Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ενός κοκτέιλ πάρτι ανακοινώσεις έπονται

Ενός κοκτέιλ πάρτι ανακοινώσεις έπονται

  • A-
  • A+

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) δημοσιοποίησε και απέστειλε στην «Εφ.Συν.» την παρακάτω ανακοίνωση σχετικά με το ρεπορτάζ του Σαββάτου 18 Μαρτίου με τίτλο «Πρόκληση μετά μουσικής στην Εθνική Βιβλιοθήκη».

Υπενθυμίζεται ότι το ρεπορτάζ περιελάμβανε στοιχεία και φωτογραφίες από πάρτι με αλκοόλ, δυνατή χορευτική μουσική και κανενός είδους φύλαξη, το οποίο έλαβε χώρα στο ιστορικό Βαλλιάνειο κτίριο της Οδού Πανεπιστημίου την Πέμπτη 16/3/2017.

Το δελτίο Τύπου αναφέρει τα εξής:

«1. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μετά από άδεια του Γενικού Διευθυντή στο πλαίσιο της πολιτικής επικοινωνίας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της γενικής κατεύθυνσης του Εφορευτικού Συμβουλίου για τη φιλοξενία εκδηλώσεων τρίτων.

2. Οργανώθηκε στο ιστορικό κτήριο, προς υπόμνηση του ρόλου του στη νέα πραγματικότητα της Βιβλιοθήκης, με προδιαγραφές πολιτιστικού γεγονότος ποιότητας και τη συμμετοχή και συμπαράσταση του προσωπικού. Η εκδήλωση χαρακτηρίστηκε από εξαιρετικό σεβασμό στο χώρο.

3. Η εκδήλωση αφορούσε τις ετήσιες βραβεύσεις από την Dell/EMC συνεργαζόμενων εταιρειών του κλάδου πληροφορικής και διαδικτύου.

4. Κατά την εκδήλωση οι προσκεκλημένοι –90 περίπου υψηλόβαθμα στελέχη ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων πληροφορικής– είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον χώρο, αλλά και να γνωρίσουν το έργο, την ιστορία και τη συμβολή της ΕΒΕ στη γνώση και την επιστήμη, σε ειδική σύντομη παρουσίαση.

5. Την απονομή των βραβείων πλαισίωσε μουσικό πρόγραμμα ποιότητας (κουαρτέτο εγχόρδων και άριες κλασικού οπερατικού ρεπερτορίου), με ταυτόχρονη προβολή στους εσωτερικούς τοίχους του αναγνωστηρίου εικόνων υψηλής αισθητικής, επιλεγμένων κειμένων της ελληνικής και διεθνούς γραμματείας, με σύγχρονα ψηφιακά μέσα.

6. Η διάρκεια της εκδήλωσης ήταν από τις 8.00 μ.μ. έως τη 01.00 π.μ., ενώ απαιτήθηκε επιπλέον χρόνος για την απομάκρυνση του σκηνογραφικού πλαισίου από το κτήριο (02.30 π.μ.).

Η Εθνική Βιβλιοθήκη είναι αντιμέτωπη με τη μεγάλη πρόκληση της μετεγκατάστασης στο νέο της κτήριο στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και της διεύρυνσης των υπηρεσιών της επ’ ωφελεία της ελληνικής κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό το Εφορευτικό Συμβούλιο οφείλει να υπογραμμίσει την καίρια σημασία μιας ανοικτής επικοινωνιακής πολιτικής υψηλής στόχευσης και ποιότητας».

Παρατηρήσεις και ερωτήματα

Ορισμένες παρατηρήσεις από τον συντάκτη του ρεπορτάζ:

♦Η Εθνική Βιβλιοθήκη γνωστοποιεί ότι την επίμαχη απόφαση έλαβε ο γενικός διευθυντής. Ας σημειωθεί ότι η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε για τις ανάγκες του ρεπορτάζ με κορυφαίο στέλεχος της ΕΒΕ, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η αρμοδιότητα αυτή ανήκει αποκλειστικά στο Εφορευτικό Συμβούλιο.

♦«Η εκδήλωση χαρακτηρίστηκε από εξαιρετικό σεβασμό στο χώρο» αναφέρει η ΕΒΕ. Παραμένει άγνωστο πώς επιδεικνύεται σεβασμός σε ένα τέτοιο ιστορικό κτίριο με σπουδαίας σημασίας φυλασσόμενα βιβλία και έγγραφα, όταν χρησιμοποιούνται, όπως απέδειξε το δημοσιευθέν φωτογραφικό υλικό, φωτορρυθμικά, που πιθανόν λειτουργούν επιβαρυντικά για το υλικό, όταν τα αναγνωστήρια έχουν καλυφθεί με λευκά υφάσματα προκειμένου να ταιριάζουν αισθητικά με τον χώρο, όταν αλκοολούχα ποτά προσφέρονται στο φουαγιέ με τις προθήκες μέχρι τις 2.30 το ξημέρωμα, οπότε και διακόπηκε βίαια η «γιορτή».

♦Το εάν η λάτιν χορευτική μουσική κατατάσσεται στο «μουσικό πρόγραμμα ποιότητας» και λόγιας μουσικής που προηγήθηκε αποτελεί μάλλον αντικείμενο γούστου.

♦Μια και η Εθνική Βιβλιοθήκη μετεγκαθίσταται, πώς συνεισφέρει ένα ξέφρενο πάρτι στην «ανοικτή επικοινωνιακή πολιτική υψηλής στόχευσης και ποιότητας»;

Για το τέλος δύο ερωτήματα:

♦Ποιες ήταν οι προδιαγραφές φύλαξης του υλικού; Ο συντάκτης του ρεπορτάζ εισήλθε στον χώρο χωρίς κανέναν έλεγχο, περιηγήθηκε για λίγο στους χώρους χωρίς πρόβλημα και εξήλθε χωρίς ουδείς να τον ελέγξει. Οπως και οι εργαζόμενοι σε εταιρία κέτερινγκ. Οπως και οι καλεσμένοι...

♦Με ποιο οικονομικό αντίτιμο παραχωρήθηκε το κτίριο στην «Dell/EMC»; Γιατί κορυφαία στελέχη της ΕΒΕ μας διαβεβαίωσαν ότι υπήρξε οικονομική δοσοληψία. Ποιο ήταν το ποσό και σε ποιον λογαριασμό κατατέθηκε;

  

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Το Δ.Σ. του ΕΦΚΑ εξετάζει όλες τις υποθέσεις κακοδιαχείρισης»
H διοίκηση του νεοσύστατου ασφαλιστικού φορέα ΕΦΚΑ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με προχθεσινό ρεπορτάζ μας για το πόρισμα της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου, σχετικά με τις παράνομες...
«Το Δ.Σ. του ΕΦΚΑ εξετάζει όλες τις υποθέσεις κακοδιαχείρισης»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η δημοσιογραφία δεν αισθάνεται και πολύ καλά τελευταία
Στην Ευρώπη της λιτότητας η δημοσιογραφία δεν αισθάνεται και πολύ καλά τελευταία. Τα Μέσα κλείνουν το ένα μετά το άλλο, οι δημοσιογράφοι απολύονται σωρηδόν, η χρηματοδότηση για έρευνα μειώνεται, η εξουσία των...
Η δημοσιογραφία δεν αισθάνεται και πολύ καλά τελευταία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η «Εφ.Συν.» «δένει» στην Κρήτη
Τις πύλες του νέου γραφείου της στο Ηράκλειο ανοίγει σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών», με τη διοργάνωση έκθεσης σκίτσων και φωτογραφιών με τίτλο «Οι "δικοί μας" πρόσφυγες». Το νέο γραφείο θα αποτελέσει τη...
Η «Εφ.Συν.» «δένει» στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συμφωνία στο Ιόνιο με το βλέμμα στο Αιγαίο
Συμφωνία στο Ιόνιο με το βλέμμα στο Αιγαίο/Στον φακό της «Εφ.Συν.»: Κορονοϊός και μέσα μαζικής ενημέρωσης/ΣΥΡΙΖΑ: «Πυροσβέστης» και πάλι ο Τσίπρας/ Κι άλλος... άριστος χωρίς πτυχίο/ Κυβερνητικά σχέδια για την...
Συμφωνία στο Ιόνιο με το βλέμμα στο Αιγαίο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η τελευταία κοπάνα του Βαγγέλη
Την περασμένη Κυριακή 25 Αυγούστου, τιμήσαμε με ένα ιδιότυπο «μνημόσυνο» τον φίλο, συνάδελφο και σύντροφό μας Βαγγέλη Καραγεώργο όπως του αρμόζει, στο μαγαζί του, το Καπιτόλ.
Η τελευταία κοπάνα του Βαγγέλη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας