• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.1°C / 12.8°C
  2 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  7°C 3.5°C / 8.5°C
  0 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.8°C / 11.8°C
  3 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  1 BF
  75%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.9°C / 8.9°C
  2 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.6°C / 8.0°C
  1 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.3°C / 4.4°C
  1 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 10.7°C
  1 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 13.1°C
  2 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 5.9°C / 8.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 15.2°C
  5 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.5°C / 7.5°C
  0 BF
  59%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.3°C / 9.4°C
  2 BF
  76%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 5.8°C / 10.4°C
  1 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.1°C / 13.0°C
  2 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.2°C / 7.1°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.8°C / 8.7°C
  0 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  2 BF
  65%

Η Ελλάδα με το μεσογειακό κλίμα χρειάζεται διπλάσιες ποσότητες ενέργειας για θέρμανση από τη Δανία, γιατί δεν έχει εφαρμόσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα για «έξυπνα» σπίτια

dreamstime

Πρώτη καταδίκη για την ενεργειακή συμπεριφορά κτιρίων

 • A-
 • A+

Το 40% της ενέργειας στην Ε.Ε. καταναλώνεται στον κτιριακό τομέα, ο οποίος συμβάλλει στο 40% των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.

Τα «σπάταλα» κτίρια κυριαρχούν στη χώρα μας, δεδομένου ότι το 60% των περίπου 5,5 εκατ. οικοδομών έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1980, χρονιά που τέθηκε σε εφαρμογή ο πρώτος κανονισμός για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Υπολογίζεται ότι μόνο το 18% διαθέτει κουφώματα με διπλά τζάμια και περίπου το 40% έχει θερμομόνωση, ενώ η εικόνα είναι πολύ χειρότερη στις λαϊκές γειτονιές.

Η Ελλάδα με το μεσογειακό κλίμα χρειάζεται διπλάσιες ποσότητες ενέργειας για θέρμανση από τη Δανία γιατί δεν έχει εφαρμόσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα για «έξυπνα» σπίτια.

Χθες ήρθε η πρώτη καταδίκη της χώρας από το ευρωπαϊκό δικαστήριο γιατί, παρά την υποχρέωση που απορρέει από την κοινοτική οδηγία 244/2012, δεν υπέβαλε ώς τις 30 Ιουνίου του 2012 έκθεση με τα μέτρα που εφαρμόζει για τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων.

Είναι δεδομένο ότι οι Βρυξέλλες θα επανέλθουν και η ενδεχόμενη νέα καταδικαστική απόφαση θα συνοδεύεται από τσουχτερό πρόστιμο.

Υπό την απειλή των προστίμων το υπουργείο Περιβάλλοντος εκπονεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που εξασφαλίζει βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς των κτιρίων αλλά και θέσεις εργασίας στον δοκιμαζόμενο κατασκευαστικό τομέα.

Το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» ξεκίνησε το 2014, αλλά λόγω περιορισμένων κονδυλίων δεν μπόρεσε να καλύψει περίπου 45.000 αιτήσεις.

Την περασμένη χρονιά εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση 8.000 αιτήσεων, ενώ ξεκίνησε η συστηματική προσπάθεια για να εκπονηθούν προγράμματα παρεμβάσεων που υποβλήθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες μετά την προθεσμία και δεν έχουν ληφθεί υπόψη στη χθεσινή καταδικαστική απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου.

Νέα κίνητρα

«Επεξεργαζόμαστε ένα διευρυμένο πρόγραμμα για την ενεργειακή απόδοση και την εξοικονόμηση κτιρίων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα» διευκρίνισε στην «Εφ.Συν.» στενός συνεργάτης του υπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Σταθάκη, και σημείωσε ότι «είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για τα νοικοκυριά και τη βιομηχανία».

Τα μέτρα που εξετάζονται εναρμονίζονται με τους στόχους της Ε.Ε. για το 2020, που συνοδεύονται από χρηματοδοτήσεις ύψους 20 δισ. ευρώ για το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών.

Οι σημαντικότερες αλλαγές αφορούν τον διαχειριστή του προγράμματος, που θα ανατεθεί αποκλειστικά στο Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ). Θα αυξηθούν από τρεις σε έξι οι κατηγορίες των ωφελουμένων και τα κίνητρα θα στοχεύουν κυρίως στα μεσαία εισοδήματα.

Επιπλέον θα μηδενιστεί το κόστος για την υποβολή φακέλου καθώς η διαδικασία θα αποσυνδεθεί από τους τραπεζικούς οργανισμούς και θα απλοποιηθεί η ένταξη στο σύστημα, αφού οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στον ΕΤΕΑΝ μέσω του διαδικτύου ώστε να εξασφαλίζεται διαφάνεια στην αξιολόγηση της πρότασης.

Θα υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής του ωφελούμενου, ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή, με ίδια κεφάλαια, πιθανότατα με την παροχή φορολογικών κινήτρων.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ειρηνευτική... εγκύκλιος στον «εμφύλιο» της θέρμανσης των πολυκατοικιών
Θα προβλέπει ότι όσοι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων αποφασίσουν να εκμεταλλευτούν τον πρόσφατο νόμο και να εγκαταστήσουν δικό τους σύστημα χωρίς την έγκριση της γενικής συνέλευσης δεν θα επιβαρύνονται στις...
Ειρηνευτική... εγκύκλιος στον «εμφύλιο» της θέρμανσης των πολυκατοικιών
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Γενναία κίνητρα για «απόσυρση» γερασμένων κτιρίων
Ενα φιλόδοξο πρόγραμμα του υπ. Περιβάλλοντος θέλει να αλλάξει τις όψεις των αστικών κέντρων. Οι παρεμβάσεις θα αφορούν παλιές ενεργοβόρες πολυκατοικίες, αλλά τη διαφορά στο περιβάλλον θα την κάνει αν...
Γενναία κίνητρα για «απόσυρση» γερασμένων κτιρίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η σύμβαση θα ξεσκουριάσει στη διαιτησία
​Για μονομερή και ανεπίτρεπτη μεταβολή τής σύμβασης του 2003 εγκαλεί το υπουργείο Περιβάλλοντος την «Ελληνικός Χρυσός» και γι' αυτόν τον λόγο προσέφυγε στη διαιτησία που θεωρεί ότι είναι ο ασφαλέστερος και...
Η σύμβαση θα ξεσκουριάσει στη διαιτησία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ερώτηση βουλευτών για το φακέλωμα
​Στη Βουλή φτάνει το θέμα του φακελώματος πολιτών και μαζικών φορέων της δυτικής Θεσσαλονίκης από ιδιωτική εταιρεία επικοινωνίας. Με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων...
Ερώτηση βουλευτών για το φακέλωμα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Υπογραφωρύχοι...
Συλλαλητήριο στην Ιερισσό οργανώνουν την Κυριακή κάτοικοι και φορείς της Χαλκιδικής, διαμαρτυρόμενοι για την εξόρυξη χρυσού και την καταστροφή του περιβάλλοντος. «Η περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική...
Υπογραφωρύχοι...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η «Ελληνικός Χρυσός» κατεβαίνει από τα... κεραμίδια
Μέσα στην εβδομάδα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προχωρήσει στην έκδοση της άδειας λειτουργίας του εργοστασίου εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας. Αντίθετα, οι άδειες για το εργοστάσιο μεταλλουργίας...
Η «Ελληνικός Χρυσός» κατεβαίνει από τα... κεραμίδια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας