Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο φόβος δεν θα περάσει!

Στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης δίνεται σήμερα η μάχη εναντίον εκπροσώπων της χρυσαυγίτικης παράταξης

EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ο φόβος δεν θα περάσει!

  • A-
  • A+

Οι πολιτικές μάσκες των χρυσαυγιτών του Δήμου Θεσσαλονίκης έπεσαν χθες, καθώς με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που επέδωσαν στον Σύλλογο Εργαζομένων -προκειμένου να γίνει δεκτό το ψηφοδέλτιό τους στις προσεχείς εκλογές- έκαναν γνωστό ότι η έδρα της παράταξής τους βρίσκεται… συμπτωματικά εκεί όπου βρίσκονται και τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής (Καζαντζάκη 4).

Σήμερα στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης πρόκειται να δοθεί νομική μάχη σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά μέτρα, καθώς δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο, αλλά ταυτοχρόνως και πολιτική, αφού ο Σύλλογος Εργαζομένων και η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχουν κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας, σχεδόν όλες οι άλλες παρατάξεις καλούν σε συγκέντρωση στο δικαστικό μέγαρο, ενώ επιπλέον δικαστική παρουσία θα έχουν η ΠΟΕ-ΟΤΑ, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης.

Οι εκπρόσωποι της χρυσαυγίτικης παράταξης («Εθνικιστική Λαϊκή Δύναμη Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης») στρέφονται κατά του Συλλόγου Εργαζομένων και του ενός μέλους της εφορευτικής επιτροπής, του Αθανάσιου Γκουτζηγιάννη της ΔΑΣ (Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία - ΠΑΜΕ) που παρέμεινε μετά την παραίτηση των άλλων τεσσάρων, όπως έχει αναδείξει από χθες η «Εφ.Συν.». Επικαλούνται συνταγματικά δικαιώματα και το καταστατικό, θεωρούν συκοφαντικά τα ψηφίσματα του συλλόγου και της ΑΔΕΔΥ, ή δημοσιεύματα του «Ριζοσπάστη», χωρίς όμως να διαψεύδουν ούτε σε μία αράδα -και πώς άλλωστε- ότι είναι χρυσαυγίτες.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι θεωρούν ως απόδειξη των αντιδημοκρατικών μεθόδων το γεγονός της παραίτησης των τεσσάρων μελών της εφορευτικής επιτροπής οι οποίοι, όπως έχει γραφεί, παραιτήθηκαν ακριβώς από τον φόβο των δικαστικών μέτρων από την πλευρά των χρυσαυγιτών.

Ομως οι χρυσαυγίτες υποστηρίζουν πως παραιτήθηκαν, γιατί… πιέστηκαν από τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων – αυτούς δηλαδή που τους εξέλεξαν, αφού προτάθηκαν από τις παρατάξεις τους.

Κατά τη… λογική τους, αν και η Συνέλευση μπορούσε να εκλέξει άλλους, εξέλεξε αυτούς για να τους πιέσουν. Για την απόφαση πάντως του κυρίαρχου συνδικαλιστικού οργάνου, της Γενικής Συνέλευσης, δεν λένε τίποτα απολύτως.

Τελευταίο παράδοξο: οι χρυσαυγίτες καταθέτουν ασφαλιστικά μέτρα για τον αποκλεισμό τους χωρίς να έχουν καταθέσει αίτηση για πάρουν μέρος στις εκλογές.

Κι αν δεν εφαρμοστεί η δικαστική απόφαση –που πιστεύουν ότι θα κερδίσουν- ζητούν 10.000 ευρώ και προσωπική κράτηση ενός εκάστου μέλους του Δ.Σ. του συλλόγου και του ενός της εφορευτικής επιτροπής.

«Οι εκλογές θα γίνουν ό,τι και να κάνουν. Οι απειλές επιστρέφονται. Τα αντεργατικά πεπραγμένα της Χρυσής Αυγής είναι γνωστά», μας λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Κώστας Ξανθόπουλος.

«Θα δώσουμε μάχη για να μην μπουν χρυσαυγίτες στα σωματεία. Το καταστατικό και το Σύνταγμα που επικαλούνται μιλάνε πρώτα για Δημοκρατία…» τονίζει ο πρόεδρος του γενικού συμβουλίου της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, Νίκος Δασκάλου.

«Ξανατονίζουμε ότι οι χρυσαυγίτες έχουν αποδείξει ότι είναι εχθροί των εργατικών αγώνων και των εργατικών–λαϊκών δικαιωμάτων. Χτυπούν πρωτοπόρους εργάτες, δολοφονούν Ελληνες και μετανάστες εργάτες. Η συμμετοχή τους στα σωματεία αντιβαίνει τις καταστατικές τους διατάξεις.

»Στα καταστατικά των σωματείων αναφέρεται ότι τα σωματεία παλεύουν να ενώσουν τους εργάτες ανεξάρτητα από χρώμα και θρησκεία για να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους. Τι σχέση έχουν μ' αυτά οι νοσταλγοί του Χίτλερ και της χούντας;», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) που ανέδειξαν το θέμα από την πρώτη στιγμή.

Με ανακοίνωσή της η ΠΟΕ–ΟΤΑ αναφέρει ότι «ο εκφοβισμός και η τρομοκρατία είναι από την πρώτη στιγμή το "όπλο" των εκπροσώπων της Χρυσής Αυγής και όσων τους εκπροσωπούν στον Δήμο Θεσσαλονίκης, που διαχωρίζουν την εργατική τάξη με βάση "χρώμα" και εθνικότητα, σπέρνοντας το μίσος» και επαναλαμβάνει την πάγια θέση της Ομοσπονδίας «κανένα ψηφοδέλτιο, καμία παράταξη, κανένα Σωματείο που διακατέχεται από νεοναζιστικές και φασιστικές νοοτροπίες δεν μπορεί να αποτελεί μέλος ή ακόμη και μέρος-τμήμα της ΠΟΕ-ΟΤΑ».

Τα μέλη

Από το έγγραφο των ασφαλιστικών μέτρων μάθαμε τουλάχιστον τέσσερα μέλη της παράταξης. Πρόκειται για τους υπαλλήλους του δήμου Αικατερίνη Αθανασοπούλου (αποσπασμένη ήδη σε γραφείο εκπροσώπησης της Χρυσής Αυγής), Θεόδωρο Βολτσίδη (υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο του σημερινού δημάρχου Καλαμαριάς Θεοδόση Μπακογλίδη, αλλά και υποψήφιο με άλλες παρατάξεις του Δήμου Θεσσαλονίκης, ακόμη και της… ΔΑΣ), Αστέριο Τσούγκα (γιο του Ματθαίου Τσούγκα, γνωστού ιατροδικαστή και αντιδημάρχου της περιόδου Παπαγεωργόπουλου) και Δημήτριου Παυλίδη.

Ο Γ. Γκουτζηγιάννης στην «ΕΦ.ΣΥΝ.»

«Εμείς οι κομμουνιστές δεν φοβόμαστε τους φασίστες»

Απλός εργάτης του τμήματος οδοποιίας του Δήμου Θεσσαλονίκης και λίγο πριν από τη σύνταξη είναι ο κ. Αθανάσιος Γκουτζηγιάννης, που προτάθηκε από τη ΔΑΣ για μέλος της εφορευτικής επιτροπής των εκλογών του συλλόγου εργαζομένων του δήμου.

Είναι ο μόνος που δεν πτοήθηκε και δεν παραιτήθηκε. «Κάποιων τρέμει η καρδούλα τους. Εμείςοι κομμουνιστές δεν φοβόμαστε τους φασίστες», δηλώνει στην «Εφ.Συν».

Ο κ. Γκουτζηγιάννης δεν είναι μέλος του ΚΚΕ, μιλώντας όμως κανείς μαζί του ανακαλεί στη μνήμη τούς καλύτερους ανθρώπους παλαιότερων εποχών, τότε που τα ιδανικά προέτρεχαν των ταυτοτήτων (ή και τις καθόριζαν).

Τον ρωτάμε τι σκέφτεται για τους τέσσερις συναδέλφους του που παραιτήθηκαν από την εφορευτική επιτροπή.

Απαντά μονολεκτικά «κρίμα» κι ύστερα, σαν να τους απευθύνεται ή να μονολογεί, λέει «αν σκύβουν το κεφάλι τόσο εύκολα, τότε θα είναι πάντα σκυμμένοι…».

Οσο για τη στάση του, ενταγμένη κι αυτή σε ένα σύνολο ανθρώπων και αρχών: «Σιγά μη φοβηθούμε. Οι ταξικές δυνάμεις στον συνδικαλισμό δεν φοβούνται. Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω…».

Κι ύστερα από μια ανάσα, μην τυχόν και κανένας παρεξηγήσει τα λόγια του «…δεν παίζω τον ήρωα. Προσπαθούμε να κάνουμε κάτι στο μέτρο και την ευθύνη που μας αναλογεί».

  

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι χρυσαυγίτες είναι... φίλοι μας
Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης υποδέχτηκε με τη θεσμική του θέση χρυσαυγίτες υποψήφιους για την περιφέρεια και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, πήρε συχαρίκια (!) και άκουσε...
Οι χρυσαυγίτες είναι... φίλοι μας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χρυσαυγίτικα μέτρα μέρος ...δεύτερον
Η δεύτερη –μέσα σε δεκαπέντε μέρες- δικαστικής μορφής απόπειρα των χρυσαυγιτών να πάρουν μέρος στις εκλογές του Δήμου Θεσσαλονίκης, μετά την απόφαση της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων να μην τους δεχτούν,...
Χρυσαυγίτικα μέτρα μέρος ...δεύτερον
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ν.Δ.: και οι «αντάρτες» έχουν ψυχή
Δεν τους έφταναν στη Θεσσαλονίκη τα τοπικά και προσωπικά «πάθη» που εκδηλώθηκαν με πέντε υποψηφιότητες στελεχών, ήρθε και το κόμμα της Ν.Δ. να «σβήσει τις μηχανές» για να δείχνει το σκαρί παντελώς ακυβέρνητο...
Ν.Δ.: και οι «αντάρτες» έχουν ψυχή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οταν δεν πάει ο δήμαρχος στα 5 εκατ. ευρώ... πάνε τα χρήματα στον δήμαρχο
Του δώσανε 5 εκατομμύρια στο… χέρι, αφού δεν πήγε ο ίδιος να τα παραλάβει. Ακούγεται παράδοξο και υπερβολικό, αλλά είναι κυριολεκτικό και αφορά τον Δήμο Δέλτα Θεσσαλονίκης, στον δήμαρχο του οποίου έγινε γνωστό...
Οταν δεν πάει ο δήμαρχος στα 5 εκατ. ευρώ... πάνε τα χρήματα στον δήμαρχο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα συνταγή με παλιά Δεξιά
Κοσμοπολίτικη μεν, κυρίως όμως δεξιά, χωρίς ενοχές για το παρελθόν θα είναι η υποψηφιότητα του Νίκου Ταχιάου στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Με όνομα συνδυασμού το «Θεσσαλονίκη -Υπεύθυνα» ο εκλεκτός της Ν.Δ....
Νέα συνταγή με παλιά Δεξιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πρωτοβουλία»... μνηστήρων
Ως «χοροεσπερίδα» άπειρων κλασμάτων με κοινό διαιρέτη τον Γιάννη Μπουτάρη μπορεί να περιγραφεί το πολιτικό τοπίο στη Θεσσαλονίκη για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ● Ποιοι φλερτάρουν τη θέση του Γ....
«Πρωτοβουλία»... μνηστήρων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας