• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.5°C / 27.4°C
  3 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.2°C / 27.3°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.3°C / 28.2°C
  0 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  4 BF
  57%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 24.0°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 20.1°C
  3 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 23.7°C
  2 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 26.5°C
  5 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  5 BF
  74%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  4 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  4 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  1 BF
  62%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 26.9°C
  0 BF
  41%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 23.4°C / 27.8°C
  1 BF
  38%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  3 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.7°C / 27.0°C
  1 BF
  57%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 26.7°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  83%

Η μετεγκατάσταση των υπηρεσιών ασύλου προκαλεί έναν υπόγειο και σκληρό επιχειρηματικό «πόλεμο» στο νησί, καθώς ένα από τα προσφερόμενα κτίρια ανήκει στο όμιλο ΜΜΕ «Αλήθεια»

EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)

Ακριβό το ενοίκιο, μα την... Αλήθεια

 • A-
 • A+

Ενας υπόγειος αλλά σκληρός επιχειρηματικός «πόλεμος» δείχνει να ξεκινάει στη Χίο στο τερέν του προσφυγικού με έπαθλο την είσπραξη ενοικίου για τη στέγαση των υπηρεσιών ασύλου, που μπορεί να φτάσει σε ιδιαίτερα υψηλό τίμημα.

Το υπουργείο εδώ και λίγες ημέρες αποφάσισε να δημιουργήσει στο ακριτικό νησί ένα πρότυπο κέντρο εξέτασης των αιτημάτων ασύλου που καταθέτουν οι πρόσφυγες, ευελπιστώντας ότι έτσι θα συντομεύσει εντυπωσιακά τον ρυθμό εξέτασης των αιτημάτων και τον χρόνο που απαιτείται για την επεξεργασία τους, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στον απεγκλωβισμό τους από το νησί και τις δομές που εξακολουθούν να ασφυκτιούν.

Το σχέδιο προβλέπει τη μετεγκατάσταση τόσο της EASO όσο και της Ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου σε ένα σύγχρονο κτίριο, φυσικά έξω από το hotspot της ΒΙΑΛ, κάτι που είχε επιχειρηθεί και στο παρελθόν αλλά είχε εγκαταλειφθεί στη σκέψη τυχόν αντιδράσεων που θα προκαλούσε μια τέτοια εξέλιξη από περιοίκους.

«Ηδη βρισκόμαστε σε φάση χαρτογράφησης των διαθέσιμων κτιρίων που θα μπορούσαν να στεγάσουν τις ανάγκες τις υπηρεσίας, βάσει συγκεκριμένων τεχνικών χαρακτηριστικών», δήλωσε ο προϊστάμενος της Ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου στη Χίο, Νίκος Παπαμανώλης, που υπολογίζει ότι για τη στέγαση των σχεδόν 90 υπαλλήλων απαιτούνται τουλάχιστον 800 τ.μ. δομημένης επιφάνειας

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στην υπηρεσία έχουν αρχίσει να καταφτάνουν προτάσεις από ενδιαφερομένους, με τις απαιτήσεις των ιδιοκτητών να κυμαίνονται από τα 2.000 ευρώ μηνιαίως έως και τα 6.000 ευρώ και -σε μία περίπτωση- να φτάνουν στο εξωφρενικό ποσό των 20.000 ευρώ μηνιαίως.

Η τελευταία πρόταση με το ιδιαίτερα υψηλό κόστος αφορά τις εγκαταστάσεις του γνωστού ομίλου ΜΜΕ στη Χίο «Αλήθεια», για τις οποίες, όπως επιμένουν οι ανταγωνιστές, «κάποιοι δείχνουν έντονα την προτίμησή τους» για ευνόητους λόγους…

Ψευδείς ειδήσεις

Είναι τυχαίο ότι ο συγκεκριμένος όμιλος ΜΜΕ προβάλλει με έμφαση τα αρνητικά αποτελέσματα της παρουσίας προσφύγων στη Χίο, ενώ πολλές φορές έχει βρεθεί στο στόχαστρο αλληλέγγυων πολιτών για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και την υιοθέτηση ακροδεξιάς επιχειρηματολογίας;

Οπως μάλιστα υποστηρίζουν, κατά τη διαδικασία αποστολής των φακέλων με τα υποψήφια κτίρια παρουσιάστηκε η ανάγκη ένας φάκελος να σταλεί δύο φορές, αφού ο πρώτος, άγνωστο πώς, χάθηκε στον δρόμο και δεν έφτασε ποτέ στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής!

Πηγές στον χώρο του real estate στη Χίο υποστηρίζουν ότι ήταν γνώστες της πρόθεσης του ιδιοκτήτη της «Αλήθειας» να προχωρήσει στη διάθεση των εγκαταστάσεών του προς ενοικίαση σε κάθε ενδιαφερόμενο, προσδιορίζοντας τις απαιτήσεις του σε ποσό που δεν ξεπερνούσε τα 5.000 ευρώ τον μήνα.

Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος όμιλος ΜΜΕ εδώ και καιρό σε κάθε ευκαιρία προβάλλει με έμφαση τα αρνητικά αποτελέσματα της παρουσίας προσφύγων στη Χίο, ενώ πολλές φορές έχει βρεθεί στο στόχαστρο αλληλέγγυων πολιτών για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων σε σχέση με το προσφυγικό και την υιοθέτηση ακροδεξιάς επιχειρηματολογίας, με αποκορύφωμα τον ισχυρισμό ότι πρόσφυγες στη ΒΙΑΛ έσφαξαν και έφαγαν έναν σκύλο ιδιοκτησίας κατοίκου του Χαλκειούς (οικισμός που συνορεύει με τη ΒΙΑΛ).

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τέταρτη μέρα διαμαρτυριών στη Χίο για μαζικές απορρίψεις ασύλου
Το τσουνάμι μαζικών απορριπτικών αποφάσεων που πλήττει τα θύματα μιας εμπόλεμης χώρας έβγαλε δεκάδες Σύρους στην πλατεία Πλαστήρα οι οποίοι διαδήλωσαν για το δικαίωμά τους να ζήσουν ειρηνικά.
Τέταρτη μέρα διαμαρτυριών στη Χίο για μαζικές απορρίψεις ασύλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δομές - μεγαθήρια σε 1.102 στρέμματα που επιτάσσονται σε Χίο, Λέσβο και Σάμο
Σύμφωνα με την απόφαση επίταξης τα στρέμματα που επιτάσσονται στη Χίο και ειδικότερα στο 17ο χιλιόμετρο της οδού Χίου-Βολισσού είναι επιφανείας 625 στρεμμάτων, αριθμός που φέρνει ζάλη.
Δομές - μεγαθήρια σε 1.102 στρέμματα που επιτάσσονται σε Χίο, Λέσβο και Σάμο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ανένδοτο» κατά της επίταξης κήρυξαν τα νησιά
Με διακοπή κάθε διαλόγου με την κυβέρνηση, προσφυγή στο ΣτΕ και κινητοποιήσεις απαντούν στο σχέδιο Μηταράκη για επίταξη εκτάσεων η περιφέρεια και οι δήμοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου.
«Ανένδοτο» κατά της επίταξης κήρυξαν τα νησιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φρένο στη νέα δομή της Χίου από τρεις αντιπεριφερειάρχες
Το δικό τους δίχτυ αποτροπής ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια δημιουργίας δομής στα οροπέδια του Αίπους στη Χίο στήνουν οι τρεις Χιώτες αντιπεριφερειάρχες Βορείου Αιγαίου.
Φρένο στη νέα δομή της Χίου από τρεις αντιπεριφερειάρχες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο έλεος της κακοκαιρίας και της αδιαφορίας οι πρόσφυγες στη Χίο
Μάτια και αυτιά ερμητικά κλειστά απέναντι στο προσφυγικό δράμα επιλέγουν να κρατούν τοπικές αρχές και κοινωνία στη Χίο και στα άλλα νησιά, κοιτώντας μόνο πώς θα τους «ξεφορτωθούν».
Στο έλεος της κακοκαιρίας και της αδιαφορίας οι πρόσφυγες στη Χίο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεσμεύσεις Βίτσα για διαδικασίες ασύλου και ασυνόδευτους ανηλίκους
Την ανάληψη της ευθύνης των ασυνόδευτων ανηλίκων από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και τη σύντμηση των διαδικασιών απονομής ασύλου εντός τριών μηνών, προανήγγειλε από τη Χίο ο...
Δεσμεύσεις Βίτσα για διαδικασίες ασύλου και ασυνόδευτους ανηλίκους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας