• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  36°C 33.1°C / 36.8°C
  2 BF
  21%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 30.8°C / 35.8°C
  1 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  37°C 32.9°C / 38.7°C
  2 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  34°C 33.9°C / 35.9°C
  2 BF
  21%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.4°C / 32.9°C
  2 BF
  38%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 33.7°C
  2 BF
  16%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 28.4°C
  3 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  37°C 30.6°C / 37.4°C
  1 BF
  15%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 32.7°C
  5 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  43%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.9°C / 31.4°C
  5 BF
  35%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.6°C / 29.7°C
  2 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 37.9°C
  3 BF
  41%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  35°C 32.5°C / 34.9°C
  3 BF
  28%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  35°C 32.5°C / 37.2°C
  2 BF
  28%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.8°C / 33.8°C
  4 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  35°C 33.3°C / 38.1°C
  3 BF
  14%
 • Καβάλα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  32°C 32.1°C / 32.3°C
  1 BF
  44%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.8°C / 35.9°C
  3 BF
  55%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  2 BF
  14%
Πώς θα αξιολογηθούν οι διοικητές νοσοκομείων

Πώς θα αξιολογηθούν οι διοικητές νοσοκομείων

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οι μνημονιακές υποχρεώσεις όπου η δημόσια υγεία μπαίνει στο κρεβάτι του Προκρούστη και κόβεται κατά το... δοκούν βρίσκουν την τέλεια εφαρμογή τους στα κριτήρια αξιολόγησης των διοικήσεων των νοσοκομείων που συζητήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη των διοικητών και των αναπληρωτών διοικητών των μονάδων υγείας του ΕΣΥ με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Στόχος είναι η αξιολόγηση να αρχίσει αμέσως ώστε τον Ιούνιο, στην επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση διοικητών-υπουργείου, να υπάρχουν τα πρώτα απτά αποτελέσματα. Από το υπουργείο έχουν τεθεί κάποιοι στόχοι υλοποίησης, η εκπλήρωση των οποίων θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την επάρκεια της διοίκησης της εκάστοτε μονάδας.

Ωστόσο, τη βασική ευθύνη της αξιολόγησης θα έχουν οι κατά τόπους Υγειονομικές Περιφέρειες, καθώς θα αποτελεί δική τους ευθύνη η εποπτεία της λειτουργίας των νοσοκομείων και η παρακολούθηση της υλοποίησης των στόχων από τις διοικήσεις τους.

Οι διοικήσεις των ΥΠΕ είναι αυτές που θα κληθούν να αξιολογήσουν τις διοικήσεις των νοσοκομείων έναν χρόνο αργότερα και να εισηγηθούν προς τους υπουργούς σχετικά με τον βαθμό ανταπόκρισής τους στη στοχοθεσία που συμφωνήθηκε στη σύσκεψη.

Λεπτομερής καταγραφή

Η αξιολόγηση θα γίνει με βάση τα χαρακτηριστικά των νοσοκομείων (τριτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο μεσαίο, δευτεροβάθμιο μικρό, Κέντρο Υγείας, ειδικό νοσοκομείο) όπου μεταξύ άλλων θα καταγράφονται: ο αριθμός εισαγωγών, ο αριθμός χειρουργικών επεμβάσεων (ανά ειδικότητα και κατηγορία), ο αριθμός των απεικονιστικών και των εργαστηριακών εξετάσεων, ο αριθμός των εξετασθέντων στα απογευματινά ιατρεία, ο αριθμός των εξετάσεων στα απογευματινά ιατρεία, η μέση διάρκεια νοσηλείας, το κόστος ανά νοσηλεία, το κόστος ανά νοσηλευθέντα, η φαρμακευτική δαπάνη ανά νοσηλευθέντα, η δαπάνη υγειονομικού υλικού ανά νοσηλευθέντα και η δαπάνη φαρμάκων/υγειονομικού υλικού ανά γιατρό.

Από εκεί και πέρα, η διοίκηση κάθε νοσοκομείου οφείλει να συμπληρώνει την κάρτα με τα κριτήρια υλοποίησης που θεσπίστηκαν, η οποία περιλαμβάνει τις εξής επιλογές: Εχει υλοποιηθεί, Εκκρεμεί, Υπεύθυνος Υλοποίησης και Παρατηρήσεις.

Στα κριτήρια περιλαμβάνονται:

• Κάλυψη ανασφάλιστων

• Λίστα χειρουργείου

• Γραφείο προάσπισης δικαιωμάτων ασθενών

• Διοικητική υποστήριξη των προσλήψεων (ο στόχος είναι η ανάληψη των υπηρεσιών να γίνεται 4-5 μήνες μετά την προκήρυξη)

• Λειτουργία τακτικών εξωτερικών ιατρείων (ο στόχος είναι ώστε ο χρόνος αναμονής για το πρώτο ραντεβού να μην είναι μεγαλύτερος από 20 μέρες)

• Χρόνος αναμονής για «ψυχρά» χειρουργεία (π.χ. καταρράκτης, αρθροπλαστικές), ο στόχος είναι να μην ξεπερνάει τους 6 μήνες.

• Λειτουργικότητα ΜΕΘ (ο στόχος είναι να υπάρχει 100% λειτουργικότητα των κλινών).

Παράλληλα οι διοικήσεις είναι υποχρεωμένες να καταγράφουν τη λειτουργία των επιτροπών του νοσοκομείου (Επιτροπή Φαρμακείου, Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων κ.λπ.), όπως επίσης τις ανάγκες σε ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό και εκείνες σε παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό.

Οι διοικήσεις έχουν την ευθύνη για τη σύναψη ατομικών συμβάσεων για υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης και επισιτισμού.

Μνημόνια και περικοπές

Πέραν των ανωτέρω, στόχος των διοικήσεων -και αυτό καθίσταται σαφές- είναι να μένουν πιστές στον προϋπολογισμό που έχει εκπονήσει το υπουργείο.

Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, «η διοίκηση του νοσοκομείου μπορεί να θέσει συγκεκριμένους στόχους συγκράτησης της δαπάνης ανά ασθενή ή της δαπάνης υγειονομικού υλικού. Στη στόχευση αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει η παρακολούθηση της δαπάνης ανά κατηγορία φαρμάκου ή υγειονομικού υλικού και να σχεδιάζονται οι κατάλληλες παρεμβάσεις σε περιπτώσεις που η προβολή διαπιστώνει αποκλίσεις».

Ο στόχος «συγκράτησης της δαπάνης» δίνει σαφές στίγμα της πολιτικής που καλούνται να υλοποιήσουν οι διοικήσεις και βάσει της οποίας θα αξιολογηθούν.

Η συνέχεια που λέει «μπορεί να σχεδιαστεί και αύξηση της δαπάνης μέσω ανακατανομής για κάποιες κατηγορίες» επιβεβαιώνει τη θλιβερή πραγματικότητα των μνημονίων, όπου η δημόσια υγεία παλεύει να επιβιώσει κάτω από έναν πέλεκυ περικοπών κάθε ώρα και στιγμή.

 

ΥΓΕΙΑ
Η αντίδραση του υπουργείου Υγείας στο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.»
Από το υπουργείο Υγείας λάβαμε την κάτωθι απάντηση αναφορικά με το χθεσινό μας πρωτοσέλιδο για την πρωτοβάθμια μονάδα υγείας στην Πάτρα: «Η υγειονομική παρουσία του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην περιοχή των...
Η αντίδραση του υπουργείου Υγείας στο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.»
ΥΓΕΙΑ
Η Πρωτοβάθμια Υγεία αναγεννιέται
Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου αναμένεται να ψηφιστεί απ’ τη Βουλή το νομοσχέδιο «Μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις» που...
Η Πρωτοβάθμια Υγεία αναγεννιέται
ΥΓΕΙΑ
«Το κυβερνητικό σχέδιο για την Υγεία είναι αντεργατικό»
Σε τετράωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι προχωρούν σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας και θα συναντηθούν με τον...
«Το κυβερνητικό σχέδιο για την Υγεία είναι αντεργατικό»
ΥΓΕΙΑ
Ξεκινά η κατασκευή του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου
Διακόσιοι εξήντα συμπολίτες μας χρειάστηκε να μεταβούν στο εξωτερικό για να υποβληθούν σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων, ενώ ακόμα 696 μεταμοσχευθέντες μετακινήθηκαν για επανέλεγχο την περίοδο 2013 – 2017. Τα...
Ξεκινά η κατασκευή του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου
ΥΓΕΙΑ
«Κρύβεται» η διοίκηση του 401 για τις TAVI
Αναπάντητο έχει μείνει το αίτημα των επιθεωρητών Υγείας για τις υψηλού κόστους καρδιο­χειρουργικές επεμβάσεις τύπου TAVI. Αν η νομοθεσία είχε εφαρμοστεί, περισσότερα από τα μισά πιστοποιημένα κέντρα θα έπρεπε...
«Κρύβεται» η διοίκηση του 401 για τις TAVI
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξονυχιστικός έλεγχος για τα βλαστοκύτταρα
Τρεις εβδομάδες μετά το «κανόνι» της ιδιωτικής τράπεζας βλαστοκυττάρων Stem Health, οι 30.000 και πλέον γονείς που εμπιστεύτηκαν το γενετικό υλικό των παιδιών τους στην εταιρεία και το οποίο φυλάσσεται σε χώρο...
Εξονυχιστικός έλεγχος για τα βλαστοκύτταρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας