Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σαν 6 σταθμοί του μετρό κάτω από τα Τέμπη!
ΒΑΝΙΑ ΤΛΟΥΠΑ

Σαν 6 σταθμοί του μετρό κάτω από τα Τέμπη!

  • A-
  • A+

Εξι σήραγγες, τρεις για κάθε κλάδο κυκλοφορίας, φέρνουν 20 λεπτά πιο κοντά την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, παρακάμπτοντας το δύσκολο κομμάτι των 24 χλμ. που περνά από την κοιλάδα των Τεμπών.

Η πιο εντυπωσιακή είναι η μεσαία, διατρέχει τον Κίσσαβο και έχει μήκος 6 χλμ., που αντιστοιχεί στη χωρίς στάσεις διαδρομή ανάμεσα σε έξι σταθμούς του μετρό!

Μαζί με τη δίδυμη «αδελφή» της, είναι οι μεγαλύτερες σήραγγες των Βαλκανίων και δεν είναι το μόνο ρεκόρ τους. Εξίσου εντυπωσιακά είναι και τα τεχνικά επιτεύγματα των σηράγγων, που προς το παρόν είναι... αβάφτιστες και καθορίζονται με τον τεχνικό όρο Τ2.

Στην τελική τους επένδυση χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 350.000 κυβικά μπετόν, ποσότητα που απαιτείται για να κατασκευαστούν περίπου 1.600 μονοκατοικίες.

Για τη διάνοιξή τους χρειάστηκε να μετακινηθούν πάνω από 1,620 εκατ. κυβικά χώματος, όγκος που αντιστοιχεί σε έναν λόφο ύψους 80 μέτρων.

Οι αφανείς πρωταγωνιστές πάντως είναι οι 400 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων, από χειριστές, σιδεράδες και καλουπατζήδες ώς τους εργοδηγούς και τους μηχανικούς που δούλεψαν στο ιδιαίτερα δύσκολο υπόγειο έργο.

EUROKINISSI / ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΤΖΙΑΡΗΣ

Οι Τ2 έχουν άλλη μία ιδιαιτερότητα, καθώς βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο και το φυσικό έδαφος στο εξωτερικό της σήραγγας είναι 30 έως 300 μέτρα πάνω από την επιφάνεια του οδοστρώματος.

Αυτό δημιουργούσε προβλήματα στον εξαερισμό, σε συνδυασμό με το μεγάλο μήκος των τούνελ, που επέβαλαν άλλο ένα τεχνικό τρικ: πέρα από τα γνωστά οριζόντια ανοίγματα, κατασκευάστηκαν καπναγωγοί, κατακόρυφα φρεάτια που διατρέχουν το βουνό.

Δεν στερούνται ενδιαφέρον και οι άλλες δύο δίδυμες σήραγγες, που θα έχουν στη διάθεσή τους οι οδηγοί. Οι Τ1, που βρίσκονται κοντά στον Ευαγγελισμό και είναι οι πρώτες από την πλευρά της διαδρομής από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη, έχουν μήκος περίπου 2,5 χλμ. για κάθε κλάδο.

Κινούνται πάνω από τις επίσης δίδυμες σιδηροδρομικές σήραγγες και παράλληλα με τις οδικές γέφυρες των Τεμπών, ενώ έχουν ληφθεί αυξημένα μέτρα ασφαλείας καθώς βρίσκονται κοντά στον κεντρικό αγωγό φυσικού αερίου. Οι Τ3 βρίσκονται στην περιοχή του Παντελεήμονα και έχουν μήκος 3 χλμ. για κάθε κλάδο.

Εκτός από τις έξι σήραγγες, με συνολικό μήκος 23 χλμ., στη διαδρομή από τον Ευαγγελισμό ώς το Ομόλιο παρεμβάλλονται τμήματα ανοιχτού αυτοκινητόδρομου, στα οποία έχουν κατασκευαστεί εννέα καινούργιες γέφυρες, από τις οποίες η μεγαλύτερη έχει μήκος 200 μέτρα.

Ενδιαφέρον έχει το τελευταίο κομμάτι του 1,7 χλμ. κοντά στη Σκοτίνα, που πατάει πάνω στην υφιστάμενη εθνική οδό η οποία χρειάστηκε να μετακομίσει ανατολικότερα.

Η μόνη εκκρεμότητα είναι ο ημικόμβος της Ραψάνης, μετά την έξοδο της Τ2, που δεν είχε προβλεφθεί στους αρχικούς σχεδιασμούς του 2006 αλλά προστέθηκε στην πορεία και ήδη κατασκευάζεται για να εξυπηρετεί τους οικισμούς κοντά στη Λάρισα και τον Πυργετό.

Την Πέμπτη, παρουσία Τσίπρα, τα εγκαίνια

EUROKINISSI / ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», όπως είναι η επίσημη ονομασία της διαδρομής των 230 χλμ. από τις Ράχες Φθιώτιδας ώς το Κλειδί Ημαθίας, είναι ο μόνος που παραδίδεται σε πλήρη κυκλοφορία. Τα εγκαίνια προγραμματίζονται για την Πέμπτη, με την παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της επιτρόπου Κορίνας Κρέτσου.

Οι οδηγοί θα έχουν όμως και άλλο ένα μπόνους καθώς θα είναι ο μόνος αυτοκινητόδρομος που δεν θα φέρει νέα διόδια! Η πλήρης διαδρομή για ένα Ι.Χ. θα κοστίζει 15,10 ευρώ και η επιβάρυνση, σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα, είναι μόνον 0,30 ευρώ για κάθε κατεύθυνση.

Η εκπρόσωπος της κοινοπραξίας Ειρήνη Ζαβρίδου εξηγεί ότι τα διόδια αυξάνονται από 1,90 σε 3,10 ευρώ στον σταθμό της Λεπτοκαρυάς και από 1,40 στα 2,50 ευρώ στο Μακρυχώρι, αλλά καταργείται ο Πυργετός όπου η τιμή ήταν 2 ευρώ.

Προστίθενται πάντως πλευρικά διόδια στον Πλαταμώνα και τον Ευαγγελισμό, που επηρεάζουν μόνον τις τοπικές μετακινήσεις. Εχει προβλεφθεί δωρεάν μετακίνηση των μόνιμων κατοίκων των γύρω οικισμών, που καλύπτει μόνον τα τρία πρώτα χρόνια.

Υπάρχει και η εναλλακτική δωρεάν οδήγηση από τον σημερινό εθνικό δρόμο, αλλά ειδικά στην κοιλάδα των Τεμπών οι οδηγοί Ι.Χ. θα πληρώνουν διόδια 1,40 ευρώ, όπως προβλέπει η αρχική σύμβαση του 2006 για να εξασφαλίζονται πόροι για τη συντήρηση των πρανών της. Θα υπάρχει όμως μεγαλύτερη ασφάλεια αφού τα φορτηγά θα κινούνται μόνο μέσα από τις σήραγγες.

  

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γολγοθάς η επιστροφή
Μετ’ εμποδίων, κυρίως λόγω του άστατου καιρού, που ανάγκαζε τους οδηγούς να κινούνται με μικρές ταχύτητες, επέστρεφαν ώς αργά χθες το βράδυ οι εκδρομείς του Πάσχα στα αστικά κέντρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα...
Γολγοθάς η επιστροφή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σηκώνουν τις μπάρες
Eλεύθερη θα είναι η διέλευση όλων των Ι.Χ., των μικρών φορτηγών και των δίκυκλων από το σύνολο των σταθμών διοδίων που λειτουργούν στη χώρα, από απόψε τα μεσάνυχτα ώς τα μεσάνυχτα της Κυριακής καθώς το μέτρο,...
Σηκώνουν τις μπάρες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών
Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν από την Τρίτη έως και την Παρασκευή, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών (αυτοκινητόδρομος ΠΑΘΕ), στο ύψος της Πιερίας, λόγω εκτέλεσης εργασιών συντήρησης.
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε μια διετία θα είναι έτοιμο το τμήμα Λαμία - Ξυνιάδα του αυτοκινητόδρομου Ε-65
Μέσα στον Ιανουάριο ξεκινούν τα έργα στο τμήμα Λαμία - Ξυνιάδα, που θα αξιοποιήσουν τον «τυφλό» αυτοκινητόδρομο Ε-65. Σχεδιάστηκε για να εξυπηρετήσει τη δυτική Θεσσαλία, ενώνοντας την εθνική οδό Αθηνών -...
Σε μια διετία θα είναι έτοιμο το τμήμα Λαμία - Ξυνιάδα του αυτοκινητόδρομου Ε-65
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόταση για αποζημίωση 240 ευρώ τον μήνα στους εξεταστές οδήγησης
Την άμεση ψήφιση τροπολογίας που θα εξασφαλίζει την αποζημίωση των εξεταστών για τη χορήγηση άδειας οδήγησης προτείνει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος με την ιδιότητα του προέδρου της...
Πρόταση για αποζημίωση 240 ευρώ τον μήνα στους εξεταστές οδήγησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας