• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.0°C / 34.7°C
  2 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.3°C / 33.5°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.0°C / 33.7°C
  2 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.6°C / 31.9°C
  2 BF
  23%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.7°C
  2 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 27.9°C / 34.0°C
  1 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 30.4°C
  1 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  0 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 31.4°C
  2 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.5°C / 30.9°C
  3 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.4°C / 30.8°C
  3 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 29.0°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  43%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.7°C / 31.9°C
  3 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.5°C / 33.8°C
  2 BF
  32%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.8°C / 32.8°C
  4 BF
  38%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.2°C / 33.8°C
  0 BF
  27%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.3°C / 31.6°C
  0 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.4°C / 33.3°C
  3 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 26.6°C
  1 BF
  38%

«Η εξασφάλιση των ηλικιωμένων στα ΚΑΠΗ έχει πολλαπλή σημασία... Κι αυτό επειδή, πλέον, συντηρούν τα παιδιά τους!»

Dreamstime

Κέντρα ηλικιωμένων και καταφύγια νέων στην εποχή μας!

 • A-
 • A+

Στον απόηχο της επαναλειτουργίας του Γηροκομείου Αθηνών, επιπλέουν ουσιαστικές αναφορές για τα κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων... Μόνο ηλικιωμένων;

«Μα ναι, εκεί παραπέμπουν τα αρχικά ΚΑΠΗ», είναι η εύλογη απάντηση... Και όμως!

Η 50χρονη Γιώτα Τσινού, υπεύθυνη του Δ' ΚΑΠΗ Μελισσιών, υπαγόμενο στον Δήμο Πεντέλης, ναι μεν χαρακτήρισε «παράδοξη» την ίδια πραγματικότητα στα χρόνια της κοινωνικής έντασης που ζούμε, αλλά αμέσως μετά τόνισε την «αναγκαιότητα να σταθούμε, κράτος και πολίτες, με ωριμότητα απέναντι στα νέα δεδομένα!»

Τα ανέλυσε:

«Δίκαια το Γηροκομείο Αθηνών απέσπασε για ευνόητους λόγους καθολική προσοχή, αλλά η ίδια αναφορά πρέπει να λειτουργήσει ως πρόσθετο κίνητρο, ώστε να στρέψουν οι πολιτικοί υπεύθυνοι, και κάθε άλλος εμπλεκόμενος, τα μάτια τους στα ΚΑΠΗ κάθε γειτονιάς σε όλη την Ελλάδα!

»Αναφέρομαι με έμφαση, επειδή, όσο και αν είναι παράδοξο, στα τελευταία χρόνια της κρίσης, στα ΚΑΠΗ εντάσσονται για συμμετοχή, κυρίως σε εκδηλώσεις και εκδρομές και συμπολίτες νεότερων ηλικιών! Για ευνόητους λόγους, όπως η δυσκολία τους, αν όχι αδυναμία, να αντεπεξέλθουν στο κόστος υπό την αιγίδα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και άλλων κοινωνικών φορέων!

»Νέοι και ηλικιωμένοι, λοιπόν, συνυπάρχουν. Το κοινωνικό έργο των ΚΑΠΗ είναι, πλέον, πολλαπλό, επειδή τείνουν να γίνουν μόνιμο καταφύγιο, και εννοώ τη λέξη για νεότερους συμπολίτες που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος της ζωής!».

- Ενώπιον σας, ο υπουργός και κάθε άλλος πολιτικός υπεύθυνος των χώρων φιλοξενίας ηλικιωμένων, όταν ζητάτε κάτι απ' αυτόν, σας καλεί να μην ξεχάσετε πως «στην εποχή μας οι οικονομικές δυνατότητες είναι περιορισμένες και για τα κρατικά ταμεία»...

«Μα δεν χρειάζονται υπέρογκα ποσά! Εξασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας και αυστηρό έλεγχο στην οικονομική διαχείριση των ΚΑΠΗ ζητώ, επειδή στο παρελθόν βρεθήκαμε ενώπιον ατασθαλιών, που είναι ακριβή πολυτέλεια στην τωρινή εποχή της κρίσης! Οι διορθωτικές κινήσεις στις εγκαταστάσεις των ΚΑΠΗ όλης της χώρας, ενώ θα έχει προηγηθεί έλεγχός τους, δεν απαιτούν απαγορευτικά κονδύλια! Μόνο διάθεση, όραμα, όπως έχουμε οι περισσότεροι που είμαστε υπεύθυνοι λειτουργίας των ΚΑΠΗ...

»Και βέβαια συναίσθηση της σημασίας του έργου των ΚΑΠΗ... Δεν είναι μόνο επειδή είναι πλέον “καταφύγια” και για νεότερους συμπολίτες, αλλά και γιατί, όπως το ζώ εγώ και όπως συμβαίνει παντού στην Ελλάδα των ημερών μας, οι ηλικιωμένοι, γονείς ή άλλοι συγγενείς των νέων της εποχής μας, πρέπει να περνούν καλά στα ΚΑΠΗ και επειδή είναι και χρηματοδότες των παιδιών τους!

»Πρέπει, λοιπόν, να ζουν στα ΚΑΠΗ χωρίς πολλά προβλήματα, επειδή την καλή ψυχολογία, τις αντοχές τους, και βέβαια την όποια οικονομική δυνατότητά τους τα έχουν ανάγκη τα παιδιά τους που πιέζονται στη εποχή μας!».

- Ποια είναι η πρόταση για την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των ΚΑΠΗ;

«Παλιότερα υπήρχε σε κάθε ΚΑΠΗ από ένας κοινωνικός λειτουργός, ψυχολόγος, γιατρός, συνοδός... Τώρα όχι μόνο είναι κατανοητή η δυσκολία διορισμού τους, αλλά χρειάζονται ευέλικτες λύσεις! Αντί να απουσιάζουν αυτές οι ειδικότητες, μπορούν να αναθέσουν σε έναν από κάθε ειδικότητα την ευθύνη περισσότερων από ένα γειτονικών, κοντινών ΚΑΠΗ!

»Ευελιξία και όραμα χρειάζεται! Ώστε να στηριχθούν οι ηλικιωμένοι που, όπως τους ακούω να λένε εγώ και άλλοι εθελοντές καθημερινά δίπλα τους, είναι “πληγωμένοι επειδή πρέπει να συντηρούμε τα παιδιά μας”!

»Αναγκαίο είναι το προσωπικό όραμα πολλών από εμάς, αλλά δεν φθάνει! Παράδειγμα, το ΟΚΠΑ παρέχει συνοδούς στα ΚΑΠΗ για εκδρομές τους και άλλες εκδηλώσεις που γίνονται υπό την αιγίδα του κράτους... Συνοδό μπορούν και πρέπει να διαθέσουν και για εκδηλώσεις που δεν βρίσκονται μόνο υπό την κρατική σκέπη!

»Εξήγησα τη σημασία παρόμοιων αποφάσεων... Και επαναλαμβάνω, με σωστή διαχείριση απ' όλους τους εμπλεκόμενους, το κόστος τέτοιων διορισμών ή διορθωτικών κινήσεων στις εγκαταστάσεις των ΚΑΠΗ δεν είναι απαγορευτικό, ακόμη και στην εποχή της πίεσης που ζούμε!».


 


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οk Zoomer: Δύο έρευνες για τη νέα γενιά και μια συζήτηση μαζί της
Το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή σε συνεργασία με το Σημείο για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς, διοργανώνουν εκδήλωση την Πέμπτη19 Μαΐου για την Gen Z με αφορμή δύο...
Οk Zoomer: Δύο έρευνες για τη νέα γενιά και μια συζήτηση μαζί της
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ποια είναι και τι θέλει η νέα γενιά το 2022;»
Διαδικτυακή πολιτική εκδήλωση - συζήτηση διοργανώνει η εφημερίδα «Η εποχή», με αφορμή τις έρευνες των Ινστιτούτων «Νίκος Πουλαντζάς» και «Έτερον», για τις αξίες, τις πολιτικές θέσεις και τα αντιληπτικά σχήματα...
«Ποια είναι και τι θέλει η νέα γενιά το 2022;»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ»: Αέναη αναζήτηση σε τάχα ευήμερη κοινωνία…
Πανελλήνια Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων Παιδιών-Νοητικά Υστερούντων: Παρουσίαση έκδοσης-αντίστασης στην πανδημία ,τονισμός του Γολγοθά συμπολιτών με νοητική υστέρηση.
«ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ»: Αέναη αναζήτηση σε τάχα ευήμερη κοινωνία…
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκδήλωση-αντίσταση στην κατήφεια από την «ΠΕΓΚΑΠ»!
Τετάρτη (11.30π.μ.) στην Άνοιξη, δημιουργίες που ξεπερνούν τα εμπόδια. «Δράσεις Πολιτισμού και Αθλητισμού για την Προάσπιση της Ψυχικής Ανθεκτικότητας» με τη συμμετοχή παιδιών που πάσχουν από νοητική υστέρηση.
Εκδήλωση-αντίσταση στην κατήφεια από την «ΠΕΓΚΑΠ»!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολιτικό-πολιτιστικό διήμερο «Πώς θα ξαναβαφτίσουμε τις πυρκαγιές;»
Οι Νέοι / Νέες για ένα Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο διοργανώνουν το πρώτο τους πολιτικό - πολιτιστικό διήμερο στις 9-10 Ιούλη, στον κήπο του Παντείου.
Πολιτικό-πολιτιστικό διήμερο «Πώς θα ξαναβαφτίσουμε τις πυρκαγιές;»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας