• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 24.0°C
  1 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.6°C / 23.1°C
  2 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 19.9°C
  0 BF
  86%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 19.6°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 21.5°C
  0 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 17.9°C
  0 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  1 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 24.4°C
  1 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 20.9°C
  2 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.8°C
  2 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.5°C / 19.5°C
  3 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  100%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 22.3°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.5°C / 22.7°C
  1 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  1 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.4°C / 24.0°C
  0 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.3°C / 20.5°C
  0 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.7°C / 22.2°C
  1 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.3°C / 15.3°C
  2 BF
  79%
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)

Βιώνοντας το HIV/AIDS στη φυλακή

 • A-
 • A+

Τα καθημερινά ζητήματα στη διαβίωση των οροθετικών κρατουμένων μέσα στις φυλακές, η κοινωνική ανισότητα που βιώνουν, καθώς και η περιορισμένη πρόσβαση ή ο αποκλεισμός τους από βασικά αγαθά και υπηρεσίες τέθηκαν στο επίκεντρο της μελέτης που παρουσίασε χθες το Κέντρο Ζωής, κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα: «Χώροι κράτησης και HIV: Πρόληψη, θεραπεία, στήριξη».

Η γνωστή μη κυβερνητική οργάνωση για τη στήριξη ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS μπήκε την περίοδο Μαρτίου-Δεκεμβρίου 2016 σε σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας και σε χώρους διοικητικής κράτησης –συγκεκριμένα στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, στο Παράρτημα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, στις φυλακές Διαβατών και στην Αστυνομική Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης– προκειμένου να αφουγκραστεί και να καταγράψει τα προβλήματα και τις ανάγκες των οροθετικών κρατουμένων.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη μελέτη αυτή, ένα από τα σημαντικά ζητήματα που εντοπίζονται σε σχέση με τη διαβίωση των οροθετικών κρατουμένων είναι ο ελλιπής αριθμός του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Ειδικότερα, την περίοδο της έρευνας, στο μόνιμο προσωπικό του Νοσοκομείου Κρατουμένων Κορυδαλλού υπήρχε μόνο ένας παθολόγος και η διοίκηση έκρινε επιτακτική την ανάγκη πρόσληψης τουλάχιστον ενός ακόμα, καθώς και μόνιμου οδοντιάτρου και ψυχιάτρου.

Στα Διαβατά δεν υπήρχε μόνιμο ιατρικό προσωπικό. Η φυλακή συνεργαζόταν με εξωτερικούς γιατρούς και οι κρατούμενοι μεταφέρονταν για εξετάσεις στο Κέντρο Υγείας Ν. Ιωνίας. Αλλά και στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής υπήρχε μία μόνιμη γιατρός για όλους τους κρατουμένους.

Παράλληλα, σοβαρό ζήτημα αποτελεί και το γεγονός ότι οι οροθετικοί αποκλείονται από προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, πράγμα που ενισχύει το σε βάρος τους στίγμα, ενώ στα υπό μελέτη σωφρονιστικά καταστήματα δεν έχουν πρόσβαση σε θεραπευτικά προγράμματα υποκατάστασης και απεξάρτησης.

Τέλος, σε σχέση με το γεγονός ότι οι κρατούμενοι που διαγιγνώσκονται οροθετικοί μεταφέρονται στο νοσοκομείο του Κορυδαλλού, το Κέντρο Ζωής επισημαίνει ότι τα άτομα με ΗIV, όταν λαμβάνουν την απαιτούμενη φαρμακευτική αγωγή, δεν χρήζουν ως ασθενείς ιδιαίτερης νοσηλείας και ως εκ τούτου δεν είναι απαραίτητο να κρατούνται σε συγκεκριμένο χώρο.

Σύμφωνα με την οργάνωση, η απομόνωση των οροθετικών σε συγκεκριμένο κατάστημα ή τμήμα καταστήματος αίρει το ιατρικό τους απόρρητο και παραβιάζει ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο τους.

Στην ημερίδα συμμετείχαν γιατροί, κρατικοί λειτουργοί, εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών, ακαδημαϊκοί καθώς και στελέχη φορέων απεξάρτησης/υποκατάστασης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Ευτ. Φυτράκης, ο οποίος τόνισε:

«Τρία είναι τα πεδία στα οποία πρέπει να δουλέψουμε, αυτά της αναπηρίας, της περίθαλψης και των εξαρτήσεων» και έθεσε το ερώτημα «αν είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι οι οροθετικοί κρατούμενοι βρίσκονται συγκεντρωμένοι σε έναν χώρο κράτησης, κάτι που από τη μία εξασφαλίζει την ορθή παροχή υπηρεσιών χάρη στο εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά από την άλλη οδηγεί στην απομόνωση».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οροθετικές φωνές για τις ελλείψεις σε φάρμακα
Για ακόμη μία φορά καταγγέλλεται ότι η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του ΑΧΕΠΑ, που είναι και η μοναδική που καλύπτει γεωγραφικά Μακεδονία, Θεσσαλία και Ηπειρο, αδυνατεί να ανταποκριθεί ακόμη και στις στοιχειώδεις...
Οροθετικές φωνές για τις ελλείψεις σε φάρμακα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κοινωνικά στιγματισμένοι
Οι προκλήσεις για την πρόληψη, οι ελλείψεις στα αντιρετροϊκά φάρμακα σε δημόσια νοσοκομεία και ο στιγματισμός των οροθετικών είναι η αρνητική πλευρά της γενικότερα καλής εικόνας επισημάνθηκε σε συνέντευξη...
Κοινωνικά στιγματισμένοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πεθαίνοντας στη φυλακή
«Ελεγε ότι πονούσε, της έλεγαν ότι παίζει θέατρο». Αυτό καταγγέλλουν οι κρατούμενες του Κορυδαλλού για τον θάνατο της συγκρατούμενής της καρκινοπαθούς, που άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο, όπου τη...
Πεθαίνοντας στη φυλακή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακόμη να πάρει...«μυρωδιά» το κράτος
Επιστολή απέστειλαν στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έξι οργανώσεις-μέλη της Ελληνικής Πλατφόρμας ΜΚΟ για τις Ψυχοδραστικές Ουσίες με αφορμή το κάλεσμα που του απηύθυνε ο ΟΗΕ να συμμετάσχει στις εργασίες της 60ής...
Ακόμη να πάρει...«μυρωδιά» το κράτος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ψυχιατρική μεταρρύθμιση, προβλήματα και προτάσεις
Περισσότερες από τις μισές νοσηλείες του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής αφορούν ακούσιες νοσηλείες. Τρεις στις δέκα (30,2%) από αυτές εκτελούνται αυτεπάγγελτα. Στο 55% των περιπτώσεων ακούσιας νοσηλείας,...
Ψυχιατρική μεταρρύθμιση, προβλήματα και προτάσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Νοσηλεία» στο σπίτι αθόρυβα επί 15 χρόνια
​Προσφέρουν δωρεάν νοσηλεία στο σπίτι και υπηρεσίες υγείας σε συνανθρώπους μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Και μάλιστα την προσφέρουν αθόρυβα εδώ και 15 χρόνια, έχοντας φροντίσει την υγεία...
«Νοσηλεία» στο σπίτι αθόρυβα επί 15 χρόνια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας