιστικός φορέας ο ΕΦΚΑ θα έχει σύντομα - με τα νέα συστήματα μηχανοργάνωσης και τους ενιαίους κανόνες που αναπτύσσει - τη δυνατότητα να πατάξει και να θεραπεύσει όλες τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και τα νοσηρά φαινόμενα του παρελθόντος.

Ο πρώην ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ Ε.Τ.Α.Α. ΠΛΙΑΚΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ»

Η απάντηση του συντάκτη

Οπως προκύπτει από επιστολή του πρώην προέδρου του ΕΤΑΑ, Στυλιανού Πλιάκη, το υπουργείο Εργασίας είχε ενημερωθεί για την υπόθεση της κλινικής «Νέο Αθήναιον» από τον Νοέμβριο του 2015. Επίσης, η διοίκηση του ΕΤΑΑ ήταν γνώστης των υποθέσεων πολύ πιο πριν από τον Φεβρουάριο του 2015, από ενημέρωση της Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών (ΔΝΥ) του ΕΤΑΑ, όπως αναφέρεται στη σελίδα 114 του πορίσματος της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης. Κι όταν οι παράνομες πληρωμές προς το «Νέο Αθήναιον» έλαβαν χώρα το 2013 και όλες οι άλλες υποθέσεις που αποκαλύψαμε στο ρεπορτάζ («Λητώ», «Ιατρικό Κέντρο», «Μητέρα», «Υγεία») πολλά χρόνια πριν.

Επιπλέον, το υπουργείο ζήτησε εκ νέου στοιχεία για το «Αθήναιον» με το εμπιστευτικό 41/1.8.2016 έγγραφο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ανδρέα Νεφελούδη. Ο πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΤΑΑ απέστειλε τη σχετική ενημέρωση με το εμπιστευτικό 208297/4.8.2016 έγγραφό του.

Ετσι, η διοίκηση του ΕΤΑA και το υπουργείο γνωρίζουν τις προαναφερόμενες υποθέσεις από ετών. Και αντί τόσο η Διοίκηση όσο και ο αρμόδιος υφυπουργός να ασκήσουν Πειθαρχική Δίωξη κατά των υπεύθυνων υπαλλήλων για την παράνομη καταβολή χρηματικού ποσού στο «Νέο Αθήναιον», όπως θα έπρεπε με βάση τον υπαλληλικό κώδικα, δεν έπραξαν τίποτα.

Αντίθετα, ερευνητέα είναι η υπόθεση μιας εκ των βασικών υπαιτίων υπαλλήλων, η οποία φέρεται πως υπέγραψε τις εντολές πληρωμής του «Αθήναιον», αλλά και την πληρωμή δεκάδων άλλων ιδιωτών παρόχων υπηρεσιών υγείας (την οποία υπάλληλο υπερασπίστηκε η δικηγόρος, σύζυγος του Τ. Πετρόπουλου), η εν συνεχεία ουσιαστική απαλλαγή της από το Δ.Σ. του ΕΤΑΑ («τιμωρία» με την ποινή της επίπληξης!) και, τελικά, η απόσπασή της στο υπουργείο με την υπογραφή του υφυπουργού.

Η πραγματικότητα είναι πως μέχρι το σχετικό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» στις 6.3.2017, αλλά και το πρόσφατο που προκάλεσε την παρούσα επιστολή τού κ. Μπακαλέξη, τόσο οι διοικήσεις του ΕΤΑΑ και του ΕΦΚΑ όσο και ο υφυπουργός δεν προέβησαν σε καμία πειθαρχική κίνηση για την τεράστια ζημιά που υπέστησαν όλα αυτά τα χρόνια τα ασφαλιστικά Ταμεία, για παράδειγμα με καταλογισμό εις βάρος των υπαιτίων, αλλά και των κλινικών, των χρηματικών ποσών που έχει ζημιωθεί το Ταμείο.

Και ένα ερώτημα: υφίσταται και λειτουργεί το Πειθαρχικό Συμβούλιο που είναι αρμόδιο για όλες αυτές τις υποθέσεις; Κι αν ναι, πόσες υποθέσεις επίορκων υπαλλήλων είναι εκκρεμείς και από πότε;

Πέραν αυτών, από μια προσεκτική ανάγνωση του ρεπορτάζ, δεν προκύπτει καμία υπόδειξη. Η αναφορά στη ΔΝΥ του πρώην ΕΤΑΑ και τον προϊστάμενό της έγινε καθ’ ότι σε όλο το πόρισμα επαναλαμβάνεται η συμβολή της στην αποκάλυψη των υποθέσεων διαφθοράς και, μάλιστα, διαβιβάζεται σ’ αυτήν για τις νόμιμες ενέργειες (σελ. 178).

Τέλος, ο κ. Μπακαλέξης μιλά σαν το ΕΤΑΑ να είναι κάτι ανύπαρκτο ή κάτι που έπαψε να υπάρχει. Ομως, ο ΕΦΚΑ είναι η φυσική του συνέχεια (ή όπως λέει ο νόμος ο «Καθολικός του Διάδοχος»). Οι Μονάδες του πρώην ΕΤΑΑ παραμένουν σε λειτουργία ως Υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και η πρώην ΔΝΥ του ΕΤΑΑ λειτουργεί ως Γ’ Τμήμα της ΔΝΥ του ΕΦΚΑ με αρμοδιότητα τον χειρισμό των υποθέσεων του πρώην ΕΤΑΑ (Ν.4445/2016).

Κατά τα λοιπά, στην επιστολή του κ. Μπακαλέξη δεν απαντιέται το βασικό ερώτημα; Γιατί δεν περιλήφθηκε αυτό το σκάνδαλο στην εξεταστική επιτροπή για τα σκάνδαλα στον χώρο της υγείας; Παρ’ όλα αυτά, είναι καλοδεχούμενες οι διαβεβαιώσεις του για την ενασχόληση με την υπόθεση προς τη σωστή κατεύθυνση, έστω και μετά τα δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.», που μπορεί να διαβεβαιώσει ότι θα συμβάλει με νέα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ στην πλήρη διαλεύκανσή της.

Τάσος Σαραντής

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιστολή για ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.»
Επιστολή για το ρεπορτάζ μας «Στα μαλακά 4 υπάλληλοι για αφαίμαξη του ΕΤΑΑ» λάβαμε από τον διοικητή του ΕΦΚΑ, Θανάση Μπακαλέξη: Στις 6 Μαρτίου δημοσιεύθηκε άρθρο σας στην «Εφημερίδα των Συντακτών» με τίτλο...
Επιστολή για ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα ΕΦΚΑ για ρύθμιση οφειλών
Την Τετάρτη ξεκινάει η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην ιστοσελίδα του Ε.Φ.Κ.Α., για την υπαγωγή στη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως και 120 δόσεις
Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα ΕΦΚΑ για ρύθμιση οφειλών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενός κοκτέιλ πάρτι ανακοινώσεις έπονται
Η Εθνική Βιβλιοθήκη δημοσιοποίησε και απέστειλε στην «Εφ.Συν.» ανακοίνωση σχετικά με το ρεπορτάζ της 18ης Μαρτίου με τίτλο «Πρόκληση μετά μουσικής στην Εθνική Βιβλιοθήκη». Το ρεπορτάζ περιελάμβανε στοιχεία και...
Ενός κοκτέιλ πάρτι ανακοινώσεις έπονται
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η δημοσιογραφία δεν αισθάνεται και πολύ καλά τελευταία
Στην Ευρώπη της λιτότητας η δημοσιογραφία δεν αισθάνεται και πολύ καλά τελευταία. Τα Μέσα κλείνουν το ένα μετά το άλλο, οι δημοσιογράφοι απολύονται σωρηδόν, η χρηματοδότηση για έρευνα μειώνεται, η εξουσία των...
Η δημοσιογραφία δεν αισθάνεται και πολύ καλά τελευταία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η «Εφ.Συν.» «δένει» στην Κρήτη
Τις πύλες του νέου γραφείου της στο Ηράκλειο ανοίγει σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών», με τη διοργάνωση έκθεσης σκίτσων και φωτογραφιών με τίτλο «Οι "δικοί μας" πρόσφυγες». Το νέο γραφείο θα αποτελέσει τη...
Η «Εφ.Συν.» «δένει» στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συμφωνία στο Ιόνιο με το βλέμμα στο Αιγαίο
Συμφωνία στο Ιόνιο με το βλέμμα στο Αιγαίο/Στον φακό της «Εφ.Συν.»: Κορονοϊός και μέσα μαζικής ενημέρωσης/ΣΥΡΙΖΑ: «Πυροσβέστης» και πάλι ο Τσίπρας/ Κι άλλος... άριστος χωρίς πτυχίο/ Κυβερνητικά σχέδια για την...
Συμφωνία στο Ιόνιο με το βλέμμα στο Αιγαίο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας