• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.9°C / 9.0°C
  5 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 8.0°C
  3 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 10.0°C
  5 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  1 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 6.3°C
  4 BF
  38%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 5.9°C
  2 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 2.3°C
  0 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  3 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 9.9°C
  3 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.1°C / 7.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 9.4°C
  6 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  6 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  46%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  5°C 1.7°C / 4.9°C
  2 BF
  60%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C -0.5°C / 5.6°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  3 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.1°C / 8.1°C
  4 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 6.0°C
  2 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 6.7°C
  2 BF
  44%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.7°C / 2.7°C
  2 BF
  39%

Κι όμως, αυτό είναι κελί φυλακής

«Κάτοικοι» σε φυλακή-πρότυπο σωφρονισμού

 • A-
 • A+

Φυλακή που έχει σκοπό «να διευκολύνει και να προαγάγει την προσωπική ευημερία κάθε κρατούμενου», κι ας είναι δράστης υψηλού κινδύνου; Που δίνει προτεραιότητα στην ενθάρρυνση και την ανάπτυξη της ατομικής ευθύνης και σε μηχανισμούς διαμεσολάβησης έναντι της πειθαρχικής διαδικασίας για την επίλυση των αντιπαραθέσεων; Και όμως...

Στον αντίποδα των φυλακών ασφαλείας, για τις οποίες οι απερχόμενες κυβερνήσεις στη χώρα μας δαπανούν πολύτιμους χρηματικούς πόρους, και σε πείσμα της κατασταλτικής λογικής, ήδη λειτουργεί μια τέτοια φυλακή στην Αγγλία ως ζωντανή απόδειξη ότι η ανθρώπινη μεταχείριση των κρατουμένων -και μάλιστα των πιο «αντικοινωνικών» εξ αυτών- είναι αποτελεσματική και ενισχύει την ασφάλεια αποτελεί η φυλακή Grendon που λειτουργεί ως «δημοκρατική θεραπευτική κοινότητα» από το 1962, εποχή ακμής του «προνοιακού τύπου» της ποινικής καταστολής.

Κατόπιν αίτησης

Σ’ αυτήν γίνεται κάποιος δεκτός, αφού υποβάλει αίτηση και αποδείξει ότι είναι αποφασισμένος να αλλάξει. Χωρίζεται σε πέντε πτέρυγες που θεωρούνται ημιαυτόνομες θεραπευτικές κοινότητες και αναπτύσσουν το δικό τους κανονιστικό πλαίσιο. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Οι κρατούμενοι, που αποκαλούνται «κάτοικοι», έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν σχετικά με όλες τις όψεις της ζωής στη φυλακή, ακόμη και να τροποποιούν τους κανόνες της, εκτός από αυτούς που απαγορεύουν τα ναρκωτικά, τη βία και τις ερωτικές επαφές. Ψηφίζουν για το ποιος θα αναλάβει αμειβόμενη εργασία, αποφασίζουν τι κυρώσεις θα επιβληθούν, όταν δεν γίνονται σεβαστοί οι κανόνες και αν κάποιος πρέπει να συνεχίσει ή να σταματήσει τη θεραπεία - με το δικαίωμα του προσωπικού στην αρνησικυρία.

Κομβικό ρόλο στη ζωή των κατοίκων παίζουν οι τακτικές συναντήσεις και συζητήσεις που τους επιτρέπουν να αναλαμβάνουν ευθύνες, να συνειδητοποιούν ότι είναι μέλη μιας κοινότητας και να αποκτά η διαβίωσή τους ουσιαστικό νόημα κανονικής ζωής. Στις συναντήσεις αναπτύσσονται εναλλακτικοί τρόποι για θέματα ασφαλείας, συζητούν για τα προβλήματα που ανακύπτουν και συσκέπτονται για την επίλυση των αντιπαραθέσεων: προτιμούνται συνήθως οι μηχανισμοί αυτοελέγχου έναντι των κυρώσεων.

Ο διάλογος και η συζήτηση που ενθαρρύνονται μεταξύ των κατοίκων αποτελεί ζήτημα-κλειδί για τη θεραπεία τους, αφού αγγίζει όλους τους τομείς της ζωής τους, καλλιεργώντας την προσωπική ευθύνη, επιτρέποντάς τους να μιλήσουν, χωρίς να ντρέπονται, σε ανθρώπους που τους καταλαβαίνουν, ενδεχομένως και λόγω παρόμοιων εμπειριών, κάτι που τελικά λειτουργεί αποτρεπτικά στην αναπαραγωγή του εγκλήματος. Και φυσικά, στην Grendon οι κρατούμενοι περνούν συγκριτικά περισσότερες ώρες έξω από τα κελιά τους, συμμετέχουν σε ποικίλες δραστηριότητες, ενώ αναπτύσσονται οι επαφές με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον καθώς κάθε έξι μήνες οι κάτοικοι μπορούν να περάσουν μία μέρα με την οικογένειά τους.

Χωρίς... δεσμώτες

Οσο για τις σχέσεις με το προσωπικό; Εκπλήσσουν: «Να σου μιλούν σαν να είσαι άνθρωπος...», όπως χαρακτηριστικά μαρτυρεί ένας κάτοικος. Εξίσου εντυπωσιακά είναι και τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης φυλακής: Συγκεντρώνει την υψηλότερη βαθμολογία σε ό,τι αφορά την ποιότητα ζωής στη φυλακή στους περισσότερους τομείς, έχει τον μικρότερο αριθμό αυτοτραυματισμών, η βία μεταξύ των κρατουμένων είναι σπάνια και παρ’ όλο που η «φιλία» δύσκολα αναγνωρίζεται, οι κρατούμενοι δηλώνουν ότι έχουν δημιουργήσει «θετικές σχέσεις». Επιπλέον οι κάτοικοι παρουσιάζουν μείωση στους δείκτες υποτροπής κατά ένα πέμπτο έως ένα τέταρτο, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου γενικά στις φυλακές και ας μην είναι αυτός ο πρωταρχικός σκοπός της.

Αυτό το παράδειγμα αντλήσαμε από την πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Φυλακών «από τις εθνικές πρακτικές στις ευρωπαϊκές οδηγίες: ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες για τη διοίκηση των φυλακών» που παρουσιάζεται σήμερα το πρωί (στις 10, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, Ακαδημίας 18) μαζί με 10 χρήσιμες συστάσεις προς τους κρατούντες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση αλλοδαπής κρατούμενης από αστυνομικό στην Πέτρου Ράλλη
Το σοβαρό θέμα για τη σεξουαλική κακοποίηση αλλοδαπής κρατούμενης από αστυνομικό έφερε στο φως πριν από λίγες μέρες η συλλογικότητα γυναικείων δικαιωμάτων το Μωβ.
Καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση αλλοδαπής κρατούμενης από αστυνομικό στην Πέτρου Ράλλη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγκληματική αδιαφορία για το κακοποιημένο παιδί
Στη διάρκεια της καραντίνας στο σπίτι, έσπασαν τα τηλέφωνα για τις καταγγελίες της ενδοοικογενειακής βίας και, για πρώτη φορά, ήρθε στο φως μία ακόμη διάστασή της, η κακοποίηση παιδιών.
Εγκληματική αδιαφορία για το κακοποιημένο παιδί
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έριξαν ναρκωτικά και κινητά με drone στις φυλακές Τρικάλων
Δέματα στο προαύλιο των φυλακών Τρικάλων έριξε drone χθες βράδυ, τα οποία συνέλεξαν υπάλληλοι του σωφρονιστικού ιδρύματος που ήταν υποψιασμένοι καθώς δεν πρόκειται για πρώτη φορά.
Έριξαν ναρκωτικά και κινητά με drone στις φυλακές Τρικάλων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγκέντρωση κατοίκων κατά της βίας και της αστυνομικής ανοχής
«Αστυνομία παντού, ασφάλεια πουθενά». Αυτό θα μπορούσαν να αναφωνήσουν οι κάτοικοι της οδού Καλλιδρομίου και των γύρω δρόμων, που καλούν σε συγκέντρωση αύριο Σάββατο
Συγκέντρωση κατοίκων κατά της βίας και της αστυνομικής ανοχής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Όπλα και ναρκωτικά στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα
Αιφνιδιαστική έρευνα της ειδικής Ομάδας Αντιμετώπισης Έκνομων Ενεργειών της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής και κλιμακίου της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής πραγματοποιήθηκε στο...
Όπλα και ναρκωτικά στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ταξιδεύοντας με «άλλο» μάτι στα «κλουβιά» της χώρας
Μια διαφορετική πολιτική εκδήλωση ήταν η παρουσίαση του βιβλίου «Στη χώρα των κλουβιών. Μια περιπλάνηση στις ελληνικές φυλακές», με συγγραφέα τον Πάνο Λάμπρου, που δίνει φωνή στην αόρατη πλευρά του φεγγαριού.
Ταξιδεύοντας με «άλλο» μάτι στα «κλουβιά» της χώρας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας