Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 15.0°C
  2 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.4°C / 11.7°C
  1 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 10.0°C / 16.0°C
  2 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Ομίχλη
  4°C 3.9°C / 4.0°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  3 BF
  65%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  9°C 1.1°C / 16.0°C
  2 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 17.2°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.4°C
  5 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  1 BF
  95%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  1 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  2 BF
  71%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 12.2°C
  1 BF
  69%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  1 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.4°C / 13.0°C
  0 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 11.1°C
  3 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  3 BF
  65%
Είναι πολλά τα λεφτά της τιμολόγησης φαρμάκων

Ε. Χριστοφιλοπούλου, Α. Λοβέρδος (δεξιά) και Β. Κεγκέρογλου κατέθεσαν στην Εισαγγελία έγγραφα για την τιμολόγηση ακριβών φαρμάκων

EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Είναι πολλά τα λεφτά της τιμολόγησης φαρμάκων

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Την προηγούμενη Τετάρτη 3 βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προχώρησαν στην κατάθεση συμπληρωματικών εγγράφων στην Εισαγγελία Διαφθοράς σχετικά με την τιμολόγηση φαρμάκων κατά τις χρονιές 2010-2014 στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση Novartis.

Οι κ. Α. Λοβέρδος, Β. Κεγκέρογλου και η κ. Ε. Χριστοφιλοπούλου κατέθεσαν στην εισαγγελία πίνακες τιμολόγησης, αναφέροντας ότι κατά την περίοδο 2010-2014 τα φάρμακα -μεταξύ των οποίων και 318 σκευάσματα της Novartis- ακολουθούσαν πτωτική πορεία στην τιμή τους, σε αντίθεση με τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κατά τον οποίο -όπως αναφέρουν- οι τιμές αυξήθηκαν.

Παράλληλα, καταγγέλλουν την ολιγωρία της σημερινής κυβέρνησης για το 2015 και ειδικά του τότε υπουργού, Π. Κουρουμπλή, υποστηρίζοντας ότι δεν προχώρησε σε διαπραγμάτευση τιμών με τις φαρμακευτικές, προσφέροντας έτσι κέρδος στις πολυεθνικές εταιρείες του χώρου.

Ωστόσο, μια προσεκτική ανάγνωση στα έγγραφα αναδεικνύει μια σειρά από ερωτήματα που χρήζουν όντως διερεύνησης, αλλά όχι τόσο προς την κατεύθυνση που δείχνουν οι 3 βουλευτές.

Ειδικότερα:

◼ Σε όλους τους πίνακες που παραθέτουν η τιμή των φαρμάκων είναι η λιανική και όχι η χονδρική, η τιμή δηλαδή που αγοράζουν τα νοσοκομεία και που είναι σαφώς φτηνότερη.

Συν τοις άλλοις, στους περισσότερους πίνακες περιλαμβάνονται ακριβά φάρμακα που σε καμία περίπτωση δεν αγοράζει κάποιος από το φαρμακείο της γειτονιάς του σε λιανική τιμή.

Για παράδειγμα, το Gilenya, φάρμακο που περιλαμβάνεται στη σχετική λίστα, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του τρίτου σταδίου της σκλήρυνσης κατά πλάκας και προσφέρεται αποκλειστικά στα νοσοκομεία.

Συνεπώς, θα μπορούσε να πει κανείς ότι η εν λόγω λίστα στο θέμα των τιμών προσφέρεται για εντυπώσεις και όχι για ουσία.

◼ Οι 3 βουλευτές μιλούν για κέρδος των πολυεθνικών λόγω της μη διαπραγμάτευσης.

Το ερώτημα που ανακύπτει εδώ είναι πώς είχαν κέρδος μόνο οι πολυεθνικές και όχι και οι ελληνικές εταιρείες, αφού η όποια διαπραγμάτευση αφορά και τους δύο κλάδους; Και όμως, στα έγγραφα, οι ελληνικές εταιρείες δεν αναφέρονται πουθενά.

◼ Στο ίδιο πλαίσιο, αφού άργησε να γίνει διαπραγμάτευση, πώς ακριβώς είχαν κέρδος οι εταιρείες απ’ τη στιγμή που για ολόκληρο σχεδόν το 2015 ακολουθούσαν τις τιμές που είχε θεσπίσει -ακολουθώντας τον μέσο όρο των 3 φτηνότερων τιμών της Ε.Ε.- το υπουργείο το 2014, περίοδο κατά την οποία υποστηρίζουν ότι υπήρξε μείωση τιμών;

◼ Γιατί οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης -αλλά και η υπόλοιπη αντιπολίτευση- δεν ανέδειξαν το θέμα τότε και περίμεναν να ξεσπάσει το σκάνδαλο Novartis για να προχωρήσουν στην κατάθεση των εγγράφων;

Δεν ήξεραν ότι η μη διαπραγμάτευση έγινε εν γνώσει των θεσμών;

◼ Στα συμπληρωματικά έγγραφα αναφέρονται οι περιπτώσεις δύο σκευασμάτων της Novartis και η διακύμανση της τιμής τους.

Πρόκειται για το Eucreas, φάρμακο για τον διαβήτη, και το Lucentis, φάρμακο για τη θεραπεία της ωχράς κηλίδας.

Σημειώνεται λοιπόν πως το Eucreas εισήχθη στην ελληνική αγορά με τιμή 130,26 ευρώ το 2009, όταν ακόμα οι τιμές των φαρμάκων καθορίζονταν από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Την επόμενη ακριβώς χρονιά, η τιμή του πέφτει στα 75,22 ευρώ(!), μια εντυπωσιακή δηλαδή πτώση τιμής κατά 55 ευρώ!

Συνήθως, η μείωση τιμών κατ’ έτος για ένα πρωτότυπο φάρμακο δεν ξεπερνά το 3-5%.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τη μείωση που ακολούθησε το φάρμακο στη συνέχεια: 2011 στα 73,12 ευρώ, 66,09 ευρώ και 64,44 ευρώ (3 τιμολογήσεις μέσα στη χρονιά), για να φτάσει στα 47,04 ευρώ το 2015.

Μέσα δηλαδή σε πέντε χρόνια η συνολική μείωση της τιμής ήταν χαμηλότερη από εκείνη του 2010!

Αν σκεφτεί κανείς πως το Eucreas αποτέλεσε πρώτης γραμμής φάρμακο -παρ’ όλο που ουσιαστικά αποτελεί δεύτερης γραμμής- και ότι στην Ελλάδα έχουμε περί το 1,3 εκατ. διαβητικούς, αντιλαμβάνεται πόσα χρήματα έβγαλε η Novartis εκείνη τη χρονιά πριν η τιμή του πέσει κατά 40% στην επόμενη τιμολόγηση.

Κάτι ανάλογο ισχύει και με το Lucentis, το οποίο πήρε αρχική τιμή το 2009 στα 1.524,99 ευρώ και την αμέσως επόμενη χρονιά η τιμή του έπεσε στα 1.059,60, δηλαδή 475 ευρώ κάτω!

Ως το 2015 η τιμή του φαρμάκου είχε φτάσει στα 793,92 ευρώ, όπερ σημαίνει πως και εδώ η συνολική μείωση στην πενταετία ήταν μικρότερη από εκείνη που έγινε το 2010!

Το ποιος καθόριζε αυτές τις τιμές ειδικά κατά την περίοδο που η τιμολόγηση αποτελούσε ευθύνη του υπουργείου Ανάπτυξης, με ποιο σκεπτικό και πόσα χρήματα έβγαλε τελικά η εταιρεία είναι κάτι που απασχολεί πλέον τις εισαγγελικές αρχές και την οικονομική αστυνομία.

Ισως οι Αρχές θα έπρεπε να ελέγξουν και την τύχη που είχαν οι έρευνες πριν από 6 χρόνια για το διαβόητο «σκάνδαλο της ωχράς κηλίδας», που είχε να κάνει με την παράνομη εξαγωγή φαρμάκων, μια ιστορία που άρχισε έπειτα από καταγγελία στο ΣΔΟΕ.

«Εκατοντάδες φαρμακοποιοί, ιδιοκτήτες φαρμακαποθηκών και γιατροί φαίνεται να εμπλέκονται σε ένα τεράστιο κύκλωμα εξαγωγής φαρμάκων μεγάλης αξίας (με κύριο τμήμα της απάτης το σκεύασμα για την καταπολέμηση του συγκεκριμένου οφθαλμολογικού προβλήματος), τα οποία επισήμως φαίνεται να πληρώνονται από το Ελληνικό Δημόσιο και να έχουν χορηγηθεί σε Ελληνες ασθενείς. Ηδη το ΣΔΟΕ έχει ζητήσει τη δικαστική συνδρομή της Γερμανίας, ενώ η δράση του κυκλώματος φαίνεται να επεκτείνεται από την Αθήνα ώς την Καλαμάτα και από τη Θεσσαλονίκη ως την Κέρκυρα...» ανέφερε χαρακτηριστικά τότε η εφημερίδα «Το Βήμα» (29.4.2012).

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο κάδρο ένα πρώην στέλεχος της Novartis
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το 44χρονο στέλεχος της εταιρείας που αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, τα Χριστούγεννα βρισκόταν στη Ρώμη παρέα με πρώην κορυφαίο στέλεχος της Novartis που είχε...
Στο κάδρο ένα πρώην στέλεχος της Novartis
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι τετρακόσιες χιλιάδες του διαφημιστή
Πέντε μη πολιτικά πρόσωπα παρείχαν εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου στην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται για το σκάνδαλο της Novartis.
Οι τετρακόσιες χιλιάδες του διαφημιστή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Ελλάδα αφετηρία για κέρδη παγκοσμίως
Μία από τις βασικές πτυχές του σκανδάλου Novartis είναι οι τιμές των νέων φαρμάκων που εισήγαγε η εταιρεία στην Ελλάδα. Οσο ακριβότερα τιμολογούσε ένα φάρμακο η Novartis στη χώρα μας τόσο περισσότερα...
Η Ελλάδα αφετηρία για κέρδη παγκοσμίως
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγκλημα εκ... προμελέτης
Ο ξυλοδαρμός μέχρι θανάτου του Αμερικανού τουρίστα στο συγκεκριμένο σημείο του νησιού δεν προκαλεί έκπληξη. Χιλιάδες μεθυσμένοι γυρνούν στους δρόμους κάθε καλοκαίρι, οι συμπλοκές είναι στην ημερήσια διάταξη,...
Εγκλημα εκ... προμελέτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεσμεύονται λογαριασμοί
​Η έρευνα για την υπόθεση Novartis, που ξεκίνησε με εφόδους σε σπίτια, κατασχέσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, φαίνεται πως αρχίζει να αποδίδει καρπούς. Χθες, δημοσίευμα του...
Δεσμεύονται λογαριασμοί
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Φωνή» και στους ασθενείς
Σειρά αναδιοργανωτικών μέτρων στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, αλλά και μια έκπληξη ως προς τον νέο ρόλο που θα παίξει η Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ Α.Ε.) περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου...
«Φωνή» και στους ασθενείς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας