• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.2°C / 34.0°C
  4 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 33.0°C
  2 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.7°C / 34.4°C
  2 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.4°C / 32.9°C
  5 BF
  33%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 32.0°C
  2 BF
  29%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 29.2°C
  3 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  1 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 29.3°C
  5 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 29.0°C
  4 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 29.4°C
  5 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 29.0°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  2 BF
  46%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 32.9°C
  4 BF
  35%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.6°C / 31.6°C
  3 BF
  42%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 29.9°C
  4 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.8°C / 33.2°C
  4 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 33.3°C / 33.3°C
  4 BF
  37%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 27.8°C / 30.3°C
  3 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  3 BF
  58%

Τα γραφεία του ΕΤΑΑ

EUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Στα «μαλακά» 4 υπάλληλοι για αφαίμαξη του ΕΤΑΑ

 • A-
 • A+

Πιο μαλακά δεν γινόταν να πέσουν οι 4 υπάλληλοι του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) που είχαν προβεί παράνομα στην καταβολή του χρηματικού ποσού των 239.845 ευρώ προς την εταιρεία «Ευρωθεραπεία- Αθήναιον Α.Ε.», η οποία κατείχε την κλινική «ΝΕΟΝ ΑΘΗΝΑΙΟΝ-M.D. HOSPITAL A.E.» Πρόκειται για μια υπόθεση που είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» στις 30/11 και στις 8/12/2015.

Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι είχαν εγκρίνει την καταβολή του προαναφερόμενου ποσού για οφειλόμενα νοσήλια του ΕΤΑΑ προς την εν λόγω εταιρεία, χωρίς την απαιτούμενη από τον νόμο επισύναψη της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

Και επιπλέον δίχως να γίνει συμψηφισμός με τις ογκώδεις οφειλές που είχε η εταιρεία προς τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες υπερέβαιναν το 1,3 εκατ. ευρώ προς το ΕΤΑΑ και το 1,7 εκατ. ευρώ προς το ΙΚΑ.

Είναι ενδεικτικό ότι στους υπαλλήλους που παρανόμησαν επιβλήθηκε η ποινή της επίπληξης, ενώ εκπληκτικό είναι το γεγονός ότι η μία εξ αυτών έλαβε και «επιβράβευση» καθώς στη συνέχεια αποσπάστηκε στο υπουργείο Εργασίας με την υπογραφή του υφυπουργού Τάσου Πετρόπουλου.

Επίσης, κατά… σύμπτωση, η συγκεκριμένη υπάλληλος είχε συνήγορο υπεράσπισης στις κατηγορίες που τη βάρυναν τη γυναίκα του υφυπουργού, δικηγόρο Αθηνά Βερροίου.

Πιο συγκεκριμένα, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΤΑΑ στις 10/2/2016 αποφασίστηκε η άσκηση ποινικής δίωξης για την υπόθεση «Αθήναιον» σε 4 υπαλλήλους, όπως άλλωστε προτεινόταν και στο πόρισμα της σχετικής ΕΔΕ που είχε διεξαχθεί από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Επιθεώρησης του ΕΤΑΑ με εντολή του προέδρου του Ταμείου.

►1. Για παράβαση υπαλληλικού καθήκοντος κατά υπαλλήλου που το 2013 ασκούσε καθήκοντα προϊσταμένης Τμήματος Λογιστηρίου της Διεύθυνσης Οικονομικών των Τομέων Υγειονομικών, η οποία όμως στις 20/12/2013 υπέγραψε την εντολή πληρωμής προς την εταιρεία «Ευρωθεραπεία-Αθήναιον Α.Ε.» ως αναπληρώτρια διευθύντρια Οικονομικών, χωρίς να ελέγξει ως όφειλε τη νομιμότητα της εν λόγω εντολής και, συγκεκριμένα, αν επισυναπτόταν η φορολογική και η ασφαλιστική ενημερότητα ΙΚΑ.

►2. Για παράβαση υπαλληλικού καθήκοντος κατά υπαλλήλου που συνέταξε και υπέγραψε δεύτερη κατά σειρά, ως αναπληρώτρια προϊσταμένη λογιστηρίου, κατά την ίδια ημερομηνία, την εντολή πληρωμής προς την εταιρεία χωρίς αυτή να συνοδεύεται από φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα ΙΚΑ.

►3. Για ατελή εκπλήρωση καθήκοντος κατά της προϊσταμένης του Τμήματος Ελέγχου, διότι ενώ στις 15/7/2013 παρέλαβε έγγραφο της Νομικής Υπηρεσίας του ΕΤΑΑ με το οποίο γνωστοποιούνταν η αίτηση εξυγίανσης (άρθρο 99) που είχε υποβάλει η «Ευρωθεραπεία-Αθήναιον Α.Ε.» στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, δεν έδωσε τη δέουσα σημασία σε αυτό με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η ένταξη της εταιρείας στις ρυθμίσεις του σχετικού νόμου.

Και επιπλέον το συγκεκριμένο έγγραφο δεν βρέθηκε στον φάκελο της εταιρείας που τηρείται στο Τμήμα Εσόδων! Στο έγγραφο, που έφερε την υπογραφή του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Νομικών Υποθέσεων του ΕΤΑΑ, αναφερόταν ότι, δεδομένης της αίτησης εξυγίανσης της κλινικής, λαμβανομένης υπόψη της οφειλής της προς το Ταμείο και προς προστασία των συμφερόντων του Ταμείου θα πρέπει να γίνεται παρακράτηση και συμψηφισμός των οφειλόμενων νοσηλίων που τυχόν δικαιούται η κλινική από αυτό.

Για την ιστορία, αξίζει να αναφερθεί ότι σήμερα η κλινική «Νέο Αθήναιον» έχει βάλει λουκέτο και βρίσκεται στη διαδικασία της πτώχευσης χρωστώντας τεράστια χρηματικά ποσά και στους εργαζόμενους.

►4. Για παράλειψη δίωξης και τιμωρίας πειθαρχικού παραπτώματος κατά υπαλλήλου που εκτελούσε χρέη αναπληρωτή διευθυντή Οικονομικών από 25/11/2013.

Ο συγκεκριμένος, αν και έλαβε σαφή υπόδειξη με έγγραφο/γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του Ταμείου στις 16/10/2014 προκειμένου να διερευνήσει αν η «Ευρωθεραπεία-Αθήναιον Α.Ε.» είχε πληρωθεί με το ποσόν των 239.845 ευρώ χωρίς να έχει προσκομίσει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και να διαπιστώσει τη διάπραξη ή μη τυχόν παράβασης καθήκοντος από τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους, απάντησε με έγγραφο στη Νομική Υπηρεσία, έπειτα από 8 ολόκληρους μήνες (4/8/2015). Σε αυτό ενημέρωνε ότι δεν βρέθηκε στο αρχείο ενταλμάτων φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα της εταιρείας.

Η κατώτερη των ποινών

Οι 4 υπάλληλοι του ΕΤΑΑ κλήθηκαν σε απολογία και σε συνεδρίασή του το Δ.Σ. του ΕΤΑΑ στις 7/9/2016 αποφάσισε να επιβάλει τη χαριστική ποινή της επίπληξης, δηλαδή την κατώτερη των ποινών, στους τρεις πρώτους υπαλλήλους, ενώ στον τέταρτο επιβλήθηκε η ποινή της περικοπής μισθού 5 ημερών.

Και μάλιστα αυτή η ανώδυνη «καταδίκη» των υπεύθυνων υπαλλήλων επιβλήθηκε από τα μέλη του Δ.Σ. του ΕΤΑΑ με οριακή πλειοψηφία (5-4).

Τι κι αν τα διαπραχθέντα αδικήματα συνδέονται με τις μάστιγες της εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής από τα οποία έγινε ζημιά στο ΕΤΑΑ με την πληρωμή του «Αθήναιον», λόγος για τον οποίο θα περίμενε κανείς την παραπομπή των συγκεκριμένων υπαλλήλων στο αρμόδιο Ανώτερο Πειθαρχικό Συμβούλιο από το Δ.Σ. του Ταμείου, γεγονός που θα επέφερε μεγαλύτερες ποινές;

Είναι αξιοσημείωτο ότι στη σχετική ΕΔΕ που προηγήθηκε δεν ήρθε υπόψη της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Επιθεώρησης του ΕΤΑΑ, που τη διενεργούσε, το γεγονός ότι υπήρχαν δύο έγγραφα με εντολή πληρωμής προς το «Αθήναιον» -και όχι μόνο ένα- προς την τράπεζα Eurobank.

Εγείρεται δηλαδή ζήτημα διπλής πληρωμής προς την κλινική. Λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος του ΕΤΑΑ, Στέλιος Πλιάκης, ανέφερε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ταμείου στις 7/9/2016: «… πρέπει να ζητήσουμε για να είμαστε δίκαιοι και κάποια συμπληρωματική ΕΔΕ για το θέμα αυτό, καθώς και γιατί δεν έχει δοθεί το στοιχείο αυτό στην αρχική ΕΔΕ».

Κι ακόμη ότι το πόρισμα που προέκυψε από την ΕΔΕ δεν καταλόγισε στους 4 υπαλλήλους ευθύνες για την καταβολή του ποσού των 239.845 ευρώ και συνεπώς για τη ζημιά που προκλήθηκε στο ΕΤΑΑ από την καταβολή στην «Ευρωθεραπεία-Αθήναιον Α.Ε.», παρά μόνο για το γεγονός της μη καταβολής φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι η πρώτη εκ των 4 υπαλλήλων του ΕΤΑΑ που υπέγραψε το ένταλμα να πληρωθεί το «Αθήναιον» ανέθεσε την υπεράσπισή της στη σύζυγο του υφυπουργού Εργασίας, Τάσου Πετρόπουλου, τη δικηγόρο Αθηνά Βερροίου.

Και ότι στη συνέχεια στις 2/12/2016, μόλις 3 μήνες αφού της επιβλήθηκε η ποινή της επίπληξης, η συγκεκριμένη υπάλληλος αποσπάστηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του ΕΤΑΑ στο υπουργείο Εργασίας και συγκεκριμένα στη Διεύθυνση Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου.

Με τις υπογραφές της Ολγας Γεροβασίλη, του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη.

Βέβαια και στα δύο αυτά γεγονότα μπορεί να μην έχει συντελεστεί κάποια παρανομία, αλλά στην πραγματικότητα ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι απαραίτητα και ηθικό.

Ενδελεχής έρευνα

Η υπόθεση της κλινικής «Νέο Αθήναιον» αποτέλεσε την αφορμή προκειμένου να ξεκινήσει ενδελεχής έρευνα τον Φεβρουάριο του 2015 από μικτό κλιμάκιο ελεγκτών (Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και υπουργείο Εργασίας) γι’ αυτή την υπόθεση, αλλά και συνολικότερα για την εξόφληση παρόχων υγείας από όλους τους τομείς του ΕΤΑΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ήδη έχει εκδοθεί πολυσέλιδη σχετική έκθεση ελέγχου στην οποία διαπιστώνονται ότι ιδιωτικά θεραπευτήρια εισέπρατταν οφειλές από το ΕΤΑΑ δίχως την καταβολή φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας και έχοντας εξασφαλίσει παράνομα την είσοδό τους στην ευνοϊκή νομοθετική ρύθμιση για τις οφειλές τους προς το Ταμείο, χωρίς να έχουν τις προϋποθέσεις.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το Γενικό Λογιστήριο προειδοποιούσε, κράτος και διοίκηση αδιαφορούσαν
​Οι χρόνιες παθογένειες στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) και στο πρώην ΤΣΑΥ ήταν αυτές που επέτρεψαν τις κομπίνες, οι οποίες εξασφάλιζαν τη δυνατότητα σε μεγάλες ιδιωτικές κλινικές να...
Το Γενικό Λογιστήριο προειδοποιούσε, κράτος και διοίκηση αδιαφορούσαν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο σκοτάδι παραμένει η μεγάλη αφαίμαξη του Ταμείου Υγειονομικών
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η «Εφ.Συν.» παρουσιάζει το πόρισμα της γενικής επιθεωρήτριας Δημ. Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου για το ΤΣΑΥ/ΕΤΑΑ. «Χρυσές» κομπίνες, παράνομες πληρωμές εκατ. ευρώ σε ιδιωτικές κλινικές και...
Στο σκοτάδι παραμένει η μεγάλη αφαίμαξη του Ταμείου Υγειονομικών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιστολή για ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.»
Επιστολή για το ρεπορτάζ μας «Στα μαλακά 4 υπάλληλοι για αφαίμαξη του ΕΤΑΑ» λάβαμε από τον διοικητή του ΕΦΚΑ, Θανάση Μπακαλέξη: Στις 6 Μαρτίου δημοσιεύθηκε άρθρο σας στην «Εφημερίδα των Συντακτών» με τίτλο...
Επιστολή για ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιστολή για δημοσίευμα της «Εφ.Συν.»
Από τον πρώην πρόεδρο του ΕΤΑΑ, Στυλιανό Πλιακή, λάβαμε την παρακάτω επιστολή: Σχετικά με δημοσίευμα του συντάκτη σας κ. Τάσου Σαραντή στο φύλλο της 6-3-2017 της «Εφημερίδας των Συντακτών» με τίτλο «Στα μαλακά...
Επιστολή για δημοσίευμα της «Εφ.Συν.»
ΥΓΕΙΑ
Παράνομες πληρωμές σε ιδιωτικά θεραπευτήρια
Τα χρήματα καταβάλλονταν δίχως οι κλινικές να δίνουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, όπως απαιτείται, και δίχως το Ταμείο να συμψηφίζει (αφαιρεί) τις οφειλές (των κλινικών) προς αυτό. Το θέμα...
Παράνομες πληρωμές σε ιδιωτικά θεραπευτήρια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μια επιστολή και η απάντησή μας
Η κ. Αθηνά Βέρροιου, δικηγόρος, διαχειρίστρια της Δικηγορικής Εταιρείας Α. ΒΕΡΡΟΙΟΥ–Α. ΚΟΥΤΣΟΚΕΡΑ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ, μας έστειλε την παρακάτω επιστολή σχετικά με το χθεσινό μας δημοσίευμα «Στα “μαλακά” 4 υπάλληλοι...
Μια επιστολή και η απάντησή μας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας