Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τριπλή ανάπλαση με γκρίζο σημείο το γήπεδο του ΠΑΟ

Τριπλή ανάπλαση με γκρίζο σημείο το γήπεδο του ΠΑΟ

  • A-
  • A+

Τριπλή ανάπλαση, με μόνο αμφιλεγόμενο σημείο το «φύτεμα» του νέου γηπέδου του ΠΑΟ στο μελλοντικό πάρκο Γουδή, περιλαμβάνουν οι πέντε προτάσεις για αναβάθμιση της πρωτεύουσας που παρουσίασε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον δήμαρχο Αθηναίων, Γ. Καμίνη.

Στα θετικά των παρεμβάσεων, η ανάπλαση των Κουντουριώτικων και της ζώνης γύρω από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, με επίκεντρο τις προσφυγικές πολυκατοικίες που έχουν μεταβιβαστεί στην Περιφέρεια Αττικής, η αναβάθμιση του Βοτανικού, η θεσμοθέτηση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή και η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου, που δεν έχουν αποσαφηνιστεί.

Το φιλόδοξο πρόγραμμα της κυβέρνησης, που παρουσιάζεται σε μια κρίσιμη περίοδο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, θα τεθεί σε διαβούλευση με τους πολίτες, ενώ τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών έχουν αναλάβει να παρουσιάσουν τις απαιτούμενες μελέτες, από τις οποίες θα προκύψουν το χρονοδιάγραμμα και κυρίως το κόστος των έργων.

Αναφέρεται ότι οι πόροι θα εξασφαλιστούν από την Αυτοδιοίκηση, το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ είναι σαφές ότι θα υπάρξουν και επενδυτές.

Σημείο-κλειδί είναι η προτεινόμενη θέση για το νέο γήπεδο του ΠΑΟ. Η κυβερνητική πρόταση αφορά έκταση περίπου 70 στρεμμάτων πίσω από το Νοσοκομείο της Αεροπορίας, στη βόρεια πλευρά της λεωφόρου Κατεχάκη, που ανήκει στον Δήμο Αθηναίων και λειτουργεί ως φυτώριο.

Βρίσκεται όμως στη Β' ζώνη προστασίας του Υμηττού και αυτό είναι απαγορευτικό για χωροθέτηση αθλητικής εγκατάστασης μεγάλης κλίμακας. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογο εγχείρημα είχε ξεκινήσει το 2006, με τη θεσμοθέτηση της «διπλής ανάπλασης» που προέβλεπε νέο γήπεδο στον Βοτανικό σε συνδυασμό με πολυώροφο εμπορικό κέντρο σε χαρακτηρισμένο χώρο πρασίνου! Ακολούθησε μπαράζ προσφυγών, αλλά τελικά εγκαταλείφθηκε.

Ο Δήμος Αθηναίων, δήλωσε ο κ. Καμίνης, «θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια να δοθεί λύση στο γηπεδικό πρόβλημα του Παναθηναϊκού, με την προϋπόθεση να είναι σύμφωνος ο Παναθηναϊκός και να είναι δίπλα του η Πολιτεία».

Στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης καταγράφηκε συναντίληψη μεταξύ των δύο πλευρών και αναμένεται στο άμεσο μέλλον οι συζητήσεις να συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμαρχος επιθυμεί πρώτα απ' όλα να καταγραφεί ταύτιση απόψεων μεταξύ ΠΑΕ και Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού (βλ. ρεπορτάζ σελ. 27). Αν και δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί κάθε λεπτομέρεια, δεν προκύπτουν διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και Δήμου.

Αντιθέτως, αντιδράσεις θα πρέπει να αναμένονται από πλευράς του όμορου Δήμου Παπάγου-Χολαργού. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ηλ. Αποστολόπουλο, το ζωτικής σημασίας θέμα «ανάγεται σε fast track κατασκευή γηπέδου, καταλύοντας κάθε έννοια νομιμότητας και περιβαλλοντικών όρων».

Οπως μας είπε, θα εξετάσει όλες τις νομικές ενέργειες στις οποίες μπορεί να προβεί. Σε ερώτημά μας για το εάν θα προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια, απάντησε: «Θα κινηθώ με βάση τη γνώμη των κατοίκων της περιοχής. Μέχρι στιγμής τα μηνύματα που παίρνω είναι προς αυτήν την κατεύθυνση». Κινητοποιήσεις προαναγγέλλει και η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή

Από τη μεταφορά της σημερινής έδρας του «τριφυλλιού» στη λεωφόρο Αλεξάνδρας εξαρτώνται άλλες δύο παρεμβάσεις:

■ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΙΚΑ. Πρόκειται για τον χώρο ανάμεσα στον λόφο του Λυκαβηττού και τα Προσφυγικά εκατέρωθεν της λεωφόρου, που στα τέλη του 19ου αιώνα ήταν δημοτικό ακίνητο. Τμήμα του αποτελούν τα 22 στρέμματα του γηπέδου, που προτείνεται να κατεδαφιστεί για να δημιουργηθούν πάρκο και χαμηλές εγκαταστάσεις, ενδεχομένως και υπόγειο γκαράζ. Προτείνεται η ενοποίηση των δύο πλευρών με υπογειοποίηση της λεωφόρου, που πιθανόν να συνεχιστεί ώς τον κόμβο Αμπελοκήπων.

■ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ. Προβλέπεται από το Ρυθμιστικό του 1985 και υπάρχει ειδική αναφορά στο διάταγμα του 2011 για τον Υμηττό, που έμεινε όμως στα χαρτιά. Καταλαμβάνει 965 στρέμματα, από τα οποία τα 550 ανήκουν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και τα υπόλοιπα στους Δήμους Αθήνας και Ζωγράφου. Υπάρχουν ελεύθερα τμήματα της κοίτης του Ιλισού, καθώς και στρατιωτικά κτίρια που στεγάζουν πολιτιστικές χρήσεις.

Γενικόλογη είναι η αναφορά στην αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου, που διευρύνεται και περιλαμβάνει το «τρίγωνο» που ορίζουν οι οδοί Σταδίου και Ερμού, φτάνοντας όμως ώς την οδό Πειραιώς. Περιλαμβάνει νέες περιοχές, όπως το παλιό αμαξοστάσιο δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού και υποβαθμισμένες γειτονιές, όπως το Γεράνι και του Ψυρρή.

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και δημόσιων κτιρίων. Υπάρχει πρόταση για αξιοποίηση των κενών κτιρίων για στέγαση υπηρεσιών και παραχώρηση σε επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν την ευθύνη να τα συντηρήσουν. Θα εξεταστούν επίσης κίνητρα για να αποκτήσει το κέντρο μόνιμους κατοίκους.

Η παρέμβαση στον Βοτανικό ξεκινά από την ολοκλήρωση του εμπορικού κέντρου της «διπλής ανάπλασης», που θα έχει λιγότερα τετραγωνικά. Θα συνδυαστεί με την κατασκευή του νέου σταθμού των υπεραστικών ΚΤΕΛ σε ακίνητο της Αττικό Μετρό, δίπλα στον σταθμό του Βοτανικού. Η χρηματοδότησή του έχει υποβληθεί για ένταξη στο πακέτο Γιούνκερ. Σχεδιάζονται, τέλος, υποδομές αθλητισμού και πολιτισμού.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΕΜΠ: «Αναθεωρήστε την απόφαση για το γήπεδο»
«Αστοχη» χαρακτηρίζει ο Τομέας Πολεοδομίας και Χωροταξίας του Πολυτεχνείου την πρόσφατη εξαγγελία για τη χωροθέτηση του γηπέδου του ΠΑΟ στο θεσμοθετημένο μητροπολιτικό πάρκο Γουδή και απευθύνεται στον...
ΕΜΠ: «Αναθεωρήστε την απόφαση για το γήπεδο»
ΕΛΛΑΔΑ
Γήπεδο Παναθηναϊκού στου Γουδή, αλλά σε άλλη θέση
Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι οι αθλητικές εγκαταστάσεις δεν θα βρίσκονται στην καρδιά του πάρκου και ανέφερε για πρώτη φορά ότι θα αξιοποιηθεί ένα στρατόπεδο της περιοχής. Τα σχέδια της κυβέρνησης για την...
Γήπεδο Παναθηναϊκού στου Γουδή, αλλά σε άλλη θέση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ρίχνουν στην ανάπλαση
Παρά το απαγορευτικό θεσμικό πλαίσιο που αφορά την προστασία του Υμηττού, τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, την έντονη κριτική από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων,...
Το ρίχνουν στην ανάπλαση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πλήθος κόσμου στο τελευταίο «αντίο» στον Νίκο Αλέφαντο
Σκεπασμένο με τη σημαία του Ολυμπιακού συνόδεψαν τον Νίκο Αλέφαντο, στην τελευταία του κατοικία στο Α΄Νεκροταφείο της Αθήνας, συγγενείς, φίλοι, άνθρωποι του ποδοσφαίρου και της πολιτικής
Πλήθος κόσμου στο τελευταίο «αντίο» στον Νίκο Αλέφαντο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξενοδοχείο-μεγαθήριο απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο
Το πολεοδομικό σκάνδαλο με την υπογραφή του Γιώργου Καμίνη ● Στη θέση του ιστορικού θερινού θεάτρου «Αθήναιον», στη συμβολή της Πατησίων με την οδό Μάρνη, θα... σηκώσουν δεκαώροφη τουριστική μονάδα με 700...
Ξενοδοχείο-μεγαθήριο απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σκοτώθηκε φίλαθλος κατά τη διάρκεια αγώνα στην Καλαμαριά
Τραγική κατάληξη είχε ένας «διαξιφισμός» οπαδών που κατέληξε σε συμπλοκή και έγινε αφορμή για τον θάνατο του ενός από τους δυο, στη διάρκεια του αγώνα Απόλλωνα Πόντου-Χανίων.
Σκοτώθηκε φίλαθλος κατά τη διάρκεια αγώνα στην Καλαμαριά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας