• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 14.1°C
  1 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 13.3°C
  2 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.4°C
  0 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.9°C / 8.3°C
  1 BF
  91%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  2 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 10.0°C
  1 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.5°C
  2 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  2 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.3°C
  0 BF
  86%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 13.2°C
  1 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 14.3°C
  0 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  0 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 5.6°C
  1 BF
  96%

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις (τρίτη 24ωρη αύριο Παρασκευή) των εργαζομένων σε μετρό, τραμ και Ηλεκτρικό σχετίζονται με τη διαχείριση των εσόδων της εταιρείας και τις δανειακές υποχρεώσεις της «Αττικό Μετρό»

Εσοδα και δάνεια τα αίτια των απεργιών στη ΣΤΑΣΥ

 • A-
 • A+

Το νοικοκύρεμα των οικονομικών στις Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ), τον φορέα που έχει την ευθύνη για τη λειτουργία του μετρό, του Ηλεκτρικού και του τραμ, αλλά και οι δανειακές υποχρεώσεις της «Αττικό Μετρό», της κρατικής εταιρείας που κατασκευάζει το δίκτυο του μετρό, φαίνεται ότι είναι οι πραγματικές αιτίες των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, που αύριο πραγματοποιούν νέα 24ωρη απεργία.

Θα ακολουθήσει νέα συνάντηση των συνδικαλιστών με τον αρμόδιο υπουργό Χρίστο Σπίρτζη και στις αρχές της εβδομάδας θα γίνουν οι γενικές συνελεύσεις των οκτώ εργασιακών σωματείων για να ληφθούν νέες αποφάσεις.

Αφορμή για τις απεργιακές κινητοποιήσεις, που έχουν ήδη ταλαιπωρήσει επί δύο ημέρες το επιβατικό κοινό και έχουν προκαλέσει κυκλοφοριακή ασφυξία στους δρόμους του Λεκανοπεδίου, ήταν τροπολογία που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα.

Με την τελική της διατύπωση, τα έσοδα από την εμπορική εκμετάλλευση των σταθμών και των συρμών του μετρό θα καταχωρίζονται στους ισολογισμούς της ΣΤΑΣΥ, αλλά ένα μέρος τους θα μεταφέρεται στα ταμεία του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών (ΟΑΣΑ).

Προβλέπεται ότι θα παραμένουν στη ΣΤΑΣΥ περίπου 7 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στις εισπράξεις του 2016, ενώ τα επιπλέον έσοδα θα πηγαίνουν στον ΟΑΣΑ.

«Από τις συναντήσεις με τους αρμοδίους προέκυψε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Μάθαμε ότι υπάρχει θέμα με τους τόκους των δανείων που έχει πάρει η “Αττικό Μετρό” για να κατασκευάσει τα έργα», εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο Λευτέρης Ρενιέρης, πρόεδρος των εργαζομένων στον Ηλεκτρικό.

Μας ενημερώνει ότι το ποσό αυτό για φέτος διαμορφώνεται στα 85 εκατ. ευρώ, που είναι πολύ κοντά στο σύνολο των λειτουργικών δαπανών της ΣΤΑΣΥ, και προσθέτει: «Αν αρχίσει η αφαίρεση εσόδων, δεν ξέρουμε τι θα γίνει τελικά με τις δημόσιες συγκοινωνίες της πρωτεύουσας».

Οι δανειακές υποχρεώσεις

Επιβεβαίωση για τις δανειακές υποχρεώσεις είχαμε και από τον Θεόδωρο Παπαδόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο της «Αττικό Μετρό».

Σε σχετική ερώτηση της «Εφ.Συν.» διευκρίνισε ότι το κεφάλαιο για τα δάνεια που έχουν δοθεί για τη χρηματοδότηση των έργων του μετρό καλύπτεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), αλλά με βάση τις δανειακές συμβάσεις οι τόκοι πρέπει να εξασφαλίζονται από τη λειτουργία και την αξιοποίηση των υποδομών των γραμμών.

Για όσο διάστημα η λειτουργία του μετρό ανήκε στην ΑΜΕΛ, που ήταν θυγατρική της «Αττικό Μετρό», δεν είχε ανακύψει θέμα. Η κατάσταση άλλαξε το 2011 με τη δημιουργία της ΣΤΑΣΥ, στην οποία εντάχθηκαν ο Ηλεκτρικός και το τραμ.

Προβλέφθηκε η υπογραφή συμβάσεων για την παραχώρηση της εμπορικής εκμετάλλευσης των σταθμών και των συρμών, αλλά ουδέποτε είχε ασκηθεί αυτό το δικαίωμα.

«Στόχος μας είναι η εξασφάλιση πόρων για την πληρωμή των τόκων», μας είπε ο επικεφαλής της «Αττικό Μετρό» και μας ενημέρωσε ότι εξετάζονται τρόποι για αύξηση των εσόδων, που κατά γενική ομολογία παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα παρά τη βελτίωση της τελευταίας διετίας.

Πρόκειται να αξιοποιηθεί ο χώρος δίπλα στον σταθμό του Χολαργού, ενώ θα ακολουθήσει η μίσθωση των πάρκινγκ που λειτουργούν στο Χαλάνδρι και τη Δουκ. Πλακεντίας.

Σχέδια ετοιμάζονται και για την ανοικοδόμηση του ακινήτου δίπλα στον σταθμό της Εθνικής Αμυνας. Μας αποκάλυψε επίσης ότι μελετάται η καταβολή τέλους από τη ΣΤΑΣΥ για τη χρήση του δικτύου του μετρό, όπως ισχύει για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Παρέμβαση, με τη μορφή non paper, έκανε χθες το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όπου αφήνει αιχμές για τους λόγους των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Σημειώνει μάλιστα ότι πρόσφατα υπογράφηκε συλλογική σύμβαση που κατοχυρώνει τους εργαζομένους της ΣΤΑΣΥ. «Δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης», διαβεβαιώνει και προσθέτει: «Θα τα καταφέρουμε αν αλλάξουμε τις πρακτικές τού χθες».

Παραθέτει αναλυτικά στοιχεία για τα έσοδα του 2016 και τονίζει πως η ΣΤΑΣΥ ανήκει στον ΟΑΣΑ, μέσω του οποίου επιδοτείται από το Δημόσιο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
«Οι αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας δεν ιδιωτικοποιούνται»
Αποφασισμένο να προχωρήσει στο νοικοκύρεμα και κυρίως τον πολλαπλασιασμό των εσόδων των συγκοινωνιακών φορέων εμφανίζεται το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, παρά την τρίτη 24ωρη απεργία που πραγματοποιούν...
«Οι αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας δεν ιδιωτικοποιούνται»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποιήσεις σε μετρό και τραμ
Με εισήγηση υπέρ της πραγματοποίησης των δύο 24ωρων απεργιών που έχουν ανακοινωθεί για αύριο και την Παρασκευή (1η και 3 Μαρτίου) συνεδριάζει σήμερα το συντονιστικό των σωματείων των εργαζομένων στο μετρό, τον...
Κινητοποιήσεις σε μετρό και τραμ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
24ωρη απεργία σε ΟΣΕ, Προαστιακό την Πέμπτη
Με στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι ώς τις 4 μ.μ. συνεχίζουν αύριο οι εργαζόμενοι στο μετρό, τον Ηλεκτρικό και το τραμ τις δεκαπενθήμερες κινητοποιήσεις κατά της ένταξης της ΣΤΑΣΥ στο νέο υπερ-ταμείο. Την...
24ωρη απεργία σε ΟΣΕ, Προαστιακό την Πέμπτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αγώνας για την ασφάλεια επιβατών
Σε νέα στάση προχωρούν την Τρίτη οι εργαζόμενοι στο μετρό, στον Ηλεκτρικό και στο τραμ, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους για καλύτερες και ασφαλέστερες συγκοινωνίες αλλά και ενάντια στην πολιτική της απερχόμενης...
Αγώνας για την ασφάλεια επιβατών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στάσεις εργασίας σε μετρό, Ηλεκτρικό και τραμ
Με δύο στάσεις εργασίας, που έχουν προγραμματιστεί για την Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με αίτημα την εφαρμογή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Στάσεις εργασίας σε μετρό, Ηλεκτρικό και τραμ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η εβδομάδα των Παθών για 700 εργαζομένους
​Τον δικό τους Γολγοθά περνούν περίπου 700 εργαζόμενοι σε εργολαβικές εταιρείες, που καλύπτουν τις ανάγκες φύλαξης και καθαριότητας στο δίκτυο του μετρό, του Ηλεκτρικού και του τραμ. Οι εργοδότες τους, παρ’...
Η εβδομάδα των Παθών για 700 εργαζομένους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας