• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.3°C / 31.6°C
  3 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.8°C / 29.9°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 32.0°C
  1 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.6°C / 29.9°C
  2 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  1 BF
  47%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 25.1°C / 30.0°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 24.5°C / 26.4°C
  2 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  2 BF
  23%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.7°C / 28.3°C
  1 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.5°C / 30.9°C
  3 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.4°C
  1 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.6°C / 27.7°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  54%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 31.1°C
  3 BF
  45%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.5°C / 29.4°C
  2 BF
  44%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  4 BF
  37%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.0°C / 32.7°C
  2 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  27°C 25.3°C / 27.1°C
  0 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 29.7°C
  2 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.2°C / 18.2°C
  1 BF
  80%

Μια αδειοδότηση με άρωμα Ν.Δ.

 • A-
 • A+

Κόντρα στις εισηγήσεις δύο υπουργείων και με διαδικασίες fast track, πριν καν προλάβουν να φτάσουν στην Καβάλα οι ελεγκτές-επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας εξέδωσε απόφαση έγκρισης της νέας εταιρείας του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη με την επωνυμία «Λιπάσματα Νέας Καρβάλης Α.Ε.».

Τόσο το υπουργείο Εργασίας όσο και το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης είχαν γνωμοδοτήσει αρνητικά στην αίτηση μεταβίβασης της άδειας παραγωγής και εμπορίας αμμωνίας, οξέων και αζωτούχων λιπασμάτων από την «ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ» στη νεοϊδρυθείσα εταιρεία.

Παρ' όλα αυτά, με απόφαση την οποία υπογράφει ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος, που συνδέεται πολιτικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η εταιρεία πήρε την άδεια.

Η «Εφ.Συν.» είχε αποκαλύψει μόλις τέσσερις μέρες πριν από την αδειοδότηση το σκάνδαλο των Λιπασμάτων Καβάλας (18.2.2017, «Οι ευλογημένες τοξικές μπίζνες του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη») και τις πρόσφατες μεθοδεύσεις μιας εταιρείας με χρέη που ξεπερνούν συνολικά τα 240 εκατομμύρια ευρώ (προς ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΙΚΑ, τράπεζες και εργαζόμενους).

Η «Εφ.Συν.» είχε αποκαλύψει τον τρόπο δημιουργίας διάδοχων εταιρειών με σκοπό η επιχείρηση του Λαυρεντιάδη να αποφύγει τις σοβαρές ευθύνες που της αναλογούν

Στις 16 Ιανουαρίου 2017 η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ισχυριζόταν σε επίσημο έγγραφό της προς το υπουργείο Εργασίας πως η εταιρεία από την οποία ζητούνταν η άδεια δεν ήταν η γνωστή ELFE (πρώην Βιομηχανία Λιπασμάτων Καβάλας) αλλά η διάδοχη εταιρεία ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ.

Ο ισχυρισμός ήταν εσφαλμένος, όπως αποδεικνύει πλήθος εγγράφων που είχαμε παρουσιάσει και όπως υποστηρίζουν και τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομίας.

Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις τόσο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, όσο και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη, ο οποίος δήλωσε ότι θα ασκήσει προσφυγή κατά της απόφασης αδειοδότησης.

«Αμφισβητώ πλήρως ότι η εταιρεία "Λιπάσματα Νέας Καρβάλης" είναι διάδοχο σχήμα της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, η οποία έκλεισε. Υπάρχει μία αλλαγή εταιρειών "σαν τα πουκάμισα", η τελευταία που δημιουργήθηκε έχει ως διαχειριστή στο Δ.Σ. έναν υπερήλικα πρώην αστυνομικό από την Κύπρο και τους γιους του, που ο ένας φτιάχνει θερμοσίφωνες», τόνισε ο Α. Νεφελούδης.

«Η αδειοδότηση παραμένει έωλη. Την ίδια στιγμή η ιδιοκτησία της βιομηχανίας λιπασμάτων συνεχίζει να μην εφαρμόζει την εργατική νομοθεσία», δήλωσε για το θέμα ο Αλέξης Χαρίτσης.

Αξιοπερίεργο παραμένει και το γεγονός πως ενώ η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ έκλεισε στα μέσα Δεκεμβρίου 2016, η ισχύς της άδειας λειτουργίας της έληξε στις 22/02/2017, σύμφωνα με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη.

Την ίδια μέρα, με επιστολή του προς τον αντιπεριφερειάρχη (και συγκεκριμένα στο τμήμα χορήγησης αδειών), ο νομικός σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας αποκαλύπτει πως ενώ του ζητείται γνωμοδότηση, η Περιφέρεια δεν του έστειλε τις έγγραφες αντιρρήσεις των υπουργείων.

«Δεν υπάρχει κανένα έγγραφο του αν. υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης προς την Περιφέρεια, παρά μόνο ένα δελτίο Τύπου», ισχυρίστηκε στο περιφερειακό συμβούλιο ο Θ. Μαρκόπουλος.

Ενδεικτικό της υπόθεσης είναι πως όλα αυτά διαδραματίζονται ενώ και τα δύο συναρμόδια υπουργεία έχουν ζητήσει με επίσημα έγγραφα (στις 3/2/2017 κατατέθηκε το έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας που «αγνοεί» ο αντιπεριφερειάρχης) να μην αδειοδοτηθεί η εταιρεία, αν δεν προσκομιστούν οι επικαιροποιημένες μελέτες ασφάλειας που οφείλουν να πληρούν τις προδιαγραφές της κοινοτικής συνθήκης SEVEZO 3 - μεγάλων βιομηχανικών ατυχημάτων.

Εκτός από τον ορατό περιβαλλοντικό κίνδυνο από την υφιστάμενη λειτουργία του εργοστασίου -βάσει των κενών ασφάλειας που έχει αναδείξει πρόσφατη μελέτη του ΕΜΠ- «στον αέρα» παραμένουν και οι εργαζόμενοι.

Με τη μεταβίβαση της παραγωγικής δραστηριότητας με τον συγκεκριμένο τρόπο, 182 εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν, εκτός από τις δουλειές τους, τα χρωστούμενα και το δικαίωμα των αποζημιώσεων.

Προχθές εκδικάστηκε στα διοικητικά δικαστήρια η δεύτερη από τις τρεις ομαδικές αγωγές που έχουν ασκήσει οι εργαζόμενοι (η τρίτη εκδικάζεται στις 28 Μαρτίου).

Καθημερινά βρίσκονται έξω από το εργοστάσιο διεκδικώντας να επαναπροσληφθούν και να αναγνωριστεί η διαδοχή των εταιρικών σχημάτων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η μεθόδευση δεν πέρασε
Εκθετη είναι η αντιπεριφέρεια Καβάλας ύστερα από τη χθεσινή απόφαση-δικαίωση για εκατοντάδες εργαζόμενους στα Λιπάσματα Καβάλας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, σύμφωνα με την οποία έγινε δεκτή...
Η μεθόδευση δεν πέρασε
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι «ευλογημένες» τοξικές μπίζνες του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη
Ενα διαρκές σκάνδαλο, στα τελευταία επεισόδια του οποίου εμπλέκεται και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εκτυλίσσεται γύρω από την υπόθεση των Λιπασμάτων Καβάλας, ουσιαστικών συμφερόντων του...
Οι «ευλογημένες» τοξικές μπίζνες του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Γαλάζια» λίπανση στα Λιπάσματα
​Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η εταιρεία Λιπάσματα Νέας Καρβάλης σε μια ύστατη προσπάθεια να ανασταλεί η απόφαση κλεισίματος, ύστερα από την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης να...
«Γαλάζια» λίπανση στα Λιπάσματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πειθαρχική δίωξη στον επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης λόγω... κριτικής
Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει στην Αν. Μακεδονία και Θράκης η πρωτοφανής απόφαση του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης να ασκήσει πειθαρχική δίωξη στον επικεφαλής της ελάσσονος...
Πειθαρχική δίωξη στον επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης λόγω... κριτικής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
48.000... χαρτζιλίκι στο «παιδί για τα θελήματα»
Μια ιστορία καθημερινής... διαπλοκής με πρωταγωνιστές τον Κ. Πιτιακούδη, έναν «δημοσιογράφο-ακόλουθο» του Αντ. Σαμαρά με υψηλές γνωριμίες και τον «γαλάζιο» περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
48.000... χαρτζιλίκι στο «παιδί για τα θελήματα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Κεραμέως πλέον ξέρει για τη διαπλοκή στο Δημοκρίτειο
Καταγγελίες του καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Βασίλη Τσαουσίδη, κατά του νυν πρύτανη του ΔΠΘ, Αλέξανδρου Πολυχρονίδη, και της προηγούμενης διοίκησης.
Η Κεραμέως πλέον ξέρει για τη διαπλοκή στο Δημοκρίτειο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας