Ο περιώνυμος ΣΜΑ Ευκαρπίας εγκαινιάστηκε μεν χθες, αλλά η παρουσία των ΜΑΤ έδειξε ότι ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων δεν έχει πείσει τους πολίτες στη δυτική Θεσσαλονίκη.
Περί τα εξήντα άτομα μάλιστα, παρά τη βροχή, διαμαρτυρήθηκαν αποδοκιμάζοντας όσους προσήλθαν, κάποιοι δε πέρασαν από την… πίσω πόρτα.
Στην τελετή, με εξαίρεση τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, δεν έδωσε το «παρών» κανένας άλλος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κυριάρχησαν οι αυτοδιοικητικοί που προέρχονται από τη Ν.Δ.
Μπορεί η τελετή των 15.000 ευρώ να έγινε χωρίς άλλα παρατράγουδα, ωστόσο ο κύκλος των διευκρινίσεων και των επιπλέον διαβεβαιώσεων κρίθηκε αναγκαίο να ανοίξει διότι, παρ’ όλα τα λεχθέντα, στον ΣΜΑ όλα είναι μεν… καλά, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν καλύτερα...
Γι’ αυτό και ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε μεν στα οφέλη για τη δυτική Θεσσαλονίκη -μείωση του κυκλοφοριακού φορτίου, των ατμοσφαιρικών ρύπων, του κόστους μεταφοράς των απορριμμάτων-, αλλά φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι η λειτουργία του ΣΜΑ «δεν έχει καμιά σχέση με τη λειτουργία του παρακείμενου εργοστασίου ΤΙΤΑΝ», δηλαδή με την καύση απορριμμάτων.
Τάχθηκε δε υπέρ της δημιουργίας επιτροπής ελέγχου της λειτουργίας του ΣΜΑ μέσα και έξω από τον ΦοΔΣΑ ως εγγύηση για την καλή και σωστή λειτουργία του έργου (υπόσχεση που πολύ ακούγεται, αλλά κανένας δεν έχει εξηγήσει πώς θα γίνει πράξη και από πότε, όπως και τα σχετικά με τις αόριστες εξαγγελίες για διαμορφώσεις του περιβάλλοντος χώρου ή του ρέματος).
Για τον πρόεδρο του ΦοΔΣΑ Κ. Μακεδονίας Μιχάλη Γεράνη είναι πάντως έργο που «η πόλη το απαιτούσε και το περιβάλλον το χρειαζόταν, είναι έργο πολιτισμού», ενώ, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις, σημείωσε πως «είναι απόδειξη ότι η Αυτοδιοίκηση μπορεί να παίρνει και να υλοποιεί μεγάλες και δύσκολες αποφάσεις».
Εδωσε δε τη διαβεβαίωση ότι «στον ΣΜΑ δεν θα γίνεται καμία άλλη δραστηριότητα πέραν της μεταφόρτωσης και απολύτως καμία δραστηριότητα που να έχει σχέση με διαφορετικές μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων».
Θερμά λόγια για το έργο και από τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος αποκάλεσε «μυθεύματα και παράλογες ιστορίες» τις αντιδράσεις για το έργο.
Κάτοικοι και εκπρόσωποι του Δικτύου Φορέων ενάντια στον ΣΜΑ καθώς και μέλη της ΛΑ.Ε. παραβρέθηκαν πάντως άλλη μία φορά έξω από τον σταθμό προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη λειτουργία του.
«Το έργο είναι κόντρα στον εθνικό σχεδιασμό για τα απορρίμματα» λέει στην «Εφ.Συν.» το μέλος του Δικτύου, Μιχάλης Σπάσος.
Και όπως τονίζει, «η φαραωνική του λογική αποδεικνύεται από τη λειτουργία δύο πρεσών συμπίεσης, ενώ κατασκεύασαν πέντε. Λένε ότι θα επεξεργάζονται λιγότερα σκουπίδια, αλλά η αλήθεια είναι ότι τα σκουπίδια μειώθηκαν εξαιτίας της κρίσης… Θα περιμένουμε να δούμε τα έργα που υποσχέθηκαν και τους μικρότερους ΣΜΑ σε άλλα σημεία του νομού».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας