• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.7°C / 30.7°C
  2 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.3°C / 27.1°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 29.8°C
  2 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 26.4°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 24.1°C
  3 BF
  60%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 26.0°C
  0 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 23.7°C
  0 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.1°C / 28.3°C
  2 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.0°C
  2 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 26.8°C
  0 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 25.7°C
  3 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.3°C
  0 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.5°C / 27.7°C
  2 BF
  45%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.8°C
  4 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.0°C / 30.4°C
  1 BF
  35%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 22.3°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 26.1°C
  3 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  0 BF
  60%
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Εξώδικο Θ. Πλεύρη στην «Εφ.Συν.»

 • A-
 • A+

Εξώδικο έστειλε ο δικηγόρος Θανάσης Πλεύρης, πρώην νομικός σύμβουλος του υπουργείου Υγείας επί Μάκη Βορίδη, με αφορμή το ρεπορτάζ «Ενα ντοκουμέντο... φαρμάκι» (1.4.2017). Το δημοσίευμα αναφερόταν σε παρέμβαση του πρώην υπουργού στην επιτροπή τιμολόγησης φαρμάκων του υπουργείου που οδηγούσε στην ευνοϊκή μεταχείριση συγκεκριμένου σκευάσματος ευρείας κατανάλωσης φαρμακευτικής εταιρείας, συμφερόντων γνωστού για τις στενές σχέσεις με πολιτικούς επιχειρηματία.

«Στο φύλλο της εφημερίδας σας [...] αναφέρεστε στο πρόσωπό μου υπονοώντας ότι με γνωμοδότησή μου ευνοήθηκε φαρμακοβιομήχανος. Με την παρούσα εξώδικη δήλωση Σας δηλώνω ότι είμαι παντελώς αδιάφορος στο εάν προβείτε σε ανακλητικό δημοσίευμα, όπως ορίζει ο νόμος, αλλά αιτούμαι σύμφωνα με το αρ. Ν. 1178/81, όπως τροποποιήθηκε για την ανάκληση προσβλητικών δημοσιευμάτων, να δημοσιεύσετε το σύνολο της εξωδίκου απάντησής μου».

Το αρχικό κομμάτι αναφέρεται στον τρόπο που λειτουργούν οι δύο λίστες φαρμάκων, θετική και αρνητική, και για λόγους χώρου το παραλείπουμε μια και δεν υπάρχει στο σημείο αυτό διαφωνία. Ο Θ. Πλεύρης σημειώνει μάλιστα ότι το υπουργείο Υγείας ενδιαφερόταν μόνο για τις τιμές φαρμάκου που αφορούν τη θετική λίστα (δηλαδή αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ). Και συνεχίζει: «Με άξονα τις συνεχείς μειώσεις στις τιμές του φαρμάκου μέχρι που άρχισε να δημιουργείται κίνδυνος για απόσυρση νέων φαρμάκων από την ελληνική αγορά λόγω της χαμηλής τους τιμής. Στα πλαίσια αυτά η πολιτική ηγεσία ορθώς εξέτασε την εξής δυνατότητα: Να μπορεί ένα φάρμακο με αίτηση του ΚΑΚ (κατόχου άδεια κυκλοφορίας) να αποσύρεται από τη θετική λίστα και να εντάσσεται στην αρνητική, δηλαδή να εντάσσεται σε λίστα που δεν αποζημιώνεται από το κράτος, και να λαμβάνει τιμή με βάση την τιμή των τριών χαμηλότερων τιμών της Ε.Ε. Απαραίτητη προϋπόθεση ήταν να υπάρχει γνωμοδότηση από την αρμόδια επιτροπή, ότι υπάρχει άλλο φάρμακο στη θετική λίστα που μπορεί να το λάβει ο ασθενής χωρίς να πληρώσει».

Ο κ. Πλεύρης αναφέρει στη συνέχεια ότι με τον τρόπο αυτό: «Ο ασθενής πάντοτε θα μπορεί να έχει φάρμακο που βρίσκεται στον θετικό κατάλογο και αποζημιώνεται, δίνεται η δυνατότητα στον ασθενή να έχει πρόσβαση και σε άλλα σκευάσματα, τα οποία δεν θα αποζημιώνονται από τους ασφαλιστικούς φορείς λόγω αρνητικής λίστας, δεν αφήνεται η τιμολόγηση στους κανόνες ελεύθερης αγοράς, αλλά τιμολογείται περιοριστικά με βάση τις τιμές των τριών χαμηλότερων χωρών της Ε.Ε. και τέλος ο ΕΟΠΥΥ κερδίζει χρήματα διότι τα φάρμακα που αποσύρονται από τη θετική λίστα ΔΕΝ αποζημιώνονται, δηλαδή όσοι έκαναν χρήση της συγκεκριμένης διάταξης επέλεξαν να ΜΗΝ αποζημιώνονται, ενώ εάν παρέμεναν θα αποζημιώνονταν. Ετσι μειώνεται και η φαρμακευτική δαπάνη που επιβαρύνει τον ΕΟΠΥΥ.

Η συγκεκριμένη βούληση της τότε ηγεσίας [...] αποτυπώθηκε και στην επίμαχη υπουργική απόφαση που μνημονεύετε και έκαναν χρήση από όσο γνωρίζω αρκετά σκευάσματα. Θα μπορούσε μάλιστα και η εταιρία που καταγγέλλει και αντιγράψατε τις καταγγελίες της να κάνει χρήση με τις ίδιες προϋποθέσεις [...]

Στο δημοσίευμά σας αναφέρετε ότι δεν είναι σύνηθες να δίνει γνωμοδότηση σύμβουλος του Υπουργού, αλλά η νομική υπηρεσία του ΕΟΦ λύνει τις απορίες. Αυτοί που σας έδωσαν τα έγγραφα σας απέκρυψαν ότι για τη συγκεκριμένη διάταξη γνωμοδότησε η νομική υπηρεσία του ΕΟΦ διά της δικηγόρου αυτού και προσκομίσθηκε νομική γνωμοδότηση από την εταιρία UNIPHARMA νομικού επιλογής της. Δηλαδή η Επιτροπή Τιμών επέτρεψε για τιμολόγηση Φαρμακευτικού σκευάσματος μιας εταιρίας να υπάρχει γνωμοδότηση της ανταγωνίστριας εταιρίας. Το ενδιαφέρον είναι ότι και οι τρεις γνωμοδοτήσεις, η δική μου, της νομικής συμβούλου του ΕΟΦ και της προσκομισθείσας από την εταιρία UNIPHARMA, ταυτίζονται για τον τρόπο που πρέπει να τιμολογηθεί σκεύασμα που αποσύρεται με αίτηση του ΚΑΚ από τη θετική λίστα βάσει της Υπουργικής Απόφασης. Ο αξιότιμος συνάδελφος που υπογράφει τη γνωμοδότηση της UNIPHARMA δεν αμφισβήτησε τον τρόπο τιμολόγησης βάσει του γράμματος της Υ.Α., αλλά γνωμοδότησε ότι αυτή η απόφαση θα κριθεί παράνομη και θα πέσει στο ΣτΕ. Προφανώς το νόμιμο ή το παράνομο μιας απόφασης δεν το κρίνει η Επιτροπή αλλά τα δικαστήρια [...]

Ο λόγος λοιπόν των γνωμοδοτήσεων δεν ήταν να νομοθετήσουμε, αλλά να βοηθήσουμε στην ερμηνεία της Υ.Α.

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα από τα πρακτικά της επιτροπής τιμολόγησης που μνημονεύει και τις τρεις νομικές γνωμοδοτήσεις: “Σχετικά με το προϊόν Tirosint, η Επιτροπή Τιμών λαμβάνοντας υπόψη τις νομικές γνωμοδοτήσεις της... νομικής συμβούλου του ΕΟΦ, του δικηγόρου και συμβούλου του υπουργού κ. Πλεύρη, αλλά και της προσκομισθείσας από την εταιρεία Uni-Pharma νομικής γνωμοδότησης του..., αποφάσισε ομόφωνα ότι βάσει του αρ. 5 παρ. 3 εδαφ. 8 της Υ.Α ΓΠ/οικ. 61771/15.7.2014 το προϊόν τιμολογείται με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς με αίτηση του ΚΑΚ μετακινείται από τον θετικό στον αρνητικό κατάλογο φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης”.

Σημειωτέον ομόφωνα υπέρ ψήφισε και ο εκπρόσωπος του συνδικαλιστικού οργάνου της ΠΕΦ (Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας), στην οποία είναι μέλος, από όσο γνωρίζω, και η UNIPHARMA. Δηλαδή το συνδικαλιστικό όργανο της UNIPHARMA αποφάσισε υπέρ της συγκεκριμένης ερμηνείας, όπως και ο εκπρόσωπος του δεύτερου οργάνου της φαρμακοβιομηχανίας του ΣΦΕΕ, αλλά και όλα τα μέλη της Επιτροπής. Η όλη λοιπόν διατύπωση γνώμης μου έλαβε χώρα με την πλήρη διαφάνεια [...] Για του λόγου το αληθές σας παραθέτω την κατάληξη του κειμένου της γνωμοδότησης της νομικής συμβούλου του ΕΟΦ που αναφέρει χαρακτηριστικά: ‘‘Προς άρση της -εκ πρώτης όψεως - αντίφασης της δεύτερης ως άνω διάταξης με τον γενικό κανόνα τιμολόγησης, ο οποίος περιλαμβάνει και τα φάρμακα του αρνητικού καταλόγου, θα πρέπει να γίνει ερμηνευτικά δεκτό ότι πρόκειται για ειδική διάταξη, με την οποία ο κανονιστικός νομοθέτης επιδίωξε να παράσχει στους ΚΑΚ κίνητρο για να υποβάλλουν οι ίδιοι αίτημα μεταφοράς φαρμάκων τους από τον θετικό στον αρνητικό κατάλογο, προς ελάφρυνση της δημόσια φαρμακευτικής δαπάνης.

Δεδομένης ωστόσο της αναγκαιότητας ερμηνευτικής προσέγγισης των ανωτέρω διατάξεων, οι οποίες εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο τιμολογιακής εν γένει πολιτικής, η άποψή μου είναι ότι το ζήτημα θα πρέπει να τεθεί και να επιλυθεί σε επίπεδο Επιτροπής Τιμών και Υπουργείου Υγείας’’.

Επιπλέον σας παραθέτω αυτούσια τη δική μου κατάληξη ‘‘κατά την τελολογική ερμηνεία της διάταξης προκύπτει η βούληση του νομοθέτη προκειμένου να μην παρατηρείται το φαινόμενο φάρμακα που λαμβάνουν ιδιαιτέρως χαμηλή τιμή να αποσύρονται και με το εδ. 7 δίνεται η δυνατότητα στις εταιρίες να επιλέγουν να μετακινούνται από τη θετική λίστα με την απόφαση του αρμοδίου οργάνου, να λαμβάνουν καλύτερη τιμή με την ασφάλεια των τριών χαμηλότερων τιμών [...]. Σημειωτέον το εδ. 8 αναφέρεται ρητώς ότι σε περίπτωση που επανενταχθεί το φαρμακευτικό προϊόν στη θετική λίστα η τιμολόγηση ακολουθεί τους ισχύοντες βασικούς κανόνες. Αρα ο νομοθέτης επιθυμεί και αποδέχεται διαφορετική τιμολόγηση όταν το φαρμακευτικό προϊόν με αίτηση του ΚΑΚ μετακινείται από τη θετική στην αρνητική λίστα [...]’’

Εν συνεχεία η εταιρία UNIPHARMA αμφισβήτησε και το γεγονός εάν τα στοιχεία που προσεκόμισε η ανταγωνίστρια εταιρία για την ύπαρξη των τριών χωρών κυκλοφορίας είναι αξιόπιστα. Αυτό ήταν κάτι που προφανώς ορθώς δεν έτυχε αντικειμένου καμίας νομικής γνωμοδότησης και αφορά πραγματικά περιστατικά για τα οποία έκρινε η Επιτροπή με βάση τις γνώσεις της και των στοιχείων που είχε χωρίς να ζητήσει την οποιαδήποτε νομική εκτίμηση.

Θα περίμενα μία αριστερή εφημερίδα όπως η δική σας, να αντιδρά που η επιτροπή τιμών έλαβε γνωμοδότηση από δικηγόρο Φαρμακευτικής Εταιρίας και όχι από δικηγόρο συνεργάτη του υπουργού, αλλά φαίνεται ότι το άρθρο σας έχει αποδεχθεί πλήρως τη νομική επιχειρηματολογία μιας πολύ καλής μεγάλης φαρμακοβιομηχανίας της UNIPHARMA.

[...] Οσες φορές ρωτήθηκα από θεσμικά όργανα που ήθελαν να έχουν τη νομική μου άποψη, επέλεγα να δίνω τις απόψεις μου και εγγράφως [...] Ισως εσείς να επιθυμείτε οι σύμβουλοι υπουργών να πηγαίνουν στους υπηρεσιακούς παράγοντες, π.χ. όπως στους διαγωνισμούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, και να συζητάνε προφορικά, χωρίς να ξέρει κανείς τι λένε [...]

Αλήθεια από την έρευνά Σας μπορείτε να απαντήσετε επί του κειμένου της γνωμοδότησής μου εάν ευσταθεί ή όχι; Και γιατί, πέρα από τη διατύπωση γνώμης, στην ουσία της τη συγκεκριμένη διάταξη που προϋπήρχε τη διατήρησε ο κ. Κουρουμπλής, η υπηρεσιακή κυβέρνηση και δεν την τροποποίησε και ο κ. Ξανθός το 2015; Εν τέλει πώς θεωρείτε εύνοια να δίνεις κίνητρο στη φαρμακοβιομηχανία να αποσύρεται από τη θετική λίστα και να μην αποζημιώνεται από το Κράτος. Η κατάργηση αυτής της διάταξης αυξάνει τη φαρμακευτική δαπάνη [...]

Δεν Σας ζητώ να ανακαλέσετε, αλλά απλά να βάλετε το σύνολο της απάντησής μου, με σωστή ελπίζω φωτογραφία, για να κρίνουν οι όποιοι αναγνώστες σας, εάν η γνωμοδότησή μου ή το δημοσίευμά σας εξυπηρετεί συμφέροντα της φαρμακοβιομηχανίας».

Η απάντηση των συντακτών

Ο κ. Πλεύρης διερωτάται τον λόγο για τον οποίο δεν ήλθαμε σε επαφή μαζί του και αρκεστήκαμε σε έγγραφα που προφανώς μας έχει προμηθεύσει κατά την άποψή του άτομο φαρμακοβιομηχανίας. Ο λόγος είναι προφανής, μια και είχαμε ολόκληρη την επίμαχη δική του γνωμοδότηση για το θέμα όπως και όλα τα συναφή έγγραφα.

Θα αντιπαρέλθουμε στο σημείο αυτό τις προσβλητικές διατυπώσεις του που επαναλαμβάνονται διαρκώς στο εξώδικο και αφορούν τη δήθεν «στράτευσή» μας σε μια άλλη φαρμακευτική εταιρεία, που μάλιστα μας προμηθεύει όχι φάρμακα αλλά έγγραφα. Αφιερώνει μεγάλο μέρος του κειμένου του στο να αποδείξει ότι όταν ένα σκεύασμα φεύγει από τη θετική λίστα και το πληρώνει ο ασθενής και όχι τα Ταμεία, αυτό βοηθάει και δεν επιβαρύνει τον ΕΟΠΥΥ.

Αυτό είναι φυσικά προφανές και σε κανένα σημείο του ρεπορτάζ δεν υπάρχει αντίθετη άποψη. Το να φεύγει όμως ένα σκεύασμα που περιέχει την ίδια ουσία και δεν παρέχει τίποτε διαφορετικό στον ασθενή και να πωλείται σε τιμή σχεδόν τετραπλάσια από το ήδη υπάρχον φτηνό φάρμακο της θετικής λίστας είναι άλλης τάξης ζήτημα.

Πέρα από τον μη υγιή ανταγωνισμό που επικαλούνται οι ανταγωνιστικές εταιρείες, υπάρχει σαφής και διακριτή μεταχείριση που υποβοηθήθηκε με την ανάλογη υπουργική απόφαση.

Επί της ουσίας: Στο πρακτικό συνεδρίασης της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων όπου συζητήθηκε η περίπτωση του Tirosint, διαβάζουμε πως καλείται ο ΕΟΦ να διερευνήσει την ακρίβεια των δηλωθέντων στοιχείων για το φάρμακο όπως προσκομίστηκαν από την παραγωγό εταιρεία και τον εισαγωγέα, ώστε το φάρμακο να πάρει τιμή με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στην Ε.Ε.

Η έρευνα του ΕΟΦ λοιπόν επιβεβαίωσε ότι το φάρμακο κυκλοφορούσε στην Ουγγαρία στις 23 Οκτωβρίου 2014 αλλά δεν επιβεβαίωσε τιμή, στην Τσεχία δεν επιβεβαίωσε ούτε κυκλοφορία ούτε τιμή και τελικά ο ΕΟΦ επιβεβαίωσε τιμή του προϊόντος μόνο στην Ιταλία. Συνεπώς η επιτροπή αποφάσισε θετικά για το Tirosint βάσει των εξής στοιχείων:

• Βεβαίωση της εταιρείας παραγωγής ότι το προϊόν κυκλοφορεί σε Ιταλία, Ουγγαρία, Τσεχία, Ελβετία.

• Υπεύθυνη δήλωση των Κατόχων Αδειας Κυκλοφορίας που βεβαίωναν ότι το προϊόν κυκλοφορεί στις ανωτέρω χώρες.

• Εγγραφο του IMS (Διεθνής φορέας μέτρησης πώλησης φαρμάκων) που δείχνει τις πωλήσεις του προϊόντος στην Ουγγαρία για τον Σεπτέμβριο.

• Φωτοτυπίες από συσκευασίες του προϊόντος με οδηγίες στη γλώσσα των χωρών όπου κυκλοφορεί.

• Υπεύθυνη δήλωση του εισαγωγέα Μ. Κάτσικα που βεβαιώνει πως τα ανωτέρω στοιχεία είναι αληθή.

Η επιτροπή τιμών δέχθηκε πως τα ανωτέρω στοιχεία είναι αξιόπιστα, πλην του ΕΟΦ που έδωσε λευκή ψήφο καθώς από την έρευνά του αποδεικνυόταν πως δεν υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις τιμολόγησης του φαρμάκου στις χώρες που επικαλέστηκε η παραγωγός εταιρεία.

Η τιμή των 8 ευρώ επομένως αποφασίστηκε μόνο με βάση δηλώσεις και την τιμή που επιβεβαίωσε ο ΕΟΦ στην Ιταλία (και όχι από τις τρεις χώρες που απαιτείται από τον νόμο).

Για το συγκεκριμένο, ανεπίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι το κέρδος για τον επιχειρηματία ξεπέρασε το 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ είναι γνωστό ότι πολλά παρόμοια σκευάσματα με την κατάλληλη αυτή εξαίρεση και την ανάλογη διαφημιστική καμπάνια κερδοφόρησαν άγρια στα χρόνια των μνημονίων.

Κλείνουμε με ένα ερώτημα: Μπορεί να μας πει ο κ. Πλεύρης ποιος του ζήτησε να γνωμοδοτήσει για το συγκεκριμένο φάρμακο; Η επιτροπή τιμών; Ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης; Η εταιρεία Proton Pharma;

Για το μόνο ανακριβές σημείο του δημοσιεύματός μας που αφορά τη λάθος φωτογραφία λυπούμαστε πολύ, αλλά φροντίσαμε την επόμενη κιόλας ημέρα να το γράψουμε, μια και εμείς επίσης τα γράφουμε όλα.

Δ. Τερζής, Αντα Ψαρρά

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συμφωνούν στο πρόβλημα, αναζητούν τη λύση
Το θέμα του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων μετά από πρόσφατη σχετική απόφαση του ΣτΕ καθώς και τα ζητήματα της τιμολόγησης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων και του ωραρίου των φαρμακείων συζήτησαν χθες ο...
Συμφωνούν στο πρόβλημα, αναζητούν τη λύση
ΥΓΕΙΑ
«Ξηλώνουν» από το ΚΕΣΥ την αρμοδιότητα για τα ιατρικά συνέδρια
Με απόφαση του υφυπουργού Υγείας καταργήθηκε η εγκύκλιος του τέως υπουργού Ανδρέα Ξανθού που μετέφερε από τον ΕΟΦ στο ΚΕΣΥ την αρμοδιότητα έγκρισης και ελέγχου χορηγιών στα ιατρικά συνέδρια.
«Ξηλώνουν» από το ΚΕΣΥ την αρμοδιότητα για τα ιατρικά συνέδρια
ΥΓΕΙΑ
Ξεκινούν οι Τοπικές Μονάδες πρωτοβάθμιας Υγείας
​Τις πόρτες τους στους πολίτες θα ανοίξει το επόμενο δίμηνο το ένα τρίτο των Τοπικών Μονάδων Υγείας της νέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Ηδη το υπουργείο τρέχει να ολοκληρώσει τις...
Ξεκινούν οι Τοπικές Μονάδες πρωτοβάθμιας Υγείας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φταίνε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΕΟΠΥΥ και η... Novartis
Σε ιδιαιτέρως δύσκολη θέση βρέθηκε χθες κατά την τελευταία μέρα της εξέτασής του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, που ερευνά τα σκάνδαλα στον χώρο της υγείας, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Μάριος Σαλμάς, ο...
Φταίνε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΕΟΠΥΥ και η... Novartis
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Σουπερμάρκετ στη Χίο πουλά παρανόμως φάρμακα»
Την επιβολή προστίμου σε σουπερμάρκετ προτείνει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων προς τον υπουργό Υγείας για παράνομη πώληση Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ). Η καταγγελία έγινε από τον Φαρμακευτικό...
«Σουπερμάρκετ στη Χίο πουλά παρανόμως φάρμακα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας